Jaahakun pituus

Pena10
Viestit: 137
Liittynyt: 25 Heinä 2016 11:52
Paikkakunta: Espoo

Jaahakun pituus

Viesti Kirjoittaja Pena10 »

Jäätikön ylitykseen tilasin tuon pidemmän 74 cm.
Miten olette kuljettaneet sitä repun kanssa? Mihin/Miten kiinni?


Pena10
Viestit: 137
Liittynyt: 25 Heinä 2016 11:52
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Pena10 »

btw Olisko pitänyt tilata lyhempi? Olen itse 182 cm?
Avatar
TREKKING
Viestit: 4138
Liittynyt: 15 Elo 2009 18:22
Viesti:

Viesti Kirjoittaja TREKKING »

Yleensä rinkoissa on hakkulenkit alhaalla, jos ei niin johonkin takapuolelle vaan jotenkin kiinni varsi ylöspäin, sivuilla tulee enempi vahinkoja sen kanssa. Toki kannattaa suojata terät jollain.
Jos sitä käyttää esim railojen sondailuun ei varmaankaan mittaa ole liikaa, lienee hiukan makuasiakin.
Kyllä Siperia opettaa!
hartsuherra
Viestit: 141
Liittynyt: 31 Heinä 2013 09:13

Viesti Kirjoittaja hartsuherra »

Tarvitsetko hakun jäätikön ylitykseen? Jos ylitys liittyy ”kävely”vaellukseen tarvitset kevyehköt jääraudat ja vaellussauvat/piikillisen kahluusauvan. Pääsee jo melkoista jäätikkörinnettä. Hakku tarvitaan vasta jyrkällä enemmän kiipeilyolosuhteissa. No voihan niitäkin vaellukselle sattua reitin valinnasta riippuen. Hakun saa kiinni rinkan selkämykseen varsi ylöspäin. Jos kiinnikkeitä ei ole valmiina voi ne laittaa itse remmeistä/hihnoista. Kuvia löytyy verkosta.

Muista ehdottomasti jäätikköturvallisuus.
Avatar
TREKKING
Viestit: 4138
Liittynyt: 15 Elo 2009 18:22
Viesti:

Viesti Kirjoittaja TREKKING »

Kysymyksestä päätellen et taida tietää mihin olet ryhtymässä, joten toivottavasti mukana on sellaisia jotka tietävät. :)

(Sellainen perusjuttu, että jos jäällä on lunta ei sille kannattaisi mennä ilman tarvittavaa tietoutta ja välineistöä. Hakkua tosiaan aika vähän jäätiköllä tarvitsee. Jos tipahtaa railoon, ei yhdellä hakulla sieltä tule ylös, tarvitaan paljon muutakin. Esim köyttä ja kavereita. Ja kuten on todettu, vain kahden miehen köysistö on useimmiten vain tae siitä, että molemmat putoavat.)
Kyllä Siperia opettaa!
akallio
Viestit: 2077
Liittynyt: 18 Elo 2010 14:20

Viesti Kirjoittaja akallio »

Hakku on lumipeitteisen jäätikön ylityksessä sinänsä tarpeellinen väline, mutta kaikki sen tärkeät käyttötavat tosiaan vaativat osaamista ja muuta varustusta. Hakku on siinä mielessä petollinen varuste, että sillä voi kuka tahansa vähentää turvallisuutta nakuttamalla jyrkkää rinnettä ylös, mutta turvallisuutta lisäävät tekniikat vaativat jo vähän harjoitusta.

Pituus on makuasia. Pitkä, suora ja sileä on hyvä self belay ja ankkurointiväline. Lyhyempi on helpompi pakata reppuun ja käyrempi on parempi hakkaamiseen. Satunnaiseen jäätikköjen ylitykseen merkitystä on vain sillä, että osaako hakkua käyttää. Hakun mallin pienillä eroilla ei ole väliä.
Metsän Omena
Viestit: 3103
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Monella jyrkällä vuoristoreitillä, jossa on jäätikköosuuksilla muiden kulkijoiden kulku-ura nähtävissä ja mahdolliset reittimerkit pystyssä, on tavalliselle yksinkulkijallekin vaellusjäähakusta hyötyä. Self-Arrest, joka on harjoiteltava etukäteen. Pitkällä varrella voi rinteessä kulkiessa helpommin tukea. Monesti vaelluskenkiin kiinnitettävät remmiraudat myös tarpeen. Kaikki terävä kannattaa kannettaessa suojata. Tässä 71 cm hakku reppuun kiinnitettynä. Koko kuva näkyy klikkaamalla sitä.

Kuva

Myös jäätikköjen ulkopuolisilla vuoristoreiteillä saattaa kesälläkin jyrkissä rinteissä olla lyhyitä osuuksia, joissa viipyilee edellisen talven lumet ja luisumisen vaara, eikä järkevää kiertämisen mahdollisuutta ole. Jo kohtuullinen ennakointi ja varautuminen pienentää riskejä merkittävästi ja tekee kulkemisesta lopulta joutuisampaa.
akallio
Viestit: 2077
Liittynyt: 18 Elo 2010 14:20

Viesti Kirjoittaja akallio »

Mitä tulee jyrkkien rinteiden kulkemiseen, niin jäähakun kanssa self belay -tekniikka on vähintään yhtä tärkeä. Sillä siis pysäytetään lipsahdus, kun taas self arrestilla pysäytetään jo alkanut luisu. Self arrest on ehkä vähän teoreettinen juttu, vaikka toki se on syytä osata joka tapauksessa. Jyrkässä rinteessä luisun pysäytys ei onnistu ja loivassa se onnistuu ilmankin hakkua.

Se perinteisin tekniikka kiinnittää hakku reppuun on pujottaa hakku varsi alaspäin läpi repun alaosan lenkistä, kääntää varsi 180 astetta ylös ja lukita varsi repun yläosan sopivaan klipsuun. Hakun terän suunta pitää valita repun ja tilanteen mukaan niin, että siitä on pienin vaara itselle ja muille. Teräsuoja on mainio lisäturva.
Pena10
Viestit: 137
Liittynyt: 25 Heinä 2016 11:52
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Pena10 »

Kävin liikkeessä paikan päällä. Olivat lähettäneet väärät jääraudat, kävin vaihtamassa oikeisiin.
Samalla keskustelimme tuosta hakun pituudesta.
Kun roikottaa, niin ei pitäisi terä osua maahan, vaan nilkan luuhun asti. Oli ohje tuolta. Vaihdoin samalla hieman lyhyempään siis.
Vastaa Viestiin