Tuli on hyvä renki mutta huono isäntä

vaari saaresta
Viestit: 23
Liittynyt: 05 Huhti 2009 10:23
Paikkakunta: Puumala

Tuli on hyvä renki mutta huono isäntä

Viesti Kirjoittaja vaari saaresta »

Noista tulipaloista jää aina huono maku. Moni kämppä on ollut tarpeeseen kun vähän kehnolla kunnolla on tullut lähdetyksi. Mielestäni on kuitenkin tärkeää että lähtee. En ole mikään loistelias tulenkäsittelijä. Kotona kuitenkin lämmitän puilla ja keittelen puuhellalla.
Autiotupien kaminat ovat kyllä palturvallisia uutena. Aika kuitenkin saattaa heikentää niiden toimintaa.
Kyllä kaminaan voi hiilloksen jättää mutta kuumia tuhkia ei kannata poistaa. Uusiin ohjeisiin onkin tullut huomautus, että poista tuhkat ennen sytyttämistä. Jos kämppä on kylmä tuhkat voi turvallisesti laittaa astiaan.
Harmi tuo rautulammen kämpän palo. Muutama vuosi sitten lumimyrsky iski meihin kun olimme tulossa Lankojärveltä. Näkyvyys lähes nolla, onneksi huoltomiesten kelkkaura toi tuvalle. Myrsky kesti koko yön, laantui vasta aamupäivällä.
Kiitos tuvalle suojasta.
Nyt on suunnitelmissa 70 vuotis vaellus. Ehkä kuitenkin Itäkairaan ja Vongoivalle. Kuitenkin vasta 2020


Saaren vaari
Metsän Omena
Viestit: 3069
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Re: Tuli on hyvä renki mutta huono isäntä

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

vaari saaresta kirjoitti:. Uusiin ohjeisiin onkin tullut huomautus, että poista tuhkat ennen sytyttämistä.
Tuostahan voi saada käsityksen että tuhkia pitäisi poistella kaminasta harva se päivä, tuhkatiheään. Asiallisesta polttopuusta syntyy illassa muutamassa tuhkaa varsin vähän, sen sijaan hiiliä voi kaminaan tulen sammuttua jäädä palamattomina enemmän. Ne saavat olla siellä ja palavat seuraavalla kerralla. Huomioitavaa kuitenkin on että tuhkaan peittyneenä hiili kytee vuorokaudenkin helposti. Jos perinteisen etupäädystä syötettävän valurautakaminan tuhkamäärä on lähes suuluukun aukon alareunan tasolla, on tuhkaa poistettava. Itse poistan isosta kaminasta tuhkaa kun siinä on poltettu reilu pinokuutio puuta. - OS:n linkittämän Rautulammin päivätupa uutisen kuvassa palopaikalla näytti lumesta pilkistävän Jotul 602 kamina. Jotul valurautakaminoista ei pidä tuhkaa tyhjentäessä poistaa kaikkea tuhkaa. Pohjalle tulee jättää sentin parin vahvuus vanhaa tuhkaa, joka toimii eristeenä, jottei kaminan pohja ylikuumene ja lämpösäteile alaspäin liikaa. Useissa malleissa on sitä silmälläpitäen harjanteet kaminan pohjalla sisäpuolella.
Vastaa Viestiin