Rogaining

Eräpolku
Viestit: 21
Liittynyt: 16 Elo 2012 22:33
Paikkakunta: Helsinki

Rogaining

Viesti Kirjoittaja Eräpolku »

Kuinka moni palstalaisista on kokeillut rogainingia?

Kyseessä on joukkuelaji (2-5 henkilöä), jossa yritetään etsiä määräajassa mahdollisimman monta rastia. Lajilla ei ole suomenkielistä nimeä, mutta retkisuunnistus on ehkä parhaiten kuvaava suomennos.

Lajissa painottuu reitin suunnittelu, sillä rasteista saat eri pistemääriä ja muuten ratamestari pyrkii laatimaan optimireitin laatimisesta mahdollisimman haastavan.

Rogainingin "perusmatka" on 24 tuntia, mutta useimmin järjestetään 3–8 tunnin kisoja. Kilpailut eivät ole erityisen vakavia tapahtumia, vaan useimmille pikemmin nauttimista luonnossa liikkumisesta. "Aikuisten aarteenetsintöjä", kuten eräs osallistuja kuvasi. Pisteiden keräämisessä on nimittäin jotain samaa koukuttavuutta kuin Pokemon Go:n kaltaisissa peleissä.

Seuraava rogaining-tapahtuma Suomessa on 3.3. Nuuksiossa järjestettävä Nuuksion talvipäivä -rogaining. Lisää löytyy Rogaining Finlandin kalenterista?

Rogainingin erikoinen nimi tulee sen perustajien nimien alkukirjaimista. Rod Phillips, Gail Davis ja Neil Phillipsin laativat lajin ensimmäiset säännöt 1970-luvulla australiassa.


Avatar
Pepi
Viestit: 7431
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Suunnistusmuodolla, jossa käydään rasteilla vapaavalintaisesti niiden pistearvoja keräten, on suomenkielinen nimi: pistesuunnistus. Nimi on paljon vanhempi kuin Australian rogaining. Pistesuunnistus ei määrittele kilpailumuotoa niin tarkasti.

Olen eri yhteyksissä kilpaillut pistesuunnistuksessa, en rogainingissa. Sen verran olen ollut järjestelyssä mukana, että olen kummastellut yhtä asiaa. Rastien käyntijärjestyksen suunnittelua ei lasketa suoritusaikaan. Se poistaa suorituksesta erään taitoelementin ja tekee lajista fyysisemmän kuin monet muut pistesuunnistuksen muodot. Mutta olen rogainingin harrastajien kanssa keskustellessa saanut käsityksen, että sen on tarkoituskin olla enemmän fyysinen kuin taitolaji. Pitkä suoritusaikakin viittaa siihen.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Avatar
Kaarle Suurehko
Viestit: 1778
Liittynyt: 22 Joulu 2011 19:26

Viesti Kirjoittaja Kaarle Suurehko »

Eräässä mielenkiintoisessa pistesuunnistuksessa, joka järjestettiin rogainingin tapaan yhteislähdöllä, oli kaikilta rasteilta saatavissa sama pistemäärä. Maksimissaan. Kullakin rastilla ensimmäisenä käynyt sai siltä rastilta maksimipisteet, toinen pisteen vähemmän, jne. kunnes viimeisenä käynyt kilpailija yhden pisteen jos kaikki kilpailijat rastilla kävivät. Saattoi taktikoida mille rasteille pyrkii kärkipäässä. Lähelle vai kauas. Tämä tapahtuma oli järjestetty paljon ennen Emit-aikakautta. Mitenkä rastillakäyntijärjestys saatiin selville? Jokaisella rastilla oli pohjasta tulpattu sopivan kokoinen sähköasennusputki kiinnitetty pystyyn puunrunkoon. Jokaisella kilpailijalla oli pussillinen korvamerkittyjä prikkoja. Leimaus tapahtui pudottamalla prikka putkeen.
Eräpolku
Viestit: 21
Liittynyt: 16 Elo 2012 22:33
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Eräpolku »

Pepi kirjoitti:Suunnistusmuodolla, jossa käydään rasteilla vapaavalintaisesti niiden pistearvoja keräten, on suomenkielinen nimi: pistesuunnistus.
Jep, suunnistajat ovat pistesuunnistaneet jo pitkään. Kyseessä ei kuitenkaan ole rogainingin tapaa erillinen laji, vaan sunnistuksen alalaji, jossa ei kilpailla säännöllisesti.
Pepi kirjoitti:...olen ollut järjestelyssä mukana, että olen kummastellut yhtä asiaa. Rastien käyntijärjestyksen suunnittelua ei lasketa suoritusaikaan.
Totta, tuo on yksi piirre, joka erottaa sen perinteisestä pistesuunnistuksesta. Mutta vaikka suunnitteluaikaa onkin, niin se on rajattu eikä aikaa yleensä ole tarpeeksi. Suunnittelunopeus siis vaikuttaa suoritukseen, vaikka sen osalta tulekaan yhtä hoppu kuin pistesuunnistuksessa.

Rogaining eroaa tavallisesta suunnistuksesta siinäkin, että kartat ovat yleensä peruskarttatasoa. Tämä tekee suunnistamisesta hyvin erilaista, kuten sinäkin hyvin tiedät. Sanoisin, että suunnitteluaika ei helpota suunnistamista kovin paljon. Sen sijaan käytetty karttatyyppi ja tyypilliset rastipisteet (yleensä varsin selkeitä, jopa helppoja) helpottavat. Ja tietysti sikäli vaikeuttavat, että tarkkuus on heikompi.
Reissu Pete
Viestit: 717
Liittynyt: 04 Helmi 2006 00:49

Viesti Kirjoittaja Reissu Pete »

Aloitin Rogainingin Hailuodon 24 h kisoista joitain vuosia sitten. Hareastesuunnistajana jäin koukkuun heti. Laji on siitä mukava että siinä pääsee tutustumaan kisapaikan mielenkiintoisiin kohteisiin ja näkymiin. Monet vuodet kävelimme koko kisan mutta sittemmin olemme aloittaneet tasaisen juoksun, mikä on jo nostanut sijoituksiakin 10 sakkiin.
Pitkät 24 h reissut taitaa jäädä jatkossa pois ohjelmasta, sillä niistä toipuminen irtoavine kynsineen vie mielestäni kohtuuttoman kauan. Tampereella järjestettävä 8 h Yö rogaining on just passeli aika tälle harrastukselle. Tuon ajan jaksaa tälläinen sohvaperunakin juosta melkein putkeen. 😅
Vastaa Viestiin