Onko haukinen tunturilampi lohikalaton

Aaro
Viestit: 2458
Liittynyt: 12 Tammi 2010 16:30

Onko haukinen tunturilampi lohikalaton

Viesti Kirjoittaja Aaro »

Ensi kesän vaelluskohdetta miettiessäni tulee mieleen lukuisia tunturilampia, joista olen saanut vain haukia ja poistunut kiireesti paikalta ajatellen ettei siellä liene harreja tai tammukoita. Mutta on myös kokemuksia hyvistä harri ja tammukkalammista joista on saanut yksittäisiä haukia. Tuli mieleen ajatus, että mitäs ne haukilampien pulskat hauet oikein syövät? Olisko lammissa sittenkin hyvä lohikalakanta kun hauetkin voivat niin hyvin. Olenko pyytänyt vain väärään aikaan, väärästä paikasta tai väärällä vieheellä? Olisiko hauki jopa hyvä vihje muidenkin kalalajien olemassaolosta?

Onko muilla kokemusta haukikannan merkityksestä tunturilammen harjus tai tammukkakantaan ja kuinka mahdollista jalokalakantaa voisi pyytää haukiselektiivisesti. En ole perhomiehiä, joka rajoittaa varmaan keinoja.


amatööri
Viestit: 3512
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Riippuu kai vähän lampien korkeudesta suhteessa merenpintaan. Yleinen käsitys monellakin on että hyvässä harjusvedessä on myös haukia vaikka toiset aliarvostaa haukea ja heittää maalle tai oksanhankaan.

Siinäpä se onkin kysymys miksi ei jalokalaa ole tullut vaan haukia... kaikki on mahdollista. Ja noista hauista.Tuskin se pelkästään toisia haukia syö jos lampareet on kerran tunturissa vähänkään ylempänä merenpinnasta. Vaihtoehdot vähenee mitä ylemmäs mennään.

Viime kesänä käytiin taas Siedjonjärvellä (729 mpy) . Olikohan 4. tai 5. kerta kun tuolla kalasteltiin.Muru sanoi ensimmäisenä iltana että oli härnännyt pari hauentumppia lipalla eikä ne olleet reagoineet uistimeen mitenkään. Mua nauratti että ei täällä mitään haukia ole :lol: ,Meekolla korkeintaan joka on alempana. No seuraavana aamuna sain reilun kiloisen hauen ja niitä tuli muutama vielä lisää sillä aikaa kun siellä oltiin. Monta kertaa ollut puhetta miltähän tuo jalokalalla kasvanut pohjoisen hauki maistuisi..hyvältähän tuo sitten maistui.

Kilpiksellä palattuamme vaihdoin asiasta ajatuksia erään paikallisen kalamiehen kanssa. Kertoi että on tuolla ollut haukia aina. Erellisenä talvena oli käynyt siellä pilkillä ja oli saanut useita useamman kilon haukia. Joku kerta oli tullut ensin samasta reiästä reilun kokoinen hauki,sitten rautu ja sitten muutama harri.

Itseltä on tuolta raudut jääneet saamatta,harreja on tullut ja nyt haukia. Lipalla tulee paljolti kalasteltua noilla seuduilla ja sitten tulee mitä sattuu tulemaan :lol: .
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
keke1983
Viestit: 10
Liittynyt: 27 Huhti 2015 15:15
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja keke1983 »

Isoimmat harjukset tulee usein järvistä joissa on hyvä haukikanta. Kerran meinas viedä kädenkin, irrotin perhoa vedessä noin kilosen harrin suusta kun viiden kilon hauki tarras harriin kii. Saimme lammesta useita haukia ja kymmeniä isoja harreja.
pesala
Viestit: 2577
Liittynyt: 02 Elo 2008 20:46
Paikkakunta: länsisuomi

Viesti Kirjoittaja pesala »

Lohipitoisissa vesissä kasvanu hauki on ihan hyvä syöntikala . Sain takavuosina kilosen hauen Enontekiöllä rajajoesta , Järämän kämpän vierestä , ja se fileerattuna , maustettuna ( sitruunapippuri , kun ei muuta ollut) ja paistettuna oli vähintään hyvää . Mitäs kun hauki oli herkutellut lohikalojen poikasilla , niin liha oli punertavaa , ja mureaa. Turhaan haukea moititaan.

Ja ei se hauki muissakin vesissä kasvaneena huono kala ole.
sahamies
Viestit: 4645
Liittynyt: 01 Touko 2010 08:58

Viesti Kirjoittaja sahamies »

^ Niinpä, Inarijärvessäkin kasvanut hauki on niin maukasta syötävää, että muut kalat saisivat olla puolestani ihan rauhassa siellä.
Taimenen penteleet tuppaavat uistimen koukkuihin itsensä kiinnittää, eikähän niitä kaikkia ehjänä irti saa ja joutuu sitten mahaansa ahtamaan.
Inari74

Viesti Kirjoittaja Inari74 »

Meillä ollut jo muutamana keväänä perinteenä käydä tunturijärvellä koukuttamassa haukia parin yön ajan. On saatu komeita haukia ja maultaan erinomaisia. Monestihan noissa järvissä on hyvä siikakanta, jolloin virvelikalastaja saattaa ajatella, ettei siinä ole kuin haukia.
Harhailija
Viestit: 719
Liittynyt: 12 Joulu 2008 11:31
Paikkakunta: Keskisessä Suomessa

Viesti Kirjoittaja Harhailija »

Onhan se selvä että hauet verottaa ns arvokalakantaa, mutta jos vesistö on suhteellisen luonnontilainen, se pitää kalakannan terveenä. Jos ihmiset kalastaa arvokalaa paljon ja haukia ei, on selvä miten käy. Itse olen niitä ketkä nostaa hauet puunoksiin, syön jos muuta ei tule. Hauen maku on tietty haueksi hyvä, jos se syö ihan muuta kuin mutapohjaisten järvien särkikalaa, muutenkin kylmänveden hauki, talvihauki on parempaa, myllyn läpi kalapullina tod hyvä ruokakala. Olen nammijärvellä nähnyt hauen leuoissa poikittain arviolta kiloisen siian tai harjuksen, öö, hauki oli kokoluokkaa "sukellusvene". :wink:
Maastossa on mukavaa!
luonnossa kävijä.
Viestit: 188
Liittynyt: 12 Touko 2007 20:42

Viesti Kirjoittaja luonnossa kävijä. »

pesala kirjoitti:Lohipitoisissa vesissä kasvanu hauki on ihan hyvä syöntikala . Sain takavuosina kilosen hauen Enontekiöllä rajajoesta , Järämän kämpän vierestä , ja se fileerattuna , maustettuna ( sitruunapippuri , kun ei muuta ollut) ja paistettuna oli vähintään hyvää . Mitäs kun hauki oli herkutellut lohikalojen poikasilla , niin liha oli punertavaa , ja mureaa. Turhaan haukea moititaan.

Ja ei se hauki muissakin vesissä kasvaneena huono kala ole.
Kakkosnelosen lankkukin on ihan hyvää, jos osaa maustaa tarpeeksi ja oikein.
Itse en haukea syö.
Avatar
8xkg
Viestit: 258
Liittynyt: 12 Marras 2007 17:36

Viesti Kirjoittaja 8xkg »

Selasin Metsähallituksen melkein 300-sivuista dokumenttia nimeltä Paistunturin erämaa-alueen ja Kevon luonnonpuiston luonto, käyttö ja paikannimistö. Siinä kerrottiin että tuolle alueelle alettiin 1950-luvulla istuttaa siikaa. Se pärjäsi järvissä niin hyvin, että monilla alueilla syrjäytti raudun. Eli arvostettujen kalalajien häätäjä voi olla muukin kuin hauki.
Lunkentus
Viestit: 1316
Liittynyt: 25 Tammi 2006 06:51
Paikkakunta: Säkkilahden reservaatti

Viesti Kirjoittaja Lunkentus »

keke1983 kirjoitti:Saimme lammesta useita haukia ja kymmeniä isoja harreja.
Mitähän tuohon nyt sanoisi? Onko mielestäsi oikein ja kohtuullista verottaa jonkun lammen kantaa tuollaisia määriä? Olen omalla kohdallani pitänyt periaatteena, että vain syöntikalat on kohtuullinen määrä.
Aaro
Viestit: 2458
Liittynyt: 12 Tammi 2010 16:30

Viesti Kirjoittaja Aaro »

8xkg kirjoitti:Selasin Metsähallituksen melkein 300-sivuista dokumenttia nimeltä Paistunturin erämaa-alueen ja Kevon luonnonpuiston luonto, käyttö ja paikannimistö. Siinä kerrottiin että tuolle alueelle alettiin 1950-luvulla istuttaa siikaa. Se pärjäsi järvissä niin hyvin, että monilla alueilla syrjäytti raudun. Eli arvostettujen kalalajien häätäjä voi olla muukin kuin hauki.
Joskus on tullut tunturijärvestä satunnainen pikku siika pikku lusikalla. Mitenkähän virvelimies voisi sen kalastusta tehostaa, sivuperho? Tiheäsilmäinen siian verkkopyynti saattaa poistaa taimenenkin jo alta sukukypsänä?
sahamies
Viestit: 4645
Liittynyt: 01 Touko 2010 08:58

Viesti Kirjoittaja sahamies »

Nuorena miehenä meillä oli Kuusamossa tiedossa eräs siikapitoinen järvi, josta Mepps ykkösellä niitä saatiin.
keke1983
Viestit: 10
Liittynyt: 27 Huhti 2015 15:15
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja keke1983 »

Lunkentus, älä ole huolissasi. Siellä ne harrit edelleen ui ellei joku ole kalastanut pois tai hauet syöny :D Päästimme ne takaisin .
Lunkentus
Viestit: 1316
Liittynyt: 25 Tammi 2006 06:51
Paikkakunta: Säkkilahden reservaatti

Viesti Kirjoittaja Lunkentus »

keke1983 kirjoitti:Lunkentus, älä ole huolissasi. Siellä ne harrit edelleen ui ellei joku ole kalastanut pois tai hauet syöny :D Päästimme ne takaisin .
No hyvä sitten, ehdin jo pelästyä!
markkut
Viestit: 479
Liittynyt: 13 Helmi 2009 15:49

Viesti Kirjoittaja markkut »

Varmaan siioissakin on eroa. Isän mökkijärvellä on vuosien varrella koitettu pientä lippaa, seniorivaappua ja perhoa ilman mainittavaa tulosta. Pienimmällä 00 Meppsillä on vissiin veli saanut pari siikaa, itse en vapavälineillä yhtäkään.

Tuosta oli jäänyt käsitys, että siikaa on melko turha virvelillä koittaa ja olinkin ihan puulla päähän lyöty muutama vuosi sitten, kun Kautokeinoelvasta nousi siikoja mukavaan tahtiin aika järeilläkin Lottolipoilla. Nousivat hanakasti perhoonkin, mutta tarttuivat huonosti.
Vastaa Viestiin