Karpalo
Karpalo
Kävin tuossa sateisen sunnuntain kunniaksi hakemassa pari litraa karpaloita kun alkavat nyt olla parhaimmillaan, raakojakaan ei enää ole joukossa, eikä tungostakaan suolla, mutta yhden ukon sentään näin.
Mummot oli tyhjentäneet Leivonmäen "vakipaikan" niin tarkkaan, että vain parikymmentä marjaa löytyi sieltä, nuoruusvuosien paikka taasen on nykyisin tyhjänä jo syyskuussa (tekivät tien), kun puolet marjoista on vielä raakoja.
Mummot oli tyhjentäneet Leivonmäen "vakipaikan" niin tarkkaan, että vain parikymmentä marjaa löytyi sieltä, nuoruusvuosien paikka taasen on nykyisin tyhjänä jo syyskuussa (tekivät tien), kun puolet marjoista on vielä raakoja.
Kyllä Siperia opettaa!
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Karpalo ja isokarpalo. Näitä molempia kasvaa Suomessa vaan onko marjoilla eroa?
En ehtinyt tänä syksynä karpalosuolle muuten kuin hirvikivääri kourassa ja silloin ei ehdi syömämarjoja enempää poimia. Paikallisen ruokapiirin torilla oli edullisesti tarjolla paikallista (Kanta-Häme) karpaloa, joten ostin pari litraa pakkaseen talven ratoksi. Nämä karpalot ovat melkein aikuisen miehen peukalonpään kokoisia! Rakenne on myös rapsakampi ja maku miedompi kuin mihin olen tottunut. Onko eri lajia kuin aiemmin keräämäni (Etelä-Karjalasta) vai kasvaako karpalo täällä vaan hurjasti isommaksi?
En ehtinyt tänä syksynä karpalosuolle muuten kuin hirvikivääri kourassa ja silloin ei ehdi syömämarjoja enempää poimia. Paikallisen ruokapiirin torilla oli edullisesti tarjolla paikallista (Kanta-Häme) karpaloa, joten ostin pari litraa pakkaseen talven ratoksi. Nämä karpalot ovat melkein aikuisen miehen peukalonpään kokoisia! Rakenne on myös rapsakampi ja maku miedompi kuin mihin olen tottunut. Onko eri lajia kuin aiemmin keräämäni (Etelä-Karjalasta) vai kasvaako karpalo täällä vaan hurjasti isommaksi?
^ Liekö olleet samalta suolta kotoisin, kuin nekin joita aamuisin jogurtiini sekoittelen.
Ostin 10 litran sangollisen Evon-Padasjoen suunnalta poimittua karpaloa, hinta oli sopuisa, 5 e/litra.
Puoli ämpäriä on jo syöty. Maistuu erinomaiselta kun kolme ruokalusikkalista marjoja sekoittaa vaikkapa vähäsokeriseen persikkajogurttiin.
Ostin 10 litran sangollisen Evon-Padasjoen suunnalta poimittua karpaloa, hinta oli sopuisa, 5 e/litra.
Puoli ämpäriä on jo syöty. Maistuu erinomaiselta kun kolme ruokalusikkalista marjoja sekoittaa vaikkapa vähäsokeriseen persikkajogurttiin.
Luontoportin mukaan lajit ovat pikkukarpalo ja isokarpalo, eli:
"Harva tietää soillamme kasvavan itse asiassa kaksi karpalolajia, iso- (V. oxycoccos) ja pikkukarpalo. Karpaloista puhuttaessa tarkoitetaan lähes aina ensin mainittua, vaikka molemmat ovat aivan yleisiä. Vain pohjoisimmasta Lapista isokarpalo puuttuu ja pikkukarpalo on yksin kukkona tunkiolla. Pikkukarpalon kasvupaikat ovat myös yleensä ottaen kuivempia kuin kookkaamman sukulaisensa: pikkukarpalo kasvaa rahkasammalmättäillä ja varpuisilla rämeillä, joilla voi kulkea jopa kenkiään kastelematta; isokarpalo suosii märkiä ja upottavia saraikko- ja sammalpintoja.
Pääasiallinen syy pikkukarpalon tuntemattomuuteen lienevät sen pienet marjat: vain puolukan kokoisia marjoja ei juuri kukaan viitsi poimia.[...]"
Lapsena kuljin Oulun seuduilla karpalosoilla (rämeillä) ja muistelen että karpalot olivat korkeintaan puolukan kokoluokkaa, usein pienempiä. Olisikohan sitten ollut pikkukarpalo valtalajina niillä rämeillä, jotka kyllä olivat aika kuivia. Täällä Rovaniemellä karpalot ovat suurempia.
"Harva tietää soillamme kasvavan itse asiassa kaksi karpalolajia, iso- (V. oxycoccos) ja pikkukarpalo. Karpaloista puhuttaessa tarkoitetaan lähes aina ensin mainittua, vaikka molemmat ovat aivan yleisiä. Vain pohjoisimmasta Lapista isokarpalo puuttuu ja pikkukarpalo on yksin kukkona tunkiolla. Pikkukarpalon kasvupaikat ovat myös yleensä ottaen kuivempia kuin kookkaamman sukulaisensa: pikkukarpalo kasvaa rahkasammalmättäillä ja varpuisilla rämeillä, joilla voi kulkea jopa kenkiään kastelematta; isokarpalo suosii märkiä ja upottavia saraikko- ja sammalpintoja.
Pääasiallinen syy pikkukarpalon tuntemattomuuteen lienevät sen pienet marjat: vain puolukan kokoisia marjoja ei juuri kukaan viitsi poimia.[...]"
Lapsena kuljin Oulun seuduilla karpalosoilla (rämeillä) ja muistelen että karpalot olivat korkeintaan puolukan kokoluokkaa, usein pienempiä. Olisikohan sitten ollut pikkukarpalo valtalajina niillä rämeillä, jotka kyllä olivat aika kuivia. Täällä Rovaniemellä karpalot ovat suurempia.
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
Eipä ole tullut sen paremmin tunnisteltua, kun ei niitä onneksi ole mitään tarvetta tunnistaakaan, molemmathan menee kuitenkin samaan käyttöön, lisäksi kaikki suon reunan isoimmat puolukkaryppäät päätyvät nekin usein samaan ämpäriin. Varmaan vielä kasvupaikasta riippuen on pienikokoisiakin isokarpaloita ja isompikokoisia pikkukarpaloita. Muutamia pienimpiä aina menee poimurin piikeistä läpi, joten ne ainakin on pikkukarpaloita.
Makuun vaikuttaaa tieten poimimisaika, kesän säät ja varmaan hiukan paikkakin.
Makuun vaikuttaaa tieten poimimisaika, kesän säät ja varmaan hiukan paikkakin.
Kyllä Siperia opettaa!