Pihlajanmarjat
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Pihlajanmarjat
Tänä syksynä on pihlajat väärällään marjoja. Lintujakin on niin vähän kylmän kesän jäljiltä, että ainakaan täällä Kaakonkulmalla eivät ole rokottaneet pihlajanmarjasatoja. Kerääminenkin on kohtuullisen vaivatonta, mutta mitäpä noista tekisi?
Olen aiemmin (ja taas tänä vuonna) tehnyt pihlajanmarjahyytelöä. Se on herkkua esim. riistapaistien kanssa tai paistikastikkeen mausteena, mutta ei sitäkään määräänsä enempää syö. Puolentusinaa pikkupurkkia riittää pitkälle. Lisäksi tein pihlajanmarjoista mehua (hyvää!) ja sekamehua (lisäksi oli omenaa, porkkanaa, punaherukkaa ja ruusunmarjoja - hyvää sekin), mutta kun on muitakin mehuja, niin ei tätäkään kannata hurjasti tehdä kellariin. Loppuu pullotkin kesken ja sokeria kuluu. Pihlajanmarjan ravintoarvo on mainio, joten olisihan sitä hyvä käyttää. Mitä muuta pihlajanmarjoista voisi siis tehdä? Kuivata rusinan korvikkeeksi retkievääseen? Kuivata ja jauhaa puurojen ja smoothieiden joukkoon lisättäväksi?
Ja jos joku innostuu pihlajanmarjoja keräämään, kannattaa maistella eri puiden marjoja ennen keräämistä. Makuerot on suuria. Ja jos hyytelöä meinaa, niin kannattaa etsiä raa'an puoleisia marjoja, niin hyytyy paremmin. Ainakin osa.
Olen aiemmin (ja taas tänä vuonna) tehnyt pihlajanmarjahyytelöä. Se on herkkua esim. riistapaistien kanssa tai paistikastikkeen mausteena, mutta ei sitäkään määräänsä enempää syö. Puolentusinaa pikkupurkkia riittää pitkälle. Lisäksi tein pihlajanmarjoista mehua (hyvää!) ja sekamehua (lisäksi oli omenaa, porkkanaa, punaherukkaa ja ruusunmarjoja - hyvää sekin), mutta kun on muitakin mehuja, niin ei tätäkään kannata hurjasti tehdä kellariin. Loppuu pullotkin kesken ja sokeria kuluu. Pihlajanmarjan ravintoarvo on mainio, joten olisihan sitä hyvä käyttää. Mitä muuta pihlajanmarjoista voisi siis tehdä? Kuivata rusinan korvikkeeksi retkievääseen? Kuivata ja jauhaa puurojen ja smoothieiden joukkoon lisättäväksi?
Ja jos joku innostuu pihlajanmarjoja keräämään, kannattaa maistella eri puiden marjoja ennen keräämistä. Makuerot on suuria. Ja jos hyytelöä meinaa, niin kannattaa etsiä raa'an puoleisia marjoja, niin hyytyy paremmin. Ainakin osa.
Makueroja on. Oranssiin vivahtavat pihlajanmarjat ovat osoittautuneet miellyttävämmän makuisiksi kuin verenpunaisemmat. Ja yllättäen marjat maistuvat yksitellen naposteltuina paljon äreämmiltä kuin kunnon kourallinen kerrallaan. Hyvää treeniä sylkirauhasille. Syön kohtalaisesti pihlajanmarjoja, mutta yleensä suoraan puusta.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Näin kuulemma. Pitää kerätä satsi pakastimeen kunhan muilta kiireiltä ehtii. Useimpina vuosina linnut ehtivät nokkia sadon talteen ennen pakkasia. Pakastamista en ole vielä kokeillut. Pitää myös kokeilla Pepi:n vinkkiä syödä kunnon kourallinen kerrallaan.OS kirjoitti:Pakkanen/pakastaminen kuulema tasoittaa pihlajanmarjan happamuutta.
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Suosittelen!Louestaja kirjoitti:Olen harkinnut mehun tekoa. Pieniä määriä sekoitettavaksi muihin mehuihin mausteeksi?
Tein mehua höyryttämällä mehumaijalla. Osa ihan 100% pihlajanmarjaa hyytelöä varten, josta sitten pienen osan pullotin sellaisenaan mehuksi (lisättyä sokeria n. 100g/L). Omaan makuuni herkullista kun laimentaa vedellä noin 1+2 suhteessa. Sitten tein tuon sekamehun (pihlajanmarjaa 2kg, omenaa 2kg, porkkanaa 1kg, punaherukkaa 1kg ja ruusunmarjoja n. 0,5kg). Siihen tuli lisättyä sokeria melkein 200g/L (kaadoin suoraan mehumaijaan ja yliarvion mehun tuoton kun suhteutin mustaherukkaan). Hyvää, mutta vähän turhan makeaa. Sopivasti hapanta, vivahtaa puolukkaan/punaherukkaan/pihlajanmarjaan.
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Unohtui avausviestistä se varsinainen vaelluseväskokeilu!
Kokeilin tehdä Rautavaaran kirjan innoittamana "hedelmäleipää" ("finsk Frugtbröd"): 1 osa pihlajanmarjoja, 1 osa omenaa ja 1 osa porkkanaa. Paloiksi ja kattilaan, pohjalle tilkka vettä. Keitetään ja muussataan karkeaksi soseeksi. Lisäsin 100g sokeria / 1,5kg massaa. Levitin massan kahdelle kuivurin ritilälle leivinpaperille. Kuivasin ja leikkasin "nahkan" ruuduiksi.
Maku on edelleen aika hapan. Sokeria olisi voinut lisätä vähän enemmän, mutta ihan mukavaa vaihtelua reissueväisiin. Yksi ruutu vastaan n. 50g tuoreita kasviksia. Ruudut olisi voinut olla paksumpia (nyt 800g/ritilä, olisi voinut olla helposti 1kg/ritilä). Kunhan saan reseptin hiottua täydellisyyteen, voisi tehdä kuivurillisin tai pari talvireissujen legievääksi. Sitten ei tartte enää ostaa kaupallisia kuivahedelmiä tai taatelipatukoita reissuille. Kaveriksi itse kuivattua hirveä.
Tosin suklaasta en taida silti luopua...
Kokeilin tehdä Rautavaaran kirjan innoittamana "hedelmäleipää" ("finsk Frugtbröd"): 1 osa pihlajanmarjoja, 1 osa omenaa ja 1 osa porkkanaa. Paloiksi ja kattilaan, pohjalle tilkka vettä. Keitetään ja muussataan karkeaksi soseeksi. Lisäsin 100g sokeria / 1,5kg massaa. Levitin massan kahdelle kuivurin ritilälle leivinpaperille. Kuivasin ja leikkasin "nahkan" ruuduiksi.
Maku on edelleen aika hapan. Sokeria olisi voinut lisätä vähän enemmän, mutta ihan mukavaa vaihtelua reissueväisiin. Yksi ruutu vastaan n. 50g tuoreita kasviksia. Ruudut olisi voinut olla paksumpia (nyt 800g/ritilä, olisi voinut olla helposti 1kg/ritilä). Kunhan saan reseptin hiottua täydellisyyteen, voisi tehdä kuivurillisin tai pari talvireissujen legievääksi. Sitten ei tartte enää ostaa kaupallisia kuivahedelmiä tai taatelipatukoita reissuille. Kaveriksi itse kuivattua hirveä.
Tosin suklaasta en taida silti luopua...
^Talkkunasta tulee erinomaisen hyvä puuro kun jättää pihlajanmarjat pois tai korvaa ne vaikka kaurahiutaleilla. Kunnon voisilmän kun laittaa, niin aurinko paistaa kaamoksessakin
Voisi pihlajanmarja kyllä sopia puuroonkiin, sopiihan ne muutkin marjat. Kuivattu mustikka on puurossa hauskaa. Pihlajanmarjasoppaa/kiisseliä?
Voisi pihlajanmarja kyllä sopia puuroonkiin, sopiihan ne muutkin marjat. Kuivattu mustikka on puurossa hauskaa. Pihlajanmarjasoppaa/kiisseliä?
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
-
- Viestit: 453
- Liittynyt: 07 Tammi 2013 17:41
Minkä sortin talkkunaa käytät? Eri puolilla Suomea niissä ei välttämättä ole yhtään yhteistä ainesosaa.dailymail kirjoitti:^Talkkunasta tulee erinomaisen hyvä puuro kun jättää pihlajanmarjat pois tai korvaa ne vaikka kaurahiutaleilla. Kunnon voisilmän kun laittaa, niin aurinko paistaa kaamoksessakin
Voisi pihlajanmarja kyllä sopia puuroonkiin, sopiihan ne muutkin marjat. Kuivattu mustikka on puurossa hauskaa. Pihlajanmarjasoppaa/kiisseliä?
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Rantasen talkkunajauhoa ja Hirvelän uunitalkkunaa.
Lapsuudesta muistan isän keittämän talkkunapuuron, joka oli rouheampaa kuin edellämainituista tulee. Sitä en tiedä mistä talkkunasta isä puuronsa keitteli.
Keitän puuron suoraan noista jauhoista tai sitten sekoitan kaurapuuron keittoveteen ehkä desin verran talkkunaa ja keitän sen päälle kaurapuuron.
Lapsuudesta muistan isän keittämän talkkunapuuron, joka oli rouheampaa kuin edellämainituista tulee. Sitä en tiedä mistä talkkunasta isä puuronsa keitteli.
Keitän puuron suoraan noista jauhoista tai sitten sekoitan kaurapuuron keittoveteen ehkä desin verran talkkunaa ja keitän sen päälle kaurapuuron.
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä