Siteen paikka pitkässä metsäsuksessa

tunturisusi
Viestit: 521
Liittynyt: 06 Huhti 2008 20:42

Siteen paikka pitkässä metsäsuksessa

Viesti Kirjoittaja tunturisusi »

Aikanaan kun ostin omat Järvisen Lapponiat 275 cm, otin yhteyttä itse herra tehtailijaan kysyäkseni, mihin siteet tulee kiinnittää: tasapainopiste vai keskipiste? Kuulin, että oikeaa vastausta ei ole, kun on vähän "molempaa koulukuntaa".

Laitoin siteet maantieteelliseen keskipisteeseen, en tasapainopisteeseen.

Viime talvena tuli mentyä sitten ahkion kanssa ensi kertaa vähän pidempää reissua paljolti umpisia pitkni ja tuntui siltä, että suksea pitää jotenkin "nostaa" hangen pinnalle eteen viedessä. Oiskohan umpisessa sittenkin parempi ratkaisu että side olisi taaempana tp-pisteessä, jolloin suksi uisi hiukan helmpommin hangen pinnalla? Tämä ei tietenkään olisi maksimikantavuuspiste, mutta selviäisikö kuitenkin vähemmällä reisityöllä?

Tiijän, että aikainen vaihe kysellä tällaista, mutta vois nuo siteet siirtää ajoissa uuteen paikkaan, jos sellaiseen päädyn :D Kai siirtäminen on sallittua, kunhan tukkii vanhat reiät hyvin?


Ursus
Viestit: 9570
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Täällä on aiemmin käyty perusteellinen keskustelu siteen paikasta metsäsuksessa. Laitoin siitä muistiin seuraavan kaavan. Halutessasi koko keskustelu löytyy haku-toiminnolla.
SITEEN PAIKKA SUKSESSA
1. Mittaa suksen pituus (mm) kannasta kärkeen suorinta tietä.
2. Mittaa sen kengän pituus (mm), jolla meinaat hiihtää. Tellukengässä kannasta reikiin.
3. Laske paljonko on 45,5 % kohdan 1 pituudesta. Lisää siihen puolet hiihtokengän pituudesta (kohta 2).
4. Mittaa suksen kannasta lukien kohdan 3 summa, ja merkitse sukseen.
5. Asenna side niin, että hiihtokengän kärki, ja tellukengässä pinnilinja, on kohdan 4 merkin kohdalla.
6. (Hiihto)kengän kantapää tulee suksen kantaa kohti (kkkk) suksen yläpinnalle yksi side/suksi

Siteen paikan SP kaava on seuraava oletuksella, että Su on suksen pituus ja Ke on kengän pituus, huomioiden että telemark-kengän pituuden määrää reikien sijainti kengän kannasta mitattuna?

SP = Su - (45,5 x Su / 100) + Ke / 2
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
koutsa
Viestit: 138
Liittynyt: 15 Maalis 2007 22:48

Viesti Kirjoittaja koutsa »

Joku osaavampi varmaan pian linkittää tähän aiheesta käydyn keskustelun vuosien takaa. Muistaakseni tuloksena oli kiinnittää side hieman tp-pisteen etupuolelle eli päinvastoin kuin pohdiskelit. Perusteena oli muistaakseni hangen pettäessä suksen kantojen ei tulisi upota ennen kärkiä, koska se aiheuttaa jatkuvan "ylämäkeen" hiihdon.

Eli jos hangen pettämisestä ei ole haittaa, niin sitten siteen paikka varmaankin optimoidaan suksien käsiteltävyyden mukaan.

Hyvä kirja aiheeseen myös Jouni Laaksosen Hanki hohtava alla. Taitaapa kirjassakin olla se yleisesti hyväksikoettu laskukaava siteen paikalle.

*edit: ursus ehtikin jo antaa tarkan ohjeen. Laaksosen kirjassa asia on esitetty sivuilla 119-120
diver
Viestit: 2367
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Viesti Kirjoittaja diver »

Eikös tuo kaava määritä hiihtokengän keskikohdan
paikan suksessa jonka perusteella side asennetaan.
Omissa suksissa kolmet siteet tuolla kaavalla kiinni.
Vaatii sukselta hyvän taipuisan kärjen toimiakseen.
Suksesta tulee vähän kuin etupainoinen joka mielestäni
Nousee helpommin hangen päälle eli kun nostat jalkaa
suksen kärki nousee ennen kantaa ja"tarpomisesta"
tulee hiukan helpompaa.tämä tietysti vain muutaman
Talven kokemuksella.
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Onko tuo
"Eli jos hangen pettämisestä ei ole haittaa, niin sitten siteen paikka varmaankin optimoidaan suksien käsiteltävyyden mukaan "painopiste vai keskipiste?
- varmaan sanottu jo jossain, MUTTA KERTAUS ON OPINTOJEN AITEE
Heksa
Viestit: 1200
Liittynyt: 22 Tammi 2006 09:51
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Heksa »

luuppi kirjoitti:Onko tuo "Eli jos hangen pettämisestä ei ole haittaa, niin sitten siteen paikka varmaankin optimoidaan suksien käsiteltävyyden mukaan" painopiste vai keskipiste?
Oma mielipiteeni on että painopiste tällöin siteen kärjen paikkeille. Tällöin jos tulee tarve nostaa suksea, niin sen pystyy nostamaan kokonaisuudessaan. Jos side on liian edessä, niin takaosa jää maahan eli lumeen, jolloin esimerkiksi ahkion kaatumisen jälkeen ei useinkaan pysty peruuttamaan (tai kääntymään paikallaan) ahkion luo sitä nostamaan, vaan joutuu hiihtämällä kääntymään ja palaamaan ahkion luo ja sitten pitää päästä vielä takaisin alkuperäiselle ladulle hiihtäen.

Mutta kuten aina, yhtä oikeaa vastausta ei ole, ja joissain tilanteissa jonkun toisen tapa voi olla toimivampi.
tunturisusi
Viestit: 521
Liittynyt: 06 Huhti 2008 20:42

Viesti Kirjoittaja tunturisusi »

Ei hitsi, asia ymmärrettiin näköjään ihan väärin. Osaan kiinnittää siteen joko tasapainopisteeseen tai keskipisteeseen ilman mitää kaavoja ja tiedän, että jälkimmäisessä vaihtoehdossa sivakka on kantapainoinoinen.

KYSYMYS oli se, että JOS HIIHDETÄÄN KESKITALVEN UPOTTAVASSA LUMESSA, niin kumpi vaihtoehto on parempi: tasapainopiste vai keskipiste. Siis suksen etenemisen kannalta, missä asiassa ei epätasapainosta ole haittaa.

Ajattelin, että jos täällä sattuisi olemaan JOKU JOKA ON JO KOKEILLUT MOLEMPIA UMPIHANGESSA ja mielellään ahkion kanssa, niin olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksia. (jotta vältyn itse mahdolliselta turhalta työltä, kun elämässä on muitekin harrasteita kuin suksen rassaaminen)
Ursus
Viestit: 9570
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Jospa Eräkulkuri kertoisi sinulle toivomasi näkemyksen, hän kun on ahkiota vetänyt paljonkin monenlaisessa lumessa.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Heksa
Viestit: 1200
Liittynyt: 22 Tammi 2006 09:51
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Heksa »

tunturisusi kirjoitti:KYSYMYS oli se, että JOS HIIHDETÄÄN KESKITALVEN UPOTTAVASSA LUMESSA, niin kumpi vaihtoehto on parempi: tasapainopiste vai keskipiste. Siis suksen etenemisen kannalta, missä asiassa ei epätasapainosta ole haittaa.
Etkö luota omiin kokemuksiisi, jotka jo kerroit ensimmäisessä viestissäsi?

Oma vaatimaton mielipiteeni on, että asiaan vaikuttavat niin monet seikat, ettei yhtä oikeaa vastausta välttämättä ole. Esimerkiksi liikutko pelkästään tasaisella avoimessa maastossa vai könyätkö paljonkin rinteitä ja kumpareita ylös-alas? Eteneminen kun voi olla muutakin kuin hiihtoa tasaisella hangella, esimerkiksi teltalta vettä hakemaan ojan pohjalle. Ja paljolti myös omiin mieltymyksiin, eli mikä asia suksen toimivuudessa on sinulle tärkein. Siksi omissa (hieman lyhyemmissä) suksissa siteet ovat kompromissina tasapainopisteen ja keskipisteen välillä.
tunturisusi
Viestit: 521
Liittynyt: 06 Huhti 2008 20:42

Viesti Kirjoittaja tunturisusi »

Heksa kirjoitti: Etkö luota omiin kokemuksiisi, jotka jo kerroit ensimmäisessä viestissäsi?
Toki. Mutta kun ei ole kokemusta siitä toisesta vaihtoehdosta eli siteestä vähän taaempana. Eli on vaikuttanut, että nyt siteen paikka ei ehkä ole paras mahdollinen. Mutta en tosiaan tiedä, toisiko paikan vaihtaminen parannusta, koska en ole ikinä hiihtänyt umpisessa muuten samanlaisilla suksilla mutta joissa olisi side tp-pisteessä. Eikai auta muuta kuin kokeillaa sitten itse ensi joulun aikaan sitä toistakin vaihtoehtoa...
omat polut
Viestit: 4213
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja omat polut »

Olen aina ajatellut tasapainopisteen kautta, tellumonojen pinnilinja, tai vastaava kohta muissa jalkineissa, pari senttiä tp.kohdan etupuolelle.
Avatar
Mr_C
Viestit: 3126
Liittynyt: 12 Tammi 2006 01:07

Re: Siteen paikka pitkässä metsäsuksessa

Viesti Kirjoittaja Mr_C »

tunturisusi kirjoitti:Aikanaan kun ostin omat Järvisen Lapponiat 275 cm, otin yhteyttä itse herra tehtailijaan kysyäkseni, mihin siteet tulee kiinnittää: tasapainopiste vai keskipiste? Kuulin, että oikeaa vastausta ei ole, kun on vähän "molempaa koulukuntaa".

Laitoin siteet maantieteelliseen keskipisteeseen, en tasapainopisteeseen.
Tuosta tietysti pitää ensin kysyä että mitä laitoit keskipisteeseen ?
Siteen fyysisen etureunan / pinnilinjan / siteen pituussuuntaisen keskiosan / siteessä olevan monon pituussuuntaisen keskipisteen / kantapään / jotain muuta ?
tunturisusi kirjoitti:Viime talvena tuli mentyä sitten ahkion kanssa ensi kertaa vähän pidempää reissua paljolti umpisia pitkni ja tuntui siltä, että suksea pitää jotenkin "nostaa" hangen pinnalle eteen viedessä. Oiskohan umpisessa sittenkin parempi ratkaisu että side olisi taaempana tp-pisteessä, jolloin suksi uisi hiukan helmpommin hangen pinnalla? Tämä ei tietenkään olisi maksimikantavuuspiste, mutta selviäisikö kuitenkin vähemmällä reisityöllä?
Jos suksi ui puiuterilumessa suunnilleen vaakasuorassa, eli ei sukella eikä nouse pintaankaan, niin miksi suksen kärkeä pitäisi "nostaa" lumen pinnalle ?
Paksussa puuterilumessa suksi painuu hiihtäjän alla aika paljon, jolloin kärjen nouseminen koko ajan lumen pinnalle aiheuttaisi sen että koko ajan suksi nousisi ylämäkeä ja se vaatii lisää reisityötä, muiden lihasten lisäksi.
Ilman hyviä perusteluja en helposti usko oletustasi että olisi vähemmän reisityötä.
Hamalainen
Viestit: 3511
Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40

Viesti Kirjoittaja Hamalainen »

Nyt pitää suunnitella eräsiteen alle joku levy missä voi siirtää sidettä tarpeen mukaan. Silloin voi jokainen virittää suksensa haluamaansa asentoon.
tunturisusi
Viestit: 521
Liittynyt: 06 Huhti 2008 20:42

Re: Siteen paikka pitkässä metsäsuksessa

Viesti Kirjoittaja tunturisusi »

Mr_C kirjoitti: Tuosta tietysti pitää ensin kysyä että mitä laitoit keskipisteeseen ?
Siteen fyysisen etureunan / pinnilinjan / siteen pituussuuntaisen keskiosan / siteessä olevan monon pituussuuntaisen keskipisteen / kantapään / jotain muuta ?
En muista, muistaakseni päkiä tai varpaat. Joka tapauksessa suksi on selvästi takapainoinen.

Mr_C kirjoitti: Ilman hyviä perusteluja en helposti usko oletustasi että olisi vähemmän reisityötä.
En mää oleta mitään, vaan kysyn ja arvuuttelen. Idea on siinä, että olisi vähemmän lumen vastusta jos suksi ui eikä sukella. Aivan samalla tavalla sukellusvene kuluttaa vähemmän energiaa, jos ajaa pinnalla eikä pinnan alla? :roll:
omat polut
Viestit: 4213
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja omat polut »

^Väärin, vedessä vähiten vastusta on sukelluksissa, pätee myös ihmiseen/muihin eläviin.

Lumessa asia ei sitten ole näin, pinnalla liukuu kevyemmin.
Vastaa Viestiin