eräukko kirjoitti:Minulla on jossain tuommoinen umpioimiskone, siis semmoinen mikä imaisee muovipussista ilmat pois ja hitsaa sen kiinni. Voisipa kokeilla vieläkö se toimii ja vetäistä esimerkiksi metwurstit annospusseihin sillä.
En tiedä, mutta veikkaan:
Kaupan tyhjiöpakatut metvurstit on valmistettu hyvissä hygieniaoloissa. Kotona näin ei välttämättä ole. Tuo paloittelu ja annospussiin pakkaminen sekä vakuumin veto voi livauttaa joukkoon hapettomissa oloissa viihtyvän pöpön.
Tuo hyvin kuivatun tavaran umpioiminen voisi vaikka parantaa säilymistä: eivät rasvat hapetu.
Melontaretkeily on tietenkin aivan erityyppistä kuin jalkaisin vaeltaminen, koska varusteiden määrällä ja painolla ei ole niin suurta merkitystä. Viime kesänä oltiin kahden päivän melontaretkellä Posion Suolijärvellä ja eräs retkeläisistä oli valmistautunut ruokien ja juomien kylmänä pysymiseen sillä lailla, että hän oli laittanut esim. makkarat ja jonkin verran puhdasta vettä kotona pakastimeen ja retkelle lähdettäessä hän laittoi jäässä olevat elintarvikkeet pieneen kylmälaukkuun muutaman kylmäkallen kanssa ja näin hänellä oli koko retken ajan taatusti sellaista syötävää ja juotavaa, jotka eivät olleet kärsineet lämmöstä. Retken lopussa taisi yksi vesipullo olla vielä osittain jäässä.
Kaksi päivää on varsin lyhyt aika, mutta uskoisin että tuolla konstilla osa ruuista pysyy viileinä useammankin päivän. Luulisi tuommoisen pienen kylmälaukun kulkevan rinkan uumenissakin esim. varavaatteiden sisään pakattuna, itselläni oleva pieni kylmälaukku on mitoiltaan 15x20x30 cm ja painoa on noin 250 gr. Tulevilla melontaretkillä aion ottaa tuon laukun käyttöön ja kokeilla kuinka kauan viileys elintarvikkeissa säilyy, lämpömittarin avulla laukussa olevaa lämpötilaa voi tarkkailla Joka tapauksessa tällä tavalla ruuat ovat kuitenkin pitemmän ajan viileissä olosuhteissa, kuin tavanmukaisesti pakatut.
On tuossa tullutkin jo vinkkejä, mutta tässä aloittajalle vielä muutama vinkki lisää.
Metwursti säilyy kyllä omissa tyhjiöpakkauksissaan ihan kohtuullisesti. Mieluummin pieniä pakkauksia (esim. 100 - 200 g), jolloin avattu häipyy nopeasti.
Voi säilyy käytännössä varmaan ihan samalla tavalla kuin margariini, mutta voi pysyy paremmin jäykempänä ja on siksi jotenkin mukavampi käytössä.
Lettutaikinaa saa valmiina jauheena myös sellaisena, jossa on mukana myös muna ja maito. Eli sekaan pelkää vettä. Perunamuusijauheissa on myös sellaisia, joissa on mukana maitojauhe eli vain vettä on tarvetta lisätä. Esim. Mummonmuusi on vähän aneemisen makuista pelkkään veteen tehtynä, kun ohje edellyttäisi myös maitoa joukkoon.
Itse kuivaamalla saat hyvin säilyvää esim. kypsennetystä paistijauhelihasta tai broilerin minuuttipihveistä. Oheita löytyy varmaan tämänkin palstan haulla.
Erittäin olleellista on näiden helpommin pilaantuvien aineiden käsittely itse retkellä:
- hyvässä kylmälaukussa polun alkuun saakka
- varsinkin aurinkoisella ilmalla keskelle rinkkaa (ei välittömästi auringonporottaman tummanvihreän rinkan pintakankaan alle!)
- aina tauolla rinkka varjoon tai niin päin ettei aurinko osu pahimpiin paikkoihin
- leiripaikassa muovipussissa puroon tai maakiven monttuun
- ulkona ruokaillessa voirasiat ym. aina varjoon, vaikka sitten omaasi
- aurinkoisella ilmalla älä jätä rinkkaa tai ruokia teltan absidiin vaan rinkka vaikka teltan taakse varjoon
Kuumalla kelillä tällainen perushuolellisuus pidentää säilyvyyttä täysin ratkaisevasti. Ja kun yleensä yön jäljiltä esim. voi on kivikovaa, sen ei kannata antaa lämmetä yhtää turhaan auringossa omaa hölmöyttään, vaan mötikkä pakataan keskelle rinkkaa (vaikka vaatteiden keskelle), jossa se pärjää viilenän hienosti päivän kuumimman ajan yli.
Grillimakkaraakin on kuskattu useampiakin päiviä, kun paketti on otettu aamulla pakasteesta ja kuljetettu hyvässä kylmälaukussa autossa Suomen poikki ja tungettu jokseenkin jäisenä fleecekäärössä rinkan uumeniin.
Ja onhan Lapissa usein sydänsuvellakin niitä viikkoja, ettei lämpötila juuri nouse yli tavanomaisen jääkaappilämpötilan...
Melontaretkillä vakiosaarissa ja muilla paikoilla on meitsille tullut pahaksi tavaksi tehdä kellareita sapuskoille. Elikkä maahan kuoppa varjoiseen paikkaan ja kansi päälle. Kansi on yleensä tukevaa vesivaneria, että kestääkin jonkun aikaa.
Siihen vielä sammalkerros ja muuta naamiointia, eikä kukaan ikimaalimassa tiedä, että siinä on meidän ikioma salakellari. Näitä on jo monessa paikassa meidän melontamaisemissamme.
Hyvin toimivat. Helteellä juomat ja sapuskat ovat kuin jääkaapissa. Paitsi kerran kun hirvi oli astunut kannen päälle. Eihän se sitä kestänyt, oli mennyt rikki. Mutta muuten ovat meidän kellarimme saaneet olla rauhassa, koska kukaan muu ei niistä tiedä yhtään mitään. Vaikka viinapotun sinne jättäisi.
kohtuu hyvä konsti leirissä ollessa
on viilentää ruokatarvikkeet kostean
kankaan, esim pyyheliinan alla auringon paisteessa.
laittaa pyyhkeen kulman vesiastiaan, mistä
kapillaari pitää pyyhkeen kosteana ja eväät
pyyhkeen alle. mitä kovempi porotus
sen kylmemmät eväät.
Kösteri kirjoitti: Mutta muuten ovat meidän kellarimme saaneet olla rauhassa, koska kukaan muu ei niistä tiedä yhtään mitään. Vaikka viinapotun sinne jättäisi.
Onkohan Turhis saanut kellareista joitain vihjeitä, koska käsittääkseni hän on lähdössä noihin Kösterin maisemiin melomaan?
Viinapottukätköistä puhuminen taitaakin olla sama kuin usuttaisi uteliaat nuuskimaan.
Hei ne on tyhjiä kaikki! Ei kannata etsiä! Ei siellä ole yhtään viinaa!
Kösteri kirjoitti: Mutta muuten ovat meidän kellarimme saaneet olla rauhassa, koska kukaan muu ei niistä tiedä yhtään mitään. Vaikka viinapotun sinne jättäisi.
Onkohan Turhis saanut kellareista joitain vihjeitä, koska käsittääkseni hän on lähdössä noihin Kösterin maisemiin melomaan?
Lapio on jo pakattu.
Mutta nyt taitaa tulla kiire kun asiasta täällä enempi keskustellaa.
Olen tehnyt jo kaivuuvaltaukset Kamppiin ja Kuusisaareen.
Turhankaivaja(ko).
Viimeksi muokannut Turhankävelijä, 27 Touko 2007 22:02. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Reissussa käytän vesiastiana 1.5 litran muovipönttö. Kotona ennen lähtöä jäädytän sen pakastimessa. Rinkassa sitten pilaantuvat ainekset pänikän kupeeseen. Tuo sulaa kelistä riippuen noin vuorokaudessa. Kylmätuotteille tulee noin vuorokausi kylmäketjua enemmän. Ja kun tuo sulaa vähin erin niin siitä saa jääkylmää janojuomaa.
liero kirjoitti:kohtuu hyvä konsti leirissä ollessa on viilentää ruokatarvikkeet kostean kankaan, esim pyyheliinan alla auringon paisteessa.
...
mitä kovempi porotus sen kylmemmät eväät.
Ei ole toistaiseksi tuota tullut käytettyä, vaikka tiedossa konsti on ollutkin. Tuotahan voisi käyttää kulkiessakin. Jäähdytystä kaipaavat eväät eväslaukkuun rinkan ulkopuolelle kiedottuna kosteaan vaatteeseen. Pitääpä testailla...
"Mies menee ja mies tulee ja mies vastaa itse kulkemisistansa" Ikis the I ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste
Lieron esittämä konsti on kyllä tunnettu ja käyttökelpoinen vain olosuhteissa, missä viilennettävää kohdetta ei voida suojata auringolta. Silloinkaan tilanne ei ole aivan yksioikoinen. Varsinkin tuo viimeinen toteamus: ”mitä kovempi porotus sen kylmemmät eväät” alkoi hymyilyttämään.
Suosittelisin kuitenkin sitä varjoisaa kiven tai kallion koloa ja päälle paksulti KUIVAA sammalta tai muuta hyvin lämpöä eli kylmää eristävää ainetta.
PS. En malttanut olla oikaisematta, ettei jäisi aivan väärää tietoa.
Tommoset haihdutuskikkailut semmosta sudenpentuosastoa. Aina hirvittäneet amatöörit, jotka paahtavat reppuaan täydessä auringossa, tuovat lämpimään kämppään jopa yöksi jne.. Viikon reissulla ei mitään ongelmaa kunhan vähän käyttää järkeään.
kostean kankaan alla jäähdittämistä käytin
erämökilläni useamman vuoden ajan, ennenkuin
maltoin rakentaa sinne kunnon kellarikomeron.
kaiken tärkein siinä on saada sopiva JATKUVA
kosteus aikaan, sillä pienikin kuivahtaminen aiheuttaa
eväiden nopean lämpenemisen. eli ei soveltune
ruan viilentämiseen liikuttaessa.
kokeiltu on ihan demostraatiomielessä samassa paikassa
ja kovassa helteessä ja auringonpaisteessa,
samalla systeemillä olutkorin jäähdytystä, menetelmää
epäilevän lankomiehen kiusaksi/iloksi.
kestää myöskin aika pitkään ennenkuin reaktio lähtee
viilentämään eli ei ihan iltaleiriin sellaista kannata viritellä,
päivän tai parin asennolle semmosta jo kannattaa harkita.
Olen käynyt lapissa kymmenen vuorokauden reissuilla, välillä on ollut kylmää, mutta toissavuonna Ruotsissa Råstojärvellä helle helli koko reissun ajan. Rinkassa oli rasia voita, joka kirkastui ihan itsestään. Silti kyttökelpoista loppuun asti. Aamupala -sulatejuustoja, niitä yksittäispakattuja ja metwursti paketteja. Hyvin on rinkassa säilyneet. Välillä on kaivettu voi lumen sisään jäähtymään, jos on hankia tullut vastaan. Jauheliha kannattaa ehdottomasti kuivata. Itse olen käyttänyt naudan paistijauhelihaa tai hirven jauhelihaa. Paistetaan pannulla ja rikotaan mahdollisimman pieniksi murusiksi. Sitten uuni 50 asteeseen, uuninluukku raolleen. Levitellään jauheliha talouspaperin päälle uunipellille ja annetaan kuivua 10-12 tuntia määrästä riippuen. Pakataan muovipussiin ja siinä se on. Varttin verran liotetaan kylmässä vedessä ennen kuin laitetaan sapuska kiehumaan ja sekaan pata-aineksia tai mummonmuusijauhetta. Hyvä tulee.