Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?

leukuperse
Viestit: 176
Liittynyt: 10 Touko 2009 17:53
Paikkakunta: Lappi

Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?

Viesti Kirjoittaja leukuperse »

Täälä kun on paljon tietäviä, niin kysyisin asiasta joka on askarruttanut minua pidempään:

Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.

Kaivoiko kaveri lihat maahan, ja säilyykö ruho samalla tavalla kuin esim. säilykepurkissa eli vuosia hyvänä? Ja kuinka syvälle pitää haudata?

Parempi vaihtoehto savustaa ja kuivata? Eli leikkoa ruho pienempiin osuun ja tulella kuivattaa ja samallahan tuo savustaakin. Tod. näk prosessia nopeuttaa jonkunlaisen kodan tekeminen joka on helmoistaan auki (savustuskota?).

Muita vaihtoehtoja en löydä jolla saisi pidettyä koko ruhon syömäkelpoisena niin kauan kun siitä syötävää riittää.


Pertti Kurki
Viestit: 1571
Liittynyt: 19 Joulu 2008 11:36

Viesti Kirjoittaja Pertti Kurki »

Purnu.
Kuvailutulkki
Avatar
OS
Viestit: 8138
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Jos en ihan väärin muista, niin lauttanen taitaa olla sama kuin niliaitta. Kakslauttasen nimi viittaa tähän.

Sellaisenkin muistan lukeneeni, että lihoja olisi säilytetty kylmissä lähteissä.
Avatar
Pepi
Viestit: 7423
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

^ Lauttanen taitaa olla pelkkä lava, kun nilissä on myös seinät ja katto.
Eipä ennen vanhaan paljon muita konsteja ollut kuin kuivaus ja reilu suolaaminen. Lähteessä toki vallitsee jääkaappilämpötila.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Patikoitsija
Viestit: 2574
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

Luulisi että savustaminen olisi ollut keinovalikoimassa jo muinoin, peuralaumojen aikaan..?
Pakinoitsija
Avatar
seppo
Viestit: 2778
Liittynyt: 17 Tammi 2006 22:49
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja seppo »

Saiho
Patikoitsija
Viestit: 2574
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

Kalaa suurempia määriä saatua ne varmaan pystyi laittamaan elävänä katiskaan, semmoiseen seipäistä tehtyyn altaaseen. Tämänlaisia rakennelmia löydetty Hossasta ja muualtakin luulisin. Keväisin on kalaa piisannut ainakin heillä jotka olivat osallisia kiiskismarkkinoilla Sompiojärvellä. Ellei sitten paikallinen noita kaunoissaan kironnut aliseen.
Pakinoitsija
Mangrove
Viestit: 356
Liittynyt: 26 Tammi 2008 21:42

Re: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?

Viesti Kirjoittaja Mangrove »

leukuperse kirjoitti: Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.
Jo vuodelta 1520 on maininta, että metsästämään ja kalastamaan lähtevät suomalaiset erämiehet ottivat mukaansa 0,5 kg suolaa per mies. Itkonen kirjoittaa kirjassaan "Suomen lappalaiset vuoteen 1945", että Suomen alueen saamelaiset tekivät riistasta makkaraa, savustivat sen kodassa, kuivasivat sen aurinkoisella kalliolla tai suolasivat sen.
Avatar
Kaarle Suurehko
Viestit: 1778
Liittynyt: 22 Joulu 2011 19:26

Re: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?

Viesti Kirjoittaja Kaarle Suurehko »

leukuperse kirjoitti: Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.
Ravinto määräytyi esihistoriallisella ajalla vuodenkierron mukaan. Yksin saadut hirvet hiihdettiin kevättalvella kun hanki kantoi suksimiestä muttei hirveä. Silloin on lihan kannalta öisin pakkaset, lunta paljon ja hirvenhiihtäjän perhekunta talven jäljiltä nälässä suursyömäreitä kunnes hauenkutu alkoi. Sulanmaanaikaan hirvieläinten hautapyynti tms. perustui ajoon eli syöjäjoukko oli suuri. Ja ruuansulatuksen bakteerikanta toinen kuin nyt. Kovan vaivan kanssa kuivaamalla ja savustamalla tietysti säilyy pidempään. Lihan vaivaton valmistuminen ja säilöminen mädättämällä lienee kuitenkin ollut yleistä.
rastigaissa
Viestit: 514
Liittynyt: 11 Helmi 2012 23:31

Viesti Kirjoittaja rastigaissa »

Ei se nyt ihan muinainenkaan keino ollut, kun perheenjäsenistäni kaksi-kolmekin on ollut saihoa hakkaamassa.
Voit lukea esim. Samuli Paulaharju: Sompio; Luiron korpien vanhaa elämää
Sämpy
Viestit: 130
Liittynyt: 11 Joulu 2009 19:36

Viesti Kirjoittaja Sämpy »

En tiedä kuinka muinaisia konsteja kysyjä tarkoittaa mutta eikai lihaa ole ennen vanhaan kovin paljon kesällä pyydetty. Sillonhan on kalaa ollut tarjolla. Ja kalan säilönnässä olen itsekin sen nähnyt että hauki laitetaan halkaistuna kesäaurinkoon kuivumaan.

Syksyaikaan lihaa uhkaa pilaantuminen ja ne onkin pyritty noutamaan pois pian. Lauttaset, nilit jne ovat tapa suojata liha hiiriltä, ahmoilta jne mutta varsinaista säilyvyyttä ne eivät juuri lisänne. Käytännöllinen tapa on kutsua tuttuja lihanhakuun kun sitä on ylimäärin ja ehkä päästä vastaavalla tavalla osille joku toinen kerta. Umpisuolaaminen on hyvä keino. Savustus ei itsessään lisänne juuri lihan säilyvyyttä muuten kuin kuivattamalla lihaa. Liha on loppujen lopuksi aika hidas pilaantumaan jos se on veretöntä ja pinta pääsee kuivahtamaan niin ettei home iske siihen.
Vastaa Viestiin