Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?
-
- Viestit: 176
- Liittynyt: 10 Touko 2009 17:53
- Paikkakunta: Lappi
Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?
Täälä kun on paljon tietäviä, niin kysyisin asiasta joka on askarruttanut minua pidempään:
Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.
Kaivoiko kaveri lihat maahan, ja säilyykö ruho samalla tavalla kuin esim. säilykepurkissa eli vuosia hyvänä? Ja kuinka syvälle pitää haudata?
Parempi vaihtoehto savustaa ja kuivata? Eli leikkoa ruho pienempiin osuun ja tulella kuivattaa ja samallahan tuo savustaakin. Tod. näk prosessia nopeuttaa jonkunlaisen kodan tekeminen joka on helmoistaan auki (savustuskota?).
Muita vaihtoehtoja en löydä jolla saisi pidettyä koko ruhon syömäkelpoisena niin kauan kun siitä syötävää riittää.
Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.
Kaivoiko kaveri lihat maahan, ja säilyykö ruho samalla tavalla kuin esim. säilykepurkissa eli vuosia hyvänä? Ja kuinka syvälle pitää haudata?
Parempi vaihtoehto savustaa ja kuivata? Eli leikkoa ruho pienempiin osuun ja tulella kuivattaa ja samallahan tuo savustaakin. Tod. näk prosessia nopeuttaa jonkunlaisen kodan tekeminen joka on helmoistaan auki (savustuskota?).
Muita vaihtoehtoja en löydä jolla saisi pidettyä koko ruhon syömäkelpoisena niin kauan kun siitä syötävää riittää.
-
- Viestit: 2603
- Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17
-
- Viestit: 2603
- Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17
Kalaa suurempia määriä saatua ne varmaan pystyi laittamaan elävänä katiskaan, semmoiseen seipäistä tehtyyn altaaseen. Tämänlaisia rakennelmia löydetty Hossasta ja muualtakin luulisin. Keväisin on kalaa piisannut ainakin heillä jotka olivat osallisia kiiskismarkkinoilla Sompiojärvellä. Ellei sitten paikallinen noita kaunoissaan kironnut aliseen.
Pakinoitsija
Re: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?
Jo vuodelta 1520 on maininta, että metsästämään ja kalastamaan lähtevät suomalaiset erämiehet ottivat mukaansa 0,5 kg suolaa per mies. Itkonen kirjoittaa kirjassaan "Suomen lappalaiset vuoteen 1945", että Suomen alueen saamelaiset tekivät riistasta makkaraa, savustivat sen kodassa, kuivasivat sen aurinkoisella kalliolla tai suolasivat sen.leukuperse kirjoitti: Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.
- Kaarle Suurehko
- Viestit: 1778
- Liittynyt: 22 Joulu 2011 19:26
Re: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?
Ravinto määräytyi esihistoriallisella ajalla vuodenkierron mukaan. Yksin saadut hirvet hiihdettiin kevättalvella kun hanki kantoi suksimiestä muttei hirveä. Silloin on lihan kannalta öisin pakkaset, lunta paljon ja hirvenhiihtäjän perhekunta talven jäljiltä nälässä suursyömäreitä kunnes hauenkutu alkoi. Sulanmaanaikaan hirvieläinten hautapyynti tms. perustui ajoon eli syöjäjoukko oli suuri. Ja ruuansulatuksen bakteerikanta toinen kuin nyt. Kovan vaivan kanssa kuivaamalla ja savustamalla tietysti säilyy pidempään. Lihan vaivaton valmistuminen ja säilöminen mädättämällä lienee kuitenkin ollut yleistä.leukuperse kirjoitti: Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.
-
- Viestit: 514
- Liittynyt: 11 Helmi 2012 23:31
En tiedä kuinka muinaisia konsteja kysyjä tarkoittaa mutta eikai lihaa ole ennen vanhaan kovin paljon kesällä pyydetty. Sillonhan on kalaa ollut tarjolla. Ja kalan säilönnässä olen itsekin sen nähnyt että hauki laitetaan halkaistuna kesäaurinkoon kuivumaan.
Syksyaikaan lihaa uhkaa pilaantuminen ja ne onkin pyritty noutamaan pois pian. Lauttaset, nilit jne ovat tapa suojata liha hiiriltä, ahmoilta jne mutta varsinaista säilyvyyttä ne eivät juuri lisänne. Käytännöllinen tapa on kutsua tuttuja lihanhakuun kun sitä on ylimäärin ja ehkä päästä vastaavalla tavalla osille joku toinen kerta. Umpisuolaaminen on hyvä keino. Savustus ei itsessään lisänne juuri lihan säilyvyyttä muuten kuin kuivattamalla lihaa. Liha on loppujen lopuksi aika hidas pilaantumaan jos se on veretöntä ja pinta pääsee kuivahtamaan niin ettei home iske siihen.
Syksyaikaan lihaa uhkaa pilaantuminen ja ne onkin pyritty noutamaan pois pian. Lauttaset, nilit jne ovat tapa suojata liha hiiriltä, ahmoilta jne mutta varsinaista säilyvyyttä ne eivät juuri lisänne. Käytännöllinen tapa on kutsua tuttuja lihanhakuun kun sitä on ylimäärin ja ehkä päästä vastaavalla tavalla osille joku toinen kerta. Umpisuolaaminen on hyvä keino. Savustus ei itsessään lisänne juuri lihan säilyvyyttä muuten kuin kuivattamalla lihaa. Liha on loppujen lopuksi aika hidas pilaantumaan jos se on veretöntä ja pinta pääsee kuivahtamaan niin ettei home iske siihen.