Mitenkä poronpaisti jouluksi?

rance
Viestit: 1172
Liittynyt: 11 Tammi 2006 15:17
Paikkakunta: Pirkkala

Mitenkä poronpaisti jouluksi?

Viesti Kirjoittaja rance »

Parin kilon luuton poronpaisti odottaa pakastimessa hyvää reseptiä jouluksi?
Käytettävissä on sähköuuni, savustin ja tietysti paistinpannu.
Sattuisiko kenelläkään löytymään sitä omaa suosikkia, jonka haluaisi saada tällaisen tumpelon yrittämään paistista joulupöydän kunkkua?


tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

^Eilen tuttu savusteli poron kylkipaloja ja sanoi että oli aiemmin syksyllä savustanut poronpaistin, n. 1,5 kg:n palan, josta oli kuulema tullut hyvä. Lämmöt oli n. 70 astetta ja paisti oli kuulema savustunut 7 tuntia ja savu tuli kosteahkoista leppäklapeista. Hänellä on kalastajain suosima savustin jossa on muurattu tulipesä.
Inari74

Viesti Kirjoittaja Inari74 »

Suolaa paisti 7% suolavedessä yön yli. Savusta mahdollisimman matalalla lämmöllä, käytä paistomittaria, sisälämpö 62-65 astetta. Sitten paisti tiukkaan foliopakettiin vetäytymään. Itse tarjoilisin paistin ohuesti siivutettuna kylmänä, mutta voihan nuo siivut kevyesti lämmittääkin ennen tarjoilua.
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

En ole vielä saanut tuota aikaiseksi
Mutta toivottavasti ensi vuonna saisi. Olisipa kivaa palvailla omin nokkineen vaikkapa kauriin kinttua tai poron paistia.

Eiliset kauriin ulkofilepihvit onnistuivat yli odotusten ja ruokailijat olivat tyytyväisiä.

Minkähänlaista rancen poronpaistista tulsi rosvopaistimenetelmällä tehtynä?
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
AnttiH
Viestit: 1327
Liittynyt: 06 Kesä 2006 19:29
Viesti:

Viesti Kirjoittaja AnttiH »

Uunissa matalalla lämmöllä pitkään. Poro on vähärasvaista, joten kääri pekoniin ja folioon.
Lunkentus
Viestit: 1316
Liittynyt: 25 Tammi 2006 06:51
Paikkakunta: Säkkilahden reservaatti

Viesti Kirjoittaja Lunkentus »

AnttiH kirjoitti:Uunissa matalalla lämmöllä pitkään. Poro on vähärasvaista, joten kääri pekoniin ja folioon.
On esitetty epäilyksiä, että foliosta saattaa liueta alumiinia ruokaan. Jos niin tapahtuu, aiheutuu siitä riski terveydelle.
kuu-ukkeli
Viestit: 1142
Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09

Viesti Kirjoittaja kuu-ukkeli »

Hyviä vinkkejä on jo annettu.

Itse paistaisin kauniin pinnan paistiin pannulla ennen uuniin laittoa. Mieto uunin lämpö ei tuota kunnon paistopintaa. Pekonilla päällystäminen pitää vähärasvaisen paistin mehevänä uunissa.

Käyttäisin uunissa paistovuokaa paistin alla ja ottaisin paistoliemen talteen. Liemestä kannattaa tehdä kunnon kastike. Mausteeksi esim. tilkka punaviiniä, salottisipulia, rosmariinia tai timjamia, mustapippuria ja pari katajanmarjaa. Hidas kokoonkeittäminen, suurustaminen vehnä- tai maissijauhoilla sekä viimeistely voilla (ja haluttaessa myös kermalla) tuottaa maukkaan kastikkeen.
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 3118
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
Avatar
Pepi
Viestit: 7428
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Uskon, että porolle sopii mainiosti, että paisti tehdään hirvestä :wink:
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
AnttiH
Viestit: 1327
Liittynyt: 06 Kesä 2006 19:29
Viesti:

Viesti Kirjoittaja AnttiH »

Lunkentus kirjoitti:
AnttiH kirjoitti:Uunissa matalalla lämmöllä pitkään. Poro on vähärasvaista, joten kääri pekoniin ja folioon.
On esitetty epäilyksiä, että foliosta saattaa liueta alumiinia ruokaan. Jos niin tapahtuu, aiheutuu siitä riski terveydelle.
Tiedän kyllä - käytän vain teräsastioita kotona ja metsässä. Folion voi korvata vuoalla ja kannella. Jatketaan poropaistiohjeilla.
Viimeksi muokannut AnttiH, 12 Joulu 2016 03:40. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
AnttiH
Viestit: 1327
Liittynyt: 06 Kesä 2006 19:29
Viesti:

Viesti Kirjoittaja AnttiH »

kuu-ukkeli kirjoitti:Hyviä vinkkejä on jo annettu.

Itse paistaisin kauniin pinnan paistiin pannulla ennen uuniin laittoa. Mieto uunin lämpö ei tuota kunnon paistopintaa.
Totta! Unohdin tämän. Kuumalla pannulla paistiin kauttaaltaan makua ennen uunia.
rance
Viestit: 1172
Liittynyt: 11 Tammi 2006 15:17
Paikkakunta: Pirkkala

Viesti Kirjoittaja rance »

Kiitos kaikille hyvien vihjeiden antajille.
Luulen, etten aio savustaa tuota paistia sähkösavustimessani (putkimalli), koska se on arvattavasti liian kuuma (ei säätöä) hyvään lopputulokseen.
Laitan sen siis uuniin kannelliseen vuokaan esiruskitettuna ja runsasläskiseen silavaan käärittynä. Ennen silavointia maustan sen esim. kuu-ukon vinkkien mukaan. Suolauksen suhteen en vielä oikein tiedä, mutta jos suolaan sen samalla ruskistuksen jälkeen, niin tuo paistinliemi on varmaan saanut makua yrteistä ja suolasta, vaikkei itse paisti olekkaan läpi suolaantunut ja makustunut.
Sittenhän syöjät pystyvät lisämään tarvittaessa suolaa, vaikka poronlihan maku ei juurikaan kaipaa runsasta suolausta. Katajanmarjaa laitan kyllä enemmän kuin pari... (makuasia :) ).
StefanG
Viestit: 1891
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Viesti Kirjoittaja StefanG »

Sinun saappaissa niin esiruskistuksen jälkeen en laittaisi paistia kannelliseen vuokaan vaan sen sijaan paistopussiin. Ei mene tippaakaan nestettä hukkaan.
rance
Viestit: 1172
Liittynyt: 11 Tammi 2006 15:17
Paikkakunta: Pirkkala

Viesti Kirjoittaja rance »

^ Hyvä huomio, varsinkin kun minulla ei ole saappaita :) Paistinpussi on hyvä uuninpellillä, niin ei tarvitse turhia astioiden tiskauksia.

Tämähän alkaa kohta kehittyä täydelliseksi ratkaisuksi. Kiitos.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Toistaiseksi paras koskaan syömäni hirvipaisti syntyi seuraavasti:

- sulatetaan sopivan kokoinen hirven sisäpaisti
- suolaus suolaliemessä (en muista vahvuutta, aka jäykkää) reilun vuorokauden
- pintaan vähän öljyä ja mustapippuria
- pinnan ruskistus voissa kuumalla valurautapannulla
- kypsennys uunissa avoimessa vuoassa aika miedolla lämmöllä (olisiko ollut 150C) kunnes saavutetaan haluttu sisälämpötila (60C tuntumassa)
- kääritään folioon ja annetaan vetäytyä lisukkeiden kypsyessä
- tarjoillaan ohuehkoina siivuina lämpimänä, mutta maistui kylmänäkin

Tuota syötyäni en ymmärrä miksi olen aiemmin tehnyt nuo suljetussa padassa. Ei tullut kuivaa vaan mehukasta ja herkullista. Lihan omalla maulle jäi tilaa kun ei kikkaillut turhia. Uskoisin toimivan myös porolla, mutten ole kokeillut kun ei kuulu paikalliseen villieläimistöön...
Vastaa Viestiin