Mitenkä poronpaisti jouluksi?
Mitenkä poronpaisti jouluksi?
Parin kilon luuton poronpaisti odottaa pakastimessa hyvää reseptiä jouluksi?
Käytettävissä on sähköuuni, savustin ja tietysti paistinpannu.
Sattuisiko kenelläkään löytymään sitä omaa suosikkia, jonka haluaisi saada tällaisen tumpelon yrittämään paistista joulupöydän kunkkua?
Käytettävissä on sähköuuni, savustin ja tietysti paistinpannu.
Sattuisiko kenelläkään löytymään sitä omaa suosikkia, jonka haluaisi saada tällaisen tumpelon yrittämään paistista joulupöydän kunkkua?
^Eilen tuttu savusteli poron kylkipaloja ja sanoi että oli aiemmin syksyllä savustanut poronpaistin, n. 1,5 kg:n palan, josta oli kuulema tullut hyvä. Lämmöt oli n. 70 astetta ja paisti oli kuulema savustunut 7 tuntia ja savu tuli kosteahkoista leppäklapeista. Hänellä on kalastajain suosima savustin jossa on muurattu tulipesä.
En ole vielä saanut tuota aikaiseksi
Mutta toivottavasti ensi vuonna saisi. Olisipa kivaa palvailla omin nokkineen vaikkapa kauriin kinttua tai poron paistia.
Eiliset kauriin ulkofilepihvit onnistuivat yli odotusten ja ruokailijat olivat tyytyväisiä.
Minkähänlaista rancen poronpaistista tulsi rosvopaistimenetelmällä tehtynä?
Mutta toivottavasti ensi vuonna saisi. Olisipa kivaa palvailla omin nokkineen vaikkapa kauriin kinttua tai poron paistia.
Eiliset kauriin ulkofilepihvit onnistuivat yli odotusten ja ruokailijat olivat tyytyväisiä.
Minkähänlaista rancen poronpaistista tulsi rosvopaistimenetelmällä tehtynä?
Ei oo häränpäivää!!
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Hyviä vinkkejä on jo annettu.
Itse paistaisin kauniin pinnan paistiin pannulla ennen uuniin laittoa. Mieto uunin lämpö ei tuota kunnon paistopintaa. Pekonilla päällystäminen pitää vähärasvaisen paistin mehevänä uunissa.
Käyttäisin uunissa paistovuokaa paistin alla ja ottaisin paistoliemen talteen. Liemestä kannattaa tehdä kunnon kastike. Mausteeksi esim. tilkka punaviiniä, salottisipulia, rosmariinia tai timjamia, mustapippuria ja pari katajanmarjaa. Hidas kokoonkeittäminen, suurustaminen vehnä- tai maissijauhoilla sekä viimeistely voilla (ja haluttaessa myös kermalla) tuottaa maukkaan kastikkeen.
Itse paistaisin kauniin pinnan paistiin pannulla ennen uuniin laittoa. Mieto uunin lämpö ei tuota kunnon paistopintaa. Pekonilla päällystäminen pitää vähärasvaisen paistin mehevänä uunissa.
Käyttäisin uunissa paistovuokaa paistin alla ja ottaisin paistoliemen talteen. Liemestä kannattaa tehdä kunnon kastike. Mausteeksi esim. tilkka punaviiniä, salottisipulia, rosmariinia tai timjamia, mustapippuria ja pari katajanmarjaa. Hidas kokoonkeittäminen, suurustaminen vehnä- tai maissijauhoilla sekä viimeistely voilla (ja haluttaessa myös kermalla) tuottaa maukkaan kastikkeen.
- Eräkulkuri
- Viestit: 3118
- Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56
Tiedän kyllä - käytän vain teräsastioita kotona ja metsässä. Folion voi korvata vuoalla ja kannella. Jatketaan poropaistiohjeilla.Lunkentus kirjoitti:On esitetty epäilyksiä, että foliosta saattaa liueta alumiinia ruokaan. Jos niin tapahtuu, aiheutuu siitä riski terveydelle.AnttiH kirjoitti:Uunissa matalalla lämmöllä pitkään. Poro on vähärasvaista, joten kääri pekoniin ja folioon.
Viimeksi muokannut AnttiH, 12 Joulu 2016 03:40. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kiitos kaikille hyvien vihjeiden antajille.
Luulen, etten aio savustaa tuota paistia sähkösavustimessani (putkimalli), koska se on arvattavasti liian kuuma (ei säätöä) hyvään lopputulokseen.
Laitan sen siis uuniin kannelliseen vuokaan esiruskitettuna ja runsasläskiseen silavaan käärittynä. Ennen silavointia maustan sen esim. kuu-ukon vinkkien mukaan. Suolauksen suhteen en vielä oikein tiedä, mutta jos suolaan sen samalla ruskistuksen jälkeen, niin tuo paistinliemi on varmaan saanut makua yrteistä ja suolasta, vaikkei itse paisti olekkaan läpi suolaantunut ja makustunut.
Sittenhän syöjät pystyvät lisämään tarvittaessa suolaa, vaikka poronlihan maku ei juurikaan kaipaa runsasta suolausta. Katajanmarjaa laitan kyllä enemmän kuin pari... (makuasia ).
Luulen, etten aio savustaa tuota paistia sähkösavustimessani (putkimalli), koska se on arvattavasti liian kuuma (ei säätöä) hyvään lopputulokseen.
Laitan sen siis uuniin kannelliseen vuokaan esiruskitettuna ja runsasläskiseen silavaan käärittynä. Ennen silavointia maustan sen esim. kuu-ukon vinkkien mukaan. Suolauksen suhteen en vielä oikein tiedä, mutta jos suolaan sen samalla ruskistuksen jälkeen, niin tuo paistinliemi on varmaan saanut makua yrteistä ja suolasta, vaikkei itse paisti olekkaan läpi suolaantunut ja makustunut.
Sittenhän syöjät pystyvät lisämään tarvittaessa suolaa, vaikka poronlihan maku ei juurikaan kaipaa runsasta suolausta. Katajanmarjaa laitan kyllä enemmän kuin pari... (makuasia ).
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Toistaiseksi paras koskaan syömäni hirvipaisti syntyi seuraavasti:
- sulatetaan sopivan kokoinen hirven sisäpaisti
- suolaus suolaliemessä (en muista vahvuutta, aka jäykkää) reilun vuorokauden
- pintaan vähän öljyä ja mustapippuria
- pinnan ruskistus voissa kuumalla valurautapannulla
- kypsennys uunissa avoimessa vuoassa aika miedolla lämmöllä (olisiko ollut 150C) kunnes saavutetaan haluttu sisälämpötila (60C tuntumassa)
- kääritään folioon ja annetaan vetäytyä lisukkeiden kypsyessä
- tarjoillaan ohuehkoina siivuina lämpimänä, mutta maistui kylmänäkin
Tuota syötyäni en ymmärrä miksi olen aiemmin tehnyt nuo suljetussa padassa. Ei tullut kuivaa vaan mehukasta ja herkullista. Lihan omalla maulle jäi tilaa kun ei kikkaillut turhia. Uskoisin toimivan myös porolla, mutten ole kokeillut kun ei kuulu paikalliseen villieläimistöön...
- sulatetaan sopivan kokoinen hirven sisäpaisti
- suolaus suolaliemessä (en muista vahvuutta, aka jäykkää) reilun vuorokauden
- pintaan vähän öljyä ja mustapippuria
- pinnan ruskistus voissa kuumalla valurautapannulla
- kypsennys uunissa avoimessa vuoassa aika miedolla lämmöllä (olisiko ollut 150C) kunnes saavutetaan haluttu sisälämpötila (60C tuntumassa)
- kääritään folioon ja annetaan vetäytyä lisukkeiden kypsyessä
- tarjoillaan ohuehkoina siivuina lämpimänä, mutta maistui kylmänäkin
Tuota syötyäni en ymmärrä miksi olen aiemmin tehnyt nuo suljetussa padassa. Ei tullut kuivaa vaan mehukasta ja herkullista. Lihan omalla maulle jäi tilaa kun ei kikkaillut turhia. Uskoisin toimivan myös porolla, mutten ole kokeillut kun ei kuulu paikalliseen villieläimistöön...