Mitenkä poronpaisti jouluksi?

tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Sipe kirjoitti:Poronlihaa käyttäville vinkiksi, kokeilkaapa joskus villiminttua mausteena, sopii hyvin tumman lihan kanssa :)
Koskikalastusta harrastavat ainakin löytänevät kasvia helposti.
Täytyi heti kurkata millainen kasvi tuo mutta en tunnista, paljastaisiko tuoksu? Koskissa heittelen mieluiten joten käykö tuo taimenelle tai harrille mausteeksi? https://goo.gl/ljCmIp


Sipe
Viestit: 902
Liittynyt: 04 Helmi 2006 20:11

Viesti Kirjoittaja Sipe »

tst kirjoitti:Täytyi heti kurkata millainen kasvi tuo mutta en tunnista, paljastaisiko tuoksu? Koskissa heittelen mieluiten joten käykö tuo taimenelle tai harrille mausteeksi? https://goo.gl/ljCmIp

Tulin aikanaan tuon kasvin etsineeksi, kun koskenvarrella olleet mökkiläiset sanoivat keräävänsä teeksi, halusin kokeilla itsekin :) Tuhmakoskella oli yksi muukin samannäköinen kasvi, mutta haju- ja makutestillä se oikea selvisi nopeasti ekalla kerralla :D Kalmukoskella oli paremman makuinen versio kuin tuhmalla :) Tällähän on muistaakseni satoja alalajeja tms. Siksi myös makueroja. Minulla on vieläkin kuivattuna tuota, vaikken vuosiin ole kerännytkään. Tutulle annoin aikanaan poron kanssa kokeiltavaksi, ja tykkäsi kovasti.
Ei ole kokemusta kalojen kanssa tuosta, mutta kokeilemallahan se selviää :D
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

^Täytyypä kesällä haistella ja testata kalan mausteena mutta kerro vielä että onko tuota rannalla vai vedessä kuten ensin ymmärsin.
Sipe
Viestit: 902
Liittynyt: 04 Helmi 2006 20:11

Viesti Kirjoittaja Sipe »

tst kirjoitti:^Täytyypä kesällä haistella ja testata kalan mausteena mutta kerro vielä että onko tuota rannalla vai vedessä kuten ensin ymmärsin.
Kosken pikku saarekkeista olen parhaiten löytänyt, joten tykännee runsaasta vedestä, kun keväällähän nuo on yleensä veden alla.. :)
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

OK, kiitos vinkistä! Minttu näyttää sopivan myös kalalle. http://www.prehtinpuutarha.fi/mausteyrttien-kaytto EDIT Villiyrtit olisikin hyvä oma säie, siis moniko niitä hyödyntää reissuillaan tai yleensä. Tällainen löytyy: turinat/viewtopic.php?t=11359
Viimeksi muokannut tst, 26 Joulu 2016 22:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Sipe
Viestit: 902
Liittynyt: 04 Helmi 2006 20:11

Viesti Kirjoittaja Sipe »

tst kirjoitti:OK, kiitos vinkistä! Minttu näyttää sopivan myös kalalle. http://www.prehtinpuutarha.fi/mausteyrttien-kaytto
...ja makuasioitahan nuo lopulta on, kuka mistäkin tykkää :)
Tuttu käytti marinadiin, minkä teki porolle. Kuivattuna minttua hänelle vein, tuoreena tulee varmaan aika paljon vahvempi maku, joten paljoa sitä ei tarvinne :)
Ursus
Viestit: 9552
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Sen verran opin kun kyselin lisää metsämiehiltä kasvotusten, että paistia ei pidä koskaan laittaa jäisenä uuniin. Myös mausteet muutin mieluisiksi - basilikaa, yrttimausteita, sipulia, katajanmarjaa ja merisuolaa. Ja hyvää tuli hirvipaistista.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
form
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Elo 2012 09:58

Viesti Kirjoittaja form »

Jääpaistihan on ihan loistava keino laittaa sorkkaeläintä, ei missään nimessä väheksyttävä tapa.
StefanG
Viestit: 1891
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Viesti Kirjoittaja StefanG »

form kirjoitti:Jääpaistihan on ihan loistava keino laittaa sorkkaeläintä, ei missään nimessä väheksyttävä tapa.
Äitini tekee sen usein ja hyvää on tullut aina. Jäisenä uuniin (erittäin matalalla lämmöllä, alle 100 astetta) ja kun on kypsä niin laitetaan marinaadiin maustumaan. Ruotsiksi sen valmistustavan nimi on tjälknöl.

Jos jotain haittapuolta pitää löytää niin valmis liha on leikattava millimetri-viipaleiksi, muuten se ei ole hyvä. Valmistustapa tekee paistista erittäin tiheän ja jos leikkaa paksuja viipaleita niin saa kyllä kunnolla pureskella eikä nautintoa ole.
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Noista "loistava keino laittaa sorkkaeläintä" villisika on sekaruokainen
- mitenkahan mahtaa olla trikiinien kanssa, mainitulla valmistustavalla?
form
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Elo 2012 09:58

Viesti Kirjoittaja form »

Trikiinitoukat kuolevat myös pakastettaessa, mut minusta sika tai villisika ei oo missään muodossa kovin hääviä.
StefanG
Viestit: 1891
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Viesti Kirjoittaja StefanG »

Meikäläisen mutsi siis tekee tuon naudan- tai hirvenpaistista. Ei koskaan sian.
form
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Elo 2012 09:58

Viesti Kirjoittaja form »

Mä teen hirvestä, porosta tai peurasta.
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

form kirjoitti: villisika ei oo missään muodossa kovin hääviä.
Kohtahan noita voi ampua jo Tampereen seuduilla... ei ole suunnitelmissa, tosin.

Mutta villisika salamit Italiasta on ihan yamski-namski (ainoa vika, etta alle 1.3 kg taytyy ostaa viipaloituna, joka sitten ei sitten saily samalla lailla).
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Alkuperäiseen paistiaiheeseen: tein jälleen aiemmin esittämälläni tavalla hirvipaistia (pakastimesta löytyi sisäpaistia vuodelta -14) ja tuli pirun hyvää. Suolausliemeen laitoin 1,5L vettä, vajaan 1dl hienoa merisuolaa (ei ollut karkeaa) ja tilkan valkoviinietikkaa. Reilun kilon paisti oli reilun vuorokauden suolautumassa.

Kylkeen Xantella maustettua pihlajanmarjahyytelöä, sekin hyvää vuosikertaa 2014, jotta mahtuu syksyn tullen uusia purkkeja hyllyille. :lol:
Vastaa Viestiin