Havaintoja uljaista koskista

Kukalie
Viestit: 130
Liittynyt: 12 Touko 2012 10:50

Havaintoja uljaista koskista

Viesti Kirjoittaja Kukalie »

Suomen vesiputouksille on oma upea sivustonsa. Sen sijaan Suomen valjastamattomia koskia ei tietääkseni ole listattu ja asetettu paremmuusjärjestykseen missään. Tämä on sääli. Koski voi olla kerrassaan upea, vaikkei siinä vesi pystysuoraan putoaisikaan. Siksi kaipaisinkin vihjeitä sekä Suomen upeimmista koskista että yllättävän vähän tunnetuista pienemmistä helmistä. Ja toki saa upeita koskia esiin nostaa myös naapurimaidemme puolelta.

Aloitan itse kehumalla Tornionjoen alimpia koskia, Kukkolankoskea ja Matkakoskea. Näistä ylempänä sijaitseva Matkakoski on yllättäen runsasvetisempi. Isolla vedellä matkakosken aallot ja hontot ovatkin suuria ja dramaattisia. Matkakosken alapuolella Liakanjoki vie osan Tornionjoen päähaaran vesistä. Silti alempana sijaitseva Kukkolankoski on silti näistä koskista ehkä näyttävämpi, sillä se on pidempi. Suuren aallokon juhlaa on sielläkin. Mikä parasta, nämä Tornionjoen helmet möyryävät edelleen aika lailla ikiaikaisessa kunnossaan ilman suuria ihmisen tekemiä muokkauksia.


Patikoitsija
Viestit: 2571
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

Kuusamon koskista uljain muttei kuuluisin on ehdottomasti........Kivakkakoski!
Avatar
OS
Viestit: 8138
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Vapaina virtaavat kosket ovat aina upeita, olivat ne sitten suuria ja uljaita tai pienempiä ja vaatimattomampia. Paremmuusjärjestykseen noita on mielestäni aika vaikea laittaa.
Glottis
Viestit: 733
Liittynyt: 01 Elo 2010 15:29

Viesti Kirjoittaja Glottis »

Karkkilan Myllykoski on komea mutta taitaa mennä nimestään huolimatta sinne putousten puolelle? Jokatapauksessa etelä-Suomessa näitä ei niin kauheasti ole vapaana, tossakin paikassa on pato ennen ja jälkeen.

Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Avatar
OS
Viestit: 8138
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Glottis kirjoitti:Karkkilan Myllykoski on komea mutta taitaa mennä nimestään huolimatta sinne putousten puolelle?
Jo vain.

https://www.suomenvesiputoukset.fi/vesi ... yllykoski/
Kukalie
Viestit: 130
Liittynyt: 12 Touko 2012 10:50

Viesti Kirjoittaja Kukalie »

OS kirjoitti:Vapaina virtaavat kosket ovat aina upeita, olivat ne sitten suuria ja uljaita tai pienempiä ja vaatimattomampia. Paremmuusjärjestykseen noita on mielestäni aika vaikea laittaa.
Tarkennetaan, että ei paremmuusjärjestykseen asettaminen ole minulle tärkeää. Jos jossain olisi listaus parhaista koskista, siinä olisi kuitenkin se hyvä puoli, että monta hienoa koskea tulisi luetelluksi. Vinkkejä siis kaipailen, muodossa tai toisessa.

Ja tosiaan kyllä niitä putoukseksi luokiteltuja koskia saa hehkuttaa aivan vapaasti. Kosken ja putouksen välinen rajanveto on hyvin epämääräistä.
Kukalie
Viestit: 130
Liittynyt: 12 Touko 2012 10:50

Viesti Kirjoittaja Kukalie »

Patikoitsija kirjoitti:Kuusamon koskista uljain muttei kuuluisin on ehdottomasti........Kivakkakoski!
Piti ottaa selvää, mikä on tämä Kivakkakoski. Se paljastui kuvien perusteella oikein lupaavaksi koskeksi Venäjän puolella Paanajärven kansallispuistossa. Pakkohan tuollainen helmi on joskus omin silmin nähdä. Kiitos vinkistä.
Patikoitsija
Viestit: 2571
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

^ Eipä kestä. Mäntykoskikin on otettavissa valikoimaan jos tuonne seudulle lähtee ja ihailtavissa samalla iskulla. Puhumattakaan tuntureista kuten Nuorunen, nämä tuli todettua melkoisiksi helmiksi tuossa vuosikymmen takaperin kun Suoperä sai kansainvälisen rajanylityspaikan statuksen. Kahdenkymmenennen vuosisadan alkuvaiheissa, lämpimänä kautena Kuusamon Paanajärvellä viljeltiin jopa vehnää. Järvi kun on mahdottoman syvä ja pienilmastokin sen mukaiseksi kehittynyt. Lämmönvarastona ja tasaajana omassa luokassaan tuo Paanajärvi, kun sitä seudun muihin vesistöihin vertaillaan. 'Pohjolan Sveitsi' / (Suomen Alpit) kutsuttiin tuota seutua kunnes joutui vieraan vallan alle.

Lisää edittiä: Kivakkakoski taitaa kuitenkin sijaita vanhan rajan itäpuolella mutta Mäntykoski länsipäässä järveä vanhassa Suomessa.
tst
Viestit: 6534
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

tst
Viestit: 6534
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Ylempänäkin ketjussa lipesi naapurin puolelle niinpä lipsahtaa tämäkin, hieno paikka jossa viihtyy. https://kuvapalvelin.fi/oma/selaa.php?id=67
Vastaa Viestiin