Uusi ennätys Grönlannin ylihiihdossa

Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Uusi ennätys Grönlannin ylihiihdossa

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Grönlannin jäätikön ylittäminen hiihtäen ns. perusreittiä (napapiiriä mukaillen) pitkin kestää tyypillisesti 3-4 viikkoa ja matkaa kertyy noin 560 kilometria. Toiset kuitenkin tykkäävät hiihtää sen nopeammin (omin voimin, ilman ulkopuolista tukea)...

Vanha ylityksen nopeusennätys oli norjalaisen porukan hallussa vuodesta 2002 saakka: 8 päivää 9 tuntia 30 minuuttia (idästä länteen). Sitä pidettiin jonkinlaisena haamurajana, jonka rikkominen VW-konsernin testiradan jäätien (sellainen oli jäätikön länsilaidalla helpottamassa rikkonaisen reuna-alueen läpi hiihtoa) ylläpidon loputtua oli epätodennäköistä. Yrittäjiä löytyi aika ajoin, mutta onnistumiset jäivät yleensä päivien päähän tai homma jäi kokonaan kesken.

2015 keväällä kolme norjalaista nuorta miestä Snåsasta tempaisi uuden ennätyksen: 7 päivää 10 tuntia ja 20 minuuttia (idästä länteen). Aika reipas parannus. Olin joskus itsekin tuuminut vanhaa ennätystä ja miettinyt, että nopeamman ylityksen pitäisi kyllä onnistua. Tuon totesin jo niin kovaksi, että siitä tuskin enää voisi parantaa kuin tuurilla.

Sain jo keväällä itse tuolla hiihdellessäni tietää, että 2002 ennätyksen haltijat olisivat tulossa ottamaan omansa takaisin, mutta vaikutti siltä, että aikainen kevät olisi pilannut suunnitelmat. Ei pilannut. Korkeintaan vähän hidasti. Kolmikko joka koostui kahdesta entisen ennätyksen haltijasta (kumpikin 55-vuotiaita) ja kolmannesta jäsenestä (45) tempaisi ylityksen ajassa 6 päivää 22 tuntia 20 minuuttia! Lisäksi joutuivat lopussa kiertämään 50-60km ylimääräistä sulamisvesien vuoksi, mutta sillä ei ole "tilastoissa" väliä.

Enää ei tarvitse ainakaan näillä jaloilla haaveilla uusista ennätyksistä. Kovia ukkoja!

Pythominissa ennätysmeisten haastattelu (vaatii rekisteröitymisen).