Nyhtökaura
- Sini-Marja
- Viestit: 250
- Liittynyt: 05 Kesä 2009 12:49
-
- Viestit: 316
- Liittynyt: 26 Syys 2007 15:12
- Paikkakunta: keskellä Suomea
Härkis on mainio retkiruoka. Kuivuu muutamassa tunnissa, palautuu kiehuvassa vedessä hyvin yhdessä couscousin tai muusijauheen kanssa, lämmin kuppikin höystyy härkiksestä ruokaisaksi. Helppoa ja nopeaa mielestäni kun en retkilläni muuta keittele kuin vettä, näin ei tule tiskiäkään. Kokemus on aika tuore, tulin juuri reilun viikon hiihtoretkeltä Itäkairasta.
-
- Viestit: 316
- Liittynyt: 26 Syys 2007 15:12
- Paikkakunta: keskellä Suomea
Toistampa ihan uhallakkii jo tuonne toiseen ketjuun antamani vinkin:
Makosat ja retkellä heleposti valamistettavat evväät tien kuivatusta härkiksestä ja pekonin/ruohosipulin makusesta pikapottumuusista. Vesi lämpiämään, härkistä (+kuivattua paprikata, purjoo tms jos sattuu olemaan) joukkoon ja kun vesi kiehahtaa, kattilaan tarvittava miärä muusijauhetta ja eiku iäntä kohti kattilasta suoraan. Ja kattilan tiskausvesi ryypätään piälle jos mahhaan mahtuu.
Kuivatun härkiksen kun jauhaa ihan pieneks nii ei juuri tarvii liotella, maustetta BBQ ja TexMex -versioissa on ehkä liikaakii Ölliäisen makkuun. Perushärkiksen joukkoon lissäilen yrttejä. Nyhtökauroo en ou viittinä kuivata ku ei se märkänäkkää ollu härkiksen verosta Ölliäisen suussa.
Makosat ja retkellä heleposti valamistettavat evväät tien kuivatusta härkiksestä ja pekonin/ruohosipulin makusesta pikapottumuusista. Vesi lämpiämään, härkistä (+kuivattua paprikata, purjoo tms jos sattuu olemaan) joukkoon ja kun vesi kiehahtaa, kattilaan tarvittava miärä muusijauhetta ja eiku iäntä kohti kattilasta suoraan. Ja kattilan tiskausvesi ryypätään piälle jos mahhaan mahtuu.
Kuivatun härkiksen kun jauhaa ihan pieneks nii ei juuri tarvii liotella, maustetta BBQ ja TexMex -versioissa on ehkä liikaakii Ölliäisen makkuun. Perushärkiksen joukkoon lissäilen yrttejä. Nyhtökauroo en ou viittinä kuivata ku ei se märkänäkkää ollu härkiksen verosta Ölliäisen suussa.
Eläkeehä immeisiks
UÖ
UÖ
Härkiksen makuun olen minäkin tykästynyt. Käytän sitä paljon kotona. Lapsenlapsi sanoi, ettei ole parempaa makaronilaatikkoa saanut, kun minun tekemäni, jossa jauhelihan tilalla oli härkistä.
Kuivanut en ole vielä, mutta kesäkuun reissulle kuivaan. Koostumus jo kertoo, että helppo juttu.
Nyhtökauraa olen päässyt maistamaan vasta kerran ja hyvää oli sekin.
Kuivanut en ole vielä, mutta kesäkuun reissulle kuivaan. Koostumus jo kertoo, että helppo juttu.
Nyhtökauraa olen päässyt maistamaan vasta kerran ja hyvää oli sekin.
-
- Viestit: 3511
- Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40
Tässä nyhtökaura ja härkis yhtälössä on vielä jotakin omituista. Kun tehdään jauhelihaa niin kilohinta on jossain 5-6€ kg ja sanotaan että lihantuotanto on kallista ja saastuttavaa. Tarvitaan maatiloja ja rakennuksia sekä pitkä ketju tuotantoon. En tiedä minkä ikäisinä tuotantoeläimet teurastetaan. Oletan että mitä isompi eläin on niin sitä pidemmän ajan sen kasvattaminen teuraaksi vaatii.
Nyhtökaura ja sen muut osat kasvaa pellolla ja yhden kesän aikan valmistuu sadot. Käsittääkseni tuotantoketju on paljon lyhempi kuin lihalla ja paljon yksinkertaisempi. Kuitenkin kilohinta keikkuu jossain 15-16€ paikkeilla! Onko kaikki valmiita maksamaan siitä että mahdollisesti maailma "pelastuu"
Retkiruokanahärkis ja nyhtökaura on mielestäni erittäin sopivia paremman säilyvyytensä ansiosta
Nyhtökaura ja sen muut osat kasvaa pellolla ja yhden kesän aikan valmistuu sadot. Käsittääkseni tuotantoketju on paljon lyhempi kuin lihalla ja paljon yksinkertaisempi. Kuitenkin kilohinta keikkuu jossain 15-16€ paikkeilla! Onko kaikki valmiita maksamaan siitä että mahdollisesti maailma "pelastuu"
Retkiruokanahärkis ja nyhtökaura on mielestäni erittäin sopivia paremman säilyvyytensä ansiosta
Tuossa maksetaan varmasti vielä tuotekehittelyn, koneiden investoinnin (?) ja mainostuksen kustannuksia. Totta on, että hinnan pitäisi asettua lihan hinnan alapuolelle.Hamalainen kirjoitti:Tässä nyhtökaura ja härkis yhtälössä on vielä jotakin omituista. Kun tehdään jauhelihaa niin kilohinta on jossain 5-6€ kg ja sanotaan että lihantuotanto on kallista ja saastuttavaa. Tarvitaan maatiloja ja rakennuksia sekä pitkä ketju tuotantoon. En tiedä minkä ikäisinä tuotantoeläimet teurastetaan. Oletan että mitä isompi eläin on niin sitä pidemmän ajan sen kasvattaminen teuraaksi vaatii.
Nyhtökaura ja sen muut osat kasvaa pellolla ja yhden kesän aikan valmistuu sadot. Käsittääkseni tuotantoketju on paljon lyhempi kuin lihalla ja paljon yksinkertaisempi. Kuitenkin kilohinta keikkuu jossain 15-16€ paikkeilla! Onko kaikki valmiita maksamaan siitä että mahdollisesti maailma "pelastuu"
Retkiruokanahärkis ja nyhtökaura on mielestäni erittäin sopivia paremman säilyvyytensä ansiosta
Itse olen maltillistanut lihan kulutustani myös hwnk koht terveyssyihin vedoten. Siis lisännyt kasvisten syöntiä. Liha on kyllä hyvän makuista, ei sillä.
-
- Viestit: 20
- Liittynyt: 29 Heinä 2013 01:03
Kannattaa huomioida myös ravintosisältö. Jauhelihaa pitää syödä puolitoistakertainen määrä saadakseen sama määrä proteiinia.
S-marketissa nyhtökaura (ja härkis) muistaakseni 3,89e eli 1,556 / 100g.
10% naudan jauheliha taitaa olla aika lailla samat eli n. 0,973e / 100g.
Tuosta kun laskee proteiinigramman hinnan niin se on jauhelihassa karvan alle 5c/g ja nyhtökaurassa hieman yli 5c/g.
Siihen nähden mikä hype noista tuotteista oli, olen tyytyväinen että hinta tuli näinkin nopeasti järkevälle tasolle. Ekologisuus, parempi säilyvyys ja helpompi valmistettavuus ovat syitä miksi olen korvannut suurimman osan arkilihankäytöstäni härkiksellä ja nyhtökauralla.
Edit. ei tietysti muuta sitä tosiseikkaa, että varmasti valmistuskulut ovat nyhtökaurassa ja härkiksessä paremmat ja sitä kautta katteet korkeammat. Sinänsä tämä ei tietysti ole outoa vaan markkinataloutta.
http://www.goldandgreenfoods.com/ravintosisalto/
https://www.atria.fi/tuotteet/jauheliha ... heliha-10/
S-marketissa nyhtökaura (ja härkis) muistaakseni 3,89e eli 1,556 / 100g.
10% naudan jauheliha taitaa olla aika lailla samat eli n. 0,973e / 100g.
Tuosta kun laskee proteiinigramman hinnan niin se on jauhelihassa karvan alle 5c/g ja nyhtökaurassa hieman yli 5c/g.
Siihen nähden mikä hype noista tuotteista oli, olen tyytyväinen että hinta tuli näinkin nopeasti järkevälle tasolle. Ekologisuus, parempi säilyvyys ja helpompi valmistettavuus ovat syitä miksi olen korvannut suurimman osan arkilihankäytöstäni härkiksellä ja nyhtökauralla.
Edit. ei tietysti muuta sitä tosiseikkaa, että varmasti valmistuskulut ovat nyhtökaurassa ja härkiksessä paremmat ja sitä kautta katteet korkeammat. Sinänsä tämä ei tietysti ole outoa vaan markkinataloutta.
http://www.goldandgreenfoods.com/ravintosisalto/
https://www.atria.fi/tuotteet/jauheliha ... heliha-10/
-
- Viestit: 3511
- Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40
Suuri osa maksamastamme hinnasta menee tuotantoketjun aikana ihmisten palkkoihin ja ihmisethän kuluttavat sen sitten tyypillisesti varsin epäekologisesti. Siis pyri ostamaan mahdollisimman halpaa. TAI sitten tuotteen sijaan työntekijät pitäisi ekosertifioida kulutukseltaan jos oikeasti halutaan olla ekologisia.
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Tässä on osatotuus mukana, mutta ei se taida ihan niinkään mennä, että ostamalla aina halvinta mahdollista minimoi oman kulutuksensa ympäristövaikutukset. Mutta oman kulutuksensa minimoinnilla kyllä. Ja jos siitä huolimatta pitää kuitenkin tienata enemmän kuin tarvitsee, niin sitten harkitsee tarkasti mihin ylijäämänsä sijoittaa hyvittääkseen parhaalla mahdollisella tavalla tekemänsä synnit. Tarjousjauheliha ei liene paras sijoituskohde, vaikka jollain logiikalla voisikin ajatella, että kysyntä nostaisi hintoja sitä kautta ajaisi kulutusta ympäristöä vähemmin rasittaviin vaihtoehtoihin.Aaro kirjoitti:Suuri osa maksamastamme hinnasta menee tuotantoketjun aikana ihmisten palkkoihin ja ihmisethän kuluttavat sen sitten tyypillisesti varsin epäekologisesti. Siis pyri ostamaan mahdollisimman halpaa. TAI sitten tuotteen sijaan työntekijät pitäisi ekosertifioida kulutukseltaan jos oikeasti halutaan olla ekologisia.
Aiheeseen: Härkis ja nyhtökaura ovat käteviä. Molemmissa tuntuma on hyvä ja makukin miellyttävä ja maustettavissa, mutta niin kauan kuin riistaa on saatavilla tällä tavalla, nautin kasviproteiinini pääasiassa vähemmän prosessoidussa muodossa. Jos riistaa ei olisi nykyiseen tapaan tarjolla, niin käyttäisin noita varmaan paljon enemmän.
-
- Viestit: 3511
- Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40
Kun erilaisissa julkaisuissa parjataan lihantuotantoa ja kehutaan kasvintuotantoa ekologiseksi ja taloudelliseksi niin se ei vielä näy hinnoissa.heluna74 kirjoitti:Mitä se Hämis vaahtoo hinnoista, kun käyttää kertakäyttöastioita vaelluksella .
Aiheeseen; kun ei koske riistaan eikä mihinkään lihatavaraan, niin nyhtis ja härkis ovat oikein hyviä vaihtoehtoja
Meillä tulee olemaan tulevaisuudessa isoja alueita asumattomina ja niillä voitaisiin tarhata hirveä jolloin saataisiin todella ekologisesti tuotettua lihaa. Kun joskus selvittelin tätä vaihtoehtoa niin suomessa hirven tarhaus on kielletty. Tarhattavat hirvet pitäisi tuoda jostain muualta ja siinä on omat riskinsä.
Ostan aina kotimaisia kertakäyttöastioita. Niistä saavat elantoa metsänomistajat, hyvin moni teollisuuden porras, kauppa. En edes osaa kuvitella kuinka moni työllistyy sillä että käytän kertakäyttölautasia
Kun poltan kertakäyttölautasen niin se pieni saastejälki leviää laajemmalle alueelle ja vaikutus luontoon on pienempi. Vaihtoehtoiseti voin käyttää likaantuneen kertakäyttölautasen seuraavanan tulen sytyttämisessä.