Melkein kuin geokätköily eli Huispaaminen

tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Mulla on jo niitä enkä tarvitse mutta ihan yleisellä tasolla meinasin.


Ursus
Viestit: 9552
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Kivikautiset työkalut yms kuuluvat Museovirastolle, jolle löydöstä pitää ilmoittaa ja löytö sinne myös antaa. Asiasta säädetään muinaismuistolaissa.
Tunnetuilla tai oletetuilla muinaismuistoalueilla kaiveleminen on maallikoilta kielletty.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Aihe alkoi kiinnostaa ja löysin jotain tietoja mummolan löydöistä: " Vähäjoesta noin 100 m länteen. Lavista on löydetty monia
kivikautisia esineitä: kourutaltta, tasataltta, poikkikirves ja kvartsi-iskoksia
(KM 10123, 12657:1–3). Vaikuttaa siltä, että jossain näillä paikkeilla olisi
kivikautinen asuinpaikka." "KM 10123 kourutaltta (J. Vuorinen 1930)
KM 12657: 1-3 itäkarjalainen tasataltta, alkeellinen kirves, kvartsia 10 kpl (Tyyne Vuorinen )"

Tuosta talosta n. 300 m päässä on erittäin mielenkiintoinen kallion kieleke joka tulee ojan päälle (ellei sitä louhittu pois kun ojaa ruopattiin) josta jorisinkin aiemmin toisessa säikeessä, nämä irtolöydöt on mielenkiintoisia mutta se kallio on Erittäin mielenkiintoinen.

Kodistamme 100 m päässä näyttää olevan lähin alueelta löytynyt kivikautinen asuinpaikka.
EDIT Asuinpaikan osoite oli väärä ja kartan mukaan se paikka onkin meidän olkkarin ikkunan alla 5-10 m päässä, siinä on nykyisin luumupuita ja likan kasvimaa.
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

Näinhän se on, että monet asuinpaikat, jotka ovat vuosituhansien aikana kelvanneet ihmisille, kelpaavat myös nykyäänkin.

Mahdollisesti talon rakentaja on tapauksessasi syyllistynyt muinaisjäännöksen turmelemiseen. Vielä nykyäänkin kuntien rakennusmestarit ovat laiskoja valvomaan, ettei muinaisjäännösten päälle anneta rakentaa. Tästä on kokemuksia tältäkin vuodelta.

No riippuu toki, että minkälainen muinaisjäännös on kyseessä ja mitä rakennetaan. Kivikautisista asuinpaikoista merkkinä maastossa saattaa olla vain kvartsi-sikokset ja muutama ruukunpala. Jos paikka on inventoitu, eikä muuta kiinteämpää ole löytynyt, niin rakennuslupa varmaankin voidaan myöntää. Muutenhan täällä ei saisi kohta rakentaa mitään.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Ema-pappa rakensi talon -56 ja silloin oli pikkaisen löysemmät säännökset. 2008 oli aluetta viimeksi kartoitettu ja täällä näitä vastaavia asuinpaikkoja on kartan mukaan pilvin pimein. Jos kiertelisi joulupukkina tällä kylällä ja kurkkisi samalla kirjahyllyihin niin huomaisi monenlaisia kiviesineitä jotka ei ole kaikki matkamuistoja. :wink: Äidin suvulta on annettu noita löytöjä jonnekin mutta ymmärrän täysin jos joku jää omaan käyttöön tuijoteltavaksi. Täytyy kaivella pikkaisen tuota paikkaa lapiolle koska siinä on myyrän tms. koloja joita ei muualla näy, olisiko siellä jotain kivenkoloja tai muuta pesäpaikkaa elukoille.
Vastaa Viestiin