Kanootilla viikon retki joella

azor2
Viestit: 2
Liittynyt: 16 Huhti 2007 11:56

Kanootilla viikon retki joella

Viesti Kirjoittaja azor2 »

Suunnitelmissa lähteä heinäkuun 2 viikolla tekemään n. viikon kanoottiretki jonnekkin. Tarkoituksena ottaa perhovehkeet mukaan ja kalastella hyvännäköisiä paikkoja. Löytyykö Ruotsin puolelta jotain vastaavaa paikka kuin lätäseno. Eli voisi lennättä koneella kanootit jonnekkin yläjuoksulle ja laskea kanootilla viikon aikana joen samalla. Joella saisi olla mittaa n. 100 KM ja saisi olla erämaajoki, jotta saisi olla rauhassa ja kalaakin tulisi paremmin.

Varsinaista kokemusta ei juurikaan ole, mutta kanootti löytyy ja runsaasti seikkailumieltä. Pahimmat paikat voi laskettaa kanootit köyden perässä. Tai kantaa maalla.

Kiitän etukäteen kaikista vastauksista, tuntuu olevan kovin vaikeaa löytää tietoa Ruotsin puolen kohteista

-Azor


Avatar
weke
Viestit: 233
Liittynyt: 13 Maalis 2006 15:26

Viesti Kirjoittaja weke »

Olemme käyneet muutama vuosi sitten parillakin Ruotsin joella. Ensimmäinen oli Råstoätno, joka lähtee Råstojärveltä ja laskee Lainiojokeen. Joki on erämainen ja hyvin vaativa. Kannettavia koskia ainakin kolme, joissa sen verran paha putous ettei ole retkivehkeillä laskettavissa. Kalaa on! Hyvällä syönnillä on varttitunnissa kalaa niin paljon kuivilla, ettei pieni porukka jaksa niitä syödä viikossakaan. Lentää voi Kilpisjärveltä Polar-lennon koneella.

Toinen oli Kaitum. Se on huomattavasti isompi joki. Joki lähtee Kebnekaisen eteläpuolen tuntureilta, Padje Kaitumjaurelta. Kaitumjärviä on kolme peräkkäin ja mittaa niillä on yhteensä n. 40 km. Jokea riittää silti vielä 50 km ennen Kaitumin kylää. Kalaa on sielläkin. Kaitumkin on vaativa joki. Siinä on niinikään kolme pahaa koskea, laskettavissa kuitenkin. Joen pahin koski on mahdollista laskea takahaaraa pitkin. Lentää voi Gällivaaraasta.

Kumpaakaan en suosittele aloittelijoille, enkä varsinkaan inkkari-aloittelijoille! Itse emme lentäneet kummallekaan joelle, vaan kiskoimme kajakit tuntureitten yli. Eläimellistä touhua, mutta säästimme useita satoja euroja per äijä ja raha ei silloinkaan kasvanut puussa. :wink:
Avatar
OS
Viestit: 8150
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Råstojoki ja sen jatkeena Lainiojoki. Råstojoki lähtee Råstojärvestä, joka on jonkin matkaa Kilpisjärvestä lounaan suuntaan.

Råstojoki on varsin jyrkkä, sillä n. 40 km:n pituudellaan se putoaa n. 150 m.

Lainiojoki on tavanomaisempi, mutta kyllä sieltäkin koskia ja pudotusta löytyy. Lainiojoella voi käsittääkseni meloa eri mittaisia pätkiä, sillä alueella on jonkin verran maanteitä.

Jos ruotsin kieli sujuu, niin linkistä löytyy tietoa:

http://www.utsidan.se/vb_forum/printthr ... adid=17645
Rin-tin-tin
Viestit: 1162
Liittynyt: 20 Tammi 2006 10:18

Viesti Kirjoittaja Rin-tin-tin »

Lainiolla meni muutama kanoottiporukka ohi ja pikkuveli sanoi sen olevan suosittu joki siihen hommaan. Aika erämaistakin oli eli ei tainnut näkyä kuin yksi vaeltaja. Jokin porotupa mikälie oli meidän lähellä.

http://picasaweb.google.fi/Haja.Asuja/S ... 8207162450
http://picasaweb.google.fi/Haja.Asuja/S ... 1675004098

Kalaakin tuli, pienemmän lisäksi muutama isompi.

http://picasaweb.google.fi/Haja.Asuja/S ... 7380120450

Tässä kohin oltihin.
http://maps.google.com/?ie=UTF8&om=1&z= ... 160675&t=h
Kaikkea aikansa.
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

weke kirjoitti:Toinen oli Kaitum. Se on huomattavasti isompi joki. Joki lähtee Kebnekaisen eteläpuolen tuntureilta, Padje Kaitumjaurelta. Kaitumjärviä on kolme peräkkäin ja mittaa niillä on yhteensä n. 40 km. Jokea riittää silti vielä 50 km ennen Kaitumin kylää. Kalaa on sielläkin. Kaitumkin on vaativa joki. Siinä on niinikään kolme pahaa koskea, laskettavissa kuitenkin. Joen pahin koski on mahdollista laskea takahaaraa pitkin. Lentää voi Gällivaaraasta.

Kumpaakaan en suosittele aloittelijoille, enkä varsinkaan inkkari-aloittelijoille! Itse emme lentäneet kummallekaan joelle, vaan kiskoimme kajakit tuntureitten yli. Eläimellistä touhua, mutta säästimme useita satoja euroja per äijä ja raha ei silloinkaan kasvanut puussa. :wink:
Kiinnostaisi tuo kajakin kiskomisreitti tuntureitten yli, onko lähtö Sitasjaure tuvalta vai Teusajaure tuvalta? Hyvin Allykin koskessa pärjää:
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

^Kiinnostaa yhä tuo reitti eli jos weke tai joku muu asiaan vihkiytynyt tietää niin mieluusti kuulisin siitä.
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Yksi mahdollinen vaihtoehto olisi Pulsujärveltä kävellen Tavvajoelle ja siitä alaspäin jokea edeten Lainiolle jota pitkin Pulsujärven tien sillan luo. Jos tuo tulee toteutettua niin Kauko Anteron vinkin mukaisesti yksi polkupyörä jäisi menomatkalla Pulsujärven tien sillalle josta matka jatkuisi autolla tien päähän. Kamat kantoon ja tässä tapauksessa mukana olisi kumivene tykötarpeineen ja sillä hässäkällä on painoa n. 50 kg. Venevehkeet nosteltaisiin halpaan 20 € kottikärryyn (minkä kantavuus olisi testattu ennalta tuolla kuormalla). Kottikärry toimisi tuolla pätkällä koska siinä menee selkeä polku ja tarvittaessa muut voisi auttaa keulapuolella. Kärry jätettäisiin Tavvalle ja siihen kiinni laminoitua Ta bort -lappu. Kärryn voisi jättää Tavvajoella kohtaan mistä poromiehet menee mönkkäreillä yli joten se ei varmaan olisi siinä pitkään kenenkään mieliharmina. Aikanaan tultaisiin Pulsun sillalle ja lopuksi yksi ajaisi pyörällä hakemaan auton tien päästä. Toteutuukohan Kaarina Karimainen pyörän hyodyntäminen jo ensi kesänä? :) http://valopolku.blogspot.fi/2013/09/ka ... oitus.html
vaari
Viestit: 599
Liittynyt: 13 Tammi 2006 08:22

Viesti Kirjoittaja vaari »

Jotkut ovat vieneet kanootit talvella Korsajärvelle (autiotuvalle) ja kesällä lasketelleet Ivalojokea alas.
makkonem
Viestit: 77
Liittynyt: 27 Helmi 2009 19:41
Paikkakunta: Vähäkyrö

Viesti Kirjoittaja makkonem »

Kerran lähti meidän edellä Pulsujärveltä parivaljakko vetämään kanoottia Råsto/Davva risteykseen. Hyvin kulki kahteen pekkaan. Saatiin vasta Lainion rannassa kiinni. Lohta usistelemaan lähtivät alavirtaan. Siinähän kulkee mönkijäura, lähes tie.
luuppi
Viestit: 5553
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Tuo Ruotsin puolella tuli niin loppua kohti, en ole varma onko ehdoton vaatimus?
"n. viikon kanoottiretki jonnekkin. Tarkoituksena ottaa perhovehkeet mukaan ja kalastella hyvännäköisiä paikkoja. Löytyykö Ruotsin puolelta..."

Kun tuntuvat olevan aika vaativia reitteja, niin olisko koeajo Jongunjoella mitaan? Kun suunnittelin itse 4 pvan reittia (ei edes perille asti, "alas"), niin oliko niita laskettavia koskia 12 vai 20 (ei ole muistiinpanot kasilla)... aika hyva koeajo ihan noin paatin soveltuvuudenkin kannalta (esim. Piiraiseen, joka jarjestaa opastettuja kanoottiretkia tuonne, yhteydenotolla saisi hyvan kuvan kunkin laskun vaativuustasosta jo etukateen, kai ne pahemmat on hyva kuitenkin tiedustella rannan kautta).
Vastaa Viestiin