Maantieteellisesti mielenkiintoisia paikkoja.

tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Maantieteellisesti mielenkiintoisia paikkoja.

Viesti Kirjoittaja tst »

Ehkä olisi parempikin sana kuin maantieteellinen/geografinen mutta haeskelen "pallon pinnan ilmiöitä". https://fi.wikipedia.org/wiki/Maantiede Itse olen eniten hämmästellyt Pältsan tasaisen laen
laattakiviä, jossain joella taas kivisuikaleet ovat täysin pystyssä ja terävinä puhkomassa vaikkpa kumiveneen pohjia.


Avatar
Pepi
Viestit: 7428
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Muinaisen poimuvuoriston gneissi- ja liuskelaatat ovat poimujen mukaan hiukan missä tahansa asennossa. Poimun harjalla vaakasuorassa olevat kovat laatat ovat suojanneet eroosiolta ja jääneet tunturin laelle. Joki on hakeutunut paikkaan, jossa pystyyn kääntyneet laatat ovat murtuneet ja päästäneet kulutusvoimat kallion sisään. Kotini vieressä virtaa (kahlittu) joki, joka on muodostunut pystyasentoisen liuskeen murtumalinjaan. Irtokivet makaavat, kallionkärjet törröttävät.

Geologisia muodostumia on mukava ihailla kulkiessaan, kunnes ne liian tutuiksi tullessaan muuttuvat "normaaleiksi" ja huomio kiinnittyy muuhun.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Tassa eras (tuttu) maaperan heikkousvyohyke

http://www.helsinki.fi/maantiede/labrat ... /26_8.html
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Tuli mieleen aivan kotikulmilta sittenkin kaikkein mielenkiintoisin maantieteellinen paikka. Pienen joen varrella oleva kallio jossa on pieniä sorkan-, tassun- ja ison linnun jälkijonoja. Pikku poikana ihmettelin viimeksi paikkaa ja meitä oli kolme hämmästelemässä. Paikka ei siis ole esim. savea eikä jälkiä ollut hakattu kallioon, ollaan meinattu käydä tutkimassa paikkaa mutta yhä pitäs-vaiheessa, kaikki kolme muistetaan se kuitenkin samalla tavalla kun ollaan asiasta juteltu.
Avatar
Pepi
Viestit: 7428
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

^ Tuohan olisi Suomen oloissa huomattava paleontologinen kohde, jos kyseessä tosiaan ovat fossiiliset jalanjäljet. Erilaisten sulkeumien rapautumisjälkinä tuon tapaisia on muuallakin, ja niihin liittyy vekkuleita kansantarinoita.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

^Maallikkona olen tietävinäni että ensin oli maaperän mullistukset ja sitten vasta paljon myöhemmin tuli eläimet, onkohan näin? Tässä tapauksessa eläimet ovat kävelleet lyhyin askelin sulan kallioperän päällä eli kiviaines ei ole ollut kovin kuumaa. Voiko asia edes teoriassa olla näin?
Avatar
OS
Viestit: 8142
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

tst kirjoitti:^Maallikkona olen tietävinäni että ensin oli maaperän mullistukset ja sitten vasta paljon myöhemmin tuli eläimet, onkohan näin? Tässä tapauksessa eläimet ovat kävelleet lyhyin askelin sulan kallioperän päällä eli kiviaines ei ole ollut kovin kuumaa. Voiko asia edes teoriassa olla näin?
Olisikohan sula kiviaines joka tapauksessa kuitenkin vielä niin kuumaa, että sen päällä ei pysty jalkaisin kulkemaan? Useat jääkaudet ovat hioneet Suomen maa- ja kallioperää vuosimiljoonien aikana, joten senkin vuoksi tuommoiset jäljet tuntuvat aika oudoilta. Jos kohde on vielä olemassa, niin ehdottomasti kannattaa käydä paikka katsomassa ja kuvaamassa. Jos jotain jälkiä löytyy, niin on etusivun juttu, eikä pelkästään loppukevennyksen aihe maikkarin uutisissa.

Susiluola.
Avatar
Pekka
Viestit: 4242
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Pekka »

tst kirjoitti:Tuli mieleen aivan kotikulmilta sittenkin kaikkein mielenkiintoisin maantieteellinen paikka. Pienen joen varrella oleva kallio jossa on pieniä sorkan-, tassun- ja ison linnun jälkijonoja. Pikku poikana ihmettelin viimeksi paikkaa ja meitä oli kolme hämmästelemässä. Paikka ei siis ole esim. savea eikä jälkiä ollut hakattu kallioon, ollaan meinattu käydä tutkimassa paikkaa mutta yhä pitäs-vaiheessa, kaikki kolme muistetaan se kuitenkin samalla tavalla kun ollaan asiasta juteltu.
Asuimme aikanaan Englannissa Dorsetin alueella kanaalin rannalla. Siellä sai kaivaa ihan vapaasti rantaviivalta fossiileja. Ja niitähän oli. Yksi oli kiinnostava, mutta en saanut tuotua sitä Suomeen. Puolimetrisen kiven pintaan oli painunut komea kolmivarpaisen dinon jälki.
Eikös tuo "kiviaines" muodostu ajan saatossa hienosta savesta?
Kun eksyn, lähden kotiin.
mettäantero
Viestit: 2522
Liittynyt: 12 Heinä 2013 21:22

Viesti Kirjoittaja mettäantero »

Kallioperämme on valtaosin niin vanhaa (magmakivet ja metamorfiset kivet 1-2 miljardia v.) , että ei ollut vielä jalanjälkien jättäjiä maapallolla silloin...lisäksi tuo "ajan hammas", rapautuminen on murentanut ja jääkaudet ovat hioneet noiden kallioiden pinnat moneen kertaan pois.

Nuoremmista sedimenttikivistä ja tulivuorten tuhkakerroksista noita jälkiä voisi teoriassa löytyä. Toisaalta Suomen sedimenttikivetkin (Kokemäenjoki, Oulujoki...) ovat pääosin kait 600- 1500 miljoonaa vuotta sitten syntyneitä ja tulivuoritoiminnastakin on melkoinen tovi. Katsoppa nyt tst ensin geologisesta kartasta, onko alueella nuoria sedimenttikiviä (savikiviä, hiekkakiviä...). Magmakivissä (esim. graniitti) tai metamorfisissa kivissä (esim. gneissi) olevat "jalanjäljet" ovat kyllä käsittääkseni melko varmasti pseudofossileja eli näennäisfossileja, joiden synty on geologinen/kemiallinen...ei siis biologinen (elävän eliön jättämä)...
mettäantero
Viestit: 2522
Liittynyt: 12 Heinä 2013 21:22

Viesti Kirjoittaja mettäantero »

Tässä myös yksi mielenkiintoinen geologinen kohde, Jalasjärven Pirunpesä ...lienee kallion rapautuma, ei siis hiidenkirnu, kuten aluksi kai luultiin.
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

***
Viimeksi muokannut tst, 04 Maalis 2017 11:20. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Patikoitsija
Viestit: 2587
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

http://www.luontoon.fi/koli/luonto/kolingeologia

Koli sijaitsee näemmä muinaisten mannerlaattojen saumassa. Kovin juuri on vuorijonosta enää jäljellä mutta että Himalajan korkuinen muinoin, rohkea väite.
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Tuli mieleen semmoinen että tässä kohtaa oli silloin näkyvissä silokalliota l. jääkauden hiomaa ja vieressä siis pieni joki ja jyrkkä tiputus joelle, n. 1 km päässä on pari pientä hiidenkirnua jotka on kivillä täytetty ettei lampaat tippuneet niihin ja ne on myös jyrkässä kalliorinteessä ja laaksossa on oja. Askolan isot hiidenkirnut on myös rinteessä ja alhaalla Porvoon joki. Voiko olla että kallioperä on lämmennet valtavassa paineessa ja koska näistä kohtaa on ehkä maaperä paljastunut ensin niin eläimet ovat päässeet kävelemään jo pinnastaan jähmettyneelle kalliolle johon on jäänyt jäljet? Ufojuttu mutta teoriat on teorioita ja harvempi meistä oli silloin paikalla, pitäisi varmaan mennä paikan päälle kameran kanssa.
Viimeksi muokannut tst, 04 Maalis 2017 11:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
mettäantero
Viestit: 2522
Liittynyt: 12 Heinä 2013 21:22

Viesti Kirjoittaja mettäantero »

^
Harmi, että kenenkään riistakamera ei ollut paikalle silloin viritettynä, kun kallio siellä Askolassa lämpeni...olis nyt meillä kävelijöistä kuvat netissä :lol:
(sorry, oli pakko jatkaa...niin hauska tuo ufojuttusi oli... :lol: )
Avatar
OS
Viestit: 8142
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Vastaa Viestiin