Erämies eri aikakausina

Macfly
Viestit: 10
Liittynyt: 26 Touko 2015 20:13

Erämies eri aikakausina

Viesti Kirjoittaja Macfly »

Suomalainen eräperinne on käsite, jota aika ei ole onneksi vielä kokonaan hävittänyt. Jotta tämä esi-isiemme perintö säilyisi tulevillekin sukupolville on asiasta syytä pitää edelleen ääntä.
Erämies eri aikakausina on aihe johon toivon teiltä foorumilaisilta näkemystä ja muisteloita. Pääosin vanhemman ajan varusteista, mutta myös entisajan tavoista (etiketti/filosofia), uskomuksista ja ruoasta. Kerääminen liittyy pitkäaikaiseen projektiin.

EDIT: Projekti on toistaiseksi jäissä, mutta keskustelu jatkukoon, koska voi pulpataa ajankohtaiseksi koska vaan.
Viimeksi muokannut Macfly, 01 Maalis 2021 19:01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.


Reissu Pete
Viestit: 717
Liittynyt: 04 Helmi 2006 00:49

Viesti Kirjoittaja Reissu Pete »

All right! Tämähän onkin kuuma aihe ja avaan keskustelun kokoamalla nopeasti muutaman huomion palstalaisten kirjoituksista. Toisille Erämies/perinne on kumisaapastelua, porontaljoja, taloudellisia karttoja, tyhjiä erämaita, tulistelua missä vaan, kelojen kaatamista, rakovalkeita ja tölkkiruokaa ja muuta sellaista. Nyt viime aikoina monet ovat nousseet voimakkaasti vastaan näitä perinteisiä eräarvoja, mitkä minun mielessäni ovat ne pontimet, miksi metsään lähden. Ja teen tulet vaikka Sinun metsään jos siinä paikassa näen hyvän leiripaikan.
Joku paremmin asiaan perehtynyt voisi valottaa hieman Erämies, Erästely, Erä - käsitettä. Sehän liittyy metsästykseen?

Itselleni "erämies" tarkoittaa sitä, että isoin osa majoituksesta, keittämisestä ja ruoastakin tulee itse reissusta. Tosin kun en metsästä jää toinen puoli tästä viimeisestä vajaaksi. Partiolaisille opetetaan edelleen erästelyä.

Mutta suuri osa retkeilijöistä kulkee maastossa nykyään täysin omavaraisesti koskematta luontoon muutakuin polkua tallaamalla. Se on mielestäni hyvä ja huono asia. Puolensa kaikessa.
Patikoitsija
Viestit: 2574
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

Erähommat nykyään huvitusta kun muinoin se oli pakon edessä ravinnon hankintaa. Jutut aina vain paranevat aikaa myöten, nyt voi remautella selkäkeikkanauruja nuotiolla tarinoiden parissa. Mitä nuo tarinat käsittelevät, erikoisia vanhoja sattumuksia vahvasti väritettynä. Muinoin eräreissu ei ollut täsmäkeikka pe-su, vaan luonnon ehdoilla enemmän mentiin. Asiaan liittyvä eräromantiikka olisi erittäin kaukana, jos matkaisimme aikakoneella sinne ilman goreja ja nanoja.
Patikoitsija
Viestit: 2574
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

Vienankarjalasta voisi löytyä hakemiasi henkilöitä. Runolauluissa taitaa olla tietoutta paljonkin kun osaisi tulkita. Alkoholilla on iso rooli tuolla nykyisin, mutta kansa on joka tapauksessa hengellinen luontoa kohtaan. Heidän kulttuurissa luontoon kuuluvat asiat ja esineet "elävät". Siellä tiedetään yrtit ja rohdot, pakuri jne.
Macfly
Viestit: 10
Liittynyt: 26 Touko 2015 20:13

Viesti Kirjoittaja Macfly »

Missä vaiheessa elinkeino alkoi muuttumaan virkistykseksi eli metsään mentiin vain retkeilemään? 40-50-luvun mustavalkoisissa kuvissa poseeraa hiihtäjiä tunturien keväthangilla, mutta ne reissut taisivat olla pääasiassa rikkaampien hotellimatkoja. En muista nähneeni vastaavia kuvia, joissa poseeraisi kesäisiä erämiehiä vaellustarkoituksessa. 40-luvun varusteet (vaatteet, majoitteet ja ruoka) taisivat olla vielä 60-luvun alussa melko samalla tasolla, vai kuinka? Olisiko niin, että varsinainen eräretkeily alkoi 60-luvulla ja siihen vaikutti osaltaan varusteiden (ja tekniikan) kehitys. Karttojen laatu vaihteli, mutta se tuskin rajoitti metsään menoa.

Se mitä olen aina arvostanut ja monesti ihmetellytkin on, että nuo iänaikaiset aatteet ovat monien nuorempien geeneissä vielä tänäkin päivänä. Vaikka niitä ei enää näe 'katukuvassa', niin jossain mielen sopukoissa ne leijailevat ja oikeassa yhteydessä ilmaantuvat kädentöinä, sanoina tai fiiliksenä. Nyky-yhteiskunnan paine pitää kuitenkin valitettavasti huolen, että nuo viimeisetkin aatteen siemenet vähenevät. Jokunen vuosi sitten kun keksittiin uusi sana, slow life, niin odotin sen saavan enemmänkin huomiota, mutta nostetta ei syntynyt sittenkään. Onko aika kuitenkin ajanut noiden vanhojen perinteiden ohi ja niihin voi tutustua kohta enää museoissa? Niin kauan kuin syttyvä tuli, vaikkakin vain kynttilässä saa ihmisessä aikaan poikkeavan reaktion, niin on toivoa.
StefanG
Viestit: 1859
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Viesti Kirjoittaja StefanG »

Macfly kirjoitti:Olisiko niin, että varsinainen eräretkeily alkoi 60-luvulla ja siihen vaikutti osaltaan varusteiden (ja tekniikan) kehitys.
Minä luulen että myös vaikutti siihen että vuodesta-60 piteni lomien kesto reilusta viikosta muutamaan viikkoon.
tst
Viestit: 6535
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Macfly kirjoitti: Onko aika kuitenkin ajanut noiden vanhojen perinteiden ohi ja niihin voi tutustua kohta enää museoissa? Niin kauan kuin syttyvä tuli, vaikkakin vain kynttilässä saa ihmisessä aikaan poikkeavan reaktion, niin on toivoa.
turinat/viewtopic.php?t=12598&highlight ... as+taleban
Oletkin varmaan tutustunut näihin säikeisiin, talebaaneissa on toivoa! :) turinat/viewtopic.php?t=12215&highlight=
Capella2
Viestit: 49
Liittynyt: 10 Kesä 2015 23:59

Viesti Kirjoittaja Capella2 »

Minun sukulaiseni, suurien ikäluokkien edustajat, eivät oikeastaan koskaan lähteneet metsälle tai kalaan yli 100 km päähän asuinpaikastaan. Eivätkä tee siten nykyäänkään. Metsästys, kalastus, sienestys, marjastus ja niin edelleen olivat vain tapa hankkia lisäsärvintä pöytään. Ne eivät olleet harrastuksia.

Nykyään voit ajaa 1000 km päähän kotoasi, tuoda sieltä yhden linnun, paistaa sen ja kutsua seurapiirin kylään nauttimaan eräilystäsi. Itseasiassa eräs helsinkiläinen, kohtuu tunnettu henkilö, väitti suureen ääneen syövänsä vain ekologista, itse Lapissa ammuttua lihaa... :D
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Onkohan tama koko juttu provo?

Aiempia saikeita/ keskusteluita loytyy kylla erankavijasta, taalta siis.

Erankavija... nautinta-alueet, joita ei ollut jaettu. Mutta kuuluivat tietylle yhteisolle, mika se sittten olikin.
- vrt. verbi: kayda verkot. Viela tanakin paivana sama merkitys, vaikka paljon pienempi "alue"
- eli "era" on objekti, ja kavija on toimija, saattaa olla hyvinkin erilailla tai laajasti maaritelty
Macfly
Viestit: 10
Liittynyt: 26 Touko 2015 20:13

Viesti Kirjoittaja Macfly »

luuppi kirjoitti:Onkohan tama koko juttu provo?

Aiempia saikeita/ keskusteluita loytyy kylla erankavijasta, taalta siis....
Ei ole. Viestistäsi puuttuvat skandit, joka vaikeuttaa hieman luetun ymmärtämistä.
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Sorry, en ole Skandinaviassa, enka vaihtele asetuksia joka kerta kun vaihdan sivustoa.

Mutta aihe on mielenkiintoinen, hyva ettei ole provoilua. Oletko tehnyt hakuja aiemmista keskusteluista taalla?
Avatar
OS
Viestit: 8138
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Capella2 kirjoitti:Minun sukulaiseni, suurien ikäluokkien edustajat, eivät oikeastaan koskaan lähteneet metsälle tai kalaan yli 100 km päähän asuinpaikastaan. Eivätkä tee siten nykyäänkään. Metsästys, kalastus, sienestys, marjastus ja niin edelleen olivat vain tapa hankkia lisäsärvintä pöytään. Ne eivät olleet harrastuksia.
Nykyään jo edesmenneet isäni ja hänen paras väärtinsä olivat innokkaita kalamiehiä ja nimenomaan perhokalastajia. Kalojen perässä kulkivat aika pitkiäkin matkoja täällä pohjoisemmassa Suomessa ja myös Norjan puolella. Kalastus oli heille sekä ruuanhankintaa että myös harrastus. Ja mitä pääsin heidän touhujaan seuraamaan ja mukana olemaan, niin voisin sanoa, että kalastus oli myös intohimo. Marjastus ja aikoinaan myös metsästys hoituivat enemmänkin täällä kotikulmilla.
tst
Viestit: 6535
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Miten projekti etenee, voit varmaan antaa tännekin väliaikatietoja? http://www.lehteinen.com/eraperinteita.html
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Tosi kannatettava juttu, aiempi negatiivisuuteni perustui siihen, että taa lla on pitkä riimi aiheesta aiemmin (eihän niitä voi kaikkia tietää, joten anteeksi pyyntö silta osin).

Hauska olisi kuulla lisaa; esim. Rakovalkeajuttujahan on hyviä pätkiä netissä alle parikymppisten tekeminä.
KaukoAntero
Viestit: 475
Liittynyt: 22 Heinä 2008 13:03
Paikkakunta: Pori / Helsinki

Viesti Kirjoittaja KaukoAntero »

Capella2 kirjoitti:...... Itseasiassa eräs helsinkiläinen, kohtuu tunnettu henkilö, väitti suureen ääneen syövänsä vain ekologista, itse Lapissa ammuttua lihaa... :D
:P Jatkan vielä vähän OT. Yllättävänkin usein tässä ekologisuudessa menee jauhot ja vellit sekaisin. Kuhmossa (kai muuallakin) mainostetaan ekokoskena C&R kalapaikkaa. Porukka ajaa satoja tai tuhansia kilometrejä kalaan, eikä edes syö sitä kalaa. :P

Kauko
Vastaa Viestiin