Kylmäsavustusta luonnossa.
Nyt olisi hyvä keli kylmäsavustukseen, mutta saan kaverilta jouluksi omatekemäänsä erinomaista kylmäsavulohta ja savujuustoa. Samanlaisia rinteeseen viriteltyjä savusolia olen nähnyt kertaalleen (ketjun 1. viesti). Torgeirilla on hyviä filmejä, mutta kielestä ei meinaa ymmärtää mitään. Kohdassa 14:36 on samanlainen rinteeseen tehty kylmäsavustussysteemi.honkamukka kirjoitti:Aikanaan, kun kierrettiin vaimon (tuoreen) kanssa pohjoista Norjaa, niin vietettiin Repvågissa pari yötä. Merikalassa ja vähän muuallakin, vaihtelevasti saalista saaden, joka nyt ei ollut asian ydin, mutta vähintään riittävästi.
Yöpymispaikkamme, tuttujen tutun mökissä omistajat olivat paikallisia eläköityneitä merikalastajia. Isäntä Suomensukuinen Peder, eli Petteri.
Hänellä oli rakennettuna kylmäsavulaitteisto talonsa mäen rinteeseen. Pienestä uunista johti ainakin kymmenmetrinen putki maahan upotettuna. Sen päässä oli laatikko, mihin kylmäsavustettavat kalat sijoitettiin. Savun materiaalina oli paikallisesti saatavaa ainesta, eli varpukasvillisuutta. Lämpötilaa tunnusteltiin putken päästä jatkuvasti pesän vetoa säädellen. Lopputuloksen tarkoitus oli antaa saaliskaloille lisäaikaa säilyvyyden suhteen, eikä niinkään varsinainen kylmäsavustuksen tuottama makuelämys. Aika oli tuossakin rajoitteena ja silloinen helleaalto pohjoiseen Norjaan. Vastaavia lämpötiloja en ole siellä muilla reisuillani kokenut. No tuo parisuhteen tuoreus ei kokenut sitä haitaksi.
Oma viritykseni ajoilta ennen mobiilisovellusten esiinmarssia. Olisi varmastikin tämän päivän sovelluksilla siirrettävissä kuvassa näkyvän, noin 10 metrin päässä sijainneen, "savustusmökin" seinässä olleen lämpömittarin näyttölukemat kännykkään. No, liikuntakin teki hyvää, joskin kiikariakin tuli joskus käytettyä. Leppäpilkkeillä kehittelin savut etualan tulipesässä ja tavoitteena oli pitää mökin sisälämpötila alle 40 asteessa.tst kirjoitti: ...rinteeseen tehty kylmäsavustussysteemi.