Kylmäsavustusta luonnossa.
Kylmäsavustusta luonnossa.
Aikanaan heiteltiin Tavvajoelle hyväntuntuisessa paikassa mutta ei siitä mitään tullut. Myöhemmin huomattiin että jokitörmään oli tehty pari kolme luonnon kylmäsavustus laitteistoa. Rinteessä oli tulipaikkoja joista savu oli johdettu kivisolalla muutaman metrin pituiseen kaivantoon joka oli rinteessä ja kaivanto oli peitetty kivillä ja maalla, siis tehty hormi. Hormin päässä oli ilmeisesti kylmäsavustettu kaloja jossain laatikossa. Onkohan tulkinta oikea, onko havaintoja moisista?
Re: Kylmäsavustusta luonnossa.
En ole luonnossa nähnyt, mutta juuri noin vaari sen oli mökille aikoinaan tehnyt. Tosin apuna oli betonia ja puulaatikko ritilöineen, mutta sama periaate. Ilmeisesti tuo maa/kallio jäähdyttää savuja sopivasti, jotta tulee _kylmä_savukalaa.tst kirjoitti:Aikanaan heiteltiin Tavvajoelle hyväntuntuisessa paikassa mutta ei siitä mitään tullut. Myöhemmin huomattiin että jokitörmään oli tehty pari kolme luonnon kylmäsavustus laitteistoa. Rinteessä oli tulipaikkoja joista savu oli johdettu kivisolalla muutaman metrin pituiseen kaivantoon joka oli rinteessä ja kaivanto oli peitetty kivillä ja maalla, siis tehty hormi. Hormin päässä oli ilmeisesti kylmäsavustettu kaloja jossain laatikossa. Onkohan tulkinta oikea, onko havaintoja moisista?
Noinhan se kylmäsavustus "luonnonmenetelmällä" tapahtuu.Käytännössä tulee ongelma ainakin ajan suhteen, vuorokauden verran pitäisi saada hyvälaatuista savua putkeen.Voi savustaja pitkästyä urakkaansa.Kylmäsavustus ei ole hätäisen hommaa,sähkövehkeilläkin pitää varata aikaa ainakin yön yli.
Aloita jälkiruuasta,elämä on epävarma.
Aloita jälkiruuasta,elämä on epävarma.
Tuli hommattua kylmäsavulaite puruineen 19€ hinnalla. Voisin ottaa sen heinäkuun keikalle matkaan ja ajattelin että laittaisin vehkeen pahvilaatikkoon ja jos mahdollisen taimenen/raudun
laittaisi illalla sinne niin aamulla sen pitäisi olla valmista. Yö olisi lämpötilan puolesta sopiva tähän hommaan: "Kylmäsavustus tapahtuu yleensä matalassa lämpötilassa (0-20 °C). Jos ulkoilman lämpötila on tätä korkeampi, onnistuu kylmäsavustus vain kylmennuksellä." Pahvilaatikosta ei ole kokemusta mutta pitäishän tuon onnistua siinäkin eikä painaisi liikaa.
laittaisi illalla sinne niin aamulla sen pitäisi olla valmista. Yö olisi lämpötilan puolesta sopiva tähän hommaan: "Kylmäsavustus tapahtuu yleensä matalassa lämpötilassa (0-20 °C). Jos ulkoilman lämpötila on tätä korkeampi, onnistuu kylmäsavustus vain kylmennuksellä." Pahvilaatikosta ei ole kokemusta mutta pitäishän tuon onnistua siinäkin eikä painaisi liikaa.
-
- Viestit: 6124
- Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30
Aikanaan, kun kierrettiin vaimon (tuoreen) kanssa pohjoista Norjaa, niin vietettiin Repvågissa pari yötä. Merikalassa ja vähän muuallakin, vaihtelevasti saalista saaden, joka nyt ei ollut asian ydin, mutta vähintään riittävästi.
Yöpymispaikkamme, tuttujen tutun mökissä omistajat olivat paikallisia eläköityneitä merikalastajia. Isäntä Suomensukuinen Peder, eli Petteri.
Hänellä oli rakennettuna kylmäsavulaitteisto talonsa mäen rinteeseen. Pienestä uunista johti ainakin kymmenmetrinen putki maahan upotettuna. Sen päässä oli laatikko, mihin kylmäsavustettavat kalat sijoitettiin. Savun materiaalina oli paikallisesti saatavaa ainesta, eli varpukasvillisuutta. Lämpötilaa tunnusteltiin putken päästä jatkuvasti pesän vetoa säädellen. Lopputuloksen tarkoitus oli antaa saaliskaloille lisäaikaa säilyvyyden suhteen, eikä niinkään varsinainen kylmäsavustuksen tuottama makuelämys. Aika oli tuossakin rajoitteena ja silloinen helleaalto pohjoiseen Norjaan. Vastaavia lämpötiloja en ole siellä muilla reisuillani kokenut. No tuo parisuhteen tuoreus ei kokenut sitä haitaksi.
Yöpymispaikkamme, tuttujen tutun mökissä omistajat olivat paikallisia eläköityneitä merikalastajia. Isäntä Suomensukuinen Peder, eli Petteri.
Hänellä oli rakennettuna kylmäsavulaitteisto talonsa mäen rinteeseen. Pienestä uunista johti ainakin kymmenmetrinen putki maahan upotettuna. Sen päässä oli laatikko, mihin kylmäsavustettavat kalat sijoitettiin. Savun materiaalina oli paikallisesti saatavaa ainesta, eli varpukasvillisuutta. Lämpötilaa tunnusteltiin putken päästä jatkuvasti pesän vetoa säädellen. Lopputuloksen tarkoitus oli antaa saaliskaloille lisäaikaa säilyvyyden suhteen, eikä niinkään varsinainen kylmäsavustuksen tuottama makuelämys. Aika oli tuossakin rajoitteena ja silloinen helleaalto pohjoiseen Norjaan. Vastaavia lämpötiloja en ole siellä muilla reisuillani kokenut. No tuo parisuhteen tuoreus ei kokenut sitä haitaksi.
Re: Kylmäsavustusta luonnossa.
Tässä kohtaa on muistaakseni tuo syvä monttu ja eipä siinä varmaan ole turhaan tehty noita savusolia. Jos jollekin aukenee tuon montun salaisuus niin kertoilkaa, voihan olla että kalaa tulee enemmän vaikkapa syksyllä mutta mitä lajia, harria veikkaan. Tuossa paikassa oli myös telttasaunan tarpeet kiukaineen joten siellä on kyllä viihdytty pitempään ja törmä on eteläpuolella. http://kartor.eniro.se/ EDIt Eipä taaskaan onnistunut, yritän vielä. Tässä ja silloin etelärannalla oli poron luuranko "merkkinä". https://kso.etjanster.lantmateriet.se/? ... rto_noauthtst kirjoitti:Aikanaan heiteltiin Tavvajoelle hyväntuntuisessa paikassa mutta ei siitä mitään tullut. Myöhemmin huomattiin että jokitörmään oli tehty pari kolme luonnon kylmäsavustus laitteistoa. Rinteessä oli tulipaikkoja joista savu oli johdettu kivisolalla muutaman metrin pituiseen kaivantoon joka oli rinteessä ja kaivanto oli peitetty kivillä ja maalla, siis tehty hormi. Hormin päässä oli ilmeisesti kylmäsavustettu kaloja jossain laatikossa. Onkohan tulkinta oikea, onko havaintoja moisista?
Helpommalla pääset kun savustat merisuolaa kotona ja graavaat
Kalan sillä. Toimii.
Pahvilaatikossa kerran kylmäsavustettiin kerralla 17 isohkoa lohifilettä. Norjan lohi oli siihen aikaan lähes ilmaista. Hyvin onnistui. Savusampo oli savunkehittimenä. Se piti asettaa laatikon yläosaan leikatun aukon kohdalle. Aukon p eitteenä oli yksinkertainen alufolio. Näin ei päässyt laatikko lämpiämään liikaa. Lokakuussa oli silloin sopivat kelit.
Kalan sillä. Toimii.
Pahvilaatikossa kerran kylmäsavustettiin kerralla 17 isohkoa lohifilettä. Norjan lohi oli siihen aikaan lähes ilmaista. Hyvin onnistui. Savusampo oli savunkehittimenä. Se piti asettaa laatikon yläosaan leikatun aukon kohdalle. Aukon p eitteenä oli yksinkertainen alufolio. Näin ei päässyt laatikko lämpiämään liikaa. Lokakuussa oli silloin sopivat kelit.
Ei oo häränpäivää!!
^Tuo savustettu merisuola on aivan uusi tuttavuus. Miten kauan savustat sitä ja näyttää saavan valmiinakin mutta on tietysti suolaksi kallista. Täytyy testata ilman muuta ja jos toimii niin vois jättää savustuslastut matkasta, kiitoksia vinkistä! http://www.hellapoliisi.fi/kalaruoat-ja ... graavilohi