Kylmäsavustusta luonnossa.

tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Kylmäsavustusta luonnossa.

Viesti Kirjoittaja tst »

Aikanaan heiteltiin Tavvajoelle hyväntuntuisessa paikassa mutta ei siitä mitään tullut. Myöhemmin huomattiin että jokitörmään oli tehty pari kolme luonnon kylmäsavustus laitteistoa. Rinteessä oli tulipaikkoja joista savu oli johdettu kivisolalla muutaman metrin pituiseen kaivantoon joka oli rinteessä ja kaivanto oli peitetty kivillä ja maalla, siis tehty hormi. Hormin päässä oli ilmeisesti kylmäsavustettu kaloja jossain laatikossa. Onkohan tulkinta oikea, onko havaintoja moisista?


Avatar
mkalima
Viestit: 2207
Liittynyt: 02 Maalis 2007 22:30
Paikkakunta: Raisio

Re: Kylmäsavustusta luonnossa.

Viesti Kirjoittaja mkalima »

tst kirjoitti:Aikanaan heiteltiin Tavvajoelle hyväntuntuisessa paikassa mutta ei siitä mitään tullut. Myöhemmin huomattiin että jokitörmään oli tehty pari kolme luonnon kylmäsavustus laitteistoa. Rinteessä oli tulipaikkoja joista savu oli johdettu kivisolalla muutaman metrin pituiseen kaivantoon joka oli rinteessä ja kaivanto oli peitetty kivillä ja maalla, siis tehty hormi. Hormin päässä oli ilmeisesti kylmäsavustettu kaloja jossain laatikossa. Onkohan tulkinta oikea, onko havaintoja moisista?
En ole luonnossa nähnyt, mutta juuri noin vaari sen oli mökille aikoinaan tehnyt. Tosin apuna oli betonia ja puulaatikko ritilöineen, mutta sama periaate. Ilmeisesti tuo maa/kallio jäähdyttää savuja sopivasti, jotta tulee _kylmä_savukalaa.
murku
Viestit: 763
Liittynyt: 11 Tammi 2007 18:30
Paikkakunta: Vaajakoski

Viesti Kirjoittaja murku »

Noinhan se kylmäsavustus "luonnonmenetelmällä" tapahtuu.Käytännössä tulee ongelma ainakin ajan suhteen, vuorokauden verran pitäisi saada hyvälaatuista savua putkeen.Voi savustaja pitkästyä urakkaansa.Kylmäsavustus ei ole hätäisen hommaa,sähkövehkeilläkin pitää varata aikaa ainakin yön yli.


Aloita jälkiruuasta,elämä on epävarma.
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Hommahan onnistuu nykyisin myös helpommalla tavalla eli käyttää n. 50 € maksavaa kylmäsavulaitetta. Kätevä vaikka kalamatkalla mutta ei vaan kesälämpimillä onnistu koska kala joutuisi olemaan liian kauan lämpimässä, syssymmällä parempi. Maku on muuten hyvä.
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Tuli hommattua kylmäsavulaite puruineen 19€ hinnalla. Voisin ottaa sen heinäkuun keikalle matkaan ja ajattelin että laittaisin vehkeen pahvilaatikkoon ja jos mahdollisen taimenen/raudun
laittaisi illalla sinne niin aamulla sen pitäisi olla valmista. Yö olisi lämpötilan puolesta sopiva tähän hommaan: "Kylmäsavustus tapahtuu yleensä matalassa lämpötilassa (0-20 °C). Jos ulkoilman lämpötila on tätä korkeampi, onnistuu kylmäsavustus vain kylmennuksellä." Pahvilaatikosta ei ole kokemusta mutta pitäishän tuon onnistua siinäkin eikä painaisi liikaa.
honkamukka
Viestit: 6124
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

Aikanaan, kun kierrettiin vaimon (tuoreen) kanssa pohjoista Norjaa, niin vietettiin Repvågissa pari yötä. Merikalassa ja vähän muuallakin, vaihtelevasti saalista saaden, joka nyt ei ollut asian ydin, mutta vähintään riittävästi.
Yöpymispaikkamme, tuttujen tutun mökissä omistajat olivat paikallisia eläköityneitä merikalastajia. Isäntä Suomensukuinen Peder, eli Petteri.
Hänellä oli rakennettuna kylmäsavulaitteisto talonsa mäen rinteeseen. Pienestä uunista johti ainakin kymmenmetrinen putki maahan upotettuna. Sen päässä oli laatikko, mihin kylmäsavustettavat kalat sijoitettiin. Savun materiaalina oli paikallisesti saatavaa ainesta, eli varpukasvillisuutta. Lämpötilaa tunnusteltiin putken päästä jatkuvasti pesän vetoa säädellen. Lopputuloksen tarkoitus oli antaa saaliskaloille lisäaikaa säilyvyyden suhteen, eikä niinkään varsinainen kylmäsavustuksen tuottama makuelämys. Aika oli tuossakin rajoitteena ja silloinen helleaalto pohjoiseen Norjaan. Vastaavia lämpötiloja en ole siellä muilla reisuillani kokenut. No tuo parisuhteen tuoreus ei kokenut sitä haitaksi. :wink:
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: Kylmäsavustusta luonnossa.

Viesti Kirjoittaja tst »

tst kirjoitti:Aikanaan heiteltiin Tavvajoelle hyväntuntuisessa paikassa mutta ei siitä mitään tullut. Myöhemmin huomattiin että jokitörmään oli tehty pari kolme luonnon kylmäsavustus laitteistoa. Rinteessä oli tulipaikkoja joista savu oli johdettu kivisolalla muutaman metrin pituiseen kaivantoon joka oli rinteessä ja kaivanto oli peitetty kivillä ja maalla, siis tehty hormi. Hormin päässä oli ilmeisesti kylmäsavustettu kaloja jossain laatikossa. Onkohan tulkinta oikea, onko havaintoja moisista?
Tässä kohtaa on muistaakseni tuo syvä monttu ja eipä siinä varmaan ole turhaan tehty noita savusolia. Jos jollekin aukenee tuon montun salaisuus niin kertoilkaa, voihan olla että kalaa tulee enemmän vaikkapa syksyllä mutta mitä lajia, harria veikkaan. Tuossa paikassa oli myös telttasaunan tarpeet kiukaineen joten siellä on kyllä viihdytty pitempään ja törmä on eteläpuolella. http://kartor.eniro.se/ EDIt Eipä taaskaan onnistunut, yritän vielä. Tässä ja silloin etelärannalla oli poron luuranko "merkkinä". https://kso.etjanster.lantmateriet.se/? ... rto_noauth
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

Helpommalla pääset kun savustat merisuolaa kotona ja graavaat
Kalan sillä. Toimii.

Pahvilaatikossa kerran kylmäsavustettiin kerralla 17 isohkoa lohifilettä. Norjan lohi oli siihen aikaan lähes ilmaista. Hyvin onnistui. Savusampo oli savunkehittimenä. Se piti asettaa laatikon yläosaan leikatun aukon kohdalle. Aukon p eitteenä oli yksinkertainen alufolio. Näin ei päässyt laatikko lämpiämään liikaa. Lokakuussa oli silloin sopivat kelit.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

^Tuo savustettu merisuola on aivan uusi tuttavuus. Miten kauan savustat sitä ja näyttää saavan valmiinakin mutta on tietysti suolaksi kallista. Täytyy testata ilman muuta ja jos toimii niin vois jättää savustuslastut matkasta, kiitoksia vinkistä! http://www.hellapoliisi.fi/kalaruoat-ja ... graavilohi
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

En nyt muista tarkasti mutta muutamia tunteja nyt ainakin. Jos kokeilet, niin laita reilu satsi ja ota eri tuntimäärillä koe-erät. Saat sopivaa. Savuahan saa myös nesteenä mutta niitä en ole kokeillut.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

^Sen verran vielä kysyn että oletko tehnyt tuota savusuolaa lämmin- vai kylmäsavustuksella? Kaipa se onnistuu samalla kun savustaa kalaa vai imaiseekohan suola tässä tapauksessa rasvaa sisälleen ja härskiintyy säilytyksessä?
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

^
Olen tehnyt sitä kylmäsavustuksessa. Samalla kun savustin kaloja. Siinä ei kyllä imenyt rasvaa, eikä härskiintynyt.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Ok, mulla on kylmäsavu tsydeemi + pienehkö pahvilaatikko jotka jätän rinkasta pois jos tuo toimii ja miks ei toimisi.
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

Kokeile ja kerro sitten miten toimi omalla kohdallasi. Mulle ainakin kelpasi.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
amatööri
Viestit: 3511
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Nestemäinen savu ei antanut juurikaan savun makua harjuksen graavaukseen. Yhdellä reissulla kokeiltiin,laihaksi jäi savunmaku.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Vastaa Viestiin