Muinaismuistoja ja arkeologiaa

Gártanoaidi
Viestit: 599
Liittynyt: 06 Huhti 2006 20:53
Paikkakunta: Lullimeahcci

Muinaismuistoja ja arkeologiaa

Viesti Kirjoittaja Gártanoaidi »



luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Hauska, etta silloin talloin tanne naita muinaisiakin juttuja tulee. Pohjoinen Suomi niputetaan kuitenkin usein virheellisesti kaikki yhteen, niin tassa vahan vanhempaa juttua (varsinaiselta pronssikaudelta):

" Metallin valussa tarvittiin kahdenlaisia, säilyvästä aineesta valmistettuja välineitä: valinmuotteja ja upokkaita. Pronssikaudella on ollut kahdenlaisia valinmuotteja käytössä: kertakäyttöisiä, jotka ovat olleet poltettua savea ja useampaan kertaan käytettäviä, jotka ovat olleet vuolukiveä. Lisäksi tunnetaan upokkaita, joissa metalli on sulatettu.

Valinmuotteja on löytynyt yli 40 löytöpaikalta. Useimmat ovat kirveiden valinmuotteja. Niistä on tunnistettavissa Ananjinon ja Mälarin kirveiden muotit, joista edellisiä on 15 kappaletta ja jälkimmäisiä kolme. Seiman kirveiden valinmuotteja ei tunneta. Kirveitä tunnetaan lähes päinvastaisessa suhteessa. Seiman kirveistä pari on tyypillistä ja pari epätyypillistä. Mälarin kirveitä tunnetaan kaksitoista. Anajinon kirveitä, joiden valinmuotit ovat yleisimpiä, on löytynyt vain yksi kappale.

Valinmuotteja on löytynyt kaikkialta Suomesta pohjoista Lappia lukuun ottamatta. Suurin keskittymä valinmuotteja on ehkä yllättäen Kainuussa, Suomussalmella. Sieltä on löytynyt 28 valinmuottia tai sellaisen osaa. Yhtä lukuun ottamatta ne ovat vuolukiveä, jota Suomussalmelta on ollut saatavissa kallioperästä. Kuparia ei siellä ole ollut saatavilla. Suomalainen kuparimalmi on kuparipitoisuudeltaan niin vähäistä, että sitä ei pystytty esihistoriallisena aikana hyödyntämään.

Suomussalmen valinmuottien lukuisuutta on selitetty paitsi vuolukiven saatavuudella myös paikan keskeisyydellä. Suomussalmi on ollut kahden tärkeän reitin risteyksessä. Toinen on ollut Pohjanlahden ja Vienanmeren välinen reitti. Toinen on ollut vesireitti Pohjois-Karjalaan.

Rannikkokultuurin piiristä ei tunneta kaksiosaisia vuolukivimuotteja. Luultavasti työvälineet ja aseet tulivat pääosin valmiina Skandinaviasta, jonne oli jatkuvia yhteyksiä."
Eräpentti

Viesti Kirjoittaja Eräpentti »

^ Muistaakseni Suomussalmen seutu oli aikoinaan vielä hyvää riistamaata ja kalaisaa, mikä veti porukkaa jo yllättävän avrahain noinkin (suhteellisen) pohjoiseen. Onhan siellä vieläkin hyviä kalavesiä.

Näitä hyviä tulistelupaikkoja kannattaa Lapissakin lähestyä kunnioittaen. Ne ovat nimittäin helposti, kuten alkuperäiusessä lehtijutussakin todettua, olleet yleisinhimillisistä tekijöistä johtuen hyvin kauan käytössä. Tulee toisinaan mieleen tämä, kun retkeillessä etsii hyvää paikkaa -- vettä, tuulta, suojaa, ehkä jopa mukava näköala -- ja sellaisen löydettyään huomaa paikalla vanhoja nuotiokivirinkejä tai hiiltyneitä puunkappaleita. Mieli kulkee meillä kuten ennenkin, kun perusasioiden äärelle palataan.
Avatar
Turhankävelijä
Viestit: 1037
Liittynyt: 11 Tammi 2006 19:13
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Turhankävelijä »

^ Esimerkkinä vaikkapa Alempi Kiertämäjärvi
rance
Viestit: 1172
Liittynyt: 11 Tammi 2006 15:17
Paikkakunta: Pirkkala

Viesti Kirjoittaja rance »

Varsinkin Vätsärissä havaitsee usein monia vanhoja ja pidempäänkin käytössä olleita vaellus- ja paimentolaisasukkaiden jälkiä.

Hyvien kulkureittien varrelta voi löytyä vaikkapa vanha kota, jonka piisiä on myöhemmät vaeltajat korjanneet vähän hätämajoituksiin viittaavin seikoin.

Ympäröivää maastoa tutkimalla voi erottaa eri vuosikymmeninä suoritetut metsänhakkuut, aina norjalaisten toissa vuosisadalla tehtyihin polttopuiden ryöstöihin.
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

Viimeisellä käsivarren reissulla meidän porukalla oli ilo löytää 2 ennestään löytämätöntä purnua. Aina kannattaa kulkea silmät auki.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
13102013
Viestit: 510
Liittynyt: 13 Loka 2013 17:16

Viesti Kirjoittaja 13102013 »

Myös meidän kolmen hengen retkikunta löysi kaksi purnua joita ei löydy muinaisjäännösrekisteristä kun lähdimme Kuivin huipulta erämaan puolelle syyskuussa. En ole niistä ilmoittanut vielä mihinkään, onko jollain kokemusta miten pitää toimia?
Avatar
OS
Viestit: 8138
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

13102013 kirjoitti:Myös meidän kolmen hengen retkikunta löysi kaksi purnua joita ei löydy muinaisjäännösrekisteristä kun lähdimme Kuivin huipulta erämaan puolelle syyskuussa. En ole niistä ilmoittanut vielä mihinkään, onko jollain kokemusta miten pitää toimia?
Ilmoituksen voi tehdä Siidaan.

http://yle.fi/uutiset/poromiehet_tekiva ... ta/7466985

Käsittääkseni löytöjen pitäisi jossain vaiheessa löytyä Muinaisjäännösrekisteristä, mutta omat löytöni Inarijärveltä näyttävät vielä puuttuvan.

http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsov ... fault.aspx
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

2001 tehty löytömme ei näy vieläkään rekisterissä. Ei vissiin resurssit riitä. Tämän viikon löytö on puukon terä. Vähintään isoihin ajalta. Oli semmoisessa kohteessa.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
Patikoitsija
Viestit: 2574
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

^Kiitos tästä. Mielenkiintoista luettavaa.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
Patikoitsija
Viestit: 2574
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

dailymail
Viestit: 2973
Liittynyt: 23 Tammi 2013 20:41

Viesti Kirjoittaja dailymail »

Jos olisi aikaa ja resurssia niin voisin itsekin kuvitella tekeväni jotakin tuollaista järkevää....
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
Avatar
OS
Viestit: 8138
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Vastaa Viestiin