Jerkyliha
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Tein kaksi 500g koe-erää jerkyä hirven sisäpaistista. Siivutin koneella kohmeisen paistin 5mm siivuiksi. Voisi olla vähän paksumpaakin. Ohessa muistiinpanot mausteista ja lopputuloksesta. Annoin lihojen mqustua noin 20h. Pintamaustettu liha oli tarkoutus savustaa kevyesti ennen kuivausta, mutta leppälastuja ei ollut enkä jaksanut lähteä tuoretta leppää kaatamaan iltasella, niin se kokeilu jää seuraavaan kertaan. Pääosa lähtee evääksi ja osa jää lasipurkkeihin säilyvyystestiin. Ajatuksena edelleen, että pitäisi säilyä lähemmäs vuoden päivät, niin voi syksyllä tehdä tulevan vuoden eväät kerralla.
kuivamauste: 1tl suola + 1tl mustapippuri + 1 tl savustettu paprikajauhe (hyvää!); kului n. 1,5tl; ladotaan: mauste, liha, mauste, liha...; hyvä, mutta mieto, suolaa saisi olla enemmän ja mustapippuri tuoretta -> voi käyttää enemmän mausteseosta lihoille, savustettunakin saisi olla suolaa enemmän
marinadi: 1dl Pirkka Teriyaki soija, 1 rkl sriracha, 2 valkosipulinkynttä, 1tl suola, 1tl mustapippuri, 1tl sokeri; sekoitetaan; sekoitetaan lihat huolellisesti; vähän liian tulinen, peittää soijan maun -> vähemmän srirachaa
kuivamauste: 1tl suola + 1tl mustapippuri + 1 tl savustettu paprikajauhe (hyvää!); kului n. 1,5tl; ladotaan: mauste, liha, mauste, liha...; hyvä, mutta mieto, suolaa saisi olla enemmän ja mustapippuri tuoretta -> voi käyttää enemmän mausteseosta lihoille, savustettunakin saisi olla suolaa enemmän
marinadi: 1dl Pirkka Teriyaki soija, 1 rkl sriracha, 2 valkosipulinkynttä, 1tl suola, 1tl mustapippuri, 1tl sokeri; sekoitetaan; sekoitetaan lihat huolellisesti; vähän liian tulinen, peittää soijan maun -> vähemmän srirachaa
Tilasin juuri testimielessä tätä ja muutakin sopivasti että sai optimaalisen painon eli 25 kg on maaginen raja ja mulla tuli koriin 24,91 kg. https://goo.gl/DsdezR
Kaikki nuo aineet loytyy "hyllysta" ja tassa lahella on pihvikarjatilakin, mista voisi ostaa edullisesti isomman palan/ kimpaleen kerralla.Korpijaakko kirjoitti:Tein kaksi 500g koe-erää jerkyä hirven sisäpaistista. Siivutin koneella kohmeisen paistin 5mm siivuiksi. Voisi olla vähän paksumpaakin. [...]osa jää lasipurkkeihin säilyvyystestiin. Ajatuksena edelleen, että pitäisi säilyä lähemmäs vuoden päivät, niin voi syksyllä tehdä tulevan vuoden eväät kerralla.
kuivamauste: 1tl suola + 1tl mustapippuri + 1 tl savustettu paprikajauhe (hyvää!); kului n. 1,5tl; ladotaan: mauste, liha, mauste, liha...; hyvä, mutta mieto, suolaa saisi olla enemmän ja mustapippuri tuoretta -> voi käyttää enemmän mausteseosta lihoille, savustettunakin saisi olla suolaa enemmän
marinadi: 1dl Pirkka Teriyaki soija, 1 rkl sriracha, 2 valkosipulinkynttä, 1tl suola, 1tl mustapippuri, 1tl sokeri; sekoitetaan; sekoitetaan lihat huolellisesti; vähän liian tulinen, peittää soijan maun -> vähemmän srirachaa
Kerro ihmeessa, mita tuloksia sailyvyydesta!
Toinen, pikkujuttu, on tuo savustettu paprika. Jos kaytat sita thaimaalaista chili-kastiketta (tuhtia kamaa!) niin tuo savustettu on kai yleensa dulce (makea)/ picante (arhakka) paprika-akselilla lahempana jalkimmaista, eli mahd. dulce voisi taydentaa (makuaistimuksena) sita terhakkaa chili-kastiketta paremmin?
- en yrita neuvoa (kun en ole itse kokeillut), mutta herkkuahan tuo on - ja soveltuu hyvin reisuun seka valipalaksi etta valmisruokien "mausteeksi"
Laitoin kyseisellä marinadilla maustetut lihat eilen jääkaappiin maustumaan ja tarkoitus olisi tänä iltana laittaa leivinuuniin kuivumaan.Korpijaakko kirjoitti: marinadi: 1dl Pirkka Teriyaki soija, 1 rkl sriracha, 2 valkosipulinkynttä, 1tl suola, 1tl mustapippuri, 1tl sokeri; sekoitetaan; sekoitetaan lihat huolellisesti; vähän liian tulinen, peittää soijan maun -> vähemmän srirachaa
Pyyhitkö ylimääräiset marinadit pois lihojen päältä vai suoraan sellaisenaan uuniin. Ajattelin itse jälkimmäistä vaihtoehtoa.
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
LauriA: Rapsuttelen esim. ruokalusikalla enimmät marinadit ja valkosipulin palat pois. Yleensä marinadia on sen verran vähän, että palat eivät varsinaisesti "valu", ovat vaan pinnasta märkiä ja kyllähän ne kuivurissa kuivuu. Tämä on hyvä varsinkin jos marinoi lyhyen aikaa (alle 8h?), niin jää enemmän makua.
Tein edellämainitun tapaisella soijamarinadilla toisenkin satsin (olisiko ollut 1-1,5kg lihaa), josta puolet syöty. Nyt kun on hirvenlihaa taas tullut (ja toivottavasti lisää tuloillaan), niin pitää kuivatakin. Ajattelin kokeilla biltong-tyylistä eli vähän paksumpaa palaa, mausteet pintaan ja lopuksi huuhtelu etikkaliemellä. Voisi kuivata myös ihan vaan suolattuja paloja ja tehdä hirven talin kanssa pemmikaaniksi... Saatanpa piruuttani kokeilla.
Tein edellämainitun tapaisella soijamarinadilla toisenkin satsin (olisiko ollut 1-1,5kg lihaa), josta puolet syöty. Nyt kun on hirvenlihaa taas tullut (ja toivottavasti lisää tuloillaan), niin pitää kuivatakin. Ajattelin kokeilla biltong-tyylistä eli vähän paksumpaa palaa, mausteet pintaan ja lopuksi huuhtelu etikkaliemellä. Voisi kuivata myös ihan vaan suolattuja paloja ja tehdä hirven talin kanssa pemmikaaniksi... Saatanpa piruuttani kokeilla.
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Itse olen säilytellyt joitain kuukausia lasipurkissa tai vakuumipakkauksessa (käteviä viikkoannoksia pidempiin reissuihin) ja on säilynyt moitteetta. Lasipurkkeihin olen laittanut pienen kourallisen riisiä pohjalle imemään kosteutta, mutta lienee turhaa varmistelua.LauriA kirjoitti:Lihat meni marinadeineen uuniin. Oli sen verran pieni annos etten ruvennut pyyhkimään mitään pois kuitenkaan. Eka pihvi on jo syöty ja jos sais edes yhden säästymään homehtumatta parin viikon päähän, niin testi on onnistunut.