Jerkyliha

elreino
Viestit: 247
Liittynyt: 01 Touko 2006 17:49
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja elreino »

Cajun taitaa olla itselle liian tyrmiää. Teriyaki ja normaalit kävisivät: Minne kannattaisi katsella näitä saadakseen?


tst
Viestit: 6559
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

^Minullekin olisi liian tujua koska jos syön vaikka perus pippuripihvin niin hiki alkaa valua ja nimenomaan päästä, liian villi näky ainakin julkisilla paikoilla. Cajunia voisi testailla pienissä määrin ja poissa julkisilta paikoilta eli lunastustarjous edelleen voimassa. Virossa oli paikka mista tällaisia sai mutta nyt on ymmärtääkseni hiipunut.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

invader kirjoitti:Minkähän takia minun elokuussa ostama pussi ei ollut rouhetta vaan noin neilösentin kokoisia muutamia millejä paksuja siivuja? Nyt tuolla on tavara rouhetta. Ehkä sain jonkin erikoiserän. Siivut olivat kyllä hyviä.
Ostin tuolta taannoin muutaman kilon ajatuksena käyttää korvaamaan kuivattua jauhelihaa. Aika iso osa on vielä käyttämättä. Jopa Original ja muut yleensä miedot vaihtoehdot tuntuvat aika mausteisilta ja suolaisilta verrattuna itse maustettuun kuivattuun jauhelihaan. Kun yhden hengen annokseen heittää 50g tuota rouhetta, on lopputuloksena aina voimakas ominaismaku. Ei paha, mutta voimakas ja peittää muut maut alleen. Pienempi määrä jauhelihan tai soijarouheen lisänä voisi toimia. Toimii kyllä esim. pastassa ja pottumuusissa (toimii paremmin omaan makuuni kun laittaa lihat ensin veteen, kiehauttaa ja sitten lisää muusin, suoraan muusin sekaan lisättynä jää kuivaksi).
tst
Viestit: 6559
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

elreino kirjoitti:Cajun taitaa olla itselle liian tyrmiää. Teriyaki ja normaalit kävisivät: Minne kannattaisi katsella näitä saadakseen?
Tyttö tuli Lahdesta ja valisti että siellä on paikka mistä saa jerkyä yms. http://kuivaliha.com/
JukkaTapani
Viestit: 165
Liittynyt: 20 Touko 2013 23:36
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja JukkaTapani »

Tein itse:

Hirven sisäfilee 1Kg. Sulatetaan hitaasti jääkaapissa yön yli niin, että on sopivasti kohmeessa leikatessa. Tuoretta vastaavasti kannattaa jäädyttää noin kolme tuntia.
Filee leikataan pitkittäin syiden suuntaisesti, silloin se ei murene kuivatessa.

Marinadi:
1dl soijaa,
0,5dl punaviinietikkaa
2tl sokeria
1rkl srirachaa (hipsteri ketsuppia), tai ihan vain chilimurskaa.
Mustapippuria myllystä

Marinoidaan hyvin peitettynä jääkaapissa 8-24h. Ei pidempään, ettei liha ala pilaantua.
Marinoinnin jälkeen puristellaan kuivaksi ja kuivataan talouspaperilla ylimääräinen marinadi pois.
Uunissa ritilän päällä (laita pelti uunin pohjalle koppaamaan valuva neste) 6-8h 50 asteessa uunin luukku raollaan. Kiertoilma on paras. Ei tarvi käännellä.

Anna jäähtyä ja pakkaa minigrip pussiin tai vakuumiin. Säilyy jääkaapissa pari kuukautta.
StefanG
Viestit: 1915
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Viesti Kirjoittaja StefanG »

JukkaTapani kirjoitti:Marinoidaan hyvin peitettynä jääkaapissa 8-24h. Ei pidempään, ettei liha ala pilaantua.
Eihän se nyt pilaantumaan lähde niin helposti. Onhan tuossa marinadissa suolaa (soijan muodossa), viinietikkaa, sokeria. Kaikilla noilla on säilyttävä vaikutus ruoka-aineeeseen.
Itse olen monesti tehnyt riimihärkää naudan sisäfilestä ja silloin pitänyt sitä suola/sokeriliemessä viikon verran jääkaapissa kunnes valmista. Tosi kyllä, suolamäärä on hiukan isompi kuin tuossa sinun marinadissa.
JukkaTapani
Viestit: 165
Liittynyt: 20 Touko 2013 23:36
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja JukkaTapani »

Riimihärkä on aivan eri tavaraa mitä kuivaliha. Riimi tarjotaan tuoresuolattuna ja jerky kuivattuna. On minullakin ravintolan listalla riimihärkää, mutta tarjoan sen aina tuoreena.

Kyllä se vain niin on, että liha alkaa pilaantumaan vuorokauden kohdalla. Ei toki tarkoita, että se pilalle menisi, mutta voin taata että jerkystä tulee parempaa yön yli marinoimalla, mitä viikon liemessä lilluttaen.
elreino
Viestit: 247
Liittynyt: 01 Touko 2006 17:49
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja elreino »

tst kirjoitti:http://kuivaliha.com/
Melkein tilasin tuolta kotinurkilta, mutta meninpä vielä lahden eteläpuolta vilkaisemaan. Taas oli hyllyssä kamaa, ja nyt tulee teriakia, originaalia ja classicia. Toivottavasti eivät aiemmin manaamassani kunnossa...
elreino
Viestit: 247
Liittynyt: 01 Touko 2006 17:49
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja elreino »

11 päivää kesti virolaisten rouheisten jerkypussien tulo. Päivämäärät ovat tammi-/helmikuulle 2016.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Olisiko turinoitsijoilla hyviä reseptejä jerky-marinadiin? Edellä oli linkki tyy:n reseptiin ja nmim. Jukka Tapanin resepti, mutta lisää saa tarjota!

Ajatuksena on, että "jerky-tyyppinen" kuivaliha maistuu hyvin reissussa välipalana ja kun reissupäiviä tulee paljon, niin kaikkea hirveä ei ehdi syödä kotona eikä kuivattuna jauhelihana. Niinpä ajattelin, että voisin ostamisen sijaan tehdä itse hirvipaisteista jerkyä reissuihin.

Kokeilin joskus vuosia sitten ja maku oli hyvä, mutta toisella marinadilla (sisälsi ketsuppia) käsitelty satsi homehtui säilytyksessä aika pian. (Soijapohjainen taas kesti säilytystä). Pitäisi siis olla hyvän makuinen ja kestää ainakin reilut 6kk säilytystä, jotta talven lihat voisi kuivata hirvijahtiaikaan. Lisäksi "esteettisistä syistä" ei haittaisi jos ainekset olisivat yksinkertaisia raaka-aineita eli ei valmiita kastikkeita, jne. Mutta tästä voin joustaa.
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

Korpijaakko kirjoitti:Olisiko turinoitsijoilla hyviä reseptejä jerky-marinadiin? Edellä oli linkki tyy:n reseptiin ja nmim. Jukka Tapanin resepti, mutta lisää saa tarjota!

Ajatuksena on, että "jerky-tyyppinen" kuivaliha maistuu hyvin reissussa välipalana ja kun reissupäiviä tulee paljon, niin kaikkea hirveä ei ehdi syödä kotona eikä kuivattuna jauhelihana. Niinpä ajattelin, että voisin ostamisen sijaan tehdä itse hirvipaisteista jerkyä reissuihin.

Kokeilin joskus vuosia sitten ja maku oli hyvä, mutta toisella marinadilla (sisälsi ketsuppia) käsitelty satsi homehtui säilytyksessä aika pian. (Soijapohjainen taas kesti säilytystä). Pitäisi siis olla hyvän makuinen ja kestää ainakin reilut 6kk säilytystä, jotta talven lihat voisi kuivata hirvijahtiaikaan. Lisäksi "esteettisistä syistä" ei haittaisi jos ainekset olisivat yksinkertaisia raaka-aineita eli ei valmiita kastikkeita, jne. Mutta tästä voin joustaa.
Itse laitoin vain soijaa, mutta valkosipulia voisi lisätä myös. Ja tottakai vielä suolaa. Yrttejäkään ei kukaan varmasti kiellä laittamasta. Pääasia, ettei liha saa mistään mitään pysyvää kuorrutetta, luulisin.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Ilmeisesti jerky-lihan kuivaajat on Turinoissa vähissä, tai sitten kaikki ovat maastossa...

Nimim. rautulle: Soijaa suunnittelin itsekin. Joko ihan tavallista soijakastiketta tai sitten teriyaki-tyyppistä. Lisäksi ehkä vaihtelun vuoksi osaan pippuria ja osaan jotain chiliä.

Mietin myös, että voisi kokeilla savustaa lihoja savustuspöntössä hetken aikaa. Kannattaisikohan tämä tehdä ennen vai jälkeen kuivaamisen? Tarkoitus olisi saada mieto savunmaku (ilman jotain kaupan liquid smoke -kastikkeita), ei varsinaisesti savustaa lihaa kuivaksi.

PS. Täältä Kolmosen ja Aaltosen vinkkejä perinteiseen kotasavussa kuivaamiseen.
AnttiH
Viestit: 1327
Liittynyt: 06 Kesä 2006 19:29
Viesti:

Viesti Kirjoittaja AnttiH »

Korpijaakko kirjoitti: Mietin myös, että voisi kokeilla savustaa lihoja savustuspöntössä hetken aikaa. Kannattaisikohan tämä tehdä ennen vai jälkeen kuivaamisen?
Alkuperäinen resepti Alaskasta on kylmäsavustaa lohta kevyesti ja sen jälkeen ripustaa se tuuleen kuivumaan. Tehtävä savustamisella on karkottaa kärpäset. Tällä reseptillä savustaminen ensin.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

AnttiH kirjoitti:Alkuperäinen resepti Alaskasta on kylmäsavustaa lohta kevyesti ja sen jälkeen ripustaa se tuuleen kuivumaan. Tehtävä savustamisella on karkottaa kärpäset. Tällä reseptillä savustaminen ensin.
Kuulostaa suunnitelmalta. Heinä-elokuussa ehdin varmaan tekemään pari pienempää koe-erää syksyä (ja tulevaa talvea) silmällä pitäen.
AnttiSn
Viestit: 262
Liittynyt: 02 Helmi 2016 20:06

Viesti Kirjoittaja AnttiSn »

Oon tehny jerkya usein ja useammin tulen viela tekemaan. Jos tykkaa tulisesta, chilia voi pilkkoa siihen sekaan. Ei haittaa, vaikka pilkkoisi siemenineen ja vaikka siemenet jaisi osittain lihaan viela kuivauksen jalkeenkin. Vahemman tulinen tulee, kun pyyhkii tarkasti marinadin pois.

Omissa "marinadeissa" on kahta eri koulukuntaa. Joko taysin kuiva eli suolaa, pippuria ja ehka chilia/valkosipulia ja se on siina. Tuo kuivaa vahan nopeammin kylla. Toisessa versiossa tehdaan marinadi soijapohjoisena ja sen jalkeen lisataan mausteita. Noita tyypillisesti sitten yritan kuivailla ennen varsinaisen kuivauksen aloittamista, mutta kylla ne nestetta silti imee.

Jos on kunnon setti lihaa, suosittelen tekemaan ihan hatusta pari kolme eri marinadia ja pienet testierat kuivalihoja. Sitten tietaa paremmin mika on omaan makuun sopivaa. Tosin itsella on tuo marinointi kylla aina sellaista, ettei varmaan koskaan samanlaista marinadia tule tehtya, vaikka ne toki samankaltaisia ovatkin. Oma mielipiteeni on, ettei kuivaliha saa maistua lihalle eli kauhean kovasti mausteita se ei kaipaile. Mutta suolaa pitaa aina olla, sen lisaksi joku pieni vivahde kuten valkosipuli tai chili antaa mukavan lisan lihan omaan makuun. Liika on tassakin liikaa.
Vastaa Viestiin