Vapaalaskua ja lumiturvallisuutta

matti
Viestit: 55
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:03

Vapaalaskua ja lumiturvallisuutta

Viesti Kirjoittaja matti »

Moderaattorille: Jos omakustannekirjasta tiedottaminen ei ole soveliasta näillä sivuilla, pyydän ystävällisesti poistamaan tämän :? .


Vapaalasku - laskettelu hoidettujen rinteiden ulkopuolella - on nopeasti lisäämässä suosiotaan. Samalla vapaalaskijat ovat laajentamassa toiminta-aluettaan laskettelukeskusten välittömästä läheisyydestä kauemmas takamaastoon, päiväretkien tai jopa viikkojen vaellusten päähän. Vapaalasku alkaa näiltä osin muistuttaa perinteistä vuoristo- ja tunturivaellusta. Vastaavasti - välineiden kehittyessä - monet vaeltajat mielellään nousevat tuntureille laskeakseen mäkeä huvikseen.

Jyrkemmillä rinteillä ja kuruissa on talvisin lumivyöryn mahdollisuus. Suomessakin sattuu keskimäärin kerran vuodessa lumivyöryonnettomuus, jossa vyöryyn jäänyt on hengenvaarassa.

Suomalaisilta vapaalaskun harrastajilta on puuttunut kunnollinen suomenkielinen opas lajin perustietoihin ja –taitoihin. Muillekaan talvivaeltajille ei ole ollut tarjolla perusteellista lumiturvallisuusopasta.

Noin kuusi vuotta sitten totesimme, että koska opaskirjaa ei ole, sellainen pitää kirjoittaa. Viime keväänä saimme vihdoin painosta omakustanteemme:

Vapaa Lasku – tieto, taito, turvallisuus (ISBN 978-952-92-7889-3).
Kirjoittajat Matti Verkasalo ja Jarkko-Juhani Henttonen, graafinen suunnittelu Kai Arponen.

Kirja on aloittelijan perusteos, kokeneen talvivaeltajan lumitietojen tuhti täydentäjä, yleistajuinen ja visuaalisesti upea johdatus vapaalaskun fyysiseen ja henkiseen maailmaan, sekä lumiturvallisuuden ja lumivyörypelastuksen laaja oppimäärä.
312 sivua, 199 valokuvaa, 67 havainnepiirrosta.

Liitteinä mm. suomi-englanti-suomi sanasto. UIAA vuoristoetiikan julistus, jokamiehenoikeudet ja lumivyöryriskitiedotteiden hankintaosoitteet eri maissa.

Saatavissa suoraan tekijöiltä nettisivustolta (www.vapaalasku.com), Burton Store Helsingistä, Camun ja Akateemisen Kirjakaupan myymälöistä.
(-Sekä Ski-/BoardExposta 1-3.11.2013 Messukeskuksesta!)


luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Onko vapaalasku sama asia kuin nama alpeilla ja Espanjan pohjoisosissa vastaan tulevat randonnee tyypit (kovia tyyppeja, kun katsoo, mista menevat)?

On juttua siteesta, jolla voisi tehda valinnan mukaan telemark'kia tai kantapaa-kiinni randonnee'ta? Ei vaan ole tullut vastaan, mahtaako olla jonkun mielikuvituksessa (vasta)?
matti
Viestit: 55
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:03

Viesti Kirjoittaja matti »

Vapaalasku on yleisnimitys kaikelle mäenlaskulle (suksin tai lumilaudalla) hoitamattomilla luonnonrinteillä, sijaitsivatpa rinteet Himalajalla, Etelämantereella, Alpeilla, Lapissa tai Helsingin keskustassa, metsissä laskettelukeskusten hoidettujen rinteiden vieressä tai tiettömien taipaleiden takana erämaassa. Korkeuseroksi riittää muutama kymmenenkin metriä jos korkeampia mäkiä ei ole, usein kuitenkin joku kilometrin korkeusero on vapaalaskijan tavoitteena. Määritelmän mukaan siis pikkunappuloiden metsälaskut laskettelukeskuksissa ja isiemme mäenlasku ovat vapaalaskua.

Vapaalaskua voi harrastaa extreme-urheiluna, jossa nousut ovat teknistä kiipeilyä ja laskussa pienikin suoritusvirhe merkitsee vakavaa loukkaantumista tai hengenmenoa. Tosiaalta vapaalaskua voi harrastaa leppoisana perheurheiluna, jossa kaikessa rauhassa kavutaan viisi tuntia vuoren tai tunturin huipulle ja lasketaan parikymmentä minuuttia alas, kämpille ja saunaan. (varoitus: voi aiheuttaa nopeasti vakavan, Lapin-hulluuteen verrattavissa olevan riippuvuuden :-))

Välineinä ovat alppi- tai Telemark-sitein varustetut leveät ja pitkät sukset tai lumilauta, nousuun nousukarvat tai lumikengät. Ylös toki pääsee vaikka helikopterilla jos on rahaa polttaa. Laskuvälineessä on usein käänteinen jalkavuus (rocker), jolloin se nousee helposti pehmeän lumen pintaan.

Alppisiteistä on kehitetty sideratkaisu, jossa kantapään voi vapauttaa tasamaata ja vastamäkeä varten. Tämä side vaatii omat erityiskenkänsä. Vaihtoehtoisesti tavallisiin alppisiteisiin voi kiinnittää välikappaleet (esim "Trekker"), jolla kantapään saa vapautetuksi. Nämä järjestelyt eivät ole riittävän tukevia ainakaan aggressiiviseen Telemark-laskuun.
omat polut
Viestit: 4206
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja omat polut »

Sitten ollaan me ultravappaat jotka vetää vapaan kapuloilla hulluna hankea pitkin ylös, ja samoilla rimpuloilla tellua ihan sikana alas. Aika vänkää, suosittelen.
matti
Viestit: 55
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:03

Viesti Kirjoittaja matti »

omat polut kirjoitti:Sitten ollaan me ultravappaat jotka vetää vapaan kapuloilla hulluna hankea pitkin ylös, ja samoilla rimpuloilla tellua ihan sikana alas. Aika vänkää, suosittelen.
Joo kunnioitettavaa - ja huikeaa taitoa vaativaa - ultravapautta! Siihen verrattuna nykyaikaisilla vapaalaskuvälineillä korppuhangen laskeminen on mamisten lällyttelyä :D
tyy

Viesti Kirjoittaja tyy »

On ne äijiä.
matti
Viestit: 55
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:03

Viesti Kirjoittaja matti »

Kirja nousi Tieto-Finlandiakisassa kuuden loppusuoralle päässeen joukkoon historian ensimmäisenä varsinaisena urheilukirjana, sama sijoitus Vuoden Urheilukirja-skabassa.

Nettikaupassa www.vapaalasku.com hiihtoloman tarjoushinta helmikuun loppuun, liitteenä kätevä retken suunnittelu- ja rinnejyrkkyysmittarikortti :wink: .
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Tuo (tai itseasiassa molemmat erikseen) on kylla onnittelujen vaarti!
matti
Viestit: 55
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:03

Viesti Kirjoittaja matti »

Tänäkin vuonna hiihtolomatarjous helmikuun loppuun; Kirjakaupan osoite on muuttunut: http://kirja.vapaalasku.com/
tst
Viestit: 6535
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Jos paikka olisi lähempänä niin kyllä tämä lumiränni pitäisi testata vaikkapa toukokuun lopulla: ***
Vastaa Viestiin