Uusiutuvien luonnonvarojen kerääminen ravinnoksi

dailymail
Viestit: 2973
Liittynyt: 23 Tammi 2013 20:41

Viesti Kirjoittaja dailymail »

Järjellä ajatellen on vaikea ymmärtää miksi metsästäjien pitäisi yksimielisesti tai lainkaan kannattaa Liminganlahden täysrauhoitusta. Vastaavasti voisi odottaa jääkiekkoilijoiden kannattavan jäähalllien sulkemista energiansäästön nimissä tms.

Tuskin muuttomäärien vähenemisestä voi yksin metsästäjiä syyttää. Limimganlahden lähialueilla on asutus lisääntynyt paljon ja 4 -tietäkin laajennettu melkoisesti. Tämä on muuttanut monet ennen suojaisat pellot turvattomiksi varsinkin Kempeleen eteläpuolella Tupoksessa ja Limingassakin ja ehkä jonkin verran myös Tyrnävällä. Kumma olisi jos tämä ei olisi vaikuttanut muuttoreitteihin millään tavalla.

Luulen, että osittainen rauhoittaminen saisi kannatusta moniltakin metsästäjiltä ja suuri enemmistö hyväksyisi asian hiljaisesti. Sitten olisi kyllä sellaisiakin, jotka siinä tilanteessa kirjoittaisivat oman lakinsa. Riippuu miten rauhoittamisprojekti toteutettaisiin ja millaiset säännöt rauhoittamista koskisivat.

Liminganlahden ympäristö on melko tiuhaan asuttua ja tuskin siellä on vuosikymmeniin ollut paikkoja, joista laukaus ei asutukseen kuuluisi. Varmaan se osaltaan vähentää salametsästystä, mutta aina tuntuu olevan riskinottajia. Ja onhan niitä jousipyssyjä, verkkoja, rautoja ja mitä lie äänettömiä keinojakin olemassa. Rauhoituksen myötä nämä äänettömät ehkä yleistyisivät.


Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

Liminganlahdesta pikaisella haulla löysin jotain tälläistä.

Liminganlahti:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=3188&lan=fi

"Suojelualueiden perustaminen oli tärkeä osa LIFE -projektia. Liminganlahti on mukana valtakunnallisessa lintuvesiensuojeluohjelmassa ja Liminganlahti kuuluu myös kansainvälisesti tärkeiden kosteikkojen suojelusopimukseen eli ns. Ramsar-sopimukseen. Koko hankealue kuuluu Suomen ehdotukseen Natura 2000 -suojelualueverkoston alueiksi. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus on perustanut laajoja rauhoitusalueita Liminganlahdelle ja Hailuodon eteläosiin. Muiden alueiden suojelu toteutetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti."

http://www.ymparisto.fi/default.asp?con ... 686&lan=fi

"Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus ja osakaskunnat pääsivät pitkien neuvottelujen jälkeen yhteisymmärrykseen alueen suojelumääräyksistä ja korvauskysymyksistä.

Eniten keskustelua herättänyt asia oli metsästysrauhoitusalueiden laajuus. Neuvotteluissa saavutettiin yksimielisyys noin 1522 hehtaarin suuruisen pysyvän metsästysrauhoitusalueen perustamisesta. Tästä alueesta tosin Lamunkarin alue on ollut metsästäjien omin päätöksin rauhoitusalueena jo 1960-luvulta. "

http://www.rantalakeus.fi/juttuarkisto/ ... 23241.html

"Liminganlahden luonnonsuojelualue käsittää noin 12 000 hehtaarin vesi- ja ranta-alueet. Rauhoitusalueita lahdella on 2 700 hehtaaria ja rauhoituksia on myös Oulunsalon ja Hailuodon alueilla."

Minulla tuli sellainen käsitys luettuani näitä edeltäviä juttuja, että Liminganlahtea ei ole rauhoitettu ollenkaan. :shock:
Viimeksi muokannut rautu, 26 Heinä 2013 13:08. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
reikäteltassataas
Viestit: 1083
Liittynyt: 05 Maalis 2010 22:01

Viesti Kirjoittaja reikäteltassataas »

rautu kirjoitti: Katso viestini edelliseltä sivulta 25.07.13 19:36

Liminganlahdesta en tiedä yhtään mitään, koska en ole käynyt, eikä metsästysalueeni ole lähelläkään. Perehtymättömänä en voi sanoa siihen nyt juuta enkä jaata.

Sinulle ei kelpaa mikään muu, kuin metsästyksen lopettaminen. Kaikki muut syyt riistakantojen tilaan, on sinulle tuubaa tai romantisointia. Katto peiliin hyvä ihminen.
I stand corrected. Tosiaan olet sitä mieltä, että ahman ja metsäpeuran metsästys voitaisiin lopettaa kokonaan. Onko se sama asia kuin pitäisi, no joka tapauksessa tämä yllätti. Ja antaa toivoa. Olen samaa mieltä.
Kaikki muut syyt eivät ole tuubaa, elinympäristöjen tuhoutuminen on suurin syy eliölajien huonoon vointiin, ainakin noin laajemmin maailmassa.
Mutta kun niitä pienempiä syitä jotka ehkä jotain vaikuttaa käytetään väärin argumentoinnissa, silloin mennään tuuban puolelle.
En ole kaikkea metsästämistä kieltämässä, hirven metsästys on jopa kansantaloudellekin merkitsevää ja järkevääkin, koska lihaa tulee niin paljon ja sen luonnollisia petoja ei luonnollista määrää voi olla, vaikka niitä enemmän saisikin olla.
Paikkalintuja uskon metsästäjien metsästävän kohtuudella, tietysti siihen voi liittyä riistanhoidollisia huonoja piirteitä.
Varmasti metsästät itse ihan maltilla, mutta jos puolustelet metsähanhen metsästystä ja syyttävä sormi vihjaa väkevästi joutsenta kohti, niin alkaahan multa tekstiä tulemaan tottakai pariinkin ketjuun.
reikäteltassataas
Viestit: 1083
Liittynyt: 05 Maalis 2010 22:01

Viesti Kirjoittaja reikäteltassataas »

dailymail kirjoitti: Liminganlahden ympäristö on melko tiuhaan asuttua ja tuskin siellä on vuosikymmeniin ollut paikkoja, joista laukaus ei asutukseen kuuluisi. Varmaan se osaltaan vähentää salametsästystä, mutta aina tuntuu olevan riskinottajia. Ja onhan niitä jousipyssyjä, verkkoja, rautoja ja mitä lie äänettömiä keinojakin olemassa. Rauhoituksen myötä nämä äänettömät ehkä yleistyisivät.
Tämä on sellainen piirre, mikä varmasti lisää vastakkainasettelua muidenkin kuin luonnonuojelijoiden suuntaan. Kun koko maassa saa metsästää maanomistajat, MH myy lupia, yhteismaita on, lajeja ja vaihtoehtoja on, niin pitääkö kapinoida ja herättää pahennusta jos pieni muille tärkeä alue saa vähän suojelua osakseen? En usko että kalastajista saatikka marjastajista harrastajatasolla tällaista henkeä löytyy.
hannes
Viestit: 10776
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

^^^ Viime vuonnakin salametsästettiin paljon Liminganlahdella. Kalevassa oli juttua.
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

hannes kirjoitti:^^^ Viime vuonnakin salametsästettiin paljon Liminganlahdella. Kalevassa oli juttua.
kuinka -paljon-
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
akpoika

Viesti Kirjoittaja akpoika »

hannes kirjoitti:^^^ Viime vuonnakin salametsästettiin paljon Liminganlahdella. Kalevassa oli juttua.
Äh, millähän tuo salametsästys saataisiin loppumaan? Pitäisikö sanktioita saada suuremmiksi vai tekijät tehokkaammin kiinni? On kyllä harvinaisen vastuutonta ja ärsyttävää touhua. Ei kai siitä seuraa mitään muuta kuin, että muu porukka leimaa koko metsästävän väen samanlaisiksi. Minulle ainakin riittävät lailliset metsästysajat ja -paikat vallan mainiosti.
hannes
Viestit: 10776
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

^^ En tiedä määristä mutta kun seudun tapa niin osaat kuvitella! Paljon on -paljon-!
dailymail
Viestit: 2973
Liittynyt: 23 Tammi 2013 20:41

Viesti Kirjoittaja dailymail »

rautu kirjoitti:Liminganlahdesta pikaisella haulla löysin jotain tälläistä.

Liminganlahti:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=3188&lan=fi


Minulla tuli sellainen käsitys luettuani näitä edeltäviä juttuja, että Liminganlahtea ei ole rauhoitettu ollenkaan. :shock:
Olen noista rauhoitusalueista suurin piirtein tiennyt, mutta kartalta en ole koskaan katsonut. Kotiseutua kun on, niin asia on jäänyt vaistovaraisen hahmottamisen varaan.

Paljon tuossa jää vielä rantaviivaa metsästäjien ja luonnonsuojelijoiden/lintumiesten törmäillä toisiinsa. Toisekseen nuo rauhoitusalueet koskevat vain vesialueita ja sitä rantaviivaa. Olisi luultavasti hyvä, jos muuttoaikoina tärkeitä ruokailupeltoja ja muita sisämaan alueita olisi rauhoitettu myös.
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
Vastaa Viestiin