Kuivaperuna ym. leirireseptejä??

ollikainen
Viestit: 59
Liittynyt: 15 Joulu 2010 08:06
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja ollikainen »

Tuolta näyttää löytyvän reseptejä kuivatullekin perunalle ihan gramman tarkkuudella

http://tunturikeittio.com/tervetuloa/


Avatar
varg62
Viestit: 5831
Liittynyt: 03 Syys 2008 18:34
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja varg62 »

Tein kokeen ja tulikin isompi annos.Eli perus muovikuksa 3dl mittana ja siihen n.1/2 kuivattua perunasipulisuikaletta ja 1/3 kuivattua pakaste seitä.Yön yli likoamaan kuksallinen vettä päälle.Kaikki vesi oli imeytynyt joten laitoin kattilaan ja sopivasti vettä lisää+suolaa ja keitin 2 minuuttia ja annoin hautua kunnes ei enään suu palanut ja oli valmista.Maustetta oman tunnon mukaan tietenkin ja omat mausteet ripaus voita ja krillimaustetta.Joku lihaliemi voisi olla hyvää tai lämminkuppipussi mukaan sekaan.Itse en rehuja laita.
Kuvasarja tuolla.. http://varg.kuvat.fi/kuvat/Retkiruokaa/
Avatar
Mr_C
Viestit: 3141
Liittynyt: 12 Tammi 2006 01:07

Re: Kuivaperuna ym. leirireseptejä??

Viesti Kirjoittaja Mr_C »

JBay kirjoitti:
Mr_C kirjoitti:
mikaelt kirjoitti:Olen kyllä selaillut erilaisia reseptejä, mitä netistä löytyy, mutta alkaa ottamaan päästä tuo suurpiirteisyys...eli "4-7 keskikokoista perunaa, purjoa, hiukan suolaa...."
Olisiko sittenkin ollut että 4-5 isoa perunaa tai 7 keskikokoista ?

Vai 4 isoa tai 6 - 7 keskikokoista ?

Silloin tulee suunnilleen sama määrä sitä perunaa.
Isoja kun tarvitaan vähemmän kuin pieniä.
Määristä ei kannata kauheasti ottaa painetta. Mitat kourallinen, jokunen siivu, pätkä, hyppysellinen, ripaus jne. toimii retkeilyssä. Jos ruoka ei maistu tai sitä ei ole riittävästi niin sitten heitetään vähän jotakin lisää keitokseen. :)
Aivan. Niinhän sitä tehdään kotonakin. Ohjeet on sitä varten ettei ole tehnyt jotain niin paljoa että tietää / muistaa ulkoa. Ei tarvitse kokeilla kaikkea mitoitusta. Silloinkin pitää maistaa että onko mausteet kohdallaan, vai pitääkö jotain lisätä. Ja maustaessa tietysti laitetaan varovasti maistaen samalla, ettei tule liikaa.
makujahan on monenlaisia, esim joku tykkää pippurisemmasta kuin toinen.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Itse olen kuivannut perunaa seuraavasti:
- pestään ja kuoritaan
- monitoimikoneella suikaleiksi (sellainen ranskalaisten perunoiden / tikkuperunoiden tekoon tarkoitettu terä)
- höyrytetään al dente -tasolle
- levitetään kuivuriin ja kuivataan täysin kuivaksi
- lopputuloksena eräänlaisia perunalevyjä, joita voi käsin pilkkoa pienemmiksi.

Vaatii liotusta tai pidemmän kypsennyksen, joten on jäänyt vähemmälle. Vaatimuksena kun on nykyään se, että ainekset voi laittaa kylmään veteen, lämmittää kiehuvaksi ja sitten ottaa kattilan keittimeltä sivuun hetkeksi hautumaan ja pitäisi olla valmista. Nopeamminkin saa toki valmistua...
Avatar
zwak
Viestit: 319
Liittynyt: 17 Tammi 2008 15:37

Viesti Kirjoittaja zwak »

Itse tuppaan tekemään etenkin talvisaikaan lounaaksi lihakeittoa:
60 g kuivattua perunaa, kuivattu melkein kypsänä
30 g kuivattua hirvenjauhelihaa
15 g kuivattua keittovihannessekoitusta
suolaa

Kaadetaan aamulla termariin, ja litra kiehuvaa vettä perään, syödään lounaalla.

Liotustahan kuivatut perunat aina vaatii, mutta toki ne voi laittaa likoamaan jo ennen ruokataukoa. Esimerkiksi jos päivälliseksi on perunaruokaa, niin laitan sitten perunat likoamaan lounasaikaan, kesällä tosin monasti vasta pari tuntia ennen leiriytymisaikaa, kun rinkassa se vesi painaa..

Itse en kyllä tingi ruuan laadusta ajansäästön vuoksi. Ruokaa pitää pystyä tankkaamaan riittävästi, ja siihen hyvä ruoka on tarpeen.

Himangan perunoita pitää sitten liottaa ensin aika kauan ja keittää sitten 10-20 minuuttia, koska ne on kuivattu tuoreina. Eli edellä kuvattu valmistusohje ei toimi niillä.
eve
Viestit: 101
Liittynyt: 26 Maalis 2006 15:16

Viesti Kirjoittaja eve »

Itse olen kuivannut usein pakastealtaassa olevia valmiita perunasuikaleita. Laitan ne ajoissa likoamaan ja sitten keittelen 'sopivan' ajan (ehkä 10min), kunnes ovat pehmeitä.

Tunturikerho Owla on tehnyt vaellusruokareseptivihkon http://www.tunturilatu.fi/public/Files/ ... SEPTIT.pdf

Vihkosen lopussa lähdetietoja, joista löytyy lisää vinkkejä.

Omia suosikkejani ovat Raija Hentmanin kirjat (Retkeilijän herkut ja Herkutellen luonnossa), joista katson ohjeita.
luuppi
Viestit: 5553
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Onko kukaan kokeillut kirjasessa mainittua kuivakermaa Completa? Toimiiko, ja mahtaako olla laktoosilla vai laktoositon?
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

luuppi kirjoitti:Onko kukaan kokeillut kirjasessa mainittua kuivakermaa Completa? Toimiiko, ja mahtaako olla laktoosilla vai laktoositon?
Omaan makuuni Completa ei ole kermaa vaan kasvirasvavalmistetta, ehkä vertautuisi huonon makuiseen ruokakermaan. Sekoittuu kyllä muistaakseni aika hyvin. Epäilisin laktoosittomaksi, mutten ole varma. Nykyään käytän Nestelen Nidoa, jonka maku on mielestäni merkittävästi parempi.
luuppi
Viestit: 5553
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Kiitos, taytyy selvittaa tuo Nido, koska kerman kanssa kaksin verroin parempaa

Tosin saman firman Coffeemate on ensin tehty kasvispohjaiseksi, sailyvyyden takaamiseksi, ja sitten lisatty maitoproteiineja aidomman maun saamiseksi
haahuilija
Viestit: 535
Liittynyt: 10 Loka 2006 19:52

Viesti Kirjoittaja haahuilija »

luuppi kirjoitti:Onko kukaan kokeillut kirjasessa mainittua kuivakermaa Completa? Toimiiko, ja mahtaako olla laktoosilla vai laktoositon?
En ole ruuanlaitossa käyttänyt Completaa, mutta kahvissa kylläkin. Ei se mitään kermaa ole - ei lähelläkään. Nykyisessä purkissa ei muuten väitetäkään sen olevan kermaa, vaan kasvirasvasekoite ja "coffee whitener". Valkaisee se kyllä... :) Toistaiseksi olen sitä käyttänyt kun en paremmasta tiedä. Tuo Nido pitää varmaan jostain etsiä testattavaksi.

Completan ainekset:
Glukoosisiirappi, kovetettu kasvirasva, maitoproteiini, stabilointiaine E340/E452, emulgointiaine E471, paakkuuntumisenestoaine E551, laktoosia, väriaine E160a.
Ravintoarvo keskimäärin 100g: energia 560 kcal/2340 kJ, proteiini 2g, hiilihydraatti 59g, rasva 35g.
Laktoosin määrää ei ilmoiteta, mutta paketissa on teksti: vähälaktoosinen.
luuppi
Viestit: 5553
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

On se Completa sitten 35 rasvallaan ihan eri sarjassa kuin
- Nido 24 tai 28 %, mutta taysin lehmanmaitopohjainen
- Coffeemate, rasvaa vain 3%, mutta laktoosin suhteen samantapaisesti rakennettu kuin Completa

Kirkastettu maitorasva (ghee) 99.8 % rasvallaan paistamiseen mita paras, sailyy hyvin, mutten kahviin kylla laittaisi ja vahan tuli kuivamuonistakin raskaan puoleisia kun silla vetta avitti (esim. reseptit tyyppia: lisataan puolet maitoa/ puolet vetta)
tst
Viestit: 6560
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

varg62 kirjoitti:Alumiinifoliota ja rautalankaa messiin.Ei kun pihvit ja muut pakosarjaan kiinni ja siinä muhii hyvin valmiiksi ajon aikana.
Vargin kikka on hieno! :D Mitenkä tämä, voiko siis syödä heti vai pitääkö antaa tekeytyä jokunen tunti? (Helppo muistaa ja aion testata). Siperian lohi:
I. PYYNTITUORE TAIMENFILE JA SIPULI SILPUTAAN PIENIKSI.
II. LISÄTÄÄN HIEMAN HIENONNETTUA MERISUOLAA JA SITRUUNAN MEHU. JA SITTEN RUISVOILEIVÄLLE. VOT!

Lähde: Koskentilan isäntä, Markku Suonio/ Kari Karlsson, Haukivuori.
Korvapuoli
Viestit: 2678
Liittynyt: 11 Tammi 2006 21:08
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Korvapuoli »

varg62 kirjoitti:Testannut vasta pakastettuja sipuliperuna suikaleita kuivatella.Eli ensin valmistan ne normaalisti ja sitten kivuriin ja annan olla koko yön.Kokeilin kala peruna sekoitusta valmistaa ja se on ainakin varma kala tarvitsee turvotakseen monta tuntia ellei halua keittää ja tuhlata kaasua.Peruna pehmeni kiehautus ja sitten annoin jäähtyä eli hautua niin kauan kun ei suuta enään polttanut.Hyvin pehmeni.
Kaupan pakastealtaan perunasipulisuikaleista kuivattuna on muodostunut yksi suosikeistani.
Ei ole vaatinut lisäkypsytystä ennen kuivausta. Reissussa muutaman tunnin liotus, ja turpoaa liki kymmenkertaiseksi, eikä jää kovaksi. Kuivattua lihaa (kala, kana, saunapalvi, paistijauheliha) olen vuorotellut. Kasvislisukkeetkin samaan purkkiin vettymään, ja mausteet ja rasvan lisään vasta lämmityksessä.
Paimenpoika
Viestit: 183
Liittynyt: 09 Kesä 2015 13:26

Viesti Kirjoittaja Paimenpoika »

Komppaan myös Hentmanin "Herkutellen luonnossa" -kirjaa. Kattava opas, jossa aloitetaan kuivauksen perusteista ja esitellään myös yli 300 retkiruokaohjetta. Teosta löytää helposti kirjastoista.
Pertti Kurki
Viestit: 1571
Liittynyt: 19 Joulu 2008 11:36

Viesti Kirjoittaja Pertti Kurki »

50 g kuivattua perunaa per lärvi on ollut passeli määrä. Perunat ruokatermokseen ja kiehuvaa vettä perään, ja 3-4 tunnin kuluttua potut on täysin turvonneet ja myös kypsyneet melkein valmiiksi. Kuivattu peruna ei ole kypsää, vaatii normaalisti n. 15 min kypsennyksen.

Pottukeitto: termoksessa kypsennetyt potut kattilaan, lisätään vettä sen verran että potut juuri peittyvät, paloiteltua palvilihaa, valkosipulia, suolaa ja paketti tai puolikas sulatejuustoa päälle. Keitetään sen verran, että sulatejuusto sulaa. Valmistuu n. 5 min ja on erinomaista. Palvilihan jos korvaa punalihaisella kalalla, niin kyse on kermaisesta kalakeitosta, vielä parempaa.
Kuvailutulkki
Vastaa Viestiin