Punkkiforum

Capella
Viestit: 370
Liittynyt: 18 Marras 2014 10:55

Viesti Kirjoittaja Capella »

Sukulaisella selässä punkkeja kiinni, oli päivän suolla lakassa. Tämä P-Karjalassa. Ei kuulemma ollut edes missään pusikoissa rymynnyt. Tarkkana saa olla.

P.S Lakkojakin oli löytänyt! 8)


Sarastus
Viestit: 17
Liittynyt: 30 Heinä 2016 13:59
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Sarastus »

Muotkatuntureilla Lahtisen kämpän paikkeilla tai hieman sitä ennen Ruotkulta päin tultaessa tarttui tässä parisen viikkoa sitten koiraan punkki. Oli äärimmäisen odottamatonta eikä oletusten ("eihän sitä näin pohjoisessa...") takia ollut punkkipihtejäkään mukana, tavalliset pinsetit onneksi kyllä ja niillä se siitä lähti. Näköjään parin vuoden takainen Kautokeinon havainto samoilta leveysasteilta ei jää viimeiseksi...
Metsän Omena
Viestit: 3102
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Pidän jatkotoimenpidesyistä kirjaa itsestäni (ja perheenjäsenistä) iltasyyneissä löydetyistä puutiaisista mahdollisten ihoreaktioiden vuoksi. Päivämäärä ja sijainti iholla. Kuluva vuosi näyttää olevan huono puutiaisvuosi. Vasta 27 omalla iholla. Borrelioosin sairastin ja hoidatutin 25 vuotta sitten. Vaikka toisin bakteerinomaisista tartunnoista väittävät, sen jälkeen en ole reakoinut satoihin puremiin mitenkään. Aivokuumetta vastaan tietenkin rokotesuoja. Muista vähemmän tapetilla olevista puutiaistaudeista ei sitten tiedä.
akuusist
Viestit: 608
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Viesti Kirjoittaja akuusist »

Elämäni kolmas, tai ehkä neljäs antibioottikuuri punkin puremasta lähteneen ihoreaktion vuoksi. Vakiokaava: kolme viikkoa punkin jälkeen lievästi kutiava selvärajainen punertava alue. Laajenee hitaasti kunnes alkaa keskeltä vaalentua. Vajaa 10 punkkia lienee vuosikeskiarvo 30 vuoden ajalta eli minulla noin joka 50. on tuonut ihoreaktion.
Mutta mites on kuurin kanssa tällä foorumilla? Olen ottanut kuuliaisesti jokaiseen edellämainittuun ihoreaktioon mutta en muuten. Oletteko ottaneet kuuria muiden oireiden perusteella tai jättäneet ottamatta?
honkamukka
Viestit: 6124
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

Menneellä viikolla ihmettelin, kun vaimoa ei kuulunut tuvan puolelta saunan lauteille. Menin katsomaan, että mikä tuli. Tässä iässä täytyy hiukan katsoa toistensa perään.
No, tuo vaimo ihmetteli punkkia varressaan. Oli ensimmäinen koko ajast ajaltaan. Minä ryhdyin avustamaan tuon punkin poistohommissa. Aika paljon yli polven oli punkki löytänyt sopivan kohteen. Kynteni olivat hiukan lyhyeksi leikatut, joten kovin hyvää otetta en saanut siitä. Pääosin punkki saatiin pois, mutta kärsä jäi ihoon. Nyt luonto hoitaa sen poistumista, kuten ihoon saadun tikunkin osalta. Tietysti ihoreaktioita tarkkaillaan.

Itselläni näitä punkkeja ei ole näkynyt sitten lapsuuden kiinnittyneenä.
Keväällä löysin pari, tuskin silmin nähtävää kädeltäni, mutta nekin näyttivät eksyneiltä.
Voisiko olla niin, että olen hankkinut niille vasta-aineita. Liikun aika paljon punkeille sopivissa maisemissa, eikä suojauskaan aina ole viimosen päälle.

Edit:
Tuo vaimon jalkaan kaivautunut punkki vaati lääkärissä käynnin. Ihon alle jäänyt osa oli niin tiukassa ettei terveydenhoitaja saanut sitä pois. Antibiottia ei vielä määrätty, mutta jos oireulua, niin sitten päivystykseen.
Viimeksi muokannut honkamukka, 11 Syys 2021 08:14. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Metsän Omena
Viestit: 3102
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Puutiaisten levittämät taudit tulevat yleistymään räjähdysmäisesti alueilla, jossa kauriskanta on viime vuosina suuresti paisunut. Ei ainoastaan borrelioosi, vaan myös vähemmän tunnetut oheisinfektiot. Samoin borrelioosin tunnistus- ja hoitokäytännöt tullevat pian murrokseen. Jotkin borrelioosiin erikoistuneet sairaalat maailmalla jo niitä käyttävät. On hyvä tiedostaa että vain vajaaseen puoleen borrelioosin tartunnoista kehittyy iho-oire ja osa 1-2mm nymfeistä jää tarkassakin iltasyynissä huomiotta. Verestä määritettäessä vasta-aineet antavat Pohjoismaisten standardien mukaan positiivisen tuloksen vain vähemmistössä infektioita alkuvaiheen jälkeen. Tämän vuoksi borrelioosin kourissa Lars Monsenkin manasi puutiaisten osalta maansa terveydenhuollon maanrakoon ja lähti Saksaan borrelioosisairaalaan hoitoon. Sittemmin Lars on pitänyt Norjassa yhden miehen mielenosoituksia hoitokäytäntöjen muutoksien puolesta. Spirokeetta kuitenkin jatkaa leviämistään elimistössä olipa alkuvaiheessa ihottumaa tai ei. Se pesiytyy eri elimiin, lihaksiin, hermostoon, aivoihin, niveliin jne. aiheuttaen myöhemmin kaikenlaista oiretta. Karkeasti borrelioosin vaiheet voidaan jakaa kolmeen osaan. 1. Akuutti infektio muutama kuukausi puremasta, hoidettavissa suun kautta antibiooteilla, 2. Kroonistunut borrelioosi, hoidettavissa suonensisäisillä antibiooteilla n.6 viikon sairaalakeikalla, 3. Autoimmuuni Lyme, vaikea poistaa voidaan lievittää. Suuri osa hoitamatta jääneistä oireisista borreliooseista diagnostisoidaan väärin, taudin aktivoiduttua henkilön vastustuskyvyn laskiessa, reumaksi ms-taudiksi fibromyalgiaksi ja milloin miksikin. Miljoonan taalan paikka olisi tutkia näiden alkuperältään vielä tuntemattomien sairauksien yhteyksiä selkäydinnesteestä tehtyihin borreliamäärityksiin.

Joissakin paikoissa puutiaisia on todella paljon. Tänä kesänä esimerkiksi Kökarissa havaitsin avokallioilla liikkuessa että lähes poikkeuksetta ottaessaan yhden askelparin kallionväli kanervikossa siirtyi jalkoihin puutiainen pari. Kumlingenissa melkein sama tilanne. Samoin Hiittisissä yhden parin sadan metrin hakkuun läpi käveltyä keräsin toistakymmentä puutiaista sääristä ennenkuin kapusivat ylemmäs. Joko täysi tiivis vaatetus, tai paljas iho ja tarkastus heti jokaisen altistuksen jälkeen. Joskus olen tervakukan tapaan vetänyt polven yläpuolelle reisien ympäri tervarannun. Siihen jäävät, eivätkä kätkeydy ylemmäs.
Aaro
Viestit: 2458
Liittynyt: 12 Tammi 2010 16:30

Viesti Kirjoittaja Aaro »

Kymmenkunta punkkia joutunut poistamaan tänä kesänä, kävelijöitä moninkertaisesti. Punkit lähtevät yleensä siististi, kun kiertää punkkia hitaasti 1/4-1/2 kierrosta esim pinseteillä tai sitten lassoaa koirienkin punkeissakin käyttävällä kiristävällä lassolenkillä, silläkin kiertämällä. Tuntuu että useimmiten punkin löytää alle vuorokaudessa, jolloin borrlioosovaara on pieni. TBE rokote rannikkoalueella monin paikoin hyvä olla, koska lyhyempiä puremia tuntuu väkisin tulevan. Perhepiirissä kyllä jouduttu myös antibioottikuurille.
Heikki
Viestit: 1824
Liittynyt: 06 Helmi 2006 07:01

Viesti Kirjoittaja Heikki »

Olisikohan nämä nyt niitä viimeisten aikojen vitsauksia.
akuusist
Viestit: 608
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Viesti Kirjoittaja akuusist »

Toisesta ketjusta:
Se on kovaa aikaa nyt kun on kolme vasemmistopuoluetta yhtä aikaa hallituksessa. Alkaa pienen ihmisen lahje jo tutista.
Sitä se on. Punikit valtaavat maan etelästä alkaen. Minunkin vasen kylkeni on alkanut punertaa.
omat polut
Viestit: 4223
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja omat polut »

Yksi hyvä taktiikka on syödä joka kerta jos löytää kiinnittyneen punkin 1-2 pv:n antibioottikuuri doksisykliini 300mg/päivä. Todennäköisesti suojaa borrelioosilta, aivokuumeeseen ei auta kuin rokottautuminen.
Metsän Omena
Viestit: 3102
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

omat polut kirjoitti:Yksi hyvä taktiikka on syödä joka kerta jos löytää kiinnittyneen punkin 1-2 pv:n antibioottikuuri doksisykliini 300mg/päivä. Todennäköisesti suojaa borrelioosilta, aivokuumeeseen ei auta kuin rokottautuminen.
Eli toisilla kesäaikaan jatkuva kuuri päällä. Mahtaa suolistofloora tykätä.
omat polut
Viestit: 4223
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja omat polut »

^Totta jos viikoittain punkkeja kiinni ei ehkä paras ratkaisu, useimmilla kait kuitenkin vain pari kertaa kesässä, silloin ok.
Vastaa Viestiin