Vanhoja ja uusia keittimiä

Mikko S
Viestit: 260
Liittynyt: 10 Kesä 2009 14:45
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Mikko S »

Svea 123 on kyllä mainio peli, yksi suosikeistani. Omasta 123r mallista taisin maksaa posteineen noin 80 dollaria ebayssa.


Napakettu
Viestit: 885
Liittynyt: 05 Helmi 2007 20:16

Viesti Kirjoittaja Napakettu »

Kirpputorilla iskin silmäni tällaiseen vanhaan öljykeittimeen. Keitinosa nostetaan palavan sydänlangan päälle. Hökötys sammutetaan liekinsammuttimella jossa on teksti ATOM IDEAL, Made in Israel.
Onko joku törmännyt tällaiseen?
tst
Viestit: 6543
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Usmi kirjoitti:Päivitän tätä 2006 aloittamaani topiccia uudella kuvalla tämän hetkisestä keitinkokoelmastani. Kokoelma on karttunut hieman tämän n. 6 vuoden aikana, joka on kulunut ekan kuvan ottamisesta, ja aika lailla alkakin olla ne Optimuksen sekä Primuksen bensa- tai petrolikeittimet kasassa joita olen metsästänytkin. Vielä kuitenkin jotkut harvinaisemmat mallit himottaisivat eli esim. Optimus 11 (vanha laatikkomalli ja miksei Explorerkin), Primus 41 ja on siellä muitakin kiinnostavia variaatioita (saa tarjota jos joku haluaa päästä eroon omistaan :)) .

Lähinnä olen siis yrittänyt löytää näitä pienempiä retkikeittimiä, joten isompia klassikkomalleja ei oikeastaan kokoelmastani löydy. Matkan varrella on muutama muukin vanha keitin, kuin Optimus tai Primus kaappiini tiensä löytänyt. Kuvista puuttuu modernimmat omistamani keittimet: Optimus Nova ja Primus Omnifuel, lisäksi joistain kuvissa olevista keittimistä on samoja lisäkappaleita vielä kaapissakin. Jokainen noista on täysin käyttökuntoinen ja edelleen olen ainakin päiväretkillä jokaista noista tositoimissa käyttänytkin.

Kiitoksia myös tässä yhteydessä muutamille palstalaisille avusta keittimiä etsiessäni ja olenpa myös ihan lahjoituksena pari klassikkoa saanut yhdeltä savusilmältä :D

Kuva

Ylärivissä mm. Optimus 111, 111B, 111T ja Primus 1. Edelleen alempana: Optimus ja Primus 96, Optimus 324 ja 323. Seuraava rivi: muutama Optimus 8R sekä 210 mallit Primukselta, Optimukselta 00 ja norjalainen kopio Hovik Verk. Seuraava rivi: Primus 71 ja muutama eri-ikäinen Optimus 80, pari Optimus 99:ä (uudempi ja vanhempi malli, erilaiset lämpösuojat), Optimus Ranger 10, ja 3 kpl mallia Svea 123 R (vanhempi alaspäin kulmassa laskevalla säätökaralla + pari uudempaa). Alempana taas Primus 71L, 2 kpl hienoa suomalaista Valmettia, Colemanin uudempi ja vanhempi (M50) sekä Phoebus 625. Vasemmassa alakulmassa Trangia yhteensopivia polttimia: oma tekemä Kap Arctic klooni, aito G. Finnin valmistama Kap Arctic ja vielä yksi oma viritys Cobra-polttimella, sekä MSR Whisperlite adapterilla ja Trangia Multifuel. Vihreässä boxissa Radius 43 ja vielä japanilainen Manaslu.

Joku varmaankin ajattelee, että hulluja on monenlaisia, mutta kerätäänhän sitä vanhoja moottorisahojakin, traktoreita yms. Nämä sentään mahtuvat ihan vaan kaappiin!
Ilmeisesti kuuluu nyky digiaikaan, mutta ainakaan minä en saa ketjun vanhempia kuvia aukeamaan. Olihan se hienompaa tuulastella Tilleyllä ja kuunnella pihinää ja välillä pumpata painetta kuin nykyisillä akkutsydeemeillä. Olisi mukava nähdä kuva vaikkapa tästä Usmin kokoelmasta.
Usmi
Viestit: 602
Liittynyt: 18 Tammi 2006 14:44
Paikkakunta: Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja Usmi »

^ Photobucket haluaisi rahaa kuvien säilytyksestä, enkä viitsi maksaa, siksi kuvat näkyy sumeana.
optimushiker
Viestit: 29
Liittynyt: 17 Heinä 2013 16:33

Viesti Kirjoittaja optimushiker »

omps valikoima keittimiä.itellä valmetti ja kap arctic hakusessa ja 11 Explorer jos tietoa niin yv kiitos. :idea:
Avatar
OS
Viestit: 8142
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Kirppikseltä lähti mukaan vanha ja kovasti käytetyn näköinen alumiininen keitinsarja, idealtaan Trangian ja muiden vastaavien tyyppinen. Ihan outo valmistaja, mutta Google löysi tämänkin ja aika yllättävä löytöhän tämä on. Amerikkalaista Theroz Mess Kit-keitintä on valmistettu 1. maailmansodan aikana amerikkalaisten sotilaiden käyttöön eli ikää on jo sata vuotta. Keitin on patentoitu 26.3.1918. Toisaalta, kuinkahan kauan keittimen valmistus on jatkunut sodan jälkeen? Käyttöohjeen mukaan keittimen kattilat ja paistinpannun voi pinota päällekäin torniksi ja näin keittimellä voi valmistaa pari ruokalajia ja kahvin yhdellä kertaa.

https://classiccampstoves.com/threads/t ... kit.42223/
Avatar
Mustola
Viestit: 86
Liittynyt: 23 Touko 2018 10:49
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Mustola »

Jos jollain on kiinnostusta vaihtaa.
Minulta löytyy lähes käyttämätön Optimuksen Hunter R8.
Vaihtaisin pelikuntoiseen hattupolttimiseen Hikeriin tai vastaavaan "viritykseen" Tyyliin Kap Arctic.
TAI/SEKÄ
Suunnitelmissa tehdä hattupoltin keitin.
Minulla on
-kiinantekoa oleva keitin josta saisi rungon ja osan polttoaineputkista
-painepullo ja pumppu pitänee ostaa(tuon kiinan vermeen ei vakuuta)
-Optimuksen mallin hattupolttimet on tilattuna ja kunhan hra E Bay saa toimitettua pääsen miettimään.
Suuttimen puhdistussysteemiksi tullenee manuaali hinkkaaminen. Onneksi 0,25mm pianolankaa löytyy kohtuu helposti.
Jos joku tehnyt moisen projektin olisin kiinnostunut jos jotain vinkkiä/ohjetta löytyy.
Joukon jatkona kuin Luttinen kaartissa
http://sealaker.blogspot.com/
Vastaa Viestiin