kalastusluvista?

jatta
Viestit: 299
Liittynyt: 07 Huhti 2011 10:44
Paikkakunta: Kotala

kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja jatta »

mitenkäs ne nyt ihan oikeesti on; voiko sillä kalastuskortin luvalla virvelöidä yleisesti? ja joihinkin vesiin tarvitaan jokin muu lupa?
Entä norjan puolella; merestä saa kalastaa vapaasti, mutta sisävesillä tarvii luvat?


tst
Viestit: 6622
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja tst »

Tää vastaus ei sinua valitettavasti auta, mutta noin kun se oliskin. Yksinkertaiset säännöt olisi poikaa. Muut osaavat neuvoa, ite ymmärrän hyvin Ruotsin yksinkertaiset säännöt. Ite asiassa just oli tämä sivu auki jos ja kun kohde on muuttumassa. https://www.lansstyrelsen.se/download/1 ... skrift.pdf EDIT. Sen verran norskien merikalastuksesta, että jokisuulla voi olla rajoitus miten lähellä saa kalastaa. Sisämaan sisävesilupiin, Finnmark, en ole enää löytänyt karttaa, ennen näkyi ja se oli aika suurpiirteinen.
iglu
Viestit: 251
Liittynyt: 15 Helmi 2012 14:51

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja iglu »

Norjasta Fefon sivuilta löytyy kyllä ihan suomen kielellä selvät ohjeet kalastukseen Finnmarkin läänissä.
Sisävesilupa koskee koko Finnmarkin lääniä, poikkeukset löytyy kohdasta sisävesikalastuksen säännöt ja sieltä Anadromiset vesistöt, tulee selvä kartta niistä. Muutamat yksityisvedet sanotaan jo aikaisemmin
Aaro
Viestit: 2513
Liittynyt: 12 Tammi 2010 16:30

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja Aaro »

Pääsääntöisesti järvistä saa kalastaa kalastuskortilla. Lapissa kaikki muut kalat ovat melko ongelmattomia alarajamitat huomioiden paitsi taimen, joka voi olla liian suuri tai liian pieni riippuen onko kutupaikalle vaeltavaa populaatiota (oltava yli 50cm) vai vaeltamaton vaelluspurottoman latvalammen/järven tapaus (oltava alle 45 cm). Joitain järvirajoituksia on ilmeisesti sellaisissa järvissä, joihin MH istuttaa kaloja, mutta semmoiselle ei taida vahingossa juurikaan eksyä ja näkyvät kalastuslupakartoissa (jokikalastuslupiin lähinnä liittyvät luvat)
amatööri
Viestit: 3532
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Niin.Sellaista maata ei pohjoismaista löydy missä riittää vain yksi lupa. Ei Suomesta,Ruotsista eikä Norjasta. On erillistä perhokalastusaluetta,jollekin yrittäjälle varattua aluetta,eri mittoja saaliille,kalojen välimittoja,tiettyjä kalalajeja ei saa kalastaa tiettynä aikana,desinfiointi,saamelaisaluetta minne muut ei saa ostaa lupia,kylien kohtia on varattu vain kylän asukkaille,kellonaikoja milloin saa kalastaa ja minä päivinä ym.

Jos lupakarttaa ei ole hallussa niin on kyllä eksyksissä missä ja millä ehdoilla saa luvallisesti kalastaa maasta riippumatta.Ja jos kartta on paperisena niin sitä ei pysty zoomaamaan.Aika usein lupien raja-alueet on epämääräsiä eikä aluetta ole maastossa välttämättä merkattu mistä mikäkin alue alkaa.Maasta riippumatta.

Kaikesta kyllä selviää kun tutkii asiaa ja kalastaa siellä minkä alueen asiat on selvillä. Suomessa valvonta lepsuinta ja Norjassa tiukinta.Oli sitten meri- tai sisävesikalastuksesta kyse.Norjasta ei kannata tuoda merikalaloja rajan yli jos ei ole ollut paikallisen rekisteröidyn opasyrityksen tai vastaavan järjestämällä retkellä mukana eikä löydy lupalappua.Sitten tulee saaliille äkkiä hintaa satoja euroja.Kaupasta jos hakee kalaa niin kuitti talteen.Norjassa on myös tietyillä merikaloilla alamitat.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
tst
Viestit: 6622
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja tst »

Saisi ja pitäisi kalastuksen olla helpompaa myös asiaan vihkiytymättömälle satunnaiselle kulkijalle. Jos jatta valkkaatte reissun kohteeksi Ruotsin niin jokaisesta pohjoisen kunnasta löytyy vastaava kalakortti kuin tuo yllä mainittu, esim. Kiirunasta tämä https://www.lansstyrelsen.se/download/1 ... ersikt.pdf Kortista näkyy kaikki tarpeellinen, luvanostopaikat, alamitat, kielletyt alueet, rajoitus alueet... Kortilla siis pärjää hyvin ja se on helppolukuinen. Ite tulostin eilen yhen suunnittelun apuvälineeksi (lähinnä katselen maholliset kielto- ja rajoitusalueet kohdepaikassa) ja se lähtee myös viikon kuluttua reissuun.
cobbo
Viestit: 714
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja cobbo »

Periaatteessa on tosi hankala olla varma siitä onko joku tietty vesiläntti luvan piirissä vai ei. Ensiksi voi tarkastaa eräluvat.fi ja katsoa mitä valtion lupia saattaisi vesistölle tai alueelle olla olemassa. Sitten voi yrittää hakea googlesta vesistön nimellä, myykö joku yksityinen kalastusosuuskunta lupia.

Retkikartta.fi -palvelussa voi myös klikata karttaan näkyviin vapa-alueet joista näkee valtion hallinnoimat paikat, ja sieltä pääsee klikkaamalla erälupiin ostamaan alueen luvan.

Mutta missään ei ole mun tietoon keskitettyä rekisteriä josta voisi klikata karttaa ja olla varma siitä onko vesistö lupien piirissä, esim. retkikartasta puuttuvat yksityisten sekä esim. kaupunkien ELY-keskuksen eriluvalla hallinnoimat kalastusalueet.

IMO valtion pitäisi vaatia lupien myynnin vastineeksi osuuskuntia ilmoittamaan hallinnoimansa alueen tiedot niin, että ne kaikki löytäisi kootusti yhdestä paikasta. Tai tokihan valtiolla tuollainen rekisteri on, en vain ole tietoinen missä sitä voisi helposti selata.
Aaro
Viestit: 2513
Liittynyt: 12 Tammi 2010 16:30

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja Aaro »

Jos puhutaan Lapista, tyypillisistä vaellusalueista (kuten Hammastunturin alue jne) ja vaelluskalastuksesta (melko kaukana autotiestä) niin selkeiden järvien ja lampien kalastuskielloista saa aika hyvän käsityksen täältä
https://kalastusrajoitus.fi/#/kalastusrajoitus
Hankalammaksi menee jos alkaa tiukasti tulkitsemaan jokien suvanto alueita, mutta nehän voi jättää väliin.
amatööri
Viestit: 3532
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja amatööri »

tst kirjoitti: 08 Heinä 2024 08:00 Saisi ja pitäisi kalastuksen olla helpompaa myös asiaan vihkiytymättömälle satunnaiselle kulkijalle. Jos jatta valkkaatte reissun kohteeksi Ruotsin niin jokaisesta pohjoisen kunnasta löytyy vastaava kalakortti kuin tuo yllä mainittu, esim. Kiirunasta tämä https://www.lansstyrelsen.se/download/1 ... ersikt.pdf Kortista näkyy kaikki tarpeellinen, luvanostopaikat, alamitat, kielletyt alueet, rajoitus alueet... Kortilla siis pärjää hyvin ja se on helppolukuinen. Ite tulostin eilen yhen suunnittelun apuvälineeksi (lähinnä katselen maholliset kielto- ja rajoitusalueet kohdepaikassa) ja se lähtee myös viikon kuluttua reissuun.
Joo niinhän nuo pitäisi. Mutta noista Ruotsinkin kuntaluvista puuttuu lisäksi lukuisien rajoitusalueiden tietoja elikkä ne kylien kohtien rajoitusalueet ja yksityisten vedet jonne kyllä myydään muillekin lupia kun vain tietää mistä talosta niitä myydään.Niitäkin on aika paljon eli täydellistähän ei ole missään.Ja jos kunnan luvan hakee suoraan myyntipisteestä niin aika ylimalkainenhan tuo kartta niissä on. No onneksi on kännykkään ja kepsiin hyviä karttoja oikeiden paperikarttojen lisäksi,saa verrata sitten niitä.

Kiirunan lupa ollut jo tänä vuonna ja parin kunnan luvat ostossa tulevalle reissulle kunhan tuon Norjan saa ensiksi taputeltua pois alta. Pakkaaminen menossa ja kohta rautu jo maistuu...

Norjan kalastukseen voi perehtyä vaikkapa osoitteessa https://kalast.us . Aika kattava paketti ja mukavia kuvia.Skitt fiske!

Aaro tuossa yllä valotti jo tätä kotimaata.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
asentopaikan aave
Viestit: 124
Liittynyt: 05 Marras 2022 00:27

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja asentopaikan aave »

Aaro kirjoitti: 08 Heinä 2024 13:24 Jos puhutaan Lapista, tyypillisistä vaellusalueista (kuten Hammastunturin alue jne) ja vaelluskalastuksesta (melko kaukana autotiestä) niin selkeiden järvien ja lampien kalastuskielloista saa aika hyvän käsityksen täältä
https://kalastusrajoitus.fi/#/kalastusrajoitus
Hankalammaksi menee jos alkaa tiukasti tulkitsemaan jokien suvanto alueita, mutta nehän voi jättää väliin.
Sellaisena kuin minä suvannon ymmärrän, niin se on kalastuslain näkökulmasta virtavesi ja vaatii asiaankuuluvan virtavesiluvan. Lompolo eli selkeä joen järvilaajentuma sitten puolestaan on kalastettavissa pelkällä kalastonhoitomaksulla.
iglu
Viestit: 251
Liittynyt: 15 Helmi 2012 14:51

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja iglu »

4) vaelluskalavesistön koski- ja virta-alueella vesistön sellaista aluetta, jossa:

a) vesi virtaa silmin havaittavasti alavirtaan päin; ja

b) virtapaikan ylävesi on alavettä ylempänä;

tämmöistä tekstiä kalastuslain 4 pykälässä,kenenkähän silmillä pitää katsoa,
pitkä kuiva kausi ja vesi ei paljon suvannossa virtaa mutta rankan sateen jälkeen muuttuu virtavedeksi ota tästä selvää
sahamies
Viestit: 4651
Liittynyt: 01 Touko 2010 08:58

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja sahamies »

Harvinainen saalis odotti verkkoon tarttuneena kun aamulla kokemisreissulle lähdin. Kotona googlettelemalla selvisi, että kala on ympäri vuoden rauhoitettu, paitsi nyt juuri heinäkuussa sen saa ottaa saaliiksi.
Neljä verkkoa, ensimmäisessä kiloinen kuha ja lähes yhtä suuri ahven. Kolmannessa himpun verra alle kilon kuha.
Jumputus alkoi tuntua jo ennen viimeiseen verkkoon kiinni pääsyäni. Välillä vaimeni ja lakkasikin lopulta.
Sitten näin että kala tulee, taitaa olla pieni 20-30 sentin mittainen made ja ihmettelin mitenkä se on voinut jäädä yleensä verkkoon kiinni.
Kun nostin kalan pinnan yläpuolelle alkoi melkoinen melske, toista metrinen ankerias oli kiepilla verkossa ja räpiköi henkensä edestä kun nosti hivakan veneeseen. Jutustelin sille ja pyysin rauhoittumaan, lupasin että pääset heti takaisin jos ja kun saan sinut irti verkosta :lol: . Ankeriaan pääpuoli, ehkä sen 15-20 senttiä oli tullut verkon silmän läpi ja muu lähes parikiloisesta käärmemäisestä eläimestä oli löyhän havaksen seassa.
Se riehui kuin mielipuoli eikä yhtään halunnut uskoa mitä sille lupasin. Mietin miten tästä selviää ja saa sen terveenä ulos verkosta.
Myttäsin verkkonipun kouriini ankeriaan pään kahta puolen, nostin koko nivaskan veden päälle ja aloin ravistelemaan pakettia hiljalleen. Kalan omat ponnistelut vapautumisensa hyväksi auttoivat asiassa, ja niin se vain solahti lopulta veteen ja hävisi samantien näkyvistäni. Ilmeisen vahingoittumana pääsi jatkamaan matkaansa.
Ajattelin tarjota Vanajan ankeriaan selviytymistarinan muillekin luettavaksi. Kala on sinällään todella harvinainen, ja tapaus omalla yli 55:n vuoden ajan verkkokalastusta harrastaneena ainutlaatuinen.

Ps. Ei kuulu kalastulupa-juttuihin oikein mitenkään, liian innokkana kirjoittajana en osannut etsiä oikeaa osoitetta. :D
asentopaikan aave
Viestit: 124
Liittynyt: 05 Marras 2022 00:27

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja asentopaikan aave »

^Noin iso ankerias on jo kymmeniä vuosia vanha. Ilmoittaisin saaliista Luonnonvarakeskuksen Kalahavainnot-palveluun.
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 3208
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Hieno saalis. Miksi et ottanut sitä syötäväksi? Tietääkseni ankerias on rauhoitettu sisävesissä koko vuoden heinäkuuta lukuun ottamatta. Ankerias ei lisäänny Suomessa joten senkin vuoksi sen voisi hyvin ottaa saaliiksi. Siis ne ovat istukkaita eikä noin suuri kala muutoinkaan enää elä kauan. Rasvainen ankerias on tosi hyvää savustettuna.
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
sahamies
Viestit: 4651
Liittynyt: 01 Touko 2010 08:58

Re: kalastusluvista?

Viesti Kirjoittaja sahamies »

Varmasti joku kulinaristi olisi ymmärtänyt ja nähnyt tilanteen toisenlaisin silmin.
Miten lie jos olisin tiennyt etteivät ne pysty lisääntymään täällä, eivätkä siis lähde kutuvaellukselle Sargassomereen, niinkuin olen joskus kuullut kerrottavan! Näin kuvittelin tämänkin yksilön kohdalla olevan.
Itse en kyllä voisi ajatella syöväni moista kalaa, mutta olisihan sen voinut jollekin antaa joka sitä osaa arvostaa. Ehkäpä sen käärmemäinen ulkonäkö saa aikaan sen että ruokahalut kaikkoavat.
Olisi pitänyt ottaa tarkat mitat, edes pituus, mutta milläs tuollaista voimakasta rimpuilevaa niljakasta käärmettä pystyisit yksin pitämään paikallaan ja mittaamaan. Ei noita arviomittoja kannattane mihinkään ilmoittaa.
Vastaa Viestiin