Savustuspussit

Avatar
jänkäjussi
Viestit: 711
Liittynyt: 17 Tammi 2011 01:14
Paikkakunta: Oulu

Savustuspussit

Viesti Kirjoittaja jänkäjussi »

Savustuspusseja on kalalle, lihalle, makkaralle ja vihanneksille
Reitki käyttöön, tuota aihetta olen tutkinut.
Ongelmaksi nousee, kuinka pussilla savustetaan kun ei ole uunia
ja avotulella juttu ei toimi, pussit palaa puhki.
Oisko savustuspussi haudattava nuotion alle tai kuumenneltava pellin päällä.
Savustuspussit olisi kevyt kuljettaa, mahtuu vaikka karttalaukkuun.

http://www.savu.fi/suomeksi/Savustuspussit.iw3


teeässä
Viestit: 312
Liittynyt: 08 Helmi 2009 14:28
Paikkakunta: seinäjoki

Viesti Kirjoittaja teeässä »

noissa savustupusseissa on myös grillissä käytettävä malli ja se toimii kyllä hyvin myös nuotion hiilloksella, savustus aika täytyy tosin opetella kantapään kautta, toki pussista tihkuvan tuoksun perusteella olen itse aika onnistuneesti pystynyt päättelemää kun kala on valmista nautittavaksi voin omasta puolestani suositella retkeily käyttöön.
maku ei toki yllä aivan kunnon savustimella tehtyyn mutta yllättävän hyvää evästä noilla pussilla saa aikaiseksi erilaisista raaka aineista, vain mielikuvitus ja makuasiat rajana.
"mistä tullut oon , tiedä en. tietää en haluakaan, määränpää kuinka tietäisin sen, mieti en, mä vaellan vaan.." (juice leskinen)
akokammi
Viestit: 166
Liittynyt: 19 Joulu 2006 18:36
Paikkakunta: Oulu, Himanka

Viesti Kirjoittaja akokammi »

Grillissä käytettävä malli tosiaan laitetaan suoraan hiilikon päälle. Savustupusseja on ollut kalan savustus käytössä jonkun verran mutta vaelluksella ei yleensä pusseja ole ollu mukana, kun rasvaisen pussin kuljettaminen rinkassa takaisin ei ole oikein miellyttävää. Pussi toimii kohtuullisesti, mutta toki normaalilla savustuspöntöllä saa huomattavasti parempaa.

Omat kokemukset savustusajasta on, että ainakin rasvaisille kaloille mieluummin vähän kauemmin hiilloksella kuin ohjeessa neuvotaan. Ongelmana on, että rasva valuu pussin pohjalle ja jää lillumaan sinne eikä kala "kuivahda" omia makunystyröitä miellyttäväksi. Vähempi rasvainen kala on tarkempi savustusajasta ja hiilloksen kuumuudesta.

Usein on tullut laitettua kirjolohta savustuspussilla suurinpiirtein seuraavalla reseptillä. Kala merisuolassa parisen tuntia ennen paistoa. Suolaamisen ajaksi kala halkaistaan keskiruodon vierestä. Savustuspussiin kala kuitenkin kannattaa laittaa "suljettuna" siten ettei se peitä kovin suurta alaa savustuspussin pohjasta. Savua muodostuu enemmän, kun pussin pohja ei ole kokonaan peitetty. Sytytetään nuotio ja syttymisen jälkeen reilu puiden lisäys. Odotetaan hiillos ja tasoitellaan sitä hieman ja asetellaan savustuspussi hiillokselle. Usein tässä vaiheessa kello on noin yksi yöllä, jolloinka on mukava painaa vähän päätä tyynyyn. Aamusyönnille lähtiessä klo 4-6 aikaan hiillos on hiipunut ja savukala valmista. Jäähtynyttä savukalaa on mukava laittaa ruisleivälle aamupalaksi.
Et voi olla myöhässä ennen kuin olet saapunut paikalle.
KaukoAntero
Viestit: 497
Liittynyt: 22 Heinä 2008 13:03
Paikkakunta: Pori / Helsinki

Viesti Kirjoittaja KaukoAntero »

Hei,

Pusseja on tullut käytetyksi useampi vuosi. Grilliversio tosiaan toimii nuotion hiilillä kohtuullisesti. Oma kokemus on, että sopiva savustusaika hiilillä on vähän lyhyempi kuin pussin ohjeessa. Ensimmäisillä kerroilla pääsivät kalat vähän kärähtämään.

Käytetyn pussin pakkaaminen mukaan onnistuu siististi niin, että leikataan se ensin kokonaan auki ja laitetaan sitten hetkeksi nuotioon rasvapuoli alaspäin. Näin rasva palaa pois ja jäljelle jää vähän nokinen, mutta kuiva pussi jonka voi taitella roskiin ja rinkkaan.

Kauko
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

Savustaa voi myös maustamalla. Minulla on kylmäsavustusvastus Savusampo, jolla olen savustanut merisuolaa. Sillä kun maustaa kalan niin savulta maistuu, vaikka paistaisi kalan vain katiskaverkkoon taiteltuna.
Onhan noita aromeja saatavilla myös kaupallisena, mutta itse en ole sellaista hankkinut, enkä hanki.

Toinen vaihtoehto voisi olla sellainen, että pitää kaloja nuotion yläpuolella ja heittää sopivaa savulähdettä notskiin. Esim. katajan oksia. lopuksi paistaa kalan lähempänä nuotiota.

Itse en viitsisi kanniskella savustuspusseja ainakaan pitkällä reissulla. Lähiretket on eri asia.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
Avatar
jänkäjussi
Viestit: 711
Liittynyt: 17 Tammi 2011 01:14
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja jänkäjussi »

Muistelen että joskus olen marketista ostanut nestemuidossa savuaromia. 8)
Sen verta tuhtia tavaraa tuo oli paistettujen silakoitten kanssaa, että pierukin tuoksakti savulle.
Hyvä, ettei palohälyttimet ruennu huutaa. :shock:
Avatar
sepeteus
Viestit: 1184
Liittynyt: 18 Tammi 2006 13:28
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja sepeteus »

Tykkään savustetusta kalasta ja olen savupussejakin usealla vaelluksella mukana pitänyt. Hyvin ovat pelanneet, jos en ole pakannut pussia liian täyteen. Kerran kävi ylitäytön osalta vahinko ja pilkkiraudut piti jälkipaistaa pannulla. Savun aromi jäi laimeaksi sillä kertaa, mutta hyväähän kala silti oli. Joskus on alapuolella ollut loivaa ylikypsymistä havaittavissa.

Nuotiolla tapahtuvan pussisavustuksen yksi hankaluus on pitkä valmistusaika. Ei tahdo minun nuotiossa hiilloksen pituus riittää, kun poltopuut ovat risutasoa. Onko kukaan tehnyt kahta nuotiota ja siirtänyt välillä pussin uusille hiilille entisten hiivuttua? Itse en ole tuota vielä kokeillut.
Lappi on vapautta kalenterin ja kellon orjuudesta.
luuppi
Viestit: 5574
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Kysynpa (kun en ole noita pusseja koskaan nahnyt), etta voiko/ pitaako kaantaa?

" Joskus on alapuolella ollut loivaa ylikypsymistä havaittavissa."

vai kayko niin, etta pussinpohjalla oleva kalarasva tarvelee maun kaantamisen yhteydessa?
teeässä
Viestit: 312
Liittynyt: 08 Helmi 2009 14:28
Paikkakunta: seinäjoki

Viesti Kirjoittaja teeässä »

savustuspussia ei tarvitse kääntää savustuksen aikana.
"mistä tullut oon , tiedä en. tietää en haluakaan, määränpää kuinka tietäisin sen, mieti en, mä vaellan vaan.." (juice leskinen)
tst
Viestit: 6622
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

sepeteus kirjoitti:Tykkään savustetusta kalasta ja olen savupussejakin usealla vaelluksella mukana pitänyt. Hyvin ovat pelanneet, jos en ole pakannut pussia liian täyteen. Kerran kävi ylitäytön osalta vahinko ja pilkkiraudut piti jälkipaistaa pannulla. Savun aromi jäi laimeaksi sillä kertaa, mutta hyväähän kala silti oli. Joskus on alapuolella ollut loivaa ylikypsymistä havaittavissa.

Nuotiolla tapahtuvan pussisavustuksen yksi hankaluus on pitkä valmistusaika. Ei tahdo minun nuotiossa hiilloksen pituus riittää, kun poltopuut ovat risutasoa. Onko kukaan tehnyt kahta nuotiota ja siirtänyt välillä pussin uusille hiilille entisten hiivuttua? Itse en ole tuota vielä kokeillut.
Aiemmin kantelin savustuspusseja mukana mutta savunmakua ei tullut oikeastaan kunnolla koskaan ja luovuinkin niistä koska kala oli kuin uunikalaa mutta ehkä ne olivatkin liian täynnä. Raudun savusuola pitää testata myös ilman muuta.
tst
Viestit: 6622
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Jos yrittäisi vielä testata savustuspusseja. Olisiko antaa vinkkejä nuotiolla toimivista hyvistä savustuspusseista?
amatööri
Viestit: 3532
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Satunnaisessa käytössä on ollut noita Sini-tuotteen valmistamia pusseja. Nykyään taitaa olla Savu tuotemerkillä. Aivan hyvin on pelittänyt kun vain on ehjiä eikä laita liian kuumalle hiillokselle.
Tekemällä oppii eikä paina edes paljoakaan.

Ahvenia lähireissuilla ja rautuja pohjoisessa on savusteltu pusseissa.Nam..
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
tst
Viestit: 6622
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: Savustuspussit

Viesti Kirjoittaja tst »

Pitkästä aikaa edessä kovempi keikka joten savustus pitäisi tapahtua pusseilla joista ei ole hyviä kokemuksia, se tosin johtuu taitamattomuudesta. Tuoreita vinkkejä hyvistä pusseista? Tämä toiminee, tosin laittaisin vaikka pari kolme kiveä savutilaan, että savu pääsisi kiertämään paremmin.
Vastaa Viestiin