Perunoiden kuivaus

tunturisusi
Viestit: 536
Liittynyt: 06 Huhti 2008 20:42

Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja tunturisusi »

Onko tuo ohje perunoiden kuivaamiseksi mielestänne hyvä? Tai siis esikäsittely?

https://perhorasia.fi/Faq/Faq.thtml?tit ... en+kuivaus

Eli potut sentin palasiksi ja kiehuvaan suolaveteen. Ja pois, kun vesi kiehuu uudestaan? Ja sitten varsinainen kuivaus.

Tartteeko pakastevihanneksia samalla lailla esikypsentää ennen kuivausta? Aattelin lähinnä porkkana, kukkakaali ja parsakaali mixiä.

Kaippa nuo vihannekset kuivahtaa siinä missä potut, 40 - 50 asteeseen noin 12 tunniksi?

Jospa noilla hyvän jauhelihakeiton saisi aikaiseksi, kun joukkoon vielä kuivaa sipulia ja lihaliemi tms. Pakko keksiä uusia ruokaideoita. Reissut on pitkiä ja runsaita, joten alkaa perinteiset mössöt tökkiä.


gregor
Viestit: 8
Liittynyt: 10 Elo 2021 15:02

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja gregor »

On hyvä, olen pottuja kuivannut vastaavasti, vain ilman suolaa ja enemmän summittaisella mutta kutakuinkin samanpituisella esikypsytyksellä. Tuli hyvää kalakeittoa aasiakaupan kuivan savutonnikalan ja liemikuution kanssa. Vähän raakaa porkkanaa meni seassa samalla onnistuneesti. Pakasteet lienee valmiiksi esikypsytettyjä, tai ainakin ne on sulana pehmeitä, eli ne menisi sitten suoraan uuniin. Parhaat tulokset taitaa tulla juuri tuolla miedolla lämmöllä pitkään-menetelmällä, mutta aikaa säästääkseen voi ainakin alussa pitää hieman korkeampaakin lämpötilaa. 12 tuntia on jo hyvä prosessi molemmille, mutta kellon sijasta kannattaa mielestäni enemmän tarkkailla tuotetta, esimerkiksi halkaista muutama pottuviipale katsoen onko ne vielä sisältä kosteita. Todella pieni kosteus tuskin ainakaan viikon-parin aikana homehtuu pahasti, kokemusta on, mutta senhän katsovat vain ne jotka aloittavat lähtöä edeltävänä iltana valmistelun.
tunturisusi
Viestit: 536
Liittynyt: 06 Huhti 2008 20:42

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja tunturisusi »

gregor kirjoitti: 05 Kesä 2024 22:06 Tuli hyvää kalakeittoa aasiakaupan kuivan savutonnikalan ja liemikuution kanssa.
Mikä Aasia-kauppa myy kuivaa savutonnikalaa? Otan mielelläni vastaan muitakin vinkkejä valmiiksi kuivatuista elintarvikkeista.

Oon kuivaillu jauhelihoja joten eiköhän sitä kautta oo "tatsia" hommaan siltä osin kuin ite tekee. Mielellään uuni max 50 niin ei pala.
gregor
Viestit: 8
Liittynyt: 10 Elo 2021 15:02

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja gregor »

https://jiahe.fi/product/kohyo-bonito-k ... 2/?lang=fi

Tämä on eri tuote mutta samalla katsuobushi-nimellä hain paikallisesta Jiahe-myymälästä.
Sipe
Viestit: 910
Liittynyt: 04 Helmi 2006 20:11

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja Sipe »

Tein vaellustaipaleeni alkuaikoina itse kuivattuja perunoita, en enää muista oliko suolalla vai ilman, eikä liene olennaistakaan. Vaikka noudatin ohjeita tarkasti, niin syystä tai toisesta perunat ennallistuivat todella hitaasti, ne olisi käytännössä pitänyt laittaa jo aamulla turpoamaan, jos illalla olisi halunnut niitä syödä. Jossain vaiheessa aloinkin tuttavalta saadun vihjeen myötä "oikaista" sen verran, että ostin kaupan valmiita perunasuikalepusseja pakastealtaasta ja kuivasin ne. Nuo ko. suikaleet ennallistuvat huomattavasti nopeammin kuin aiemmin itse tekemäni. Iltasella leirissä ehtii vielä hyvin laittaa turpoamaan ja lähteä hetkeksi hakemaan muita kalakeiton aineksia järvestä :)
Porkkanaa olen kuivannut itse aina keittoja ym. varten, mutta siivut palautuivat niissäkin hiukan hitaasti. Viime vuosina olenkin alkanut tekemään raastetta, joka kuivuu hyvin ja ennallistuu nopeasti. Jopa niin hyvin, että siitä saa mukavasti itselleen "tuoresalaatin" ruoan lisukkeeksi. Tuo mukavaa pirteyttä ja vaihtelevuutta ruoka-annokseen :D
tunturisusi
Viestit: 536
Liittynyt: 06 Huhti 2008 20:42

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja tunturisusi »

Kokeilin perunoiden kuivaamista uunissa n. 40 asteessa. Perunat alkoivat tummua, ennen kuin olivat rutikuivan oloisia eli hapankorppumaisia. Jäivät siis vähäsen pehmeiksi tässä kohtaa.

Onkohan tuo ongelma?

Auttaskohan, jos tekisi niistä vielä pienempiä? Pilkoin kyllä nytkin aika pieniksi
hannes
Viestit: 10887
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja hannes »

Kai ryöppäsit perunat ensin, ^tai keitit puolikypsiksi.
Olen ruualta ylijääneitä kuorinperunoitakin kuivanut onnistuneesti.
Ursus
Viestit: 9699
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Kuivattua perunaahan saa kaikista elintarvikekaupoista nimikkeellä perunamuusi.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
LauriA
Viestit: 867
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja LauriA »

Olen kanssa joskus miettinyt perunoiden kuivaamista. Jos normisti syön 2 perunaa per ateria, niin kuudella potulla saan 3 ateriaa. Nämä ei paljoa paina. Loput ateriat on jotain muuta esim. lidill muusista pastaruokiin.
tunturisusi
Viestit: 536
Liittynyt: 06 Huhti 2008 20:42

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja tunturisusi »

Ursus kirjoitti: 14 Kesä 2024 17:37 Kuivattua perunaahan saa kaikista elintarvikekaupoista nimikkeellä perunamuusi.
juu mutta pitää saada ainekset keittoon
LauriA
Viestit: 867
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja LauriA »

Avot. Tämä suotakoon😉
pussukka
Viestit: 337
Liittynyt: 30 Loka 2006 20:41

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja pussukka »

Helpoiten perunan saa kuivattua pakasteesta. Olen käyttänyt sekä perunasipuli että pelkkä peruna pakastetta. Suoraan jäisenä vaan kuivumaan. Itselläni on hyötykasvikuivuri, mutta varmaan onnistuu uunissakin.
hannes
Viestit: 10887
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja hannes »

Ursus kirjoitti: 14 Kesä 2024 17:37 Kuivattua perunaahan saa kaikista elintarvikekaupoista nimikkeellä perunamuusi.
Perunamuusi on hyvää mutta ei sitä joka päivä sentään. Makaronit tökkii vielä nopeammin.
amatööri
Viestit: 3532
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Re: Perunoiden kuivaus

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Ursus kirjoitti: 14 Kesä 2024 17:37 Kuivattua perunaahan saa kaikista elintarvikekaupoista nimikkeellä perunamuusi.
Juu.Perunamuusi on nopea ja ruokaisa ja kun laittaa reilun siivun voita kuumaan muusiin ja siihen paistettua kalaa lisukkeeksi niin aina vain paranee. Mummon muusi lopetti yrtti ja pekoni-sipuliversion niin valikoima supistui.Seuraavaksi testiin menee Felixin Rotmosia.

Ennen tuli tilattua kuivattuja peruna kuutioita ja -suikaleita Himangan kasviskuivaukselta pikkupaketeissa.Nykyään ei saa kuin tukusta ja pakkauskoko on 10 kg.Nuo oli hyviä valmistaa.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Vastaa Viestiin