Avantouinti

akpoika

Viesti Kirjoittaja akpoika »

Tuli itsekin käytyä lauantai-iltana muutama kerta parin vuoden tauon jälkeen avannossa Rauhaniemen kansankylpylässä. Silloinkin oli ilman lämpötila lähellä -20 astetta. Kyllähän se hyvää teki, täytyy käydä jatkossa useamminkin :-)


Eräpentti

Viesti Kirjoittaja Eräpentti »

Kävin äsken ensin n. viiden kilsan lenkillä ja sitten suoraan radan Kaupin saunaan Tampereella ja avantoon. Yllättävän hyvät jälkipörinät -- täydellinen sisäerityscocktail. Kas kun en ole huomannut aiemmin tällaista komboa. Toimii!

Kellun täällä laventelilullassa.

Suosittelen kokeilemaan.

http://www.youtube.com/watch?v=3IWl77o3l50
tst
Viestit: 6562
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Tuttu houkuttelee mukaan tuohon touhuun, mutta entistä mäkikotkaa puistattaa pelkkä ajatuskin. Mäessäkin hirvitti aina kauden ensimmäinen lasku ja kun ränniin läksi niin paluuta ei ollut ja nyt tuntuu myös ettei ehkä ole paluuta tuolta mustasta, kylmästä ja märästä poterosta. :wink:
torvelo
Viestit: 29
Liittynyt: 30 Tammi 2022 16:02
Paikkakunta: Uusimaa
Viesti:

Re: Avantouinti

Viesti Kirjoittaja torvelo »

Itse aloitin kunnolla talviuinnin edellisenä talvena. Noin 1-3 kertaa viikossa. Talviuintipaikkoja on alkanut ilmestymään joissa useissa on lämmin pukukoppi, mutta käyn myös paikoissa joissa sellaista ei ole. Ennen uintia muutama hörppy kuumaa mehua, hyppelee vähän itseään lämpimäksi, sitten uinti ja sen jälkeen nopea kuivatus ja paksut talvivaatteet päälle. Etelän leudossa talvessa tämä on ainakin mahdollista, paukkupakkasilla en lähtisi kokeilemaan.

Kun kroppa alkaa tottumaan veteen kunnolla niin kylmän tunne melkein kokonaan katoaa. Uskoakseni tämä kehittyy huimasti harrastuksen edessä, vaikka kyllä edelleenkin tuntuu hetken mielipuoliselta kun on astumassa jääkylmään veteen.

Kylmäsiedon kehittymisessä on se ongelma että vedessä tulee helposti viipyiltyä pidempäänkin kuin kannattaa. Tietyn pisteen jälkeen kroppa ei enää lämpene nopeasti, vaan vilunväristykset jatkuvat tunteja uinnin jälkeen, ja muitakin riskejä tulee.

Uimahanskat ja neopreenitossut on tärkeät, itse en alkuun niitä käyttänyt mutta onnistuin toisen käden sormet kylmettämään siinä määrin että sormenpäistä katosi tunto viikoiksi sen jälkeen. Tunnen vieläkin hieman että yhdessä sormenpäässä ei ole täysin normaalia tuntoa.
Ursus
Viestit: 9599
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Avantouinti

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Eikös se ole niin, että avantouinti kannattaa aloittaa elokuussa ja jatkaa päivittäin säiden kylmetessä, aina siihen asti, että avannon ympärille kehittyy se jää? Näin elimistö tottuu vähitellen noihin kastautumisiin ja riskit sydänkohtaukselle vähenevät, verrattuna siihen, että aloittaisi vasta talvipakkasilla. Kokenut avantouimari kertoi, että hän ei mene koskaan saunasta avantoon, vaan vasta sen jälkeen, jos ollenkaan. Yksi vaihtoehto kun on juosta itsenä lämpimäksi.
Itse en käy avannossa ja vanhemmiten syksyinen kylmä jokivesikin alkaa jo tuntua vastahakoiselta uimapaikaksi.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Vastaa Viestiin