KUIVATUS (ei jauheliha)

hannes
Viestit: 10781
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Tuli juuri mieleen että kauan sitten , yli 30v. kuivatin punaherukoita. Aika oli alkusyksy, joten puu-uuneja tuli jo vähän lämmitettyä. Kuivuminen kesti kauan mutta onnistui.

Punaherukoista tulee myös hyvää hilloa. Voimakas mutta täyteläinen maku. Siemenet tosin tuppaavat jäämään hampaiden väliin. Teho-ja sauvasekoittimilla olen yrittänyt niitä murskata , mutta huonolla menestyksellä.


NorP
Viestit: 210
Liittynyt: 21 Kesä 2011 01:54
Viesti:

Viesti Kirjoittaja NorP »

Kiitos vastauksista. Jäi tälläkertaa kokeilematta tämä kuivaus vastausten perusteella.
Keittelin marjoista vispipuuroa jota nyt sitten tuhotaan urakalla :twisted:

Seuraavaksi harkitsen kokeilevani kuivata marinoitua pulledporkkia, siitä muistelisin lukeneeni että hyvin onnistuu. Jäänee nähtäväksi.
hannes
Viestit: 10781
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Minä pakastan suurimman osan marjoista, myös punaherukat.
Ursus
Viestit: 9551
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Minä pakastan kaikki marjat joita en syö tuoreena. Syksyllä saiteisina päivinä voin sitten keitellä omista pakastemarjoista hilloja. Parasta on mielestäni marja-aroniahillo. Vaellukselle en ole kuivattuja marjoja ottanut enkä jaksanut pakastintakaan kantaa.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Hanu
Viestit: 3993
Liittynyt: 03 Heinä 2007 14:30

Viesti Kirjoittaja Hanu »

Pullet porkista ja marinoinnista kuivaamisen yhteydessä. Rasva ei kuivu eikä säily pitkään.
hannes
Viestit: 10781
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

^Sulan maan aikana lihan rasvapitoisuus pitää olla mahdollisimman pieni - muuten liha alkaa härskiintyä.

Toistoa taas mutta : oma konstini on pannulla paistamisen jälkeen jauheliha vielä kuumana sihtiin ravisteltavaksi. Kyllä sieltä vielä rasvaa valuu.

Porsaan ulkofileestä voi veistää näkyvän rasvan pois. Paistamisessa muu rasva valuu suurimmaksi osaksi pellille. Sitten kypsänä lihaa nyhtämään ns. nyhtöpossuksi ja kasat kuivumaan. Onnistuu minusta hienosti.

Jauheliha on ollut sikaa, sika-nautaa, nauta -sikaa, nautaa...kuivattua broileria on ollut vaelluskaverilla, itsellä ei.

Lohta olen kuivannut . Keitto oli hyvää talvella .
Kesällä en pystynyt sitä syömään vaan kaadoin pois. Varmaan rasva lihassa ei kesällä kestänyt.
Myös kuivattu kuha epäonnistui maun suhteen.

Naudanliha onnistuu myös. Pitääpä joskus kokeilla kunnolla , pakkasessa on mullin paisti vaimon kotitilalta, valitettavasti liian iso kerralla syötäväksi, joten loppu kuivumaan kun syksyllä / talvella on lämmityskausi .
asentopaikan aave
Viestit: 101
Liittynyt: 05 Marras 2022 00:27

Re:

Viesti Kirjoittaja asentopaikan aave »

hannes kirjoitti: 06 Elo 2021 09:04 Lohta olen kuivannut . Keitto oli hyvää talvella .
Kesällä en pystynyt sitä syömään vaan kaadoin pois. Varmaan rasva lihassa ei kesällä kestänyt.
Myös kuivattu kuha epäonnistui maun suhteen.
Jalokalojen kuivaaminen kotiolosuhteissa retkiruuaksi kesälle lieneekin kohtuu haastavaa. Viime kesänä kokeilin kuivata haukea, joka onnistuikin hyvin. Noin sentin siivuiksi, suolaa, kalamaustetta, valkopippuria ja rosepippuria, uuniin noin 10 tunniksi, sopi ainakin omaan makuun vaikka varsin kalaisaksi jäikin. Kuivurissa toki voisi tulla laadukkaampaa jälkeä ja nopeampaa.

Otin reilu viikon reissulle tuosta satsista tarpeet noin neljälle aterialle, kolme ateriaa tein ja loput haukisiivut napsin hiukopalana. Oikeastaan hiukopaloiksi nuo paremmin soveltuivatkin, en nimittäin sen kummemmin alkanut poistamaan ruotoja, mutta kuivatessa muuttuivat mukavan rapsakoiksi eivätkä haitanneet ollenkaan. Liottaessa ja keittäessä siivut palautuivat sitten lähemmäksi alkuperäistä olomuotoa, joten ruodotkin alkoivat hieman taas haitata.

Mietinkin mahdollisia tapoja kiertää tuo ongelma. Ilmiselvin on tietysti tarkempi ruotojen poistaminen, mutta onnistuisikohan kuivatukseen soveltuvan haukimassan tekeminen ihan vain sauvasekottimella? Haukijauhelihaa voisi varmasti kuivata, mutta jos täällä on kokemuksia kalamassasta muotoiltujen levyjen tai pihvien kuivaamisesta niin kiinnostaisi kuulla.
Vastaa Viestiin