Telttakeskustelu

Metsän Omena
Viestit: 3063
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Reilu kymmenisen vuotta sitten yksinkertaistin asentorutiineja entisestään. Kiinnitin mm. maakiilat pysyvästi kaikkiin paikkoihinsa. Pakatessa kiilat samanpäin nippuun ja suojapussiinsa. Näin kiilat ovat valmiiksi paikoillaan, eivät huku pimeässäkään ja nyörit pysyvät ojennuksessa.

Yhteen telttaan olen laittanut pohjakankaan reunasauman sisään narun. ( Ja monen avotulimajoitteen) Siitä kun vetää nousee kankaan reuna donitsin malliin päälle laitettujen varusteiden ylle ja lautta on valmis vesistöylitystä varten. Kun on selvät sävelet, ylittää 25-50 metrisen veden rauhallisesti toimien alle vartissa rantaan saapumisesta. Ainoastaan kämmenet kastuvat niillä meloessa. Kaverin kanssa sama toimenpide kesti useasti 7-10 minuuttia repun selästäottamisesta. Mutta sitä olikin tehty erilaisissa olosuhteissa useita kymmeniä kertoja aikaisemmin ja rutiini lopulta niin loppuunviety, ettei toimenpiteen aikana vaihdettu sanaakaan tai tehty ylimääräisiä liikkeitä. Kuulostaa aika tylsältä, mutta totta.


akallio
Viestit: 2065
Liittynyt: 18 Elo 2010 14:20

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja akallio »

Hauska ajatus tuo, että kiilat on solmittu narun päihin ja sitten pussissa. Eikö siitä tule vähän sökkyrä, ainakin jos niitä on paljon?

Voisiko ajatella, että olisi kaksi kiilapussia, yksi teltan molemmille puolille?
kepsilla
Viestit: 746
Liittynyt: 18 Kesä 2007 15:54

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja kepsilla »

Edellisen kesän vaellukselle lähtiessä unohtui teltta kotiin. Ostinpa sitten matkalta kevyen ja halvan teltan Tokmannista.
https://www.tokmanni.fi/vaellusteltta-2 ... 9860126098
Hinta/laatu suhteeltaan ihan hyvä teltta. Ainakin 2 vaellusta kestänyt ehjänä. Hyvin toimii tuulessa , eikä kosteuttakaan muodostunut sisälle.
Toimivuutta vesisateeessa en vielä ole testannut.
GPS vaeltaja
torvelo
Viestit: 29
Liittynyt: 30 Tammi 2022 16:02
Paikkakunta: Uusimaa
Viesti:

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja torvelo »

Minä käytin Aktoa noin 9 vuotta, ehkä 300 yötä. Myin pois lopulta mataluuden ja pienen oleskelutilan vuoksi. Keskimittainen mies ei pysty istumaan selkä suorassa kunnolla.

Nyt on pääasiallisessa käytössä Hillen kolmen vuodenajan kupoliteltta (Niak), alennuksessa kun sai. Lisätilan tuoman mukavuuden lisäksi on ollut jo monesti hyödyllistä että vapaastiseisovana sen saa pystyyn esim kalliolle. Talvikäyttöön ei sovellu kovin hyvin, mikä tietysti hieman nyt harmittaa kun juuri talviretkeilyä aloittelee.

Lisäksi mulla on Tarptentin ultrakevyt kaareton teltta, painoa noin 700 g. Hassua kyllä siinäkin on enemmän korkeutta kuin Aktossa, ja suorassa istuminen ei ongelma, vaikka muuten tila on typistetty minimiin. Tälle ei ole kertynyt käyttömaileja juuri yhtään, korona kun pysäytti ulkomaanmatkaiun.
Rosmariini
Viestit: 66
Liittynyt: 09 Heinä 2008 17:03

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Rosmariini »

Olen muutaman kerran käyttänyt Niakia talviaikaan lumettomassa paikassa. Kyllähän se menettelee, mutta jäähdytys toimii turhan tehokkaasti. Etenkin jos on tuulinen keli. :lol:
Aktoa paljon kehutaan ja osa kokee sen sisätilat riittäviksi. Onneksi uuden teltan hankinnalla ei ole kiire, koska itseäni edelleen mietityttää Akton tilavuus pitkällä tähtäimellä.
hannes
Viestit: 10778
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja hannes »

Hyvä että on aikaa miettiä mikä teltta on passelein itselle. Hyvä teltta on kallis hankinta normaaliin käyttömäärään nähden.
Helsportilta muistan nähneeni joskus mainoksen samaa ulkoasutyyppiä kuin Akto, mutta kahdelle, eli luulisi olevan hiukan isompi.
Rosmariini
Viestit: 66
Liittynyt: 09 Heinä 2008 17:03

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Rosmariini »

Joo, Helsportilla on samantyyppinen kevyt 2 hlö teltta kahdella absidilla. Joissain Helsportin malleissa ulko- ja sisäteltan kankaat ovat ilmeisesti joissain kohdissa turhan lähekkäin. Sateella saattaa aiheuttaa jonkin asteista ongelmaa. Pitää käydä jossain katsomassa pystytettynä, niin voi itse arvioida asiaa.
Juurakko2
Viestit: 169
Liittynyt: 14 Kesä 2011 15:32
Viesti:

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Juurakko2 »

Takavuosina kuljin kymmenkunta vuotta Helsportin Ringstind 2:n kanssa: yhdelle ruhtinaalliset tilat, tilava absidi ja hyvin tuulettuva, kunhan pystytti jalkopään tuuleen. Painoi tuolloin reilu 2 kg.

Päätin keventää, ja hommasin Hillen Enanin. Tein yhden reissun, jonka aikana totesin sisäteltan itselleni aivan liian ahtaaksi. Myin pois ja tilalle hommasin Anjan 2:n. Ruhtinaalliset tilat yhdelle, riittävän kevyt ja kaksikaarisena ei tarvitse tuulia miettiä. Tällä mennään loppuelämän vaellukset.
lepposasti
Viestit: 293
Liittynyt: 14 Maalis 2011 15:36

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja lepposasti »

Minä hankin Hillebergin Akton 2010 ja olen ollut tosi tyytyväinen keveyteen, helppoon pystytykseen ja sateenpitävyyteen. Kestää myös kovaa tuulta. En ole käyttänyt mitään pohjasuojaa. Öitä on tullut varmaan 200-300 siinä nukuttua. Pidän sisäteltan keltaisesta väristä, aurinkoinen tunnelma!

Eihän Akto tilava ole, silti ainakin pienelle ihmiselle aivan riittävä, jopa liian pitkä, ja rinkka mahtuu tarvittaessa vaikka sisälle. Katto ei ole korkealla, mutta tapanani ei ole juurikaan istuskella teltassa, lähinnä makaan salttiraatona päivän rasituksista toipuen, kirjoitellen tai lukien. Istun vain laitellessani aamiaista tai illallista absidissa. Keväästä syksyyn lämmin ja varma valinta.

Talvella teltassa onkin sitten tiivis tunnelma, kun alustaa on paksummalti, makuupussi muhkeampi ja kamoja enemmän. Mutta kaikki tarpeellinen on mahtunut silti sisään tai absidiin ja ahkio on mukavan kevyt(?).

(Jos oven tuuletusaukon sauman pää alkaa pisaroita tiputtaa, niin Hilleberg lähettää ilmaisen silikonituubin.)
hannes
Viestit: 10778
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja hannes »

^Tässä näkee että teltan laatu on merkittävä keston kannalta - ja muutenkin.
200-300 yöpymistä Aktossa tekee teltasta jopa edullisen , parisen euroa per yö...
Avatar
Normanton
Viestit: 172
Liittynyt: 05 Heinä 2019 12:32
Paikkakunta: Tampere

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Normanton »

Mikäs olisi hyvä teltta talvivaellukselle, jossa mahtuu yöpymään kolme aikuista miestä ilmapatjoilla?

Tähän asti on menty Fjellun Abisko Shape 3:lla, kun yöpyjiä on ollut kaksi, mutta ensi talven reissuun on lähdössä uusi vahvistus. Tarkoitus on suunnata UKK puistoon viikoksi hiihtelemään. Lähinnä tarkoitus tukeutua tupiin, mutta varmaan joku yö on tarkoitus nukkua teltassa, joten ihan vain backuppina teltta ei ole. Yhden yön takia ei kuitenkaan viitsi alkaa mitään kaminaa raahaamaan, tai mitään kauhean isoa tai painavaa.

PS: Ei kenelläkään olisi vuokrata sopivaa telttaa helmikuun alussa? :wink:
diver
Viestit: 2346
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja diver »

https://www.liizi.fi/ulkoilu/teltat.html
Tuolla näyttää ainakin muutama 4 hengen tunneli olevan vuokrattavana.
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
LauriA
Viestit: 819
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja LauriA »

Itselle talvella riittää juuri 3-hengen teltta kun olen yksin. Kesä aikaan mahtuu kaksi🙂
Olisin heittänyt ehdotukseksi 5 hengen telttaa mutta jos vain +1yö niin kaipa sitä pienemmässäkin yöpyy. Nukkumisesta ei tule kyllä mitään, luulen?
hannes
Viestit: 10778
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja hannes »

Yö tai kaksi menee laavussakin / tarpissa. Avotunturi tietysti vaikeampi jos tuulee.
Ursus
Viestit: 9551
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Telttakeskustelu

Viesti Kirjoittaja Ursus »

^^^^
Talvitelttailua ilmapatjoilla? Eikö ilmapatja salli lämmön johtua alakautta ja ole siten talvella kylmä eli huono valinta?
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Vastaa Viestiin