Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Buddenbrook
Viestit: 3
Liittynyt: 16 Elo 2008 19:48

Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja Buddenbrook »

Aloittelevana vaeltajana olisi mukava kuulla vinkkejä tähän taiteenlajiin. Mitä välineitä kannattaa varata mukaansa ja mitä hyödyntää luonnosta. Entä millaisia astioita suositte? Millaiset ovat kätevimpiä? Mitä seikkoja tulee yleisesti pitää mielessä? Esimerkiksi kovemmalla tuulella?
Jotkut suosivat kolmijalkaa, toiset kivien päälle asetettavaa ritilää, minkä itse kokeneemmat olette havainneet kätevimmäksi tavaksi ruokaa laittaa tai esimerkiksi kahvit keittää.

Entä varovaisuus näin syksyn lähestyessä ja kelien jo viiletessä?

Suosikkiruokia voi myös mainita. :wink:

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista.


Avatar
Skiigge böy
Viestit: 50
Liittynyt: 17 Huhti 2008 06:12

Viesti Kirjoittaja Skiigge böy »

Itelläni käytössä keittovälineenä trangiat 27 3 alumiini, eli pienikokoinen setti, 2kpl 1l kattiloita, ja 25 6 teflonpintaisilla(non-stick) 1.5- ja 1.75l kattiloilla ja kahvipannulla.
Trangiaan kaasupoltin jonka kanssa esim. Primus Powergas 450g kestää ainakin viikon/hlö. Riippuen mm. ruokailujen määrästä, 3-4 kertaa päivässä.
-Aamiainen
-Lounas
-Päivällinen
-"Iltatee", voidaan liittää päivälliseen.
En kuljeta termaria vaelluksilla mihin vois varastoida kuumaa vettä, toimii lähinnä yksittäisillä laavuöillä talvella jolloin saa heti herättyään jotain edes hiukan lämmintä.
Muovinen kauha, muovinen lusikka, tiskiharja/sieni. Haarukoita ja veitsiä en oo kaivannu korvessa.
Lautasena toimii muovinen syvä lautanen tai trangian kattila.
Muovisesta mukistakin juon.
Tässä nyt alkua.
Jos nukkuu, ei tapahdu mitään. Jos ei, voi saada vaikka kalan.
Mygg

Viesti Kirjoittaja Mygg »

Nuotiolla voi vaikka paistaa pizzaa:
http://www.maestrotrading.fi/fi/product ... odId=loimu

Ja täällä jotain reseptejä:
http://yle.fi/eratulilla/reseptit.html
Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Viesti Kirjoittaja Nevis »

Periaatteessa retkellä voi tehdä kaikkea, mitä kotonakin ja enemmänkin, koska kotona on aika huomiota herättävää tehdä nuotio keittiöön. Ruokavalion suurin ongelma on vain paino. Tämän voi kiertää hankkimalla luonnosta ruokaa kalastamalla, marjastamalla ja sienestämällä.

Seuraavat vinkit eivät ehkä ole oikeaoppista retkiruokaa:

1. Valmis räiskälejauho muna- ja maitojauheineen sekä sokereineen on halpaa ja siihen tulee vain vesi ja paistamiseen öljyä. Varsinkin lasten mukana ollessa se on kova juttu.

2. Puolukkapuuro on terveellistä ja sitä saa näihin aikoihin yllin kyllin. Puuroon tulee litra vettä, 3dl puolukoita, desi sokeria tai pari makeutustablettia ja 2dl kauraryynejä. Puolukkapuurolla lähtee aamu kuin aamu käyntiin.

3. Nuotiokalaa on myös aika helppoa saada. Kalat perataan, maustetaan mieleiseksi ja kääritään märkään voipaperiin ja kuivaan sanomalehtipaperiin. Tiivis paketti laitetaan punaisina hehkuville nuotiohiilille. Pakettia voi välillä käännellä, eikä kannata huolestua, jos se vähän mustuu. Tunnin päästä kala on kypsää.

Lisäksi, kun ottaa mukaan Koskenlaskijaa ja varrasleipää sekä hyvää juotavaa, niin elämä hymyilee, vaikka taivaalta sataisi pieniä mummoja.
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re:

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Nevis kirjoitti: 16 Elo 2008 23:30

3. Nuotiokalaa on myös aika helppoa saada. Kalat perataan, maustetaan mieleiseksi ja kääritään märkään voipaperiin ja kuivaan sanomalehtipaperiin. Tiivis paketti laitetaan punaisina hehkuville nuotiohiilille. Pakettia voi välillä käännellä, eikä kannata huolestua, jos se vähän mustuu. Tunnin päästä kala on kypsää.

Lisäksi, kun ottaa mukaan Koskenlaskijaa ja varrasleipää sekä hyvää juotavaa, niin elämä hymyilee, vaikka taivaalta sataisi pieniä mummoja.
Pikalukemalla paadyin yo:ssa Kossu-suositukseen; noh, luin viela uudestaan :D , onneksi.

Itse kuljetan vain yhta 'paperia' (vessapaperin lisaksi) eli alu-foliota. Ei toki koko rullaa vaan taiteltuna WC-rullan holkin sisaan; Suomesta saa onneksi myos keittio-vahvuista paksumpaa, niin ei tarvi kalaa kovin moneen kertaan kaaria. Resepti itsessaan on Thai-tyyliin
- Victor Knox Juliening-raspi mukaan; on pieni ja kevyt
- inkivaaria (tuoretta), porkkana (tarpeeksi paksu, jotta saa tuolla vekottimella kasiteltya) ja sipulin naattiosa tai salaattisipuleita - yksi
- paata ei pida poistaa, pysyvat nesteet paremmin mukana kiehuttamassa/ hoyrystamassa vatsaan taytettyja vihanneksia, jotka toimivat enemmankin mausteina, mutta saahan niista vahan rehua kalan kylkeen myoskin
- kaaritaan ja laitetaan tulen sivuun ja kaannellaan pariin kertaan . Jos on tarpeeksi iso tuli (ollut) niin puoliksi haudataan hiilloksen reunalle, rosvopaistin ajatusta mukaillen... ei tarvi kaannella, ja voi odotellessa maistella Kossua kun ruoka 'tulee' itsestaan
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re:

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Nevis kirjoitti: 16 Elo 2008 23:30

3. Nuotiokalaa on myös aika helppoa saada. Kalat perataan, maustetaan mieleiseksi ja kääritään märkään voipaperiin ja kuivaan sanomalehtipaperiin. Tiivis paketti laitetaan punaisina hehkuville nuotiohiilille. Pakettia voi välillä käännellä, eikä kannata huolestua, jos se vähän mustuu. Tunnin päästä kala on kypsää.

Lisäksi, kun ottaa mukaan Koskenlaskijaa ja varrasleipää sekä hyvää juotavaa, niin elämä hymyilee, vaikka taivaalta sataisi pieniä mummoja.
Pikalukemalla paadyin yo:ssa Kossu-suositukseen; noh, luin viela uudestaan :D , onneksi.

Itse kuljetan vain yhta 'paperia' (vessapaperin lisaksi) eli alu-foliota. Ei toki koko rullaa vaan taiteltuna WC-rullan holkin sisaan; Suomesta saa onneksi myos keittio-vahvuista paksumpaa, niin ei tarvi kalaa kovin moneen kertaan kaaria. Resepti itsessaan on Thai-tyyliin
- Victor Knox Juliening-raspi mukaan; on pieni ja kevyt
- inkivaaria (tuoretta), porkkana (tarpeeksi paksu, jotta saa tuolla vekottimella kasiteltya) ja sipulin naattiosa tai salaattisipuleita - yksi
- paata ei pida poistaa, pysyvat nesteet paremmin mukana kiehuttamassa/ hoyrystamassa vatsaan taytettyja vihanneksia, jotka toimivat enemmankin mausteina, mutta saahan niista vahan rehua kalan kylkeen myoskin
- kaaritaan ja laitetaan tulen sivuun ja kaannellaan pariin kertaan . Jos on tarpeeksi iso tuli (ollut) niin puoliksi haudataan hiilloksen reunalle, rosvopaistin ajatusta mukaillen... ei tarvi kaannella, ja voi odotellessa maistella Kossua kun ruoka 'tulee' itsestaan
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re: Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja luuppi »

PS
Jos on mukana kalanpaistoon riittavan kokoinen paistinpannu (tai :shock: Muurikka), niin tama syntyy pienella vaivalla, hyvin sailyvista aineista: https://sprinkleofsesame.com/vegan-vegetable-fritters/
- itse en pida enaa paistinpannua mukana, mutta kotona laittelen naita... siita 'suositus'
- enka muuten ! ole mikaan vegaani - tai muutenkaan :lol: vegetable
tst
Viestit: 6535
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja tst »

Onko vinkkiä mahdollisimman kevyestä lihamyllystä tai juustoraastimesta jolla saisi myllättyä esim. ruotoista kalaa (haukea)? Lihamyllyä tuskin löytyy riittävän kevyenä, mutta olisiko raastinpuolella toimivaa mikä ei tukkeudu ja ilmeisesti tämänkaltainen olisi paras? Tiputtelee kalanpaloja ja "kansi" kiinni + veivailu. Tuollainen kyllä löytyy ja sitä on aikanaan käytetty korppujauhojen tekoon kuivista leipänkannikoista, siinä on liian pienet reiät eli ei toimi kalalle. https://www.gigantti.fi/product/kodin-p ... inta/69173
Sipe
Viestit: 902
Liittynyt: 04 Helmi 2006 20:11

Re: Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja Sipe »

tst kirjoitti: 30 Syys 2023 09:21 Onko vinkkiä mahdollisimman kevyestä lihamyllystä tai juustoraastimesta jolla saisi myllättyä esim. ruotoista kalaa (haukea)? Lihamyllyä tuskin löytyy riittävän kevyenä, mutta olisiko raastinpuolella toimivaa mikä ei tukkeudu ja ilmeisesti tämänkaltainen olisi paras? Tiputtelee kalanpaloja ja "kansi" kiinni + veivailu. Tuollainen kyllä löytyy ja sitä on aikanaan käytetty korppujauhojen tekoon kuivista leipänkannikoista, siinä on liian pienet reiät eli ei toimi kalalle. https://www.gigantti.fi/product/kodin-p ... inta/69173
Toimisiko tällainen? Ei ole mahdottoman painava. Luulin ettei näitä enää valmisteta, näkemäni laitteet taitaa olla 70-luvulla valmistettuja, mutta haulla löytyikin useita kauppoja mitkä myyvät :D
raastinmylly
tst
Viestit: 6535
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja tst »

Kysyin martoilta, mutta eivät kerenneet näemmä puhdetöiltään vastaamaan. Yrttisaksilla leikkuu poikkiruotoihin? https://vauvaari.fi/tuote/moniteraiset-sakset/
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re: Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja luuppi »

En edelleenkaan ole vegaani, mutta tama on gluteeniton
160 g penne pastaa (loytyy GL-free)
iso purjo (vain valkoiset osat, ohueksi siipaloituina)
lyosin sopivan herkkusienipurkin, jonka nettosisalto oli 85g
valkosipulin kynsi niin ohuiksi kuin puukolla saa (tai chili-hiutaleita... tehdas tehnyt homman 8) )
pasta erikseen ja muu "sautee" pannussa
...oikea-oppisesti hienoksi leikeltya persiljaa myos mukaan (ei tosin saily samalla lailla kuin kaikki muut ainekset)
KAIKKI yhteen ja puoli tl suolaa mukaan (ei lainkaan pastaveteen)

=kunnon ateria yhdelle tai lamminta voileipien kylkeen kahdelle

Ei mitaan muuta monimutkaista kuin etta taytyy olla 2 nuotiolle kaypasta kippoa (vihanneksethan tulevat aivan yhta hyvin kattilassa kuin paistinpannussa)
Potkua (kaloreihin) saa jos silppuaa kinkkua mukaan
pieni luraus pastan keittovedesta (tarkkelys tulee mukana) kannatta myos lisata yhdistamisvaiheessa
LauriA
Viestit: 815
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja LauriA »

Mehtämikkoo seuranneena, niin 1. Ilta pyttipannu ja pari seuraavaa makkarapaketti ja keitetyt perunat.
Kuva
amatööri
Viestit: 3486
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Re: Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Juu mehtämikon eväät laittaa hymyn huulille,samoin "pikku" puukko millä hoitaa pienet askareet reissussa.Mukava kaveri seurattavaksi.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Vastaa Viestiin