Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Buddenbrook
Viestit: 3
Liittynyt: 16 Elo 2008 19:48

Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja Buddenbrook »

Aloittelevana vaeltajana olisi mukava kuulla vinkkejä tähän taiteenlajiin. Mitä välineitä kannattaa varata mukaansa ja mitä hyödyntää luonnosta. Entä millaisia astioita suositte? Millaiset ovat kätevimpiä? Mitä seikkoja tulee yleisesti pitää mielessä? Esimerkiksi kovemmalla tuulella?
Jotkut suosivat kolmijalkaa, toiset kivien päälle asetettavaa ritilää, minkä itse kokeneemmat olette havainneet kätevimmäksi tavaksi ruokaa laittaa tai esimerkiksi kahvit keittää.

Entä varovaisuus näin syksyn lähestyessä ja kelien jo viiletessä?

Suosikkiruokia voi myös mainita. :wink:

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista.


Avatar
Skiigge böy
Viestit: 50
Liittynyt: 17 Huhti 2008 06:12

Viesti Kirjoittaja Skiigge böy »

Itelläni käytössä keittovälineenä trangiat 27 3 alumiini, eli pienikokoinen setti, 2kpl 1l kattiloita, ja 25 6 teflonpintaisilla(non-stick) 1.5- ja 1.75l kattiloilla ja kahvipannulla.
Trangiaan kaasupoltin jonka kanssa esim. Primus Powergas 450g kestää ainakin viikon/hlö. Riippuen mm. ruokailujen määrästä, 3-4 kertaa päivässä.
-Aamiainen
-Lounas
-Päivällinen
-"Iltatee", voidaan liittää päivälliseen.
En kuljeta termaria vaelluksilla mihin vois varastoida kuumaa vettä, toimii lähinnä yksittäisillä laavuöillä talvella jolloin saa heti herättyään jotain edes hiukan lämmintä.
Muovinen kauha, muovinen lusikka, tiskiharja/sieni. Haarukoita ja veitsiä en oo kaivannu korvessa.
Lautasena toimii muovinen syvä lautanen tai trangian kattila.
Muovisesta mukistakin juon.
Tässä nyt alkua.
Jos nukkuu, ei tapahdu mitään. Jos ei, voi saada vaikka kalan.
Mygg
Viestit: 210
Liittynyt: 11 Tammi 2006 19:39
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Viesti Kirjoittaja Mygg »

Nuotiolla voi vaikka paistaa pizzaa:
http://www.maestrotrading.fi/fi/product ... odId=loimu

Ja täällä jotain reseptejä:
http://yle.fi/eratulilla/reseptit.html
Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Viesti Kirjoittaja Nevis »

Periaatteessa retkellä voi tehdä kaikkea, mitä kotonakin ja enemmänkin, koska kotona on aika huomiota herättävää tehdä nuotio keittiöön. Ruokavalion suurin ongelma on vain paino. Tämän voi kiertää hankkimalla luonnosta ruokaa kalastamalla, marjastamalla ja sienestämällä.

Seuraavat vinkit eivät ehkä ole oikeaoppista retkiruokaa:

1. Valmis räiskälejauho muna- ja maitojauheineen sekä sokereineen on halpaa ja siihen tulee vain vesi ja paistamiseen öljyä. Varsinkin lasten mukana ollessa se on kova juttu.

2. Puolukkapuuro on terveellistä ja sitä saa näihin aikoihin yllin kyllin. Puuroon tulee litra vettä, 3dl puolukoita, desi sokeria tai pari makeutustablettia ja 2dl kauraryynejä. Puolukkapuurolla lähtee aamu kuin aamu käyntiin.

3. Nuotiokalaa on myös aika helppoa saada. Kalat perataan, maustetaan mieleiseksi ja kääritään märkään voipaperiin ja kuivaan sanomalehtipaperiin. Tiivis paketti laitetaan punaisina hehkuville nuotiohiilille. Pakettia voi välillä käännellä, eikä kannata huolestua, jos se vähän mustuu. Tunnin päästä kala on kypsää.

Lisäksi, kun ottaa mukaan Koskenlaskijaa ja varrasleipää sekä hyvää juotavaa, niin elämä hymyilee, vaikka taivaalta sataisi pieniä mummoja.
luuppi
Viestit: 5330
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re:

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Nevis kirjoitti: 16 Elo 2008 23:30

3. Nuotiokalaa on myös aika helppoa saada. Kalat perataan, maustetaan mieleiseksi ja kääritään märkään voipaperiin ja kuivaan sanomalehtipaperiin. Tiivis paketti laitetaan punaisina hehkuville nuotiohiilille. Pakettia voi välillä käännellä, eikä kannata huolestua, jos se vähän mustuu. Tunnin päästä kala on kypsää.

Lisäksi, kun ottaa mukaan Koskenlaskijaa ja varrasleipää sekä hyvää juotavaa, niin elämä hymyilee, vaikka taivaalta sataisi pieniä mummoja.
Pikalukemalla paadyin yo:ssa Kossu-suositukseen; noh, luin viela uudestaan :D , onneksi.

Itse kuljetan vain yhta 'paperia' (vessapaperin lisaksi) eli alu-foliota. Ei toki koko rullaa vaan taiteltuna WC-rullan holkin sisaan; Suomesta saa onneksi myos keittio-vahvuista paksumpaa, niin ei tarvi kalaa kovin moneen kertaan kaaria. Resepti itsessaan on Thai-tyyliin
- Victor Knox Juliening-raspi mukaan; on pieni ja kevyt
- inkivaaria (tuoretta), porkkana (tarpeeksi paksu, jotta saa tuolla vekottimella kasiteltya) ja sipulin naattiosa tai salaattisipuleita - yksi
- paata ei pida poistaa, pysyvat nesteet paremmin mukana kiehuttamassa/ hoyrystamassa vatsaan taytettyja vihanneksia, jotka toimivat enemmankin mausteina, mutta saahan niista vahan rehua kalan kylkeen myoskin
- kaaritaan ja laitetaan tulen sivuun ja kaannellaan pariin kertaan . Jos on tarpeeksi iso tuli (ollut) niin puoliksi haudataan hiilloksen reunalle, rosvopaistin ajatusta mukaillen... ei tarvi kaannella, ja voi odotellessa maistella Kossua kun ruoka 'tulee' itsestaan
luuppi
Viestit: 5330
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re:

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Nevis kirjoitti: 16 Elo 2008 23:30

3. Nuotiokalaa on myös aika helppoa saada. Kalat perataan, maustetaan mieleiseksi ja kääritään märkään voipaperiin ja kuivaan sanomalehtipaperiin. Tiivis paketti laitetaan punaisina hehkuville nuotiohiilille. Pakettia voi välillä käännellä, eikä kannata huolestua, jos se vähän mustuu. Tunnin päästä kala on kypsää.

Lisäksi, kun ottaa mukaan Koskenlaskijaa ja varrasleipää sekä hyvää juotavaa, niin elämä hymyilee, vaikka taivaalta sataisi pieniä mummoja.
Pikalukemalla paadyin yo:ssa Kossu-suositukseen; noh, luin viela uudestaan :D , onneksi.

Itse kuljetan vain yhta 'paperia' (vessapaperin lisaksi) eli alu-foliota. Ei toki koko rullaa vaan taiteltuna WC-rullan holkin sisaan; Suomesta saa onneksi myos keittio-vahvuista paksumpaa, niin ei tarvi kalaa kovin moneen kertaan kaaria. Resepti itsessaan on Thai-tyyliin
- Victor Knox Juliening-raspi mukaan; on pieni ja kevyt
- inkivaaria (tuoretta), porkkana (tarpeeksi paksu, jotta saa tuolla vekottimella kasiteltya) ja sipulin naattiosa tai salaattisipuleita - yksi
- paata ei pida poistaa, pysyvat nesteet paremmin mukana kiehuttamassa/ hoyrystamassa vatsaan taytettyja vihanneksia, jotka toimivat enemmankin mausteina, mutta saahan niista vahan rehua kalan kylkeen myoskin
- kaaritaan ja laitetaan tulen sivuun ja kaannellaan pariin kertaan . Jos on tarpeeksi iso tuli (ollut) niin puoliksi haudataan hiilloksen reunalle, rosvopaistin ajatusta mukaillen... ei tarvi kaannella, ja voi odotellessa maistella Kossua kun ruoka 'tulee' itsestaan
luuppi
Viestit: 5330
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re: Vinkkejä ja ohjeita ruoanlaittoon nuotiolla?

Viesti Kirjoittaja luuppi »

PS
Jos on mukana kalanpaistoon riittavan kokoinen paistinpannu (tai :shock: Muurikka), niin tama syntyy pienella vaivalla, hyvin sailyvista aineista: https://sprinkleofsesame.com/vegan-vegetable-fritters/
- itse en pida enaa paistinpannua mukana, mutta kotona laittelen naita... siita 'suositus'
- enka muuten ! ole mikaan vegaani - tai muutenkaan :lol: vegetable
Vastaa Viestiin