Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet.

cobbo
Viestit: 556
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

invader kirjoitti:Onko jo kertynyt pitempiaikaisia kokemuksia tuosta vehkeestä (inReach Mini)?

Akkuhan siinä on kiinteä eikä itse vaihdettavissa. Lieneekö sama tilanne kuin kännyköissä eli akku menee vaihtoon 2 vuoden välein? Kustannus? Meneekö koko laite vaihtoon?

Pysyykö vempelettä lataamaan 5V virtapankin kautta?
Parilta vuodelta/reissulta kokemusta. Akunvaihdosta ei mitään tietoa, mutta näkisin että jos sitä ei käytä raskaasti (lähetä reittipisteitä koko ajan) ja joudu siis lataamaan akkua tiheästi, ei akun kapasiteetin pitäisi parissa vuodessa pudota juurikaan. Lataus-purkusyklithän ne ovat jotka akun vanhentavat ja kokonaisikä vasta toissijaisesti.

Vaikka akku hieman väsyisi puhtaan ikääntymisen vuoksi, en näe sitä hirveän suurena vaarana. Akun kulutus on omassa käytössä niin minimaalista (muutama viestien lähetys/tarkistus päivässä kuten kasperilla) että se kestää joka tapauksessa useita päiviä.

Miniä voi ladata virtapankista, ei mitään ongelmaa.


Avatar
Mr_C
Viestit: 3021
Liittynyt: 12 Tammi 2006 01:07

Viesti Kirjoittaja Mr_C »

kasperi kirjoitti:
invader kirjoitti:Onko jo kertynyt pitempiaikaisia kokemuksia tuosta vehkeestä (inReach Mini)?

Akkuhan siinä on kiinteä eikä itse vaihdettavissa. Lieneekö sama tilanne kuin kännyköissä eli akku menee vaihtoon 2 vuoden välein? Kustannus? Meneekö koko laite vaihtoon?

Pysyykö vempelettä lataamaan 5V virtapankin kautta?
Nyt kesällä viimeksi tuossa kotipihalla testailin, niin viestien viive oli minusta pitkähkö 4 min matkapuhelimeen saakka.
Viive riippuu satelliittiyhteydestä ja vaihtelee. Välillä alle minuutissa kännykässä, välillä mennyt 10 minuuttia ja joskus pidempäänkin. Mutta yhteysnopeuden takia ei kannata mitään sekunttien siirtymisnopeutta odottaakaan normaaliviesteillä.
SOS hälytyksessä varmaankin järjestelmä huomioi olevan nopeampi tarve.
Viestien lähettämisessäkin on vaikuttanut että valmiit ilmaisviestit (3 eri tekstiä kerrallaan) kulkee nopeasti, kun siinä ei laitteesta lähetä satelliittiin viestiä. Vaan tieto että vakiovisti nro 1 tai 2 tai 3, kun taas kirjoitetussa viestissä lähetetään koko viestin sisältö laitteesta satelliittiin. Enemmän dataa siirrettävänä.

Yhden viestin, jonka viive 10 minuuttia, kohdalla huomasin että se toimi toivomallani tavalla. Eli kun viestin laittoi lähtemään, niin siihen kirjautui sen hetkisen sijainnin tieto, eikä sen paikan jossa oli kun laite sai yhteyden satelliittiin ja viesti lähti. Kyseisellä kerralla oli hetken katve ensin alussa että laite sai satelliitin kiinni ja viesti alkoi lähteä.

Olettaisin että olet selvillä Minin erosta "täysikokoiseen" InReach laitteeseen ? Eli viestien kirjoittaminen itse laitteella on kohtuu hidasta. Mutta voi käyttää kännykkää (appia) bluetooth yhteydellä ja sillä lähettää viestejä, myös niitä maksullisia joihin on viestimallia määritetty netissä liittymän hallintasivulla. Samassa paikassa määritetään ne kolme ilmaisviestiä.

Laitteen hallintaa voi tehdä myös Garmin Fenix 5 kellion avulla. Viestin lähettäminen ja kirjoittaminen, jäljityksen aloitus / lopetus jne.

Laite tallentaa jälkeä, mutta selvästi harvempaan kuin normaali käsigepsi, siitä syystä matkan pituustiedot eroaa joskus paljonkin, kun paljon sivusuuntaista poukkoilua.

Virtapankista voi ladata. Akkujen pitäisi kestää pidempään kuin pari vuotta, niin kuin puhelimessakin, kun vaan on kunnollinen puhelin.
Akun alkaessa hiipua niin se varmaankin vaihdetaan huollossa. Tuskin koko laitetta vaihdetaan, tai silloin vaihdon hinta on paljon suurempi kun myös laitteen rungon toimivuus pitää olla varmaa.
cobbo
Viestit: 556
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

Mr_C kirjoitti:Yhden viestin, jonka viive 10 minuuttia, kohdalla huomasin että se toimi toivomallani tavalla. Eli kun viestin laittoi lähtemään, niin siihen kirjautui sen hetkisen sijainnin tieto, eikä sen paikan jossa oli kun laite sai yhteyden satelliittiin ja viesti lähti. Kyseisellä kerralla oli hetken katve ensin alussa että laite sai satelliitin kiinni ja viesti alkoi lähteä.
Mini kysyy aika usein viestiä lähetettäessä että lähetetäänkö heti ilman GPS-koordinaatteja, vai odotetaanko että saadaan paikkatieto satelliiteilta. Tämä varsinkin jos säästelee minin akkua, eli ei käytä sitä reitin tallennukseen ja varsinkin jos sammuttaa sen välillä.

Kun tuohon vastaa "Kyllä" , viestiin toki kirjataan sen pisteen koordinaatit joissa mini paikannuksen onnistui saamaan. Mutta muuten minäkin olen ymmärtänyt että paikkatieto kiinnitetään viestiin siinä pisteessä kun käyttäjä lähettää viestin.

Minillä reitin seuranta vie jonkin verran akkua (pisteiden ajallista väliä voi säätää menusta, onnistuu tiheämminkin kuin minuutin välein). Olen huomannut että kokonaisakkutehokkuuden kannalta seuranta kannattaa tehdä jollain ranne-GPS:llä, jos ei tarvitse kovin tarkkaa gps-jälkeä. Virransäästötilassa (tallennus kerran minuuttiin) rannelaitteilla tallettaa helposti parinkin päivän reitin. Kellojen akkukoko on vain luokkaa 300 mAh eli vie virtapankista paljon vähemmän ladata kello kuin Mini. Mini toki ottaa tarkempaa jälkeä varsinkin jos se on suotuisassa paikassa repun päällä tms.
PeteBee
Viestit: 1035
Liittynyt: 28 Huhti 2006 14:57

Viesti Kirjoittaja PeteBee »

Mä käytin kesän reissulla jäljen tekemiseen Garminin Fenix 5 plussaa. Maksimissaan kellon prosentit putos päivän aikana 45 prosenttiin. Tää ei kuitenkaan ollut ongelma koska latasin kellon aina illalla. Mukana oli 1700 mAh virtapankki. Kun kellon latas täyteen niin se kulutti virtapankista maksimissaan 1 %-yksikön. Täydennyspakettipaikoissa otin jäljet talteen kellosta puhelimeen. Nettijäljen tekemiseen ja viestittelyyn käytin Yellowbrick:kiä.

Ongelmia tuli 3. päivänä kun pudotin YB:n. Seurasin kellon jälkeä takaisinpäin. Alussa oli vähän ongelmia kun en ollu kartalla kuinka kellon jälki toimii mut sit homma rupesi toimimaan. Palasin jälkeä noin 2,5 kilsaa. Sitten olis yhdellä kuivalla suolla jossa ei ollut korkeita huippuja kokeilin toimiiko puhelin. No eipä sillä mitään soiteltu, mutta yllätyksekseni whatappi rupesi piipittään viestejä. Sain kaverin katsomaan missä laite ilmoittelee olemassa olostaan ja sain karttakuvan paikasta. Paikka oli 300 metriä siitä missä laitteen hukkumisen huomasin ja juuri siinä kohtaa kun hämmästelin Garminin toimintaa jäljen näyttämisessä.
Wirta
Viestit: 29
Liittynyt: 13 Helmi 2012 22:17

Viesti Kirjoittaja Wirta »

Voisittekos Ocean Signal rescueME PLB1 hätälähettimen omistajat kertoa, oletteko tehneet laitteelle ohjeen mukaisia testejä ja miten ne tarkasti ottaen tehdään? Itselläni on kyseinen laite ollut jo viisi vuotta, mutta testit ovat jääneet tekemättä. Onhan siinä Englanninkielinen ohje mukana ja Youtubestakin jotain löytyy, mutta käytännön ohjeita mielelläni otan vastaan. Ohjekirjasta löytyy netistä hieman erilaisia versioita. Ohjeen mukaan testit kuluttavat paristoa ja siksi ainakin GPS testi pitäisi tehdä korkeintaan kerran vuodessa ja sen voi tehdä yhden pariston aikana max 10 kertaa.
Avatar
Pekka
Viestit: 4241
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Pekka »

Oisko vuokrata lähetintä ensi kuun puolen välin paikkeilla viikoksi?
Kun eksyn, lähden kotiin.
Juurakko2
Viestit: 163
Liittynyt: 14 Kesä 2011 15:32
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Juurakko2 »

Wirta kirjoitti:Voisittekos Ocean Signal rescueME PLB1 hätälähettimen omistajat kertoa, oletteko tehneet laitteelle ohjeen mukaisia testejä ja miten ne tarkasti ottaen tehdään? Itselläni on kyseinen laite ollut jo viisi vuotta, mutta testit ovat jääneet tekemättä. Onhan siinä Englanninkielinen ohje mukana ja Youtubestakin jotain löytyy, mutta käytännön ohjeita mielelläni otan vastaan. Ohjekirjasta löytyy netistä hieman erilaisia versioita. Ohjeen mukaan testit kuluttavat paristoa ja siksi ainakin GPS testi pitäisi tehdä korkeintaan kerran vuodessa ja sen voi tehdä yhden pariston aikana max 10 kertaa.
Valmistajan webbisivuilta löytyvän englanninkielisen ohjeen mukaisesti suunnilleen kerran vuodessa.

https://oceansignal.com/products/plb1/#manuals
rantha1
Viestit: 72
Liittynyt: 25 Syys 2008 20:01
Paikkakunta: jurva

Re: Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet.

Viesti Kirjoittaja rantha1 »

Viikko sitten jouduin sairaskohtauksen vuoksi käyttämään plp1 hätälähetintä, kello oli 2 yöllä odotimme aamu 9 jonka jälkeen vaimo kiipesi tunturiin ja soitti 112. Helikopteri tuli klo11, soitin jälkeenpäin turun meripelastuskeskukseen jossa sanottiin hälytyksen tulleen klo2 jälkeen mutta 15 km vikaan. Olen kantanut tätä 5 vuotta mukana mutta mitä tekee näin epätarkalla vehkeellä.
invader
Viestit: 232
Liittynyt: 05 Tammi 2014 23:42
Paikkakunta: Oulu

Re: Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet.

Viesti Kirjoittaja invader »

Mikähän tuossa on mennyt pieleen?
PLB1:n nettisuvulla on näin:

What is the location accuracy of the rescueME PLB1?

The Cospas Sarsat system uses two methods of locating a beacon. The satellite system is designed to locate your beacon using the transmission alone. The accuracy of this fix is approximately a 5 nautical mile radius, but is typically much better. The rescueME PLB1 has a built in GPS receiver which is used to encode the position in the transmission. When the GPS has a reliable fix, usually within a few minutes, the accuracy is typically within 100 metres of your actual position can be achieved.


5 nautical miles on 9.26 km. Tuossa sanotaan että 100 m pitäisi olla tarkkuus, jos GPS on lukkiutunut. Missä laite oli, onko venäläiset häirineet?
StefanG
Viestit: 1542
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Re: Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet.

Viesti Kirjoittaja StefanG »

rantha1 kirjoitti: 10 Huhti 2022 20:20 Olen kantanut tätä 5 vuotta mukana mutta mitä tekee näin epätarkalla vehkeellä.
Olitko sisätiloissa vai ulkona kun teit hälytyksen?
tiku
Viestit: 431
Liittynyt: 09 Touko 2012 21:10

Re: Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet.

Viesti Kirjoittaja tiku »

Tämmöisiä tulee mieleen:
Oliko laitteeseen merkitty pariston käyttöaika loppunut tai hiipumassa? Ilmeisesti ei, koska laite ollut sinulla 5 v ja pariston pitäisi kestää 7 v (Ocean Signal RescueMe PLB1). Testaaminen heikentänyt? Kylmyys pahentamassa?
Oliko laite käytön aikana sisätiloissa tai muuten katveessa ja siksi gps-yhteys heikko?
Kuinka kauan laite oli toimintatilassa?
Olikohan koordinaattitieto välittynyt perille asti oikein: minuutteina vs. asteen desimaaleina?
Ja tosiaan tuo gps-häirintämahdollisuuskin.
diver
Viestit: 1301
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet.

Viesti Kirjoittaja diver »

Hyvä että et ollut yksin.
rantha1
Viestit: 72
Liittynyt: 25 Syys 2008 20:01
Paikkakunta: jurva

Re: Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet.

Viesti Kirjoittaja rantha1 »

Olimme varauskammissa ja hälytin käynnistettiin 3 kertaa pihalla ja välillä sisällä noin 6 tuntia. Turusta sanoivat samoin mutta paikka oli 2km venäjän rajasta ja hälytyspaikka oli vähän siirtynyt niin kuin sitä siirrettiinkin, mutta me olimme sudenpesällä ja sinne oli matkaa n15 km. Rajavartioston miehet oli etsinyt meitä sieltä rajan seudulta kunnes olivat kuulleet emännän soitosta ja lopettaneet sitten. Kamat jäivät harmillisesti levälleen kun oli aika nopea lähtö mutta nyt metsähallituksen miehet ovat ne hakeneet. Pitää ostaa jokin sateliittipuhelin tms. Matkalla ei ollut gps yhteyksissä ongelmaa eikä Turustakaan mainittu sellaisesta. Nythän olisi myynnissä melko hyvä BLP1 hyvin hälyttää mutta aivan minne sattuu??
StefanG
Viestit: 1542
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Re: Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet.

Viesti Kirjoittaja StefanG »

Tekisi mieli veikata venäläisten GPS-häirintä.
tiku
Viestit: 431
Liittynyt: 09 Touko 2012 21:10

Re: Hätälähettimet (ei gsm) tai muut viestintälaitteet.

Viesti Kirjoittaja tiku »

Saattaisi olla kyse koordinaattien esitysmuodosta - minuutit vs. asteen desimaalit - jos ajatellaan pelkästään etäisyyttä rajavyöhykkeeltä, pari kilometriä. Silloin etsintäpaikka olisi ollut Vongoivan pohjoispuolella Kuusikurun latvoilla, kolmisen kilometriä Vongoivan kammilta itään. Mutta sinne on matkaa Sudenpesältä 23 km.
Vastaa Viestiin