Sopiva metsäsuksi

matsoni47
Viestit: 790
Liittynyt: 03 Tammi 2009 23:18
Viesti:

Viesti Kirjoittaja matsoni47 »

dailymail kirjoitti:Karski -suksilla kannattaa ehdottomasti kokeilla laskea jäistä metsäautotietä vaaralta alas. Unohtumaton elämys. Mutta Karski on kyllä umpisessa mukava suksi.
Voin vakuuttaa, että olet oikeassa. Lyhyt juttu: Olin Joutsijärvellä ja jäällä oli kova sileähkö pinta jossa ei voinut jaloillaan tehdä mitään. lykkelin siis sauvoilla tasatahtia, pikkusessa myötäisessä meni aina 50m ihan ittekseen. Luisti tosiaan poikittain yhtä hyvin kuin pitkittäinkin. Kuka on mennyt järven selällä sukset poikittain kulkusuuntaan, pikkasen hassu tunne. Ihan sama mitkä sukset olisi ollut jalassa.

sissihkö.


retkuilija
Viestit: 111
Liittynyt: 28 Heinä 2013 23:00

Viesti Kirjoittaja retkuilija »

Paremmalle puoliskolle pitäisi laittaa päiväretkeilyyn sopivaa hiihtosettiä. Siteeksi olisi varma valinta Kuusamon eräside mutta käytännön syistä pitää valita Epok tai Ski Arctic tyyppinen side mihin saa normikengän sovitettua.

Millaiseksi noitten siteitten kesto on osoittautunut pitkässä juoksussa ? Tuo kengän alle tuleva muovi joutuu kuitenkin melkoiselle rasitukselle.
"...matkalla jossain päin Suomea..."
iglu
Viestit: 228
Liittynyt: 15 Helmi 2012 14:51

Viesti Kirjoittaja iglu »

Olen molempia käyttänyt,valitsisin ski artickin,helppo säätää kengän mukaan ja on mielestäni sivuttain tukevampi vakkei epok huono ole. Kumpikaan ei ole rikkoutunut. Ski artickissa
sarana varmaan lisää pohjan kestävyyttä. Kenkä kuluttaa epokin hihnaa nurkista aika selvästi
mutta en ole uusinut laittanut vain välillä uuttä erkkaria. Aikaisemmin hihnat oli parempia kun olivat muotoon leikatut nykyään suorasta tavarasta jolloin kenkä hankaa nurkkaa pahemmin.
diver
Viestit: 1301
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Viesti Kirjoittaja diver »

Epokista luovuin sen nilkan yli tulevan nahkaremmin takia.On viheliäinen rassattava pakkasella kun jäätyy.
Saati jos kaadut hankalaan paikkaan niin ei ihan tietämättä irtoa.
Avatar
Mustola
Viestit: 86
Liittynyt: 23 Touko 2018 10:49
Paikkakunta: Tampere

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja Mustola »

Tänä talvena otin käyttöön vuosia varastossa odottaneet Tegnäsin 9 jalkaiset sälesukset. Tervasin syksyllä ja samalla reissulla kun vein Litokairan lähellä asuvalle äidille varastoon, kävin pikku reissun hiihtämässä. Tosi hyvä oli lykkiä, pitoa sopivasti ja luistoa kuten pitää.. Vititakkalassa varmasti paataa lunta pohjiin. Mutta sukset on hyvät hiihdettävät. Siteinä on Epokit joita en kovin kummoisina pidä. Toki menettelee, mutta tuo nilkkaremmi on melkoinen kötös.
Reilun kuukauden kuluttua aikomus lähteä Tegnäseillä ahkio perässä kairaan.
Joukon jatkona kuin Luttinen kaartissa
http://sealaker.blogspot.com/
Normanton
Viestit: 106
Liittynyt: 05 Heinä 2019 12:32
Paikkakunta: Tampere

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja Normanton »

Lainataan tätä ketjua pikkuisen suksiin tai oikeastaan siteisiin liittyvän ongelman tiimoilta.

Pitäisi irroittaa siteet suksista ja tottakai liimasin ruuvit epoxilla, jotta varmasti pysyvät. Onko vinkkejä miten nuo ruuvit saisi irti? Kovaa vääntöä ja toivoo että napsahtaa liimat irti? Auttaisiko lämmittäminen vaikka kolvilla? Vai pitääkö ne vaan porata pois. Suksi on Peltosen Metsä Step ja side on OAC EA 2.0.

Taustaa sen verran ketä kiinnostaa:
Ostin syksyllä Peltosen Metsä step sukset ja kahden testireissun jälkeen (ehkä yhteensä 15-20km) toisen suksen (muovi?)päällinen alkoi irvistämään/irtoamaan kantista suurinpiirtein siteen kohdalta noin 30-40cm matkalta. Takuuseen nuo menevät mukisematta ja uudet saa hakea jo tällä viikolla. Tehdas haluaa vanhat takaisin, jotta voivat selvittää että miksi ovat hajonneet. Nyt pitäisi saada siteet irti ja vaihdettua uusiin suksiin, reilu kahden viikon päästä pitäisi olla jo Litokairassa hiihtämässä.
diver
Viestit: 1301
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja diver »

Lämmitä kolvilla tai poraa ruuvinkannat irti jos ovat kerran takuuseen menossa.
Normanton
Viestit: 106
Liittynyt: 05 Heinä 2019 12:32
Paikkakunta: Tampere

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja Normanton »

Pitää yrittää lämmittää ja voimalla avata alkuun ennen kuin alkaa porailemaan.

Lämmityksen ongelmana on se että siteet ovat muovia ja en haluaisi niitä sulattaa, kun ne pitäisi siirtää uusiin suksiin. Poraamisen ongelma on että OAC ei näytä myyvän varaosana noita pidempiä 5,5x28mm kiinnitysruuveja, jotka on tarkoitettu perinteisille puurakenteisille suksille, myyvät vain noita 5,5x23mm ruuveja, jotka on tarkoitettu heidän omille suksilleen. Siteiden mukana tuli setti molempia. Pitää varmaan laittaa kysymystä suoraan OAC:lle tai sitten lähdettävä metsästämään vastaavia ruuveja rautakaupoista, tai sitten koittaa noita lyhyempiä ruuveja josko pitäisivät kun niitä löytyy.
diver
Viestit: 1301
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja diver »

Wurth 6*40 yleisruuvi uppokanta TX 30 tuommosilla olen muutamat oac siteet asentanut.Ensin mirkelöinyt ruuvia vähän lyhemmäksi ettei se terävin kärki yllä suksesta läpi.
LauriA
Viestit: 471
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja LauriA »

https://www.puuilo.fi/iskumeisseli-1-2-13-karkea
Kärjet tuossa saattaa olla hieman isot.
omat polut
Viestit: 3769
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja omat polut »

Kokemuksen mukaan aukeavat meisselillä oikean kokoisella kärjellä huolellisesti vääntämällä, voi auttaa erillisellä vääntövarrella, jakarilla tms.
Avatar
Pepi
Viestit: 7208
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Epoksilla liimattu ruuvi aukeaa ihan kevyesti, kun sitä lämmittää niin paljon, että epoksi pehmenee. Epoksi suorastaan voitelee kierteet. Ruuvin voi lämmittää sopivalla kolvilla (itselläni 100 W pikakolvi) tai kuumentamalla tukevan ruuvimeisselin kärjen. Tämä on ongelmallista, kun kiinnitetty sidekin on muovia, koska side pehmenee luultavasti vielä helpommin kuin epoksi. Ruuvin saattaa kyllä saada aukeamaan niin, ettei se lämitä ruuvinreikää ihan käyttökelvottomaksi, mutta riski on suuri.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Normanton
Viestit: 106
Liittynyt: 05 Heinä 2019 12:32
Paikkakunta: Tampere

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja Normanton »

Sain ruuvit ihan nätisti auki ilman lämmitystä. Sain vinkin työkaverilta miten avata tiukassa/jumissa olevia ristipääruuveja.

Hylsysarjan liukuva T-väännin, siihen ruuvikärkiadapteri ja siihen kiinni sopiva ristipääkärki (PZ3), puristimella kiinni siten että painaa T-vääntimen keskiöstä ruuvia vasten eli purisin suken pohjan ja t-vääntimen yli, idea tässä ettei pääse hyppäämään ja pilaaman ruuvikantaa. Sitten vain vääntöä, aukesi aika helposti ilman lisäjatkovartta.

Olisi saattanut aueta jopa ihan vaan isolla ruuvimeisselillä, mutta en halunnut riskeerata että mälvään ruuvinkannan.
torvelo
Viestit: 7
Liittynyt: 30 Tammi 2022 16:02

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja torvelo »

Tekeeköhän keskipainava (83-89 kg) mitään lyhyemmillä metsäsuksilla, esim Järvinen Lapponiat 240 cm? Tarkoitus olisi järven jäällä hiihdellä kelkkauria seuraten enemmän kuin metsissä.
hannes
Viestit: 9911
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Sopiva metsäsuksi

Viesti Kirjoittaja hannes »

Lyhyillä kelkkaurilla varmaan pärjää, umpisessa ei.
Itsellä oli Karhun metsäsukset tuota pituutta ja meno oli umpihangessa surkeaa, kelkanjäljillä ja vastaavilla ihan hyvää vaikka olisi hiukan luntakin päälle satanut, ei kuitenkaan liikaa.
Vastaa Viestiin