Älypuhelin navigaattorina

luuppi
Viestit: 5312
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja luuppi »

olen hommaamassa 8500 mAh kannyn, jokohan voisi jattaa Garminin pois
- onko esim. hylly P Suomi Topo Light kartan veroinen?


LauriA
Viestit: 471
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja LauriA »

No ehkä jos luotettavuuteen verrataan ääriolosuhteissa kännykkä vs. navigointi väline maalla, merellä tai ilmassa.
Niin...........

Mutta itsellä Garmin olisi kuitenkin niin pienellä käytöllä että varmaan reissua edeltävänä päivänä huomaisin patterien olevan sökönä ja vuotaneet.
Kännyllä otan myös kuvia kun en omista kameraa ja muu viestittely kun verkkoa. Lisäksi näyttö on iso. Koskaan ei talvellakaan ole hyytynyt (kopkop) ja aina olen löytänyt kotiin.
Kartta ja kompassi silti löytyy kartta laukusta ja sammutettu lentotilassa oleva känny minigrip pussista rintataskusta.

Kerran on kompassin neulan napaisuus kääntynyt ja olin hieman hämmentynyt kun en saa karttaa maaston mukaan käännettyä. No onneksi jossain kohtaa paistoi aurinko, niin huomasin vian. Sokostin ylitys sumussa oli sitten helpompaa kun voin varmistaa kulkusuunnan. Muuten käytän vain karttaa jos olen "kartalla".

Myös karttalaukun pohjaan on runsaan vesisateen johdosta tullut vettä sen verra että kartan alareuna on vettynyt. Joskus on paperikartta pudonnut taskusta mutta löytyi onneksi pienellä hakemisella.

Lisäksi tuo sovelluksen kartta ymmärtää myös polut, eli piirtää reitin niitä pitkin. On myös valmiina lähes kaikki tuvat, eli niiden koordinaatteja ei tarvi erikseen kirjoitella.
Repussa/ahkiossa lisäpainona 1-2kpl 20000mhA varavirtaa.

Koska kokeilu on suht halpaa, niin kokeilun jälkeen voi poistaa ja valita mieleisensä laitteen. Jos nyt mitään sähköistä laitetta mukanaan haluaa kantaa.
Avatar
Mr_C
Viestit: 3021
Liittynyt: 12 Tammi 2006 01:07

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja Mr_C »

luuppi kirjoitti: 23 Joulu 2021 12:33 olen hommaamassa 8500 mAh kannyn, jokohan voisi jattaa Garminin pois
- onko esim. hylly P Suomi Topo Light kartan veroinen?
Tarkoitatko tuolla https://kartat.hylly.org/ - osoitteessa olevaa karttaa ?
Se on sama kartta kuin on karttapaikalla / Retkikartta.fi sivustolla, lisättynä määritteillä joiden avulla se toimii Garmin gps-laitteissa ja mm. Oruxmap sovelluksessa android-puhelimissa.
Itsellä se kartta on käytössä Garminin gepsissä mm. vaelluksilla ja pyöräillessä. Se on myös puhelimen sovelluksessa, jota käytän satunnaisesti muussa kulkemisessa kuin pyörälenkit ja vaellukset.

Jos tarkoitat onko se (mainitsemani kartta) Pohjois Suomi Topo Light kartan veroinen, niin niiden kesken on jotain eroa.
Pohjois ja etelä suomen alueelle oli kartta saatavilla myös erikseen vielä 3-versiossa, joka vanhempi ja sen alkuperäinen kartta on osaksi vanhentunut.
Miten on karttapäivitysten kanssa, niin en tiedä onko niitä.

Topo Light kartan versiosta 4 lähtien ei ole ollut saataville erikseen etelä ja pohjoissuomea, vain koko suomen alueen karttaa. Siinä on etuna reitittävä tiestö, ilmoitettu olevan 846 000 km, eli tietä pitkin ajaessa osaa opastaa kun laitaa määränpään.
Lisäksi 19 000 km kävelypolkuja ja 114 000 km muita polkuja, mutta ei kai osaa reitittää niitä pitkin ?

Versiossa TOPO Finland v5 PRO on ilmoitettu olevan yli 471 000 kilometriä käännöskohtaista katunavigointia tieverkostossa, 20 000 km kävely- ja pyöräilyreittejä sekä 252 000 km muita polkuja.
v5 PRO sisältää ActiveRouting-ominaisuuden, jolla voi suunnitella reittejä koko tie- ja polkuverkossa. Toimii Win- ja Mac tietokoneissa ja osassa gepsejä, tietoja Garmin Topo Finland v5 PRO - sivustolla.

Hylly.org kartta ei reititä teitä pitkin. Jokainen käännöskohta pitää itse merkitä ja tehdä reitti, jos haluaa että tällä kartalla laite neuvoo käännöskohtaisesti jonnekin, esim tietä pitkin.
Vastaa parasta saatavilla olevaa maastokarttaa ja siihen tulee päivityksiä usein vuoden mittaan. Ne on ilmaiseksi ladattavissa sivustolta ja asennettavissa tietokoneeseen ja Garmin gepsiin / Android puhelimeen.

Se käyttääkö puhelimessa gps-sovellusta, vai varsinaista gps-laitetta riippuu monista seikoista joiden perusteella tekee valinnan kumpi on itselle parempi / riittävä.

Kosteuden ja kolhujen kestäminen. Virrankulutus ja riittävyys. Käytön helppous oikeilla painikkeilla / sovelluksen "painikkeet" kosketusnäytöllä, vesisateessa / pakkasella.
Pari tekijää mainittaessa, lisäksi muut erot mitkä henkilökohtaisesti vaikuttaa käytettävyyteen / paremmuuteen.

Itse käytän myös Garminin pohjoismaiden tiekarttaa, joka ladattu samalle muistikortille käsigepsiin. Voi ladata myös gepsin sisäiseen muistiin. Garmin City Navigator NT Pohjoismaat karttaa ei näy tällä hetkellä Garminin kaupassa, vain koko Euroopan karttaa. Hinta 40 € / 90 € sai ostamaan vain pohjoismaiden version, varsinkin kun ei ole suunnitelmissa lähteä pyöräilemään laajemmalle alueelle ja koko euroopan kartta on jo autonavigaattorissa ja siihen saa ilmaiset karttapäivitykset.

Ilmaiseksi on saatavilla myös suomen alueen reitittävää tiekarttaa. Kokeilin sellaista mutta kun yritti neuvoa ajamaan ylimääistä noin 40 - 50 km, niin se ei päässyt jatkoon.

Gepsin asetuksista säädetään haluaako käyttää maaastokarttaa ja jos niitä on useita, niin mitä niistä, vai haluaako käyttää maantiekarttaa.

Jos virallinen kartta on ostettu muistikortti-versiona, niin se toimii kaikissa yhteensopivissa gepseissä, laittamalla kortti gepsiin.
Silloin voi muita karttoja käyttää valikosta valitsemalla kun ne on ladattu laitteen sisäiseen muistiin. Tai sitten vaihtamalla muistikorttia.

Jos virallinen kartta (esim tuo Topo 5 PRO) on ostettu latausversiona, niin sen voi tallentaa samalle muistikortille kuin muitakin ladattuja karttoja, tai sitten laitteen sisäiseen muistiin ja käyttöön otto valikosta valitsemalla.
tiku
Viestit: 431
Liittynyt: 09 Touko 2012 21:10

Re:

Viesti Kirjoittaja tiku »

Sauvakavelija kirjoitti: 02 Loka 2021 10:10 ... testasin Sweden topo maps ilmaisohjelmaa enkä eksynyt.
Tuollaisesta oli viestejä jonkin aikaa sitten, ja oli Sauvakävelijän ilmeisen hyväksi havaitsema.

Katsoin samalla muuta Ruotsin-tarjontaa ja osuin My mapiin. Onkohan Sauvakävelijällä tai muilla siitäkin kokemusta? Se näyttäisi olevan Lantmäterietin Min karta appimuodossa, joka toimii online ja sisältää mm. ilmakuvat, mutta lisäksi siinä voi ilmaiseksi ladata haluamiaan karttapaloja offline-käyttöön. Sweden Topo Mapsin ilmaisversiohan näkyy tallentavan latauksia automaattisesti online-selauksen ohessa, My map vain eri käskystä.

Edit: My map tekee sekavan pinkin kehysviidakon, jos lataa samalta seudulta offline-karttoja eri zoomausasetuksilla. Niin ei kuitenkaan tarvitse tehdä, koska isot karttapalat on yhtä yksityiskohtaisia kuin pienemmät osapalaset. Toisaalta heikolla yhteydellä voi zoomata lähelle ja ladata vain pienen lähialueen tiedoston.
LauriA
Viestit: 471
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja LauriA »

https://photos.app.goo.gl/GgG3TGAEThEU7woC7
Hakusanalla "kartta" löytyi oikestaan vain tämä saitti.

Löytyi 1. vaelluskarttani. Polkuahan tuo oli mut eikös ne muutkin😃
luuppi
Viestit: 5312
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja luuppi »

KIITOS mr. C.

VIITTAUS oli GARMINilta ostettuun karttaan. Nappula-gepsi taytyy pitaa talvikayttoon, mutta noita muitahan voisi laittaa Androidille.
LauriA
Viestit: 471
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja LauriA »

https://photos.app.goo.gl/eXB35iv4EYck8KeU8
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/eranto-suomessa

Tähän kun sais joltain viisaammalta faktaa...ja piän päivitys
Avatar
Pepi
Viestit: 7208
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja Pepi »

^ Ilmatieteen laitoksella on ihan pätevää asiaa, ja ajantasaistakin. Joissakin muissa lähteissä voi selityksissä olla hiukan oiottu. Vaellusnetissä aiheesta on juttua ainakin tuolla:
viewtopic.php?p=349585&hilit=eranto#p349585
Kannattaa lukea koko säiekin, se ei ole hurjan pitkä.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
LauriA
Viestit: 471
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja LauriA »

^ko. linkistä löytyikin ihan pätevää pakinaa aiheesta. Jatketaan keskustelua siellä jos aihetta löytyy.
Raato
Viestit: 130
Liittynyt: 10 Maalis 2008 12:13

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja Raato »

Hiihtelin viikonloppuna -25..-30 kelissä ja käytin kännykkää suunnassa pysymiseen. Kyllä kaipasin kompassia ja karttaa. Ei tuossa kelissä kännykällä tai gps-kellolla tee mitään. Tai tekee jos haluaa palelluttaa näppinsä ja kaivella vähän väliä kännykkä lämpimästä katsottavaksi ja ottaa riskin, että lämmin kännykkä putoaa puuterilumeen ja lumi sulaa sinne sisään. Kuinka autuasta olisi ollut nostaa kompassi kaulanauhasta eteen ja vilkaista suunta...
Usmi
Viestit: 590
Liittynyt: 18 Tammi 2006 14:44
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja Usmi »

^ Vielä kun löytyisi kompassi johon ei pakkasessa tule ilmakuplaa...
Avatar
Pepi
Viestit: 7208
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Onneksi sen kuplan pitää olla aika valtava tehdäkseen kompassista käyttökelvottoman.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
LauriA
Viestit: 471
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja LauriA »

Kaipa siinä kun ottaa sen "turpa jääpuikkoja täynnä" selffien, niin samalla paikantaa itsensä kännykällä ja merkki karttaan.
Kun kamat on taas järjestyksessä, niin helppo ottaa kompassisuunta kartan merkistä ja lähteä "oikeaan" suuntaan.
Vieläkö kompassit sisältää pirtua? Voisi siinä reissun lomassa ottaa pienet naukutkin :D
Hanu
Viestit: 3366
Liittynyt: 03 Heinä 2007 14:30

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja Hanu »

Kuuluisi kai perjantaikevennyksiin.... Joskus kavereiden kanssa vitsailtiin, että silloin retkeilijällä menee huonosti, kun joutuu juomaan kompassin nesteet ja polttamaan kuksansa.

Asiaan: Käytän karttoja päivittäin ja usein maastossa etsin kiinteistönrajoja. Älypuhelimellakin sen voisin tehdä, mutta enemmän tykkään Garminin retkigpsvehkeestä, jossa kartat ja rajat. Retkillä paperikartan voittanutta ei ole. Etelän retkillä saatan puhelintakin vilkaista. Vaelluksilla olen testannut puhelimen ja offline karttojen toiminnan ja latailen kartat varmuudeksi ennen vaellusta. En käytä kuitenkaan aktiivisesti. Pari kertaa olen huvikseni katsonut tarkan sijainnin.
kepsilla
Viestit: 711
Liittynyt: 18 Kesä 2007 15:54

Re: Älypuhelin navigaattorina

Viesti Kirjoittaja kepsilla »

Eipä ole kartta ja kompassi ollut käytössä vaelluksilla moneen vuoteen , enkä muista , milloin viimeksi oli kompassi edes mukana.
Tosin nykyisin kompassi löytyy älykellosta ja puhelimesta, jos on suunnat sekaisin.
Aina ei edes paperikarttaakaan mukana.
Älypuhelimia , joissa kartat ja kompassi yleensä 2 matkassa ,joita sitten käytetään videointiin ja kuvauksiin.
Suunnistukseen tarvii puhelinta muutaman kerran päivässä, riippuen tietysti maastosta.
GPS vaeltaja
Vastaa Viestiin