Retkiuuni

Avatar
jänkäjussi
Viestit: 711
Liittynyt: 17 Tammi 2011 01:14
Paikkakunta: Oulu

Retkiuuni

Viesti Kirjoittaja jänkäjussi »

Kuvanmukaista savustuslaatikoa vois varmaan käyttää retkiuunina
leipää paistaissa ja vaikka keitettäissä kalasäilykettä lasipurkkiin.
Tuttavalla on kuvanmukainen savustuslaatikki, ja tuolla on muikkuja
savustettu Keiteleen saaressa.
Vahinko vain, että laatikko on isokokoinen ja painava, eikä
sovi retkivarusteeksi.
Kunnollisen puuttuessa on tyydyttävä savustuspusseihin.
http://jaatiedostosi.com/kepakko/Kalastus/Savustin2.jpg
Kuva


Avatar
Pekka
Viestit: 4236
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Pekka »

Melkein tuota kokoa oleva savustin lojui jossain vaiheessa Valtijoen rantapenkalla.
Kun eksyn, lähden kotiin.
Long Nose
Viestit: 1372
Liittynyt: 18 Maalis 2010 08:39
Paikkakunta: luhanka

Viesti Kirjoittaja Long Nose »

Savustus onnistuu kannellisessa kattilassakin.
Kaippa yhden pullan paistokin.
Kypsennettävät pitää vain erottaa jollain kattilan pohjasta jotteivat ne pala.
Savustuksessa käytetty kattila on tosin vaikea puhdistaa. Se kannattaakin pitää mukana vain siihen tarkoitukseen. Mieluummin pidän savustamista varten kattilaa mukana kuin savustaisin foliokääreessä.
Avatar
Pekka
Viestit: 4236
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Pekka »

Kerran savustettiin nimismiehen kämpän pihassa harjusta löysästi folioon käärittynä, jossa oli kuivia lastuja mukana. Kyllä se ihan syötävää oli.
Kun eksyn, lähden kotiin.
Avatar
jänkäjussi
Viestit: 711
Liittynyt: 17 Tammi 2011 01:14
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja jänkäjussi »

Minun retkivarustessa kulkee usein mukana 10 litrainen
rosterisankko, tuossa on usein kuumennellu tiski ja pesuvesiä. 8)
Edellisen idean pohjilta sitä voinee käyttää retkiuuninakin.
Levypala kaasunuotion päälle, muutama kivi pitämään
pullapeltiä koholla ja siitä leivänpaiston, tai jopa paisteleen
kaloja lasipurkkiin.
Sankko ylösalaisin käännettynä levyn pälle, uunihan siitä tulee. :shock:
Vois sillä onnistua jopa kalojen savustaminenkin.
Paljon on testattavaa kotioloissa ennen Juhannusta.
Löytyykö lapinluonnosta jotain savustuspuruksi kelpaavaa,
katajiahan siellä on, mutta tuskin omenapuuta. :roll:
Avatar
sepeteus
Viestit: 1179
Liittynyt: 18 Tammi 2006 13:28
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja sepeteus »

jänkäjussi kirjoitti:...
Löytyykö lapinluonnosta jotain savustuspuruksi kelpaavaa,
katajiahan siellä on, mutta tuskin omenapuuta. :roll:
Olen laittant savupönttöön vaivaiskoivun oksasia, hyvin on pelannut. Sokeripalan/paloja laitan mukaan myös, antavat väriä jäähdytysvaiheessa.
Lappi on vapautta kalenterin ja kellon orjuudesta.
Long Nose
Viestit: 1372
Liittynyt: 18 Maalis 2010 08:39
Paikkakunta: luhanka

Viesti Kirjoittaja Long Nose »

jänkäjussi kirjoitti: Paljon on testattavaa kotioloissa ennen Juhannusta.
Löytyykö lapinluonnosta jotain savustuspuruksi kelpaavaa,
katajiahan siellä on, mutta tuskin omenapuuta. :roll:
Savustuslastut saa kuoritusta lepästä. Vähän katajanoksia neulasineen joukkoon.
Vaivaiskoivusta tulee vähän kitkerää makua.
Purojen varsilta löytyy jossainpaikoin kitukasvuista leppää, mutta parasta savulastut on ottaa mukaan jo matkaan lähtiessä. Huoltoasemilla niitä on pussitettuna valmiiksi.
Kuivat lastut kannattaa kostuttaa ja siihen lisätä ripaus hienoa sokeria joka antaa kullanhohtoisen kuorenvärin savukalalle.Sopiva kostutus on kun sokeri sulaa lastuihin.
Ja voinokare savustettavan kalan sisään!
Savustus kannattaa aloittaa miedolla kuumennuksella jotta savua ehtii muodostua mahdollisimman paljon ja sen maku on näin miedompi. Ja kaloista tippuva kosteus on hyvä estää menemästä lastuihin. Foliolla savustettaessa tätä ei voi kai juuri valttää.
Tällaiseksi esteeksi voi tehdä foliosta reunallisen välipohjan joka kerää tippuvan kalarasvan .
kuu-ukkeli
Viestit: 1065
Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09

Viesti Kirjoittaja kuu-ukkeli »

Naapurimaassa valmistetaan puolen kilon painoista retkiuunia, jota voi käyttää melkein millä tahansa keittimellä.

http://www.omniasweden.com/us/oven-accessories/

Onko jollakin kokemusta tästä tuotteesta?
Ursus
Viestit: 8326
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Tuohan on oikeastaan vain kannellinen teräksinen kakkuvuoka - eli kiinnostunut voi kokeilla löytää sopiva kansi valitsemaansa kakkuvuokaan ja testata sillä. Hyvä vinkki!
Edit: Pitäähän siinä olla tietenkin myös tuo reiällinen pohjapannu.
Viimeksi muokannut Ursus, 25 Maalis 2021 21:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Avatar
mkalima
Viestit: 2207
Liittynyt: 02 Maalis 2007 22:30
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja mkalima »

Ursus kirjoitti:Tuohan on oikeastaan vain kannellinen teräksinen kakkuvuoka - eli kiinnostunut voi kokeilla löytää sopiva kansi valitsemaansa kakkuvuokaan ja testata sillä. Hyvä vinkki!
Sitähän se uuni on. Idea on vain saada jostain se +200 astetta lämpöä suljettuun tilaan ilman, että ko. tilan pohja on +300 astetta. Eli toimii myös niin, että peltisen pesusoikon pohjalle asetetaan erillinen levy joka on reunoista irti ja 10-20mm koholla soikon pohjasta. Tällöin se kovin kuumuus ei tule suoraan paistoksen pohjaan.

Olen joskus kauan sitten saanut maistaa talvivaelluksella pizzaa, joka tehtiin juurikin tuollaisella uunilla, ja muistaakseni bensakeittimellä. Ahkiossa ei painokaan haitannut, eikä sen edessä tuhatkalorinen pizza. :)
Aaro
Viestit: 1793
Liittynyt: 12 Tammi 2010 16:30

Viesti Kirjoittaja Aaro »

Jos leipää haluaa niin paistaminen onnistuu kohtuudella lämmittäen paistinpannussa tai muurikalla. Voi prosessin puolivälissä kääntää ympäri. Lämpö pitää pitää alle hiiltymälämmön. Täällä mökillä näin tehdään silloin tällöin kun kaupassa tulee aika harvoin käytyä. Pitsakin onnistuu, mutta kantta on syytä käyttää.
Avatar
mkalima
Viestit: 2207
Liittynyt: 02 Maalis 2007 22:30
Paikkakunta: Ylöjärvi

Viesti Kirjoittaja mkalima »

Voihan sitä maakuopassakin paistaa leipää rosvopaistin tapaan tai niin kuin Tuaregit Saharassa: Tehdään ensin nuotio hiekalle. Sitten tunnin päästä siirretään hiillos sivuun, asetetaan taikinalätty kuumalle hiekalle ja lopuksi muutama cm hiekkaa ja hiillos takaisin päälle. Sitten taas tunti nuotion polttoa ja alla oleva leipä on valmis. :) (En ole kokeillut, näin telkkarista joskus)
kuu-ukkeli
Viestit: 1065
Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09

Viesti Kirjoittaja kuu-ukkeli »

Kuten osasin odottaakin käyttökokemuksia Omnian uunista ei juurikaan ole. Näyttäisi olevan muuallakin maailmassa suosittu lähinnä karavaanareiden parissa. Uuni on varsin kompaktin kokoinen ja riittävän kevyt, joten sen voisi kyllä hyvin ottaa mukaan avokanoottiin ja ahkioon ja voisihan se mennä rinkassakin silloin, kun yhteisiä leiriytymistarvikkeita voidaan jakaa useammalle kantajalle.

Oma arvioni on, että uunin käsittelemätön alumiinipinta on sellaisenaan erittäin huono paistamista ajatellen. Sillä voisi sellaisenaan kuvitella paistavansa ehkä korkeintaan jonkin kuivakakun, kunhan ensin voitelee ja jauhottaa vuoan hyvin.

Sen sijaan asia voisi muuttua aivan toiseksi hankkimalla uuniin pari erikseen myytävää tarviketta. Sopivaksi muotoiltu silikonivuoka saattaisi tehdä uunista hyvinkin käyttökelpoisen melkein mihin tahansa paistamiseen. "Pakollinen" lisävaruste olisi varmaankin myös erikseen myytävä paistoritilä. Uunin pohjalle voisi laittaa hiukan vettä ja paistaa esimerkiksi kokonaisia pikkukaloja tai paksuja kalapaloja ritilän päällä.

Sopivia lämpömittareita löytyy useita vaihtoehtoja. Sellaisen voisi kiinnittää helposti yhteen kannen höyryreikään. Hyvä paistotulos olisi sitä käytettäessä paljon varmempi.
tst
Viestit: 6170
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: Retkiuuni

Viesti Kirjoittaja tst »

Piipulle jatketta niin majoitekin lämpiää samalla kun valmistaa vaikkapa puurot tai tandoorit. https://www.aliexpress.com/item/4001013 ... 2Anpy&mp=1
Vastaa Viestiin