Nokipannukahvi
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Mutteripannuja on eri kokoja. Itselläni on yhden ja kolmen kupin pannut, jotka ovat kulkeutuneet mukanani Italiasta joskus kauan sitten.hannes kirjoitti:Ohhoh! Täälläpä varsinaisia kahviherkuttelijoita. Taidan olla ainut perinteistä suodatinkahvia nauttiva täällä Turinoissa.
Mutteripannu näyttää kivalta. Sopiva ehkä kotonakin jos vain itselle kupillisen keittää - kun tietäis miten se toimii
Mutteripannussa vesi laitetaan pannun alaosan vesisäiliöön (Pannun saa avattua keskeltä kahteen osaan. Keskellä on kierteet.). Alaosan päälle tulee suppilo, jossa on rei'itetty välipohja. Hienoksi jauhettu kahvijauhe laitetaan tähän suppiloon välipohjan päälle ja painellään tiiviiksi kakuksi. Pannun yläosaan laitetaan alhaalta päin ensin rei'itetty välipohja ja sen jälkeen kuminen tiivisterengas. Sen jälkeen pannun ylä- ja alaosa ruuvataan kiinni toisiinsa ja pannu laitetaan keittimen päälle. Pannun alaosassa vesi höyrystyy ja puristuu höyrynpaineen vaikutuksesta kahvijauhekakun läpi pannun yläosaan. Kahvi on valmista, kun höyry tulee ulos pannun nokasta.
Ainoa kuluva osa on kuminen tiivisterengas, jonka joutuu vaihtamaan muutaman vuoden (2 - 10 v.) välein.
Silloin kun tulipaikalla on kunnollinen ritila niin tama
https://en.wikipedia.org/wiki/Cezve#/me ... fincan.jpg
toimii katsysti, paremmin viela (kuljetuksen kannalta) irrotettavan puukahvan kanssa:
-sokerit tuonne talteen
- kahva puolen kilon kahvipussin kylkeen kuminauhoilla
- arabialaisenn kahviin jauhamisvaiheessa sahramia tai kardemummaa sekaan, niin selviaa vahemmalla sokerilla
https://en.wikipedia.org/wiki/Cezve#/me ... fincan.jpg
toimii katsysti, paremmin viela (kuljetuksen kannalta) irrotettavan puukahvan kanssa:
-sokerit tuonne talteen
- kahva puolen kilon kahvipussin kylkeen kuminauhoilla
- arabialaisenn kahviin jauhamisvaiheessa sahramia tai kardemummaa sekaan, niin selviaa vahemmalla sokerilla
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Makeita idän kahveja (turkkilaisia ja kreikkalaisia) on tullut nautittua vain ravintolassa. Nuohan sopivat erinomaisesti myös retkillä valmistettaviksi ja maistuvat varmasti varsinkin makeiden kahvien ystäville.luuppi kirjoitti:Silloin kun tulipaikalla on kunnollinen ritila niin tama
https://en.wikipedia.org/wiki/Cezve#/me ... fincan.jpg
toimii katsysti, paremmin viela (kuljetuksen kannalta) irrotettavan puukahvan kanssa:
-sokerit tuonne talteen
- kahva puolen kilon kahvipussin kylkeen kuminauhoilla
- arabialaisenn kahviin jauhamisvaiheessa sahramia tai kardemummaa sekaan, niin selviaa vahemmalla sokerilla
Itse käytän sokeria vain latessa ja siinäkin hyvin pieniä määriä. Sokerin tulee (tietysti) olla mahdollisimman luonnollista ruskeaa ruokosokeria (eli pelkästään sokeriruo'osta puristettua mehua, joka on ainoastaan kuivattu ja kiteytetty).
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Illalla (hyvän aterian jälkeen) kahvin kanssa on mukava nauttia jokin tunnelmaan sopiva digestiivi ennen nukkumaan menoa. GSI valmistaa retkeilyyn sopivia taskumatteja.
http://www.gsioutdoors.com/shop/beverag ... flask.html
Pullo painaa (tyhjänä) n. 100 g ja siihen sopii riittävä määrä juomaa viikon vaellukselle (10 fluidiunssia eli 296 ml eli n. 7 ravintola-annosta).
http://www.gsioutdoors.com/shop/beverag ... flask.html
Pullo painaa (tyhjänä) n. 100 g ja siihen sopii riittävä määrä juomaa viikon vaellukselle (10 fluidiunssia eli 296 ml eli n. 7 ravintola-annosta).
Kiitos hyvästä selvityksestä!kuu-ukkeli kirjoitti:Mutteripannuja on eri kokoja. Itselläni on yhden ja kolmen kupin pannut, jotka ovat kulkeutuneet mukanani Italiasta joskus kauan sitten.hannes kirjoitti:Ohhoh! Täälläpä varsinaisia kahviherkuttelijoita. Taidan olla ainut perinteistä suodatinkahvia nauttiva täällä Turinoissa.
Mutteripannu näyttää kivalta. Sopiva ehkä kotonakin jos vain itselle kupillisen keittää - kun tietäis miten se toimii
Mutteripannussa vesi laitetaan pannun alaosan vesisäiliöön (Pannun saa avattua keskeltä kahteen osaan. Keskellä on kierteet.). Alaosan päälle tulee suppilo, jossa on rei'itetty välipohja. Hienoksi jauhettu kahvijauhe laitetaan tähän suppiloon välipohjan päälle ja painellään tiiviiksi kakuksi. Pannun yläosaan laitetaan alhaalta päin ensin rei'itetty välipohja ja sen jälkeen kuminen tiivisterengas. Sen jälkeen pannun ylä- ja alaosa ruuvataan kiinni toisiinsa ja pannu laitetaan keittimen päälle. Pannun alaosassa vesi höyrystyy ja puristuu höyrynpaineen vaikutuksesta kahvijauhekakun läpi pannun yläosaan. Kahvi on valmista, kun höyry tulee ulos pannun nokasta.
Ainoa kuluva osa on kuminen tiivisterengas, jonka joutuu vaihtamaan muutaman vuoden (2 - 10 v.) välein.
Onko kahvi suodatinjauhatusta vai vielä hienompaa?
Sähköhellan levy on liian iso pienelle pannun pohjalle mutta puuhellalla onnistuu - ja kesällä retkikeittimellä, saa samalla vajaat kaasupullot pois nurkista. Toissavuotinen , jo väljehtinyt Sinolikin , Trangian kanssa on hyvä.
Ehkä mutteripannuja on myös omalla sähkövastuksella olemassa.
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Mutteripannussa käytettävä kahvi on yleensä suodatinjauhatusta hienompaa. Espressojauhatus sopii hyvin.hannes kirjoitti:Kiitos hyvästä selvityksestä!
Onko kahvi suodatinjauhatusta vai vielä hienompaa?
Sähköhellan levy on liian iso pienelle pannun pohjalle mutta puuhellalla onnistuu - ja kesällä retkikeittimellä, saa samalla vajaat kaasupullot pois nurkista. Toissavuotinen , jo väljehtinyt Sinolikin , Trangian kanssa on hyvä.
Ehkä mutteripannuja on myös omalla sähkövastuksella olemassa.
Sähkökäyttöisiäkin löytyy.
https://www.crema.fi/fi/products/cloer/ ... tric-mocca
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Nämä tilavuuden mittayksiköt poikkeavat vielä keskenään eri maissa, vaikka ovatkin samannimisiä.luuppi kirjoitti:Kielenhuoltoa sekin, etta miten "ravintola-annos" on aikoinaan valittu, esim. Englannissa hyvin pitkilla perinteilla, se on vahemman (35 ml).
- no, kun se onkin pubi-annos, jotka nautitaan seisaaltaan (rupee horjuttaan nopeammin kuin "ravontolassa istuessa")
1 shot = 1 US fl oz = 1,04 UK fl oz eli jenkeille tuosta linkittämästäni pullosta riittäisi juotavaa 10 päivän vaellukselle, mikäli tarkoitus olisi nauttia yksi shotti päivässä.
Niin, englantislaisten siirtyessa metriseen jarjestelmaan tehtiin mittayksikkolakiin poikkeukset vain oluiden ja maidon osalta (pint onneksi sailyi), muttei vakevien anniskeluun
- valmispakkauksissahan saa myyda miten vain, kun se kerran on selkeasti nakyvilla, mika yksikko ja kuinka paljon (eli jaa informoidun ostajan kontolle)
- tuosta 1,4 desin mitasta oli hauska laskea murto-osia viela eteenpain, jotta paastiin kaytannollisiin anniskelumittoihin:1 Imp.gi. = 5 Imp.fl.oz = 40 Imp.fl.dr. = 2400 Imp.min. = 284.130.625⁄32.774.128 inch³ ≈ 8,669 inch³
1 Imp.gi. = 142,065 312 500 cm³ ≈ 0,142 Liter
Motto: "kahvin kanssa siita saa - siis kahvista - kaksinverroin parempaa"
- valmispakkauksissahan saa myyda miten vain, kun se kerran on selkeasti nakyvilla, mika yksikko ja kuinka paljon (eli jaa informoidun ostajan kontolle)
- tuosta 1,4 desin mitasta oli hauska laskea murto-osia viela eteenpain, jotta paastiin kaytannollisiin anniskelumittoihin:1 Imp.gi. = 5 Imp.fl.oz = 40 Imp.fl.dr. = 2400 Imp.min. = 284.130.625⁄32.774.128 inch³ ≈ 8,669 inch³
1 Imp.gi. = 142,065 312 500 cm³ ≈ 0,142 Liter
Motto: "kahvin kanssa siita saa - siis kahvista - kaksinverroin parempaa"
Tuli tässä mieleen että on minulla myös tällainen GSI;n pullon päälle kierrettävä filteri:
https://assets.trailspace.com/assets/f/ ... SIH2JO.jpg
Eipä vain ole koskaan tullut käytettyä. Paitsi pari kertaa kokeiltua siten että laitoin filtterin mukin päälle, filtteriin kahvijauhe ja vettä päälle ja annoin seista muutam minuutti.
https://assets.trailspace.com/assets/f/ ... SIH2JO.jpg
Eipä vain ole koskaan tullut käytettyä. Paitsi pari kertaa kokeiltua siten että laitoin filtterin mukin päälle, filtteriin kahvijauhe ja vettä päälle ja annoin seista muutam minuutti.
Teen ystavillehan tuo olisi loistava. Kiinalaiset tekevat teenlehdista palloja, jotka on tarkoitus jattaa muhimaan ja vetta lisataan paivan mittaan, kunnes 2 L:n jalkeen alkaa tulos olemaan kovasti laihempi.
- teehan saa olla najutittaessa olla kylmaakin (vain mielipide), kunhan vesi kohtaa teenkehdet aluksi kuumana
- teehan saa olla najutittaessa olla kylmaakin (vain mielipide), kunhan vesi kohtaa teenkehdet aluksi kuumana
En ole mikään kahvihifistelijä, mutta hommasin keväällä tuollaisen matkatermospressopannun. Ei vaelluskamaa painonsa puolesta, mutta lähiretkillä ja leireillä tuolla saa kivasti yhden hengen kahviannoksen tehtyä.
Espro Travel Press 350ml
https://www.paahtimopapu.fi/tuote/travel-coffee-press/
Espro Travel Press 350ml
https://www.paahtimopapu.fi/tuote/travel-coffee-press/
"Antakaa minun vielä kerran katsoa tämän maailman hulluutta."