Tarpin ompelua

akpoika

Tarpin ompelua

Viesti Kirjoittaja akpoika »

Löysin netistä tällaisen tarppimallin: http://www.andyhowell.info/Colin-Ibbots ... review.pdf ja innostuin, että tuollaisenhan teen itse.. Yksinkertaisuudessaan homma menee niin, että viisi samanlaista kolmiota ommellaan yhteen. Laavukankaat, langat ja saumateipit laitoin äsken tilaukseen. Muut tarvikkeet (neulat, cordurapalat nurkkiin yms.) löytynee jo ennestään. Nelisen kymppiä maksoi tarpeet toimituskuluineen. Päivittelen tänne kuvia ja muita asioita projektin etenemisestä... :-)

Pystytysvideokin löytyi:


Avatar
Timoa
Viestit: 1619
Liittynyt: 13 Helmi 2008 17:50
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Timoa »

Tuossa tarppimallissa on jotain hyvin mielenkiintoista. Sikäli hauska, että se on jokapuolelta samanlainen vaikka yhteen kohtaan jää oviaukko.
Tilasitko kankaat shelbyltä?
Avatar
Pekka
Viestit: 4242
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Pekka »

Odotan mielenkiinnolla käyttökokemuksia lumituiskussa.
Kun eksyn, lähden kotiin.
akpoika

Viesti Kirjoittaja akpoika »

Niinpä. Vakuutuin kyllä myös tuosta linkittämästäni videopätkästä, helpolta näyttää pystytys eikä paljon heilu tuulessakaan. Jossain artikkelissa luki jotakuinkin että "if you dont set it up in 2 minutes, you are doing something wrong" :-)

Juu, Shelbytä on tullut suosittua. On kyllä kerrassaan mahtavaa asiakaspalvelua, jos ja kun sieltä vinkkejä kyselee sähköpostilla! Otin vaihteeksi vihreät kankaat. Edellisen perus 1,5x3 m tarpin tein punaisesta.. Tai oikeastaanhan se on se ahkion suojakangas mutta palvelee samalla myös yhden hengen laavukkeena. Siitäkin on joku vanha virsi ja muutama kuva tuolla keskusteluissa..
akpoika

Viesti Kirjoittaja akpoika »

Pekka kirjoitti:Odotan mielenkiinnolla käyttökokemuksia lumituiskussa.
Eiköhän tuon alla jonkinlaisen tuiverruksen kärvistele, kunhan saadaan ne saumat ommeltua ;-)
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Oma suosikkini, malliltaan http://www.seattlefabrics.com/bilgy.html
Avatar
Timoa
Viestit: 1619
Liittynyt: 13 Helmi 2008 17:50
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Timoa »

Käsittääkseni oven voi myös taittaa kasaan jolloin kaikki reunat on maassa lumituiskua ajatellen. Jokunen vuosi sitten yritin tilata tuon tarpin, mutta odotusaika oli niin pitkä niin päädyin toiseen malliin samalta valmistajalta.
- SH -
Viestit: 54
Liittynyt: 02 Kesä 2012 15:33

Viesti Kirjoittaja - SH - »

Tuo Trailstar näyttää olevan maailmalla aika suosittu samoin kuin linkitetyssä jutussa näkyvä MLD:n pyramidilaavu Duomid.

Trailstarin kulmat taitaa olla leikattu lievästi ketjukäyrän muotoon (cosh-funktio), mikä mahdollistaa tiukemman pystytyksen. En osaa sanoa mikä vaikutus tällä on verrattuna suoriin nurkkiin, mutta ketjukäyrän käyttö (engl. catenary cut) on nykyään aika yleistä tarpeissa ja pyramideissa. Todennäköisesti neliöpainoltaan kevyt kangas asettuu kauniisti vaikka olisi leikattu suoraankin.

Hommasin itse kesällä tuon Duomidin silnylon-version. Käyttökokemuksia on sen verran niukasti, etten vielä uskalla liikaa kehua. Työn laatu on kyllä erinomainen. :D
K-nen

Viesti Kirjoittaja K-nen »

Tuollaisessa muodossa kankaan venymisellä ja venymissuunnan orientaatiolla voisi olla runsaasti merkitystä lopputuloksen kannalta.

Jos kangas on venymätön, niin kolmion sivut eivät välttämättä ole suorat, vaan hieman kaarevat, sellaista ketjukäyrää.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Jos haluaa suojansa toimvian yhtä hyvin kuin MLD:n Trailstarin, niin kannattaa kiinnittää erityishuomiota suunnittelluun. cosh-funktio tulee tutuksi ja epäilen, että kotiompelijalla tulee ammattilaisen laitteita ikävä kun ompelee pitkiä kaarevia telttasaumoja. Mutta voi se onnistuakin, varsinkin jos ei käytä silnylonia vaan laavukangasta, joka ei ole niin pirun liukasta ommellessa. Ja se ei myöskään veny niin paljon, niin ei tarvitse vaivata päätään tuolla K-sen mainitsemalla venymisellä ja sen suunnalla.
akpoika

Viesti Kirjoittaja akpoika »

Tämänhetkinen karkea mitoitus kolmioille on 200 cm maanvastainen sivu ja muut 180 cm. Tällöin kolmion korkeus on kankaan leveyden verran eli 150 cm. Sillä perusteella tilasin kankaat, lisäten tietenkin saumavaroille muutamia senttejä ettei jää kangas vajaaksi vaikka tulisikin vielä muutoksia. Laskin kulmat ja sivujen pituudet olettaen oviaukon yläreunaan 90 asteen kulman ja 70 cm maasta irti. Huipun oletin metrin korkeuteen. Sivujen kaareva leikkaus kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta, sitä täytyy vielä pohtia ja laskeskella ennen kuin kankaat tulevat. Itseasiassa mietinkin, kun kuvien perusteella pyrin alkuperäistä apinoimaan, että reunat näyttävät hieman kaarevilta ainakin joissain kuvissa. Varmasti sillä on vaikutusta kankaan asettumiseen.
Avatar
Timoa
Viestit: 1619
Liittynyt: 13 Helmi 2008 17:50
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Timoa »

"ketjukäyrä" onko tuo oikea suomennos "catenary cut" sanalle? Pitkään olen miettinyt sille suomennosta...

Käsittäkseni kotiompelijat silti onnistuu tuossakin. Lopputuloksesta vaikea sanoa. Toisaalta joidenkin kotona tehdyt mallit vastaa aivan teollisesti tehtyjä ajan kanssa suunniteltuja tuotteita. Itse en ole kokeillut ja kaikki ompeluprojektit jotka on tullut valmiiksi on suoraa saumaa.
- SH -
Viestit: 54
Liittynyt: 02 Kesä 2012 15:33

Viesti Kirjoittaja - SH - »

- SH -
Viestit: 54
Liittynyt: 02 Kesä 2012 15:33

Viesti Kirjoittaja - SH - »

Aloittajalle vielä:

Tässä foorumissa keskustellaan Trailstar-tyyppisen suojan rakentamisesta: http://www.backpackinglight.com/cgi-bin ... 999#670999


Threadissa todetaan mm:
In an email, Ron [MLD:n pomo] confirmed that only the ridges are cat cut, not the bases, so each triangle has a base of 84 inches, and the two sides are 78 after the catenary is accounted for(would increase the length by a few inches).

Cat on ridges really helps

I made something similar to trailstar, except a zipper up one ridge. I had cats on two of the ridges. The ridge with the zipper was not cat and very difficult to get taught. There were folds of fabric that went parallel to ridge. It flapped in wind. I re-did it with cat cut and it is much better.

Kannattaa hakea backpackinglight.com’in muitakin threadeja foorumin MYOG-osastolta vaikka hakusanoilla ”cat cut” tai ”catenary cut”

Tässä jutussa http://www.backpacking.net/makegear/cat-tarp/ kaveri mitoitti 5 tuuman dropin 12 jalan pituiselle tarpin harjalle. Mainitsee myös toisesta ohjeesta, jossa pienempi droppi: 1/4 tuumaa yhtä jalkaa kohden.

Lykkyä rakenteluun !
akpoika

Viesti Kirjoittaja akpoika »

Kiitos! Hyviä vinkkejä sieltä löytyy. Vähän on ristiriitaista ilmeisesti tarvitaanko ketjukäyrää maanvastaisella sivulla oikeasti, vai onko se vain muotia :-) Joku oli tehnyt ketjukäyrät vain osaan katon saumoista.. Myös oli maininta, että käsivaralta niitä ei kannata piirtää tai muuten saman sauman matkalle voi jäädä hyvin tiukkoja tai vähän löysiä kohtia. Täytyy siis tietyt pisteet laskea riittävän lähekkäin ja merkata leikkausviiva niiden välille..
Vastaa Viestiin