Tunnelmointia

Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 2849
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

laphilainen kirjoitti: 15 Helmi 2022 19:38
Ylipäätään olisi mukava kuulla Eräkulkurin reissuja ja ajatuksia menneistä, reissut jo pelkästään ennen GPS aikaa sisälsi tiettyä reissuromantiikkaa tai vapauden tunnetta siitä ettei ollut mahdollisuutta heti paikantaa omaa paikkaa. Silloin luettiin maastoa ja oltiin enemmän läsnä. Ehkä huonosti sanottu, mutta siinä oli jokin eri tunne.
[/quote]


Kun pyydettiin, niin laitan tässä uuden otsikon alle erään tarinan menneiltä vuosilta. Tapahtumat kertovat nykyisen Repoveden kansallispuiston latvavesien takaisiin maisemiin suuntaamani rakotuliretkeltä 60-luvulta:

Aamuhämärästä alkaen olen hiihdellyt ehjiä umpihankia kahlaten pitkin metsiä ja jäätyneitä vesiväyliä kunnes puolilta päivin olen päässyt aikomaani asemapaikkaan riittävän kauaksi asutuksesta ja autoteistä. Vanhaa aarniometsää kasvavan kalliojyrkänteen päältä avautuu upea näköala laajoihin Pohjois-Kymen erämaihin, jotka siintävät siniharmaan eri sävyissä etäiseen horisonttiin asti.

Etsin kookkaan, muinaisen metsäpalon jäljiltä hiiltyneen tervaskannon, joka palokoron seurauksena on pihkaantunut ja kyllästynyt tervalla. Sisäpuolelta ontoksi lahonnut kanto on helppo lohkoa kirveellä ja vääntää irti juuriaan myöten. Poljen lumeen nuotiosijan, mihin asettelen tulipuut vanhasta tottumuksesta. Vuolen sytykkeiksi linnun siipipankkaa muistuttavat kiehiset, mihin tuli tarttuu ahnaasti, vaikka tervas on jäistä ja kosteaa. Sitten haen sopivan mittaisen seipään, jonka lyön viistosti hankeen keitinorreksi tulen päälle. Lumesta sulatan keittoveden nokisessa pannussa ja sekoitan kahvihöystöt joukkoon. Kulkijan kahvihetki kruunaa matkan rasitukset ja herkistää kuuntelemaan erämaan hiljaisuutta.

Tiedossani on vanha jo kuorettomaksi kuivunut, tuulen kaatama honka, josta olin edellisenä kesänä pätkinyt yli metriset mittaiset rakotulipölkyt ja varastoinut ne tuuhean kuusen alle suojaan. Veistelen paksut pöllit syville lastuille vastakkaisilta sivuiltaan ja asetan ne päällekkäin poikittaisten aluspuiden varaan. Molempiin päihin, pöllien väliin laitan tulkuspalikat tuoreesta puusta. Sen jälkeen vuoleskelen tervaspuusta kiehisiä tuliraon täytteeksi. Vielä on varmistettava, ettei yläpölkky pääsisi vierähtämään yön aikana pois paikoiltaan. Tätä varten kiinnitän perkkapuun toisesta päästään isolla naulalla keskelle yläpölliä ja toisesta päästään vastapäätä olevaan puuhun. - Nyt olisi kaikki valmista lähestyvää yötä varten.

En malta vielä sytyttää rakovalkeaa palamaan, vaan käyn taskulampun valossa tähystämässä korkean kallioharjanteen reunalta kauas tyhjyyteen. Tuntuu uskomattomalta, että kymmenien kilometrien etäisyydelle horisonttiin ei näy mitään valoja. Jonkinlaisia heijastumia ja valon häivähdyksiä kylläkin erottuu kaukana taivaanrannassa kertoen, että siellä jossakin on autojen ja ihmisten kiireinen maailma. - Ympäröivä erämaa vain huokuu rauhaa ja hiljaisuutta.

Palaan takaisin asemapaikalleni ja sytytän rakopöllien välissä olevat kiehiset, jotka roihahtavat pian hulmuaviin liekkeihin. Yhtäkkiä metsään syntyy kirkas valopiiri, oma pienoismaailmansa, jonka rajat häipyvät ympäröivään pimeyteen. Sitten liekit vaimenevat ja rakovalkea alkaa palaa omalla voimallaan. Sytykkeet ovat tehneet tehtävänsä ja karisevat alas maahan. Juuri nyt on kriittisin vaihe rakotulen onnistumisen kannalta. Lietson tulta viuhtomalla ilmaa hehkuvaan tulirakoon, jolloin liekit saavat lisää happea ja palaminen kiihtyy. Vasta kun rakopöllien tulipinnat ovat hiiltyneet kyllin syvältä, ne palavat varmuudella loppuun asti ilman huolenpitoa.
Nautin olostani tulen hehkuvassa lämmössä ja ajattelen, miten erinomainen lämpöpatteri rakovalkeani onkaan. Louteen suojassa on miellyttävä istua ja kuunnella syvää hiljaisuutta pitkin siemauksin. Väliin tuuli tohahtelee puuskaisesti kallioharjanteen ylimpien puiden latvuksissa varistellen lunta, joka kimmeltävinä hileinä leijailee ja häviää rakotulen hehkuun. Kaukana täältä on ihmisten maailma, olet vain yksin ajatustesi kanssa ja aika antaa sijaa mietiskelylle eikä yksinäisyydessä ole mitään pelättävää.

Pitkään tulta tuijotettuani ryömin vaatteineni makuupussiin. Hetken aikaa valvoessani aistin vielä savun ja tervaksen voimakkaan tuoksun. Viimeisenä muistikuvana tajuntaan jää rakotulen kohina ja liekkien kajastus sekä taivaalta putoilevien lumikiteiden ritinä louteen kattoon.

Tämä yksinäisyyden siedätyshoito on ollut minulle terapiaa kaamosmasennusta vastaan.


Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
diver
Viestit: 1898
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja diver »

No sehän oli mukava kuvaus.
Avatar
OS
Viestit: 8058
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja OS »

Tunnelmallinen muistelus vuosikymmenien takaa.
Hanu
Viestit: 3719
Liittynyt: 03 Heinä 2007 14:30

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja Hanu »

Avotulen palaessa laavuun/louteeseen nukahtaminen reippaan maastopäivän päälle on ihan parasta ja suurinta luksusta. Olisi myös jotenkin houkuttava ajatus viimeiseen nukahtamiseen sitten joskus....

Kun ei ole räkkä ja voi tehdä tulet ja on metsäseudulla retkellä, en kaipaa keittimiä enkä telttoja.
Ursus
Viestit: 9101
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Avotulimajoitteella yöpyminen on hieno kokemus niin laavulla kuin erityisesti louteella ilman rakotuliakin. Lähempänä siinä on luontoa kuin teltassa. Kiitos Eräkulkurille tunnelmoinnista.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
hannes
Viestit: 10441
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja hannes »

Hieno tarina!
Peerus
Viestit: 9
Liittynyt: 13 Heinä 2008 22:28
Paikkakunta: Mäntsälä

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja Peerus »

Tosi hieno tarina. Olen lukenut paljon A.E.Järvisen eräkirjoja ja kyllä Eräkulkurikin osaa tosi hienosti tuoda esiin sen tunnelman, kun on yksin syvällä luonnon helmassa.
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 2849
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Nyt kun vanhuuden tuomat vaivat estävät kaukoretket erämaihin muistelen monesti niitä hetkiä kun vielä jaksoin taivaltaa sinne, jonne enää ei ole pääsyä.

Nyt "puolisokeana" mieleeni palaa muistikuva lähestyvän kaamoksen ajoilta, kun Härkävaaran kämpällä katselin aukean jängän takana avautuvaa maisemaa, jonka lavasteet vaihtuivat auringon kajastaessa metsän rajan takaa. Vähitellen suon perällä ikikuusikon silhuetti tummui lähes sysimustaksi taivaan taustavaloa vasten. Sitä ennen taivaanrannan värikimara muuttui sinisestä vihertävän kautta kellertäväksi hiipuen sitten punertavaksi ennustaen tulevaa pakkasyötä. Lopulta pimenevän taivaan valtasi tuhansin tähdin tuikkiva avaruus, missä kosmoksen yli kulki ja välkehti neonvalojen sävyin liekehtivät revontulet.

Useasti kaamos mielletään harmaaksi ja utuiseksi tihkusateen samentamaksi ja masentamaksi ajaksi. Näin monivärisenä voi näyttäytyä Lapin kaamos siellä missä ei ole tietoakaan kaupunkien neonvalojen loisteesta. Siellä luonto hoitaa värivalaistuksen.
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
naavahauki
Viestit: 312
Liittynyt: 18 Syys 2010 01:15

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja naavahauki »

Minulle on jäänyt mieleen ensimmäiseltä lapin käynniltä aamiainen:
Olin yksin, joka tietysti auttoi tapahtumaa..

Olin keitellyt aamupuurot ja -kahvit ja käynyt nautiskelemaan Semekurtan ylängön usvassa aamiaisestani.
Istuin ehkä 5 metrisen tiputuksen reunalla syömässä puuroani. Ja alkoi kuulumaan vaimeata "tsupsutusta"...sieltä usvasta vaelsi parikymmenpäinen porotokka käytännössä jalkojeni alta, usvasta usvaan.
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 2849
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Etenkin näin loppuvuoden pimeinä hetkinä tulee muisteltua niitä joitakin tähän vuodenaikaan tehtyjä Lapin reissuja. Tulee mieleen eräskin yksinäinen viikko Itäkairassa Joulun alla vuosia sitten. Silloin oli kova pakkaskausi ja pehmeää lunta oli tuiskuttanut niin paksulti, että Härkämurustalta ”hengenahdistusmäenkin" sai laskea suksilla suoraan jarruttelematta Jaurulle asti. Kirjoittelin muistikirjaani jotenkin tähän tapaan:

”Täällä joulupukin asuinsijoilla jouluevankeliumin voisi aloittaa sanoilla: Ja tapahtui Korvatunturin kairassa… Mutta, kun siellä ei oikeasti tapahtunut yhtikään mitään. Illat ja yöt olivat pimeitä pitkälle aamupäivään asti. Valoisaa oli vain muutama hämärä tunti. Syvä hiljaisuus kertoi sen autiuden, mikä ympärillä vallitsi. Vaikka ulkona oli kylmää ja pimeää, niin sisällä kämpässä oli kodikkaan lämmintä. Päivällinen lumituisku oli laantunut ja taivaan iso luuta oli lakaissut hiihtojälkeni näkymättömiin. Siellä Peuraselän kämpällä ajattelin, millainen joulusesonki ja vilske kaukana ihmisten maailmassa vallitsi, kun kiireiset ihmiset toivottivat toisilleen Joulun Rauhaa. Mutta, siellä Peuraselän kämpällä, siellä Korvatunturin kupeessa oli oikeasti Joulun Rauhaa."

Se kontrasti oli todella raju.
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
Ursus
Viestit: 9101
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Liian monella on suorittamisesta johtuva kiire päällä, ollaan sitten vaelluksella kairassa tai maalikylissä. Pitäisi malttaa rauhoittua ja sillä lailla elää hetkessä eli carpe diem. Suorittamisen sijaan molemmissa tulisi malttaa elää.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
amatööri
Viestit: 3337
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja amatööri »

^^
Tuollasissa tilanteissa jossa ei tunnu tapahtuvan mitään tuntee olevansa läsnä ja yhtä sen hetken kanssa. Kaikki tarpeellinen on siinä hetkessä.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 2849
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Joskus vuosikymmeniä sitten, kun hiihtelin Itäkairassa ankarassa pakkasessa kaamosaajan lopulla, niin kaamosvärien sävyttämällä taivaalla välähti kirkas valo. Se osoittautui syvältä horisontin takaa lymynneen auringon säteiden kohdistumisesta korkealla lentäneeseen koneeseen. Se oli vaikuttava kokemus.

Joskus myöhemmin katsoin televisiosta dokumenttiohjelman siperialaisista turkismetsästäjistä, jotka hiihtivät talvista Siperian taigaa ja kiinnittivät huomionsa korkealla taivaan sinessä lentävään matkustajakoneeseen.

Näistä syntyi mielessäni seuraavanlainen tarina:

Sergei ja Vasili hiihtävät hengitys höyryten venäläisissä armeijan ylijäämäkamppeissaan lumista ja pimeää taigaa. Ansapyytöjen lisäksi toiveena olisi hirvi, josta saisi lihaa pitkälle talveen. Keskipäivällä hämärän metsän takaa heijastuu etelän valon punertava kajo. Yhtäkkiä taivaalla näkyy sädehtivä välähdys. Lentokone on niin korkealla, että auringon valo heijastuu siitä maan kamaralle.

Sisällä lentokoneessa on lokoisaa, bisnesmiehiä palaamassa Kiinasta ja Japanista. Onpa siellä nuorten miesten extreme-ryhmä, joka on suorittanut sponsorirahan turvin supervaelluksen Siperian taigalla. Itsetunto on huipussaan ja lukuisten konjakkilasillisten jälkeen sillä ei ole enää mitään rajaa. Tunnelma on kerrassaan mahtipontinen.

Sergein ja Vasilin ajatus viivähtää hetken korkealla kiitävässä lentokoneessa. Kumpikaan heistä ei ole koskaan nähnyt lentokonetta muualla kuin korkealla taivaalla. Millaista siellä lentokoneen sisällä on, ketä siellä matkustaa? Yhä enemmän niitä on alkanut näkyä Siperian yllä. Pian huomio kiinnittyy taas todellisuuteen ja lentokoneen savuvana häviää vähitellen taivaan tuuliin. Sergei ja Vasili jatkavat hiihtämistään Venäjän taigan pimeydessä taivaalla kiiluvien tähtien alla.

Muutaman konjakin jälkeen arktisen retkikunnan sankarit ovat perillä valomeressä kylpevän suurkaupungin lentoasemalla.
Viimeksi muokannut Eräkulkuri, 17 Syys 2023 08:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
Nuortti
Viestit: 484
Liittynyt: 23 Loka 2021 16:01

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja Nuortti »

Hieno tarina Sergeistä ja Vasilista.
Täytyy napata tänään illalla konjakkipaukut heidän kunniakseen. Normaalisti olen tyytynyt yhden tähden Jalluun. Sitä on toki mukana kun ensi viikolla suuntaan UK-puistoon.
Avatar
OS
Viestit: 8058
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Tunnelmointia

Viesti Kirjoittaja OS »

Nuortti kirjoitti: 16 Syys 2023 17:29 Hieno tarina Sergeistä ja Vasilista.
Täytyy napata tänään illalla konjakkipaukut heidän kunniakseen.
No jos tuolle linjalle lähdetään, niin taidanpa tunnelmoida minäkin. :wink:
Vastaa Viestiin