Tolosjoki, Ivalojoki, Suomu-Lutto

Avatar
George
Viestit: 3343
Liittynyt: 22 Marras 2007 21:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja George »

suok kirjoitti:George, laskitteko kaikki Luton kosket? Oliko mitään ylläreitä?
Laskettiin kaikki. Oli naisväkeäkin mukana eivätkä pahana pitäneet. I-II luokan koskia ne ovat. Heinäkuun lopulla oli v. 1999 vettäkin tarpeeksi. Luttoköngäs Suomujoen risteyksessä on laskukelvoton. Könkään yläpuolelta me oikaistiin Suomujoelle ja lähdettiin takaisin päin.


Inarinjärvi kansallispuistoksi
suok
Viestit: 196
Liittynyt: 29 Joulu 2008 17:02

Viesti Kirjoittaja suok »

Reissu on sitten takana.

Laskettiin pätkät Ivalojokea ja Luttojokea.

Ivalojoesta sinänsä ei ole paljon uutta kerrottavaa, netistä löytyy tietoa.

Sekä joesta että ympäristökeskuksen sivuilta näkee että vesi on ajankohtaan nähden varsin alhaalla, kivisyys kiusasi koko retken ajan.

Reissussa oltiin koskareilla ja liikkeelle lähdettiin Kutturasta. Yöksi melottiin Ritakoskelle, ekalle päivälle matkaa kertyi vähän reilu 30 km. Majoitus oli vuokratuvassa, koskariin ei kummoisia retkivarusteita sovi. Kun melonta-asuna on kuivapuku niin muuta vaatetta tarvii vähemmän ja tuvassa löytyy keittovehkeet joilla illaksi saatiin lämmin ruoka. Toisen päivän satsi oli Ritakoskelta Tolosen venerampille, noin 20 km. Kosket eivät ole koskareilla kovin kummallisia laskettavia, ainakaan tällä veden korkeudella. Toloskoskessa meille kävi vähän hölmösti. Kosken yläosan jälkeen noustiin maihin tutkimaan loppuosaa rannalta (kuvittelin että loppulasku on oikealle kääntyvän mutkan takana) kunnes tajuttiin että juuri äsken laskettiin se loppuosa jota odotettiin koko 2 päivää.

Seuraavaksi vuorossa oli Lutto, päiväretkenä. Kajakit nostettiin jokivarteen Kattasjärven alapuolella, ajoin auton Luton sillalle ja poljin fillarilla ylävirtaan. Kajakit vesille ja kohti rajaa. Alkuosassa on hyvä koskijakso. Jos haluaa pelkästään vauhdikkaampaa menoa niin tämän alkuosan voi laskea ja nostaa kajakit tai kanootit auton kyytiin muutaman kilsan päässä alavirrassa. Toinen hyvä koskijakso on puolimatkassa, mutta silloin pitää meloa sillalle asti. Luton ja Suomun yhtymäkohdassa harrastettiin myös turismoa, käytiin katsomassa Suomuköngästä joka on varsin näyttävä koskijakso. Luttokönkäällä minä laskin alun ja lopun mutta talutin kajakin varsinaisen könkään ohi, kaveri laski koko Luttokönkään, kuohuvien kallioportaiden yli. Päivälle kertyi melontamatkaa noin 20 km.

Seuraavana suunnitelmissa oli Tolosjoki. Käytiin tiedusteluretkellä jokivarressa laavun tienoilla, kuljettiin vajaa kilsa jokivartta. Joki oli sitä mitä uskottiinkin: kaunis, matala ja kivinen. Kyllähän märät kivet on aika liukkaita mutta kivistä saatiin kylläksi jo Lutolla joten lähdettiin kohti etelää syvempiä koskia etsimään. Lauantaina leikittiin sitten vähän aikaa Koitelinkoskessa Kiiminkijoella ennen kotiinlähtöä.
Avatar
-KP-
Viestit: 261
Liittynyt: 01 Maalis 2010 13:36

Re: Tolosjoki, Ivalojoki, Suomu-Lutto

Viesti Kirjoittaja -KP- »

Tästä on jo vuosia vierähtänyt edellistä päivityksestä.

Onko tuon jälkeen kukaan laskenut Sota- tai Tolosjokea koskarilla tai packcraftilla.

Packcraftilla on tullut kynnettyä kivisiä pikkukoskia, joten se ei (sileistä) kivistä säikähdä, kuten ei koskarikaan.

Mutta olisihan se mukava kuulla kokemuksista, jos joku on jo nuokin mennyt...

-KP-
-Kokemus se on huonokin kokemus-
akuusist
Viestit: 608
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Re: Tolosjoki, Ivalojoki, Suomu-Lutto

Viesti Kirjoittaja akuusist »

Packraftilla, Ivalojoen Pajakosken virtamalla 100m³/s
Sotajoen alaosat: aivan loistava
Appisjoki: liian kivikkoinen ja aika jyrkkäkin
Minusta vettä olisi saanut olla mielellään vähän enemmänkin.
Avatar
-KP-
Viestit: 261
Liittynyt: 01 Maalis 2010 13:36

Re: Tolosjoki, Ivalojoki, Suomu-Lutto

Viesti Kirjoittaja -KP- »

Mahtavaa, kiitos päivityksestä.
Arvokasta tietoa,
KP
-Kokemus se on huonokin kokemus-
Vastaa Viestiin