Kaldoaivi

Tepsu2
Viestit: 22
Liittynyt: 17 Touko 2006 19:37

Kaldoaivi

Viesti Kirjoittaja Tepsu2 »

Haluaisin hieman neuvoja kokeneemmilta konkareilta, mihin päin kannattaisi 5 päivän vaellus suunnata tuolla Kaldoaivilla? Pitkään ollaan suunniteltu tuota kyseistä reittiä, mutta ehdotuksia voitaisiin kaivata lisää. Olisi mukava päästä avotuntureille ja välillä taas jokilaaksoihin kalastelemaan.. Ja autolla lähdemme liikenteeseen, joten jonnekkin se täytyy jättää ja patikoida ns. lenkki. Olisi mukava saada vastauksia ja eri ehdotuksia reiteistä, kiitos!


AnttiH
Viestit: 1325
Liittynyt: 06 Kesä 2006 19:29
Viesti:

Viesti Kirjoittaja AnttiH »

Tuolla alueella ensimmäinen (ja suurin ongelma) on siirtyminen paluupaikalta lähtöpaikalle eli autonnoutu. Julkiset kulkevat heikosti eli tosiaan rengasreitti on hyvä vaihtoehto. Suosittelen esim. Saamenreittiä eli Näätämöstä Sevettijärvelle tai toisin päin. Voitte kenties tehdä pistoreissuja päiväseltään jostain leiripaikoista. Villavaara ja Harrijoki ovat molemmat kokemisen ja näkemisen arvoisia paikkoja. Avotunturi alkaa vasta puolessa välissä matkaa Pulmankijärven eteläpäähän.

Kaldoaivi on mahtava paikka ja Näätämöjokea lukuunottamatta, siellä saa olla rauhassa.
tinder
Viestit: 855
Liittynyt: 18 Tammi 2006 18:17

Viesti Kirjoittaja tinder »

Kalastusta en kommentoi, mutta jos AnttiH:n ehdottamille suunnille menet, niin se Villavaara on ehdoton! Ei niin huikean korkea, mutta maisemaa piisaa. Ja lisäkorkeutta saa helposti kiipeämällä siihen kolmionmittaustorniin.
Cockton
Viestit: 3
Liittynyt: 22 Kesä 2006 12:04

Viesti Kirjoittaja Cockton »

Tämä paikka on minuakin houkuttanut jo pidempään. Olen käynyt lapissa loppusyksystä ja osunut yleensä mukavasti vähähyönteisisiin ja vähäihmisisiin aikoihin. Nyt kuitenkin taidan olla liikkeellä kohta heinäkuun puolivälin jälkeen ja mietityttää että syödäänkö minut elävältä noilla soilla...

edit: Lisätäänpä kysymys. Onko täysin tuhoontuomittu ajatus yrittää pysyä pois poluilta ja mennä alueen läpi tyylillä suoraan Sevettijärveltä Utsjoelle? Kartta nimittäin näyttää aika täplikkäältä ja mietin että millaista maastoa se sitten käytännössä on kävellä.

edit2: niin ja se tärkein: paljonko tuolla on ihmisiä? :D
Avatar
Siskeli
Viestit: 401
Liittynyt: 31 Tammi 2006 15:32
Paikkakunta: Jyväskylä, Inari

Viesti Kirjoittaja Siskeli »

Olen kulkenut polkua kartellen Nuorgamista Sevetille. Maasto on mukavaa, pääosin jopa helppokulkuista. Kalstukseen sopivia puroja, hiekkarantoja, putouksia suihkun ottoa varten, tuntureita. Kaikkea löytyy. 4-6 päivää on hyvä aika matkaan.
Liikkeet luonnossa on kuin ympyröitä, niinkö syklejä ja sillä mallilla kookhaita ettei tämmönen ihminen niitä osaa tuntea (Juhani Koskinen, kokoelmassa Äijä)
AnttiH
Viestit: 1325
Liittynyt: 06 Kesä 2006 19:29
Viesti:

Viesti Kirjoittaja AnttiH »

Cockton kirjoitti:Tämä paikka on minuakin houkuttanut jo pidempään. Olen käynyt lapissa loppusyksystä ja osunut yleensä mukavasti vähähyönteisisiin ja vähäihmisisiin aikoihin. Nyt kuitenkin taidan olla liikkeellä kohta heinäkuun puolivälin jälkeen ja mietityttää että syödäänkö minut elävältä noilla soilla...
Syödään. Sevetin pää on aikamoista viidakkoa. Siellä on 20 kaziljoonaa hyttysiä ja mäkäräisiä.
Cockton kirjoitti: edit: Lisätäänpä kysymys. Onko täysin tuhoontuomittu ajatus yrittää pysyä pois poluilta ja mennä alueen läpi tyylillä suoraan Sevettijärveltä Utsjoelle? Kartta nimittäin näyttää aika täplikkäältä ja mietin että millaista maastoa se sitten käytännössä on kävellä.
Kannattaa katsella ylitykset tarkasti. Eteen saattaa sattua jokia tai puroja, jotka ovat tulva-aikaan hankalia ylittää. Selvitä alueen vesitilanne. Viime vuonna esim. siellä oli tosi kuivaa. Joka tapauksessa Kaldoaivi on kumisaapastalibaanin valtakuntaa. Vetisiä soita ja mättäikköjä on lähes jokaisella reitillä.

Sekin kannattaa miettiä, miten hyvät ovat omat erätaidot. Reittien ulkopuolella ei juurikaan ole mitään suojaa Kaldoaivissa. Ei kämppiä, kammeja, ei metsää, ei kännykän kuuluvuuttaa (Soneralla voi olla, mutta Elisa ja DNA voi olla aika turhia) jne. Mutta sinne vaan.
Cockton kirjoitti: edit2: niin ja se tärkein: paljonko tuolla on ihmisiä? :D
Ei ketään. Kaldoaivi on liian syrjässä ja "erämainen" ollakseen suuren yleisön suosiossa.
Cockton
Viestit: 3
Liittynyt: 22 Kesä 2006 12:04

Viesti Kirjoittaja Cockton »

AnttiH,

Kiitoksia kommenteista. :) Tuo hyttytilanne tosiaan huolestuttaa, pitää vielä miettiä että mihin tuossa kohti kesää suuntaa. Erätaidoista asiallinen huomautus. Niiden suhteen asia on kunnossa, yksin vaeltavalla vain randomilla tulevat loukkaantumiset ovat suurin riski.

Ja juuri tuo erämaisuus ja ihmisettömyys tässä kiinnostaa. Ehkä menen tuonne sitten kun pääsen loppusyksystä liikkeelle, tänä kesänä se ei ole muista syistä johtuen mahdollista.
Tepsu2
Viestit: 22
Liittynyt: 17 Touko 2006 19:37

Viesti Kirjoittaja Tepsu2 »

Jep, nyt ollaan mekin sitten reittiä hieman suunniteltu. Pistetään Vetsikkojoelle leiri pystyyn ja tehdään ns. päiväreissuja kaldoaivin tuntureille. Tällöin tuskin tarvitsee monia soita rämpiä yli.. Ja nähdään kaikista parhaimmat maisemat. Suoalue kun ei vieläkään meikäläistä kiinnosta..

Kartan mukaan siellä olisi paljon kammeja ja muutamia autiotupiakin, saa nähdä löydetäänkö.. Kannattaisiko kenties hommata gprs?? Taitaa tosin tuo kalastus olla kiellettyä itse vetsikkojoella, mutta sivuhaaroista saa yrittää!! Iltaisin kun ois kiva nuotiolla paistella muutemia vonkaleita.

Kova hinku on jo lähteä, ei millään jaksaisi odottaa lomaan asti..
korven-menninkäinen
Viestit: 13
Liittynyt: 20 Huhti 2006 12:45

Viesti Kirjoittaja korven-menninkäinen »

Autiotuvat kirjan mukaan suurin osa kammeista ja autiotuvista on tuhoutunut tai yksityis omistuksessa. Itsellä ei ole parempaa tietoa asiasta.
AnttiH
Viestit: 1325
Liittynyt: 06 Kesä 2006 19:29
Viesti:

Viesti Kirjoittaja AnttiH »

Tepsu2 kirjoitti:Jep, nyt ollaan mekin sitten reittiä hieman suunniteltu. Pistetään Vetsikkojoelle leiri pystyyn ja tehdään ns. päiväreissuja kaldoaivin tuntureille. Tällöin tuskin tarvitsee monia soita rämpiä yli.. Ja nähdään kaikista parhaimmat maisemat. Suoalue kun ei vieläkään meikäläistä kiinnosta..

Kartan mukaan siellä olisi paljon kammeja ja muutamia autiotupiakin, saa nähdä löydetäänkö.. Kannattaisiko kenties hommata gprs?? Taitaa tosin tuo kalastus olla kiellettyä itse vetsikkojoella, mutta sivuhaaroista saa yrittää!! Iltaisin kun ois kiva nuotiolla paistella muutemia vonkaleita.

Kova hinku on jo lähteä, ei millään jaksaisi odottaa lomaan asti..
On siellä niitä kammeja ja tupia, mutta ne todellakin ovat yksityisiä ja lukossa. Myös osa karttaan merkityistä on yksityisiä ja moni kartan kammi on romahtanut.

Vetsikkojoen sivuhaaroista ei ymmärtääkseni saa kalastaa. Kannattaa tarkistaa metsähallitukselta tarkasti, missä voi kalastaa. Lohijoet ja niiden sivuhaarat eivät kuulu Kaldoaivin erämaa-alueen lupaan muistaakseni.

Vetsikkojoesta vielä sen verran, että siinä taitaa olla varsin vähän ylityskohtia, joten jo Utsjoki-Nuorgam tieltä lähdettäessä kannattaa harkita kumpaa puolta etenee. Ainakin länsipuolella on polkuja.
Vänkä
Viestit: 773
Liittynyt: 15 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Vänkä »

Ihe olen Kaldoaivissa läpikäynyt Inarin polun (100 km), joka lähtee Sevetiltä ja päätyen Norjan Karlebotniin. Ajallisesti viisi päivää ja 100 km. Aika sopiva, muttei kalastukseen silloin jäisi aikaa.

Kaldoaivissa törmää todennäköisemmin riekonmehästäjään kuin retkeilijään. Maasto on avotunturissa mukavan tasaista, ei hengenahistavia nousuja. Minkäänlaisia Haltin kiksejä ei saa, mutta omalla tavallaan Kaldo on hienoa paikkaa retkeilyyn.

Mielekästä rengasreittiä ei Kaldosta löytyne, jos ei tyydy tuohon useimman retkeilijän/kalastajan suosimaan Sevetti-Näätämö-Sevetti -reittiin, mikä kulkee valtatien molemmin puolin. Siitä ei kokemusta.
Tepsu2
Viestit: 22
Liittynyt: 17 Touko 2006 19:37

Viesti Kirjoittaja Tepsu2 »

Villin Pohjolan sivuilla olin näkevinäni kartan (Utsjoen kalastusalue)missä ei saisi kalastaa, eikä siihen oltu merkitty Vetsikkojoen kaikkia sivuhaaroja. Siidastakin kysytty, vastasivat joidenkin sivuhaarojen olevan kalastuskelpoisia!!

Itse en niin tuosta kalastuksesta niinkään välitä, ukko se meistä ahkerampi on.. Sain tosin viime kesän Lapin reissulta ensimmäiset taimeneni!! Kaikista eniten Lapin reissuilla arvostan kuitenkin rauhaa ja ukon kanssa kaksistaan oloa.
Appis
Viestit: 193
Liittynyt: 18 Tammi 2006 15:07

Viesti Kirjoittaja Appis »

Kesäkuun toisella viikolla kävelimme Sevetiltä Utsjoelle.
Toisena päivänä on vähän soita, mutta ei mitään merkittävää.
Ihanaa ihmisvapaata aluetta.
Tosin siinä meni viikon verran, mutta päivämatkat olivat tosi
lyhyitä.
Eihän siinä tule kuin Vetsijoen ylitys mikä ei ole mitenkään vaikea.
Näätämöjoen yli siltaa pitkin ja sitten pysyy Silisjoen eteläpuolella.
Silisjokeen laskevan joen yli pääsee hyvin muutama sata metriä ylävirtaan.
Appis
Viestit: 193
Liittynyt: 18 Tammi 2006 15:07

Viesti Kirjoittaja Appis »

Vetsijoen yli kannattaa mennä joko Vaisjoen kammin alapuolelta
ennen Vaisjoen isompaa haaraa tai sitten kilometri siitä ylävirtaan
kivikoiden kohdalta.
aribe
Viestit: 51
Liittynyt: 08 Huhti 2006 20:10
Paikkakunta: pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja aribe »

Luepa kakkossivulta Pulmankijärveltä etelään, siellä on jotain kaldoaivin alueelta, jossa viime kesänä olimme.

Muita ihmisiä ei näkynyt kun vasta kuudentena päivänä, mutta osan matkaa kun menimme merkittyä reittiä niin siellä oli jonkun verran liikennettä.

Vetisiä alueita myös löytyy riittävästi..
Vastaa Viestiin