Omat kartat gepsiin

tapsa123
Viestit: 202
Liittynyt: 30 Heinä 2007 09:32

Omat kartat gepsiin

Viesti Kirjoittaja tapsa123 »

Onko kenelläkään tietoa/kokemusta miten eri merkkisiin käsigps -laitteisiin saa syötettyä omia karttapohia? Niitähän pystyy nykyään imuroimaan vaivattomasti esim retkikartta -palvelusta. Tai sitten hieman vaivalloisemmin skannaamaan paperikartoista. Kysymys siksi, että harkitsen uudemman gepsin hankintaa nykyisen 15 -vuotiaan garminin tilalle, mutta myytävien kartta-aineistojen hinta suhteessa laitteisiin hirvittää.


Avatar
rikuriku
Viestit: 133
Liittynyt: 18 Tammi 2006 10:03

Viesti Kirjoittaja rikuriku »

Etpä ole tainnut vielä saada vastausta kysymykseesi.

Nuo kaupalliset kartta-GPS laitteet käyttävät yleensä ns vektorikarttoja, joiden teko itse on melko hankalaa, ja siksi niiden hinnat on pystytty pitämään korkeina.

Muistelen kyllä lukeneeni, että johonkin Magellanin malliin voisi ladata tarkoittamiasi rasterikarttoja, mutta tarkempaa tietoa ei ole.

Mutta on muita kuin käsi gps laitteita, joihin noita omia karttapohjia on helppo ladata. Tällaisia ovat TomTom autonavigaattori ja melkein kaikki nykyiset matkapuhelimet, joissa on riittävän kokoinen näyttö.

Aikaisemmissa viesteissä on kerrottu lisää noista vaihtoehdoista.
Savolainen
Viestit: 396
Liittynyt: 04 Heinä 2008 22:29

Viesti Kirjoittaja Savolainen »

Viimeksi muokannut Savolainen, 14 Touko 2019 21:07. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
kepsilla
Viestit: 749
Liittynyt: 18 Kesä 2007 15:54

Omat kartat laitteeseen

Viesti Kirjoittaja kepsilla »

Jos haluat omat kartat skannatut, retkikartta , kansalaisen karttapaikka jne... , niin kannattaa unohtaa noi vektoripohjaiset karttaratkaisut kuten Garminit ja Magellanit. Rasterikartan muuttaminen vektorimuotoon kunnon lopputuloksella ei maksa vaivaa (=kohtuuton työ).
Ohjelmat ,joihin ainakin voi tehdä omia karttoja helposti ,ovat mm. SmartComGPS symbian S60 älypuhelimiin ja OziExplorer CE Windows CE käyttöjärjestelmän autonavigaattoreissa.
Itse olen tehnyt karttoja näihin : skannatusta suunnistuskartasta, skannatusta vaelluskartasta, retkikartan aineistosta, kansalaisen kartapaikan aineistosta tai verkosta ladatusta karttakuvasta (esim. Ylläksen latukartta).
Suosittelen ennemmin älypuhelimen (sisäisellä GPS:llä tai ilman) ja/tai Bluetooth GPS loggerin hankintaa, jos tavoitteena tehdä omia karttoja.
GPS vaeltaja
Avatar
rikuriku
Viestit: 133
Liittynyt: 18 Tammi 2006 10:03

Re: Omat kartat laitteeseen

Viesti Kirjoittaja rikuriku »

kepsilla kirjoitti: Suosittelen ennemmin älypuhelimen (sisäisellä GPS:llä tai ilman) ja/tai Bluetooth GPS loggerin hankintaa, jos tavoitteena tehdä omia karttoja.
Tuosta olen aivan samaa mieltä.
Tai jos on menossa paikkaan, mistä ei kertakaikkiaan noihin kartta-GPS:iin ole saatavissa karttoja. Itse olen lähdössä kesällä Monte Negroon ja netistähän löytyi valmiiksi kalibroidut 1:25000 topokartat jotka toimivat Smartcomgps ohjelmassa puhelimessani. Samoin tein netistä löytyvästä Monte Negron tiekartasta TomTomiin sopivan version. Tomtomin omassa Itäeuroopan kartassa taitaa olla yksi maan läpi kulkeva päätie, ei muuta.
Herrahuu
Viestit: 308
Liittynyt: 19 Tammi 2006 15:18

Viesti Kirjoittaja Herrahuu »

Jaa-a,

Onko kenelläkään tietoa moisesta? Hm-m, hybridinavigaattori.

Maastossa ja ennenkaikkea veneessä se kiinnostaa, koska pelkästään vesille tarkoitut vehkeet maksavat aivan törkeästi. Joku toinen voisi ottaa sen mukaan melontareissuun, interrailille, maastofillaroimaan tai autolomalle eurooppaan - siis jos konsepti toimii?

Malli on varsin uusi, lanseerattiin viime lokakuussa. Hinta vielä tapissa, sisarmalli 500 (autoon skandikartat) about VI-kybää halvempi. Karttojen hinta onkin toinen juttu.
tapsa123
Viestit: 202
Liittynyt: 30 Heinä 2007 09:32

Viesti Kirjoittaja tapsa123 »

Noniin, heräsihän se tämäkin ketju eloon.
Karttojen vektorointi alkaa kyllä vaikuttaa vähän liikaa propellihattupuuhastelulta. Ilmeisesti työmies on näissäkin hommissa palkkansa ansainnut... :? Autogepsin käyttö maastossa taitaa olla hankalaa, ainakin oman tomtomini akku loppuu alta kahden tunnin käytöllä. Onkohan älypuhelimissa parempi akkukesto? Entä vedenpitävyys?
kepsilla
Viestit: 749
Liittynyt: 18 Kesä 2007 15:54

Viesti Kirjoittaja kepsilla »

Näitä asioita on käsitelty tälla foorumilla aikaisemminkin:
http://www.vaellusnet.com/turinat/viewtopic.php?t=3486
Älypuhelimien virrankulutuksessa ja akkukapasiteetissa on eroja.
Toiminta-aika SmartCOMGPS ohjelmalla ja ulkoisella Bluetooth GPS modulilla on luokkaa 15-20 tuntia. Sisäisellä GPS:llä toiminta aika on lyhyempi 5-15 tuntia.
Ulkoinen GPS Loggeri toimii jopa 30 tuntia yhdellä latauksella:
http://www.digimesta.com/index.php?page ... duct_id=54
Tämä sopii hyvin jäljen tallennukseen , eikä puhelinta tarvitse välttämättä pitää virrallisena koko ajan.
Jos käyttää puhelinta vesisateessa, sitä varten kannattaa olla läpinäkyvä vedenpitävä suojapussi.
GPS vaeltaja
Vastaa Viestiin