JAUHELIHAN KUIVATUS
Mitenkäs raa'an rasvaisemman jauhelihan kuivaaminen kuivurissa? Siis jos heitän halvinta possua kuivuriin, niin paino pudonnee rasvaisuudesta huolimatta alle 50%:iin alkuperäisestä..
Entäs uudelleen kostuminen; kauanko kestää, että imaisee itsensä pehmiäksi kylmällä vedellä? Arvioita..
Yritin etsiä koiralle kokoliharavintoa vaellukselle, kun pärjäävät jopa puolella verrattuna marketpapanoihin, mutta sehän maksaa enemmän kuin sisäfile! Ei ihan hirveästi tulkkoa ole koiran ruokien hinnoissa...
Vois löytyä suomalaisista etnisistä ruokakaupoistakin.
Mites kuivattu turska? Pystyykö siitä tekemään jotain syötävää?
Entäs uudelleen kostuminen; kauanko kestää, että imaisee itsensä pehmiäksi kylmällä vedellä? Arvioita..
Yritin etsiä koiralle kokoliharavintoa vaellukselle, kun pärjäävät jopa puolella verrattuna marketpapanoihin, mutta sehän maksaa enemmän kuin sisäfile! Ei ihan hirveästi tulkkoa ole koiran ruokien hinnoissa...
http://www.asianfoodgrocer.com/product/ ... una-flakesEllaK kirjoitti:Jauhelihan lisäksi olen joskus kuivattanut kiertoilmauunissa tonnikalaa. Pitää muistaa valita vain veteen säilöttyjä kaloja. Ihan syötäväähän siitäkin tuli, muistaakseni.
Vois löytyä suomalaisista etnisistä ruokakaupoistakin.
Mites kuivattu turska? Pystyykö siitä tekemään jotain syötävää?
Rasva alkaa helposti tippumaan veks, joten saatat menettää aika paljonkin syömäkelpoista koiranruokaa.Hobelf kirjoitti:Mitenkäs raa'an rasvaisemman jauhelihan kuivaaminen kuivurissa? Siis jos heitän halvinta possua kuivuriin, niin paino pudonnee rasvaisuudesta huolimatta alle 50%:iin alkuperäisestä..
Entäs uudelleen kostuminen; kauanko kestää, että imaisee itsensä pehmiäksi kylmällä vedellä? Arvioita..
Palautumisen joudut kokeilemaan, mutta veden lämmöllä on varsin iso merkitys palautumisnopeuteen, kädenlämpöinenkin on paljon nopeampi kuin kylmä. Kiehuvalla puhutaan minuuteista, kädenlämpöinen vaatii tunnin pari. Purokylmällä turposi vielä kattilassa vaikka esiturvotusta oli 3-4h.
Myös kuivatuksella on iso merkitys, ylikuivatettu ottaa paljon huonommin ja vaatii kuumempaa vettä.
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Ihmisravinnossa ehkä, mutta koiran tapauksessa se on kaikki hukkaan menevää käyttökelpoista tavaraa. Ei niiden maha helposti sekaisin mene vaikka rasva yrittäisi vähän härskiintyäkin.Hobelf kirjoitti:Rasvan pois tippumine lienaa vain positiivistä.
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
-
- Viestit: 242
- Liittynyt: 28 Joulu 2011 09:41
- Paikkakunta: Hamina
Onko kukaan kokeillut jauhelihan kylmäsavustusta ennen kuivatusta? Tuli tuossa eilen mieleen kun kuivasin 1kg jauhelihaa.
Muuten, kuinka paljon tuo rasva huonontaa säilymistä? Tein tuon erän kokeeksi vähärasvaisesta(ei paisti) naudan jauhelihasta, ja lopputulos jäi aavistuksen öljyiseksi pinnaltaan. Kai tuo silti useamman kuukauden säilyy..?
/Antti
Muuten, kuinka paljon tuo rasva huonontaa säilymistä? Tein tuon erän kokeeksi vähärasvaisesta(ei paisti) naudan jauhelihasta, ja lopputulos jäi aavistuksen öljyiseksi pinnaltaan. Kai tuo silti useamman kuukauden säilyy..?
/Antti
Kuivattuna satsi painaa 280 grammaa. Vettä oli siis lähes kilo.Pekka kirjoitti:Uunissa kuivumassa parhaillaan 1,2 kg hirven jauhelihaa. Ensin paistinpannulla nesteet pois ja sitten jauhoin mössön blenderillä lähes suodatinkahvikarkeuteen. Luulis kuivuvan hyvin ja vetäytyvän helposti kun syönnin aika koettaa.
Kun eksyn, lähden kotiin.
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Käytätkö nimenomaan hirveä? Minulla vähärasvaisen hirvijauhelihan (ja pienen sipulimäärän, joka paistetaan sen kanssa) paino tippuu kuivatessa vähän alle 25%:iin alkuperäisestä, enkä edes jauha sitä blenderillä vaan tilsin vaan lastalla pieneksi. Rasvan määrä lienee tässä erona?Louestaja kirjoitti:^ Tosi kuivaksi olet saanut, liki 20 prossaa alkuperäispainosta. Mulla jää painoa yleensä noin kolmannes alkuperäisestä.
Kyllä, nimen omaan hirveä. Jos nyt oikein laskin, sain 23,3%.Korpijaakko kirjoitti:Käytätkö nimenomaan hirveä? Minulla vähärasvaisen hirvijauhelihan (ja pienen sipulimäärän, joka paistetaan sen kanssa) paino tippuu kuivatessa vähän alle 25%:iin alkuperäisestä, enkä edes jauha sitä blenderillä vaan tilsin vaan lastalla pieneksi. Rasvan määrä lienee tässä erona?Louestaja kirjoitti:^ Tosi kuivaksi olet saanut, liki 20 prossaa alkuperäispainosta. Mulla jää painoa yleensä noin kolmannes alkuperäisestä.
Blenderin ansiosta kuivausaika lyhenee melkoisesti, ei kai sillä muuta etua saavuta. No, ehkä myös käytössä liotusaika lyhenee.
Kun eksyn, lähden kotiin.
Tervehdys kaikille foorumilaisille täältä Ylä-Lapista! Jo kertaalleen hiipunut vaelluskärpänen puraisi vuosi sitten vajaan 20 vuoden tauon jälkeen, eikä harmita yhtään
Tuosta jauhelihan ja muustakin kuivaamisesta ajatuksia.
Jauhelihan keittäminen kuulostaa mielestäni oudolta. Vaikka näin saadaankin rasva hyvin pois, poistuu keitinveden mukana myös makua ja ravintoaineita. Ja makua se rasvakin ruokaan tuo, joten kannattaako sitä täysin yrittääkään poistaa. Eiköhän se pikkuisen rasvainenkin kuivaliha sen pari viikkoa repussa säily syötävänä, säilyyhän meetwurstikin
Itse olen haudutellut jauhelihaa paistinpannulla miedolla lämmöllä pitkään, jotta mahdollisimman paljon nestettä haihtuisi jo tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa myös sekaan mausteita ja sipulia, myös hiukan suolaa (herkullista ruokaahan tässä tehdään). Sitten vaan tavan uunissa 60-50 asteen lämmössä sen 12-14 tuntia välillä käännellen.
Samalla reseptillä olen aikonut kokeilla broiskun rintaa suikaleina, siinähän ei juuri rasvaakaan ole joten mikä ettei.
Olen myös kuivaillut pakastesekavihanneksia, onnistuu helposti ja nopeasti, myös nämä kevyesti pannulla ensin.
Viimeisin testi oli kaksi pakettia A-luokan makkaraa ohuina siivuina, jossa rasvan määrä muodosti hankaluuksia. Osan rasvasta sain jätettyä pannulle, osan sain imeytettyä kahdelle talouspaperikerrokselle, mutta toki sitä jäi vielä lopputuotteeseenkin. Säilyvyys ei siis ole kovin hyvää, mutta uskon ettei alle viikon reissulla vielä ole vaikeuksia. Ja aloittaa syömällä noita helpoiten pilaantuvia tietenkin.
Myös valmiit kinkkusuikaleet ovat loistavaa kuivattavaa, rasvaa vähän ja valmiiksi ohutta suikaletta. Ei tosin kannata maun vuoksi ostaa halvinta...
Mutta kuivaamisessa on tosiaan vain mielikuvitus rajana ja suurin osa onnistuu ihan normaalilla uunillakin, jossa luukku raollaan.
Tuosta jauhelihan ja muustakin kuivaamisesta ajatuksia.
Jauhelihan keittäminen kuulostaa mielestäni oudolta. Vaikka näin saadaankin rasva hyvin pois, poistuu keitinveden mukana myös makua ja ravintoaineita. Ja makua se rasvakin ruokaan tuo, joten kannattaako sitä täysin yrittääkään poistaa. Eiköhän se pikkuisen rasvainenkin kuivaliha sen pari viikkoa repussa säily syötävänä, säilyyhän meetwurstikin
Itse olen haudutellut jauhelihaa paistinpannulla miedolla lämmöllä pitkään, jotta mahdollisimman paljon nestettä haihtuisi jo tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa myös sekaan mausteita ja sipulia, myös hiukan suolaa (herkullista ruokaahan tässä tehdään). Sitten vaan tavan uunissa 60-50 asteen lämmössä sen 12-14 tuntia välillä käännellen.
Samalla reseptillä olen aikonut kokeilla broiskun rintaa suikaleina, siinähän ei juuri rasvaakaan ole joten mikä ettei.
Olen myös kuivaillut pakastesekavihanneksia, onnistuu helposti ja nopeasti, myös nämä kevyesti pannulla ensin.
Viimeisin testi oli kaksi pakettia A-luokan makkaraa ohuina siivuina, jossa rasvan määrä muodosti hankaluuksia. Osan rasvasta sain jätettyä pannulle, osan sain imeytettyä kahdelle talouspaperikerrokselle, mutta toki sitä jäi vielä lopputuotteeseenkin. Säilyvyys ei siis ole kovin hyvää, mutta uskon ettei alle viikon reissulla vielä ole vaikeuksia. Ja aloittaa syömällä noita helpoiten pilaantuvia tietenkin.
Myös valmiit kinkkusuikaleet ovat loistavaa kuivattavaa, rasvaa vähän ja valmiiksi ohutta suikaletta. Ei tosin kannata maun vuoksi ostaa halvinta...
Mutta kuivaamisessa on tosiaan vain mielikuvitus rajana ja suurin osa onnistuu ihan normaalilla uunillakin, jossa luukku raollaan.