Lihasoppa
Muistaakseni "oikeaoppisessa" lihakeitossa lihat pannaan kylmään veteen ja vaahtoa kuoritaan kun sitä ilmaantuu.Laakerinlehteä,kokonaisia pippureita mm. mausteena pahimman vaahdonkuorinnan jälkeen.
Vihanneksia voi "freesata" pannulla , se antaa lisää makua,pakko ei niin ole tehdä.
Kypsymisjärjestyksessä ,vihannekset/sipuli ensin kovempana ja potut viimeiseksi.Suolaa ja mausteita mielen mukaan...
Paistettaessa lihan syyt menevät umpeen,eli lihan makua ei "liukene"
samalla lailla keitinveteen kuin aloitettaessa lihat kylmässä vedessä.
Lihakeiton tekijöitä on moneen makuun,kuka mitenkin.
Makkarakeittoonkin toiset paistavat makkarat ensin pannulla ja toiset lisäävät makkaran suoraan keittoon viimeisenä.
Vihanneksia voi "freesata" pannulla , se antaa lisää makua,pakko ei niin ole tehdä.
Kypsymisjärjestyksessä ,vihannekset/sipuli ensin kovempana ja potut viimeiseksi.Suolaa ja mausteita mielen mukaan...
Paistettaessa lihan syyt menevät umpeen,eli lihan makua ei "liukene"
samalla lailla keitinveteen kuin aloitettaessa lihat kylmässä vedessä.
Lihakeiton tekijöitä on moneen makuun,kuka mitenkin.
Makkarakeittoonkin toiset paistavat makkarat ensin pannulla ja toiset lisäävät makkaran suoraan keittoon viimeisenä.
Lihat kiehuu jo kattilassa. Ajattelin tehdä helpomman kaavan kautta. Lisään rehut soppaan sitten huomenna metsässä, lihaa ei tarvitse enää haudutella. Keitän liemen kasaan, jotta sitä ei tarvi raahata mukana. Yksin minä olen liikkeellä, joten litra soppaa riittää kyllä. Litra soppaa ja litra "soppaa"...
-B
-B
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Lihasoppa
Voita, rasvaa, silavaa -miten vain. Sopii lisättäväksi alussa tai lopussa, ruokaan kuin ruokaan. Tai sellaisenaan ruokana!
Kolesteroolit ovat aina olleet alle5 . Ja koko suku ollu monessa sukupolvessa pitkäikästä, vailla noita huolia. Vaikka pienestä pitäen on syötetty perunaa voisulan kans. Ja repussa on aina kulkenu savuläskin kappale, jota sitte tiristetty tulilla ja vuoleskelty leivänpäälle.
Samoin lapsesta saakka syöty suolakalaa, umpisuolattua lihaa -ja ruokaan lisätty aina reilusti suolaa. Ei ole verenpaineet sun muut vaivannu.
Näkisinki että se on enempi kiini geeneistä -ja taipumuksista...
Voihan olla että toisella alkaa suonet tukkeutua, kalkkiutua ja paineet tykyttään.
Itse voin huonosti ilman rasvaista ja suolaista ruokaa -tulee jotenki heikko ja voimaton olo.
Älä Nachos välitä vaikka siinä meidän sopankeitossa pari elinvuotta hupeniski. Me ollaan Raimo nähty jo tarpeeksi tätä maanpäälistä, jo met vain jouvamma lähteä...
Ainut tieten huonompi puoli sulle, että sua jääpi kaipaamaan pari mukavaa tenavaa -ja pirun kaunis vaimo jääpi leskeksi
Koitamma nyt kuitenki vielä ellää sen verran että ehimmä sinne laavulle. Ja jos vaikka kesällä käymmä taas pohjosessa hakemassa poroa lihaksi.
Pienen poronvasanhan met syömmä yhellä syönnillä, samoilla tulilla!
Kolesteroolit ovat aina olleet alle5 . Ja koko suku ollu monessa sukupolvessa pitkäikästä, vailla noita huolia. Vaikka pienestä pitäen on syötetty perunaa voisulan kans. Ja repussa on aina kulkenu savuläskin kappale, jota sitte tiristetty tulilla ja vuoleskelty leivänpäälle.
Samoin lapsesta saakka syöty suolakalaa, umpisuolattua lihaa -ja ruokaan lisätty aina reilusti suolaa. Ei ole verenpaineet sun muut vaivannu.
Näkisinki että se on enempi kiini geeneistä -ja taipumuksista...
Voihan olla että toisella alkaa suonet tukkeutua, kalkkiutua ja paineet tykyttään.
Itse voin huonosti ilman rasvaista ja suolaista ruokaa -tulee jotenki heikko ja voimaton olo.
Älä Nachos välitä vaikka siinä meidän sopankeitossa pari elinvuotta hupeniski. Me ollaan Raimo nähty jo tarpeeksi tätä maanpäälistä, jo met vain jouvamma lähteä...
Ainut tieten huonompi puoli sulle, että sua jääpi kaipaamaan pari mukavaa tenavaa -ja pirun kaunis vaimo jääpi leskeksi
Koitamma nyt kuitenki vielä ellää sen verran että ehimmä sinne laavulle. Ja jos vaikka kesällä käymmä taas pohjosessa hakemassa poroa lihaksi.
Pienen poronvasanhan met syömmä yhellä syönnillä, samoilla tulilla!
-
- Viestit: 812
- Liittynyt: 12 Tammi 2006 15:50
Tervehdys, tervehdys jabbawokeez. Mukava kun oikein kuvan kera saa muutkin tarkastella sinun rehellisiä ja vilpittömiä silmiäsi.
Tässähän se edelläkirjoittamani keittiömestari onkin. Parasta kattilastaotettua oli hänen keitoksensa ja vieläkin näitä kaiholla muistelen. Tottahan se laavuretki pitää järjestää.
Jos vaikka sen kuvankin kattilansisällöstä silloin saisi tänne kaikkien nähtäväksi?
Kaunishan on toki vaimoni ja hyväluontoinenkin. Ei voi aina ymmärtää kuinka elämä kääntää suloista poskeaan.
Kääntää se vielä sen sinullekin, lapinmies .
Tässähän se edelläkirjoittamani keittiömestari onkin. Parasta kattilastaotettua oli hänen keitoksensa ja vieläkin näitä kaiholla muistelen. Tottahan se laavuretki pitää järjestää.
Jos vaikka sen kuvankin kattilansisällöstä silloin saisi tänne kaikkien nähtäväksi?
Kaunishan on toki vaimoni ja hyväluontoinenkin. Ei voi aina ymmärtää kuinka elämä kääntää suloista poskeaan.
Kääntää se vielä sen sinullekin, lapinmies .
Jaaha, Sirkka on siis palannut ruotuun eli palstalle. Tervepä terve sitten vaan. Siitä onkin jonkin aikaa vierähtänyt, juu...Nachos man kirjoitti:Tässähän se edelläkirjoittamani keittiömestari onkin.
"Mies menee ja mies tulee ja mies vastaa itse kulkemisistansa"
Ikis the I
ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste
Ikis the I
ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste
-
- Viestit: 2678
- Liittynyt: 11 Tammi 2006 21:08
- Paikkakunta: Jyväskylä
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Männän viikonloppuna vein lihasopan luontoon 10 litran muovisankossa. Siitä oli hyvä useammalle hengelle ammentaa nuotiokattilaan lämpenemään kun nälkä yllätti. Ei kyllä kaikista kätevin astia. Ehkä isosuinen 10L vesipönttö olisi parempi?Korvapuoli kirjoitti:Jos lihakeittoa kovastikin valmistellaan jo kotona, niin eihän se silloin ole luonnossa valmistettua. Melkein sama kun veisi keiton termoksessa ruokailupaikalle.
Hyvän keiton tekee hyvä liemi. Sen tekemiseen luista ja muista tykötarpeista menee ainakin pari, kolme tuntia. Sen perään kyllä keittelen sen vielä kasaan n. neljännekseen alkuperäisestä tilavuudesta. Voisi tietty ottaa pelkän liemitiivisteen pullossa ja lisätä siihen maastossa kiinteät aineet.
-
- Viestit: 1571
- Liittynyt: 19 Joulu 2008 11:36
Lihakeitto. Tavallista ja puisevaa? Joskus kyllä, mutta parhaimmillaan sitä syö määrättömästi. Keskityn tähän jälkimmäiseen.
Poro on parasta, sanotaan, mutta lihakeitossa se on ylivoimainen ykkönen. Mutta ei vasaa, eikä nimiloppua, vaan "nuori aikuinen", josta valitaan keittolihaksi kylkeä, melkeä ja niskaa. Melki on se rustoinen osa, johon kylkiluut kiinnittyvät.
Lihat laitetaan runsaaseen kylmään veteen, liotetaan pari tuntia ja kaadetaan verestä hieman punertava vesi pois. Toistetaan liotus.
Kypsennykseen on kaksi vaihtoehtoa: keittäminen tai uuni. Pitkään keitin lihat 10 litran kattilassa, eli n. 5 kg lihaa kerralla, vaahdon kuorinta jne. Mutta sen jälkeen kun torppaan tuli varaava tulisija, olen käyttänyt suurta kinkun paistopussia, mihin mahtuu 6-7 kiloa lihaa kerralla. Paistopussi on suuressa ja syväreunaisessa uunivuo'assa, joka on tulisijassa yön yli, eli n. 10 tuntia. Aamulla pussin nurkka auki ja pussiin kertynyt liemi (n. 2,5 l) siivilän läpi kattilaan. Kun lihat ovat jäähtyneet, perkaan ja pienin ne 0,5 litran pakasterasioihin. Liemikattilan pinnalle jähmettyneen kuun jaan lusikalla tasan kuhunkin rasiaan. Sitten kaadan liemen vastaavasti rasioihin. Yleensä jako menee tasan, eli luoja on suunnitellut, että lientä ei ole enempää kuin rasioihin mahtuu. Yhdessä rasiassa on lihaa 3 litran keittoon.
Pilkottuja juureksia on kaksi yhtä suurta kasaa. Toisessa on pottuja ja toisessa lanttua, porkkanaa ja palsternakkaa. Silputtuja sipuleita pari kpl ja valkosipulin kynsiä 4-5 kpl. Yksi kasvisliemikuutio, merisuolaa, timjamia ja mustapippuria mausteeksi. Ensin keitetään lanttu/porkkana/palsternakkaa n. 5 min, jonka jälkeen lisätään pakasterasiallinen liha/kuu/lientä, kun kiehuu lisätään potut, kun kiehuu lisätään sipulit ja mausteet. Kun potut ovat kypsiä, tarkistetaan suola, ja sitten kattila saa vetäytyä vähintään 30 min.
Jos raaka-aine on ohjeen mukainen, niin melko kipeä täytyy olla sen joka ei santsaa
Poro on parasta, sanotaan, mutta lihakeitossa se on ylivoimainen ykkönen. Mutta ei vasaa, eikä nimiloppua, vaan "nuori aikuinen", josta valitaan keittolihaksi kylkeä, melkeä ja niskaa. Melki on se rustoinen osa, johon kylkiluut kiinnittyvät.
Lihat laitetaan runsaaseen kylmään veteen, liotetaan pari tuntia ja kaadetaan verestä hieman punertava vesi pois. Toistetaan liotus.
Kypsennykseen on kaksi vaihtoehtoa: keittäminen tai uuni. Pitkään keitin lihat 10 litran kattilassa, eli n. 5 kg lihaa kerralla, vaahdon kuorinta jne. Mutta sen jälkeen kun torppaan tuli varaava tulisija, olen käyttänyt suurta kinkun paistopussia, mihin mahtuu 6-7 kiloa lihaa kerralla. Paistopussi on suuressa ja syväreunaisessa uunivuo'assa, joka on tulisijassa yön yli, eli n. 10 tuntia. Aamulla pussin nurkka auki ja pussiin kertynyt liemi (n. 2,5 l) siivilän läpi kattilaan. Kun lihat ovat jäähtyneet, perkaan ja pienin ne 0,5 litran pakasterasioihin. Liemikattilan pinnalle jähmettyneen kuun jaan lusikalla tasan kuhunkin rasiaan. Sitten kaadan liemen vastaavasti rasioihin. Yleensä jako menee tasan, eli luoja on suunnitellut, että lientä ei ole enempää kuin rasioihin mahtuu. Yhdessä rasiassa on lihaa 3 litran keittoon.
Pilkottuja juureksia on kaksi yhtä suurta kasaa. Toisessa on pottuja ja toisessa lanttua, porkkanaa ja palsternakkaa. Silputtuja sipuleita pari kpl ja valkosipulin kynsiä 4-5 kpl. Yksi kasvisliemikuutio, merisuolaa, timjamia ja mustapippuria mausteeksi. Ensin keitetään lanttu/porkkana/palsternakkaa n. 5 min, jonka jälkeen lisätään pakasterasiallinen liha/kuu/lientä, kun kiehuu lisätään potut, kun kiehuu lisätään sipulit ja mausteet. Kun potut ovat kypsiä, tarkistetaan suola, ja sitten kattila saa vetäytyä vähintään 30 min.
Jos raaka-aine on ohjeen mukainen, niin melko kipeä täytyy olla sen joka ei santsaa
Kuvailutulkki
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Riittävän lähellä omaa toimintatapaani eli täytyy toimia. Uskalla suositella muitakin kokeilemaan. Ja jos ei ole sopivaa uunia, niin keittää lihat kuten mainittiin.Pertti Kurki kirjoitti: - -
Jos raaka-aine on ohjeen mukainen, niin melko kipeä täytyy olla sen joka ei santsaa
Poroa ei täälläpäin elele, niin joudun tyytymään hirveen tai peuraan. Kauris on jotenkin liian mureaa keittolihaksi.
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Viisi litraa (tai siis alle kun ei litran rasiaa voi piripintaan täyttää) hirvikeittopohjaa meni pakkaseen odottamaan talvea. Keittelin ensin luiset palat (kylkeä, selkää ja rintaa) ja kun aloin perkaamaan niitä, laitoin luuttomat palat liemeen kypsymään. Kun olivat kypsiä, pilkoin ne edellisten seuraksi pakasterasioihin. Kattilaan lisäsin sipuli- ja porkkanapaloja sekä maustepippuria ja laakerinlehtiä. Annoin liemen kiehua noin puoleen ja siivilöin rasioihin. Olisi tehnyt mieli syödä samantien, mutta nyt jahtikaudella on muitakin herkkuja...
Seuraavista kaadoista pitää ottaa myös pelkkiä (erityisesti nivelet) ja keitellä myös tulevan vuoden lihaliemet pakkaseen. Sen saa keittää kasaan 1/4 tai 1/5. Pakastus pieniin (3dl?) rasioihin ja jos tarvitsee vähemmän, niin jäinen pala lohkeaa helposti veitsellä halutusta kohdasta. Ja on parempaa kuin Maggi ja kumppanit!
Seuraavista kaadoista pitää ottaa myös pelkkiä (erityisesti nivelet) ja keitellä myös tulevan vuoden lihaliemet pakkaseen. Sen saa keittää kasaan 1/4 tai 1/5. Pakastus pieniin (3dl?) rasioihin ja jos tarvitsee vähemmän, niin jäinen pala lohkeaa helposti veitsellä halutusta kohdasta. Ja on parempaa kuin Maggi ja kumppanit!